2008/02/28

MYCKET MED MILJÖPARTIET



OK, erkänner att det är mycket om Miljöpartiet just nu, och efter att ha varit snäll mot de gröna i två inlägg är det nu dags att bli lite elak igen. Orsaken till min elakhet står att finna i en artikel i DN där Yvonne Ruwaida av alla har synpunkter på hur stadens representanter skall resa miljövänligt... Men hallå ! Jag har inte glömt hur miljövänligt du ville resa, Yvonne Ruwaida.



Långt innan taxibolagen skaffade miljöbilar åkte Yvonne Ruwaida likt en furie runt i Stockholm och stadens satellitstäder med taxi, dessutom för de pengar som vi skattebetalare hade fått punga ut med. Mig veterligen är inte taxi det som de flesta tänker på när det gäller ett resande med hög miljöprofil, men det struntade Yvonne Ruwaida i. Inget ansvarskännande där inte, vare sig för miljön eller för skattemedel. Därför klingar det fruktansvärt falskt när denna kvinna börjar gapa i en fråga där den nya majoriteten faktiskt tar båda dessa aspekter, miljö och en varsam hantering av skattebetalarnas pengar, på allvar.


När Yvonne nu börjar glappa i denna fråga blir det ungefär som om den framlidne PW Botha skulle försöka lära Tobias Billström hur integrationspolitiken skall skötas på bästa sätt. Eller är Yvonne så korkad att hon tror att vi har glömt? Ännu mer upprörande är det att det söta språkröret Wetterstrand hade synpunkter på Mikael Odenbergs taxiturer. Wetterstrand anser där att motion skulle göra susen för den lätt adipöse Odenberg. Jag dryftar inte mer i denna fråga, alla vet nog hur kränkande det skulle bli ifall jag gjorde en jämförelse om BMI för de båda taxiresenärerna....? Det man kan fråga sig är: Hur mycket hyckleri ryms i denna fråga från Miljöpartiets sida?

2008/02/27

MILJÖPARTIET MOGNAR

Maria Wetterstrand, Eskilstunas eget bidrag till världspolitiken, ( förutom undertecknad då förstås...) , har börjat hitta rätt. Rätt i den meningen att man ser mer realpolitiskt på några fler frågor än förut. I detta fall handlar det om EU och a-kassan. Att man inom de miljöfundamentalistiska leden äntligen förstått att man löser världens miljöproblem tillsammans med andra länder och inte ensam är ju ett stort steg i rätt riktning. Sedan gäller det ju bara för Maria att få de miljöpartistiska väljarna med sig, det kan bli svårt..

Skulle det inte vara för det väl genomtänkta förslag om obligatorisk a-kassa som lades häromdagen skulle jag tro att det hela är en anpassning till en politik som leder till större möjligheter att få ministerposter i en tilltänkt sosse-ministär. Nåväl, Miljöpartiets uppvaknande är bra på många sätt. Det isolerar kommunisterna i sitt motstånd mot EU, det innebär att vi får ett parti till som faktiskt har en ambition att driva en politik förankrad i verkligheten och inte i någon sorts drömvärld och det visar att Miljöpartiet är ett parti som kan och vill ta ansvar. Man kan notera att av de tre tilltänkta regeringspartierna på vänsterflanken så är det bara Miljöpartiet som redovisar sina visioner. Mona kniper ju käft mest hela tiden, och Ohly är ju som vanligt emot allt som går att vara emot. Skulle Miljöpartiet vidga sina vyer ytterligare och klippa navelsträngen till Monas moderkaka skulle de snart se att de egentligen hör hemma bland nya vänner...
Och slutligen, en manschauvinistisk brasklapp: Jag tycker faktiskt att Maria Wetterstrand är den klart vackraste av partiledarna...

2008/02/26

NYHETEN SOM TV4 HAR MISSAT...


Titta på bilden. Det är så sant som det är sagt, en bild säger mer än 1000 ord... Fröken Lejonroos, denna goda vän och ytterst sympatiska kvinna, älskar mannen trots sin feministiska övertygelse. Tänk vad skönt med feminister som uppskattar oss män, vi som försöker behandla kvinnan jämställt och kärleksfullt iallafall, och inte ser oss som djur. Kanske något för TV4 att ta upp, en feminist som älskar de goda männen...

Men TV4 fortsätter istället med sina journalistiska snedsteg. Nu har biträdande chefen för fyrans nyhetsredaktion begärt att få ut alla KRIS styrelseprotoll. KRIS var den organisation som Erica var styrelsemedlem i, och det var i den rollen som hon enligt TV4 skulle ha gjort sig skyldig till något oegentligt. En närmast fabricerad, grovt förvanskad och omdömeslös nyhetsrapportering som borde fått TV4 att skämmas. Istället kör man från TV4-huset på Gärdet sitt race utan skruppler. Inga ursäkter, ingen ödmjukhet och ett närmast totalt förakt för den goda journalistiken präglar även fortsättningsvis kanalens hantering av denna fråga. Att som Jonas Gummesson försöka begära ut handlingar från KRIS för att därigenom hitta något som kan rädda ansiktet på den mest sargade nyhetsredaktionen i landet är ytterligare ett övertramp.

Kunde den moraliskt hycklande kanalen stänga av sin vackra meterolog Tone Bekkestad för att hon delgav oss män en skymt av hennes hud borde väl fyran, av andra men definitivt större skäl, kunna stänga av följande:

1. Jonas Gummesson, som inte enbart pratar på ett sådant lustigt och icke-estetiskt sätt så att det retar upp mig och många andra, utan också tycks ha ett förflutet i STASI.

2. Den journalist som grävde fram en historia utan att bry sig om källgranskning.

3. Den ansvariga redaktörerna för de program som sände ut Lejonroos-historien.

4. Jan Scherman som uppenbarligen inte är man nog att få fyrans nyhetsredaktion att med högburet huvud be om ursäkt för de felsteg man tagit och kompensera Erica för sitt lidande.

Men att tro att TV4 för en gångs skull erkänner ett fel, drar lärdom eller att man skulle få för sig att utveckla sin journalistik är kanske för mycket begärt...

SLIPSFETISCHIST ? - JAVISST !



När jag som 13-åring började älska det band som fortfarande är som gudar för mig, Depeche Mode, innebar det att jag även började dyrka klädespersedeln slipsen. På den tiden, början av det glada 80-talet, innebar musiksmaken att man skulle klä sig och se ut efter densamma. Hårdrockarna hade jeans, långt hår och nitbälten, punkarna var som de är än idag och vi synthare... slips, kortklippt hår med snedlugg och gärna svartklätt.


Vi var alltså de välputsade och skötsamma ungdomarna. Ibland åkte man på stryk av de tuffa hårdrockarna bara för att man gillade en annan sorts musik eller för att man klädde sig på sitt säregna sätt, ibland kallades man därför bög. Jag fortsatte dock alltid bära min syntharutsyrsel med stolthet ! Favoriterna bland kläderna var den långa svarta rocken, myggjagarna och min svarta läderslips. Nuförtiden klär jag mig i svart av ytterligare en anledning, att dölja den formlösa och väl tilltagna kroppshyddan.

Efter inlägg från Per Hagwall, Brommamoderaternas ordförande på min blogg om årsmötet där jag anklagas för att vara slipsfetischist är det bara att erkänna, det stämmer jag är besatt. Ovan publicerar jag bilden på mina två favoritslipsar. Visst är dom vackra...?

SKATTA BORT PSYKISK OHÄLSA?


Som den socialdemokratiske skatteivrare han är tror Thomas Östros att man genom höjda skatter på alkoläsk skall stoppa ungdomens ständigt pågående fylleslag...
Höjda skatter löser alla problem i Socialdemokratins Sverige. Att de unga då istället vänder sig mot hembränt med en 10 gånger högre alkoholhalt är inget som politrucken från Malmberget kommer att ägna en tanke åt. Med ett bra virke är ju en grogg samma sak som alkoläsk, fast bra mycket starkare.


Östros tror att ungdomen börjar dricka alkohol för att alkoläsken är billig och underbeskattad, inte för att de är rotlösa och desillusionerade? Det är lätt att hitta orsaken i det tidigare socialdemokratiska styret som inte gav dom något annat hopp om framtiden än ungdomsarbetslöshet och bidragsberoende. Ett samhälle där föräldrar skall straffas ekonomiskt ifall man väljer att vara hemma med sina barn lite mer föder fler unga som vill dränka sina problem med alkohol, Östros ! Men man kanske ska höja skatten på antidepressiva läkemedel och rakblad? Enligt Östros måste ju detta rimligtvis innebära mindre psykisk ohälsa bland ungdomen av i dag...


Enligt denna modell så borde man för att stoppa utbredningen av fetma höja momsen på sötsaker, eller varför inte all mat för den delen, och för att se till svensken föder fler barn kanske en punktskatt på preventivmedel vore en idé. Skatter hit och skatter dit, i Östros Sverige finns inget problem som man inte kan fixa med skatter. Men det är ju klart, för att råd med alla höjda bidrag som socialdemokratin vill genomföra måste ju pengarna plockas in.

2008/02/25

ETT TROVÄRDIGT REGERINGSALTERNATIV?


Vänstern vill inte vara med förrän efter valet, Miljöpartiet vill ha obligatorisk A-kassa och en minskad byråkrati och Socialdemokratin öppnar bara käften när man tycker illa om något. Just nu tycker man illa om att Mp underminerar den "svenska modellen".


Den svenska modellen innebär att socialdemokratin och facket går i armkrok, med skygglappar mot omvärlden. Facket pumpar in pengar i ett parti som inte på något sätt för en politik som gynnar fackets medlemmar. Högre skatter, högre bidrag och mindre människor i arbete. Det är den "svenska modellen" det...
Det hedrar Mp och Peter Eriksson att man hittat ett sätt att samordna och minska byråkratin. Stora delar av förslaget är rent av allianspolitik i sin utformning, alltså bra. Men nu är jag ju emot allt som är ett obligatorium, folket måste alltid få välja själv. Vill man vara med en a-kassa, vill man vara med i facket, helt ok men ingen skall tvingas in i något bara för att det skall vara så.

Det trovärdiga regeringsalternativet nu är väl att Mp upptäcker att gräset faktiskt är grönare på den andra sidan...

2008/02/24

KOMMUNISMEN PÅ FRAMMARSCH ?


Cypern, denna vackra och tilltalande plats på jorden, har i ett demokratiskt val utsett en kommunist till ny president. Som alltid skall man respektera ett demokratiska valresultat, folkets vilja styr. Min hemstad Sundbyberg är väl bara ett ack så tragiskt undantag, men det är en helt annan fråga.


Att en kommunist går till val på att riva murar, i detta fall det stängsel som separerar grekcyprioter och turkcyprioter, är väl i det närmaste unikt. En sann och rättrådig kommunist, som exempelvis Lars Ohly eller Erich Honecker, brukar ju annars vilja bygga murar och stängel överallt de kommer åt...
Får nu se om den nya presidenten antar det kommunistiska beteendemönstret och förstatligar turistnäringen, låser in de oliktänkande och skapar en biståndspakt med en annan ö med en ny president ?
Tveksamt, men man måste ju få raljera litegrann, eller hur. Kommunisten på Cypern är ju beroende av andra, mer demokratiska aktörer för att hålla ihop styret. Förhoppningsvis kan de hålla demokratin om ryggen, och stävja en utveckling som går åt Venezuela-hållet.

På en vänsterblogg väntade man på tokhögerns reaktion, här kommer min iallafall... Demokratin är alltid värd att försvara vad folket än har valt! Har man valt en kommunist har man ju gjort det för att man tror på just den personens lämplighet.

Men att beskriva Venezuela som en välfungerande demokrati är en grov överdrift. President Chavez tar ju till allt mer desperata åtgärder för att få sitta kvar vid makten. Låt oss hoppas att Cyperns egen kommunist har sett de avskräckande exemplen i Chavez och Mugabe, jag tror faktiskt det...

DEMOKRATIN BEHÖVER UNGDOMEN


På Moderaternas årsmöte i fredags kväll visade våra medlemmar och tillika framträdande MUF:are Alexandra Ivanov och Hannes Holmér att vi kan känna oss trygga i att det finns ett antal yngre förmågor att falla tillbaka på när vi andra börjar falla ifrån av en eller annan orsak. Ett antal ytterst välformulerade och genomtänkte motioner från just MUF satte fart på debatten under årsmötet. Tack för det ungdomar, även om vi hetsätare blev allt hungrigare och hungrigare.

Annars blir man ju mest orolig över den ytlighet som man i bland tycker sig i ungdomen av i dag. Många vet inte om vilken regering vi har, andra är helt likgiltiga inför vilka som styr och ointresset i sig är en fara för den demokrati vi alla värnar. Det viktiga i unga år är att hitta något som engagerar och hitta sina egna åsikter. Att försöka påverka sina barn tror jag inte ett dugg på, min mor försökte med mig. I hennes ögon kunde man ju inte vara något annat än sosse. Många olika aktiviteter i Unga Örnar skulle förstärka försöken till indoktrinering. Själv drog jag helt andra slutsatser och hittade hem... Jag blev moderat och min mor var inte överlycklig, för att uttrycka det milt.

Nu sitter jag här med fyra söner. Skall jag försöka på samma sätt ? Nej, defintivt inte. Att sporra dom till ett intresse för politiken är helt naturligt, men att försöka pådyvla killarna mina egna åsikter blir bara fel. Vill dom engagera sig i Fp, Kd, C, S, Mp eller V så får det självklart göra det. Alla måste ju få hitta sin egen väg, och inget säger väl att just min väg måste kännas rätt för 12-åriga Oscar. Däremot skulle jag bli lätt upprörd ifall de inte utvecklades till humanister, där respekten för alla oavsett bakgrund genomsyrade ideologin. Sålunda skulle jag bli tvungen att ta upp en diskussion om de började utveckla sympatier för något av de intoleranta och främlingsfientliga partierna. I intolerans ligger väl även att hylla dödsmisshandel av rikemansbarn som en uppenbart galen SSU:are gjorde på sin blogg i samband med misshandeln på Kungsholmen. Enskildas snedsteg kan inte läggas SSU till last, galningar finns överallt.

Medlemstalen sjunker i ungdomsförbunden, likgiltigheten breder ut sig. Vi som tycker politik är så fantastiskt kul, oavsett var vi har placerat vår ideologiska hållpunkt, måste jobba stenhårt för att sprida vår entusiasm. Att debattera med någon som inte delar ens synpunkter och lyckas få personen att börja tänka i andra banor är ju i många fall mycket mer stimulerande än att sitta och prata med en som tycker precis som du. Politiken genomsyrar ju allt som händer i vår vardag, Att vara likgiltig inför politik är faktiskt som att vara likgiltig inför livet som sådant.
Schyssta debatter med humor, roliga infall och mer spontanitet tror jag går hem hos de yngre. Att man blir mer likgiltig som ung efter att ha sett Östros och Borg snacka ekonomi i Agenda förstår faktiskt även jag...


2008/02/23

SUNDBYBERGSMODERATERNAS ÅRSMÖTE





I går kväll hade vi tappra moderater i Sundbyberg årsmöte. Det var faktiskt mitt första årsmöte, invald till sekreterare blev jag ifjol utan att vara närvarande. Jag har hört skrönor om hur turbulenta dessa möten har varit genom åren och det var med viss ångest jag hade tagit på mig rollen som mötessekretare. Ack vad jag bedrog mig, kvällen blev en succé !

Vår klubbmästare PeO Sandberg hade fått välbehövelig avlastning, jag och Ordförande Brufer stod för anskaffning av mat och dryck. Efter avslutat möte inmundigades en välsmakande italiensk buffet med därtill tillhörande drycker. Inga klagomål fanns på maten, iallafall inga som delgavs oss i styrelsen.

Årsmötet inleddes med ett tal av Kristoffer Tamsons, vår fd. ordförande och numera stabschef hos statsminister Reinfeldt. Därefter följde i kronologisk ordning: Frågestund med Tamsons, Årsmöte del 1 med Tamsons som mötesordförande, rök- och lätta-på-blåsan-paus, årsmöte del 2 med Hannes Holmér som mötesordförande, debatt och valprocedurer. Hela den tidigare styrelsen blev i princip omvald, förutom de som ville lämna. Alltså tackar vi Ulla Sandenskog och Lennart Söderberg för en gedigen insats 2007. Även Jörgen Penn lämnade styrelsen... Nya styrelseledamöter blev Britt-Marie Embring, Johan Färm och Anna Klaesson. Nytt och definitivt vitaliserande för en styrelse som med entusiasm och arbetsglädje kommer kasta sig likt hungriga vargar över de utmaningar och arbetsuppgifter som ligger framför oss. Även fortsättningsvis kommer Ramsay Brufer att vara den fältherre som leder oss rätt. Vid sin sida har han nu fått en ny person när Ulla bestämde sig för att ägna sig helt och fullt åt att styra upp kommunfullmäktigemötena, och den personen är min synnerligen gode vän Magnus Rundgren. Om styrelsen 2007 har haft ett år, som trots avhopp och förlorad makt, där vi har jobbat frenetiskt och uppoffrande och med ett gott kamratskap så har vi inför 2008 ännu bättre förutsättningar att jobba vidare för att återinföra den representativa demokrati Sundbybergarna förtjänar. Har man kul ihop gör man ett bra jobb, och tittar man på hur trevligt vi hade igår som kommer vi bli i de närmaste oslagbara i framtiden.

Jag vill även passa på att tacka Bromma-Moderaternas Ordförande Per Hagwall för trevliga samtal och hoppas att en länk till tokmoderaten kommer upp på herr Hagwalls blogglista å de snaraste...
Sedan vill jag bara erkänna, det är ett gäng helt underbara och i vissa unika fall ännu mer underbara människor som jag lärt känna genom politiken. Tack !

2008/02/22

VAPENSKRAMMEL FRÅN ÖSTER


Jag skall inte säga att det känns skönt att ha rätt, i detta fall är det definitivt inte så. Men har man tjatat med en dåres envishet om att den naiva och förskönade bild av omvärldsutvecklingen som vi i Sverige tycks ha är åt helvete så blir man nu lite mer trovärdig.


Det Ryssland som jag varnat för i tidigare inlägg visar nu upp sig från sin sämsta sida. Den bristande demokratiutvecklingen, den kraftiga upprustningen och de hätska utfallen mot de länder som inte delar Putins visioner eller värderingar borde fått Sveriges försvarsberedning att vakna för minst något år sedan. Ryssland är inte ett hot mot Sverige som enskild nation, ännu, utan snarare ett hot mot Sverige som EU-medlem. Vi har lovat att inte stillasittande titta på om någon av medlemmarna i EU angrips eller hotas. Hoten har börjat, förstår våra försvarspolitiker konsekvensen av detta ? En avvecklad nationell försvarsförmåga måste skyndsamt börja återskapas, fokus flyttas från Afrikas öknar och Afghanistans berg till de Baltiska slätterna, eller Balkans kullar... Ett Ryssland som hotar med att ta till våld för att få respekt, är inte det värt att börja ta allvar?


Här sitter vi i Sverige och har förpliktigat oss att ställa upp för våra gemensamma vänner. Floskler och tomma ord, vi kan inte hjälpa någon annat än i luften. Den aningslösa och naiva försvarspolitiken visar nu sina brister. Det är dags för den regering jag stödjer att börja ställa till rätta i stället för att urholka vår försvarsförmåga ännu mer.


Slutligen väntar jag med spänning på att censurera de grova och kränkande ord från den anonyma "m" som kommer som ett brev på posten så fort man skriver negativa saker om moder Ryssland. Fatta att jag inte har något emot Ryssen som människa, bara den ryska vägen mot diktatur, nyimperialism och den bristande insikt om det elände som Sovjetstaten låg bakom i Europa...

2008/02/20

SÅ MYCKET KOSTADE MAKTEN...



Trängselskatten i Stockholms stad infördes mot de lokala Socialdemokraternas vilja av ministären Persson enbart för att säkra makten. Man var beroende av miljöfundamentalisternas stöd och böjde sig för detta ultimativa krav.


I dag ser vi hur mycket skattebetalarna får punga ut med för att Socialdemokratin skulle få styra efter valet 2002. Mycket pengar är det... Ett system som inte ger något tillskott till vare sig den kollektivtrafik som den röd-gröna röran lovade, eller för den delen till de nya vägar som alliansen vill bygga. Först runt 2011 skall man kunna ta medel i anspråk för nya infrastrukursatsningar i Stockholmsregionen från biltullarna. Att plöja ner så mycket pengar i ett projekt som de flesta faktiskt var emot medförde tyvärr att vår nuvarande regering stod där med ett fullbordat faktum. Den regering finns inte som låter 2 miljarder slösas bort på detta sätt. Man är i princip bunden att fortsätta trots att man inte uppskattar tilltaget som sådant. Att sedan administrationen av systemet 4 gånger dyrare än beräknat visar bara hur fel det blir när man skall genomföra något utan en ordentlig planering. Man borde faktiskt låta sätta in en sån där gammal transponder i Göran Perssons kropp, som belastar hans konto med en sisådär 10-15.000 kronor bara han rör sig i Stockholm. Alla dessa transpondrar folk skulle ha, som nu är värdelösa... Göran Persson var för Stockholm vad Valdemar Atterdag var för Visby år1361.


För de pengar han köpte makten kunde vi haft en ännu bättre kollektivtrafik, en kollektivtrafik som fick bilisterna att bli kollektivtrafikanter...

2008/02/19

HIMMEL OCH HELVETE I KOLLEKTIVTRAFIKEN


Vaknade upp efter att ha sovit ut efter ett fruktansvärt nattpass vid 14-tiden. Jag var på dåligt humör, orsaken okänd men fruktansvärt lättretad. Att ge sig ut och resa kollektivt skulle påverka detta humör både negativt och positivt.


Skulle åka med en av sönerna på hockeyträning, och hade med mig de två yngsta som bihang. Som den värdekonservative moderat jag är blev jag naturligtvis smått galen över hur svenskarna har utvecklats. Från att ha varit ett pålitligt folk som tar sina nummerlappar, står i köer och skapar ordning och reda runtomkring sig har nu något hänt. Ingen bryr sig om köer, alla trängs. Ung som gammal visar uppenbara brister i hänsyn och respekt mot sina medmänniskor. I dag slog det, efter en längre tids kamp mot min vilja att allt skall vara som förr, slint. Jag hade stått där längst av alla, men ingen brydde sig om detta faktum utan likt hyenor som skall fram till ett kadaver stormade folk fram och förbi mig. Då beslutade jag mig för att köra samma race, armbågarna användes som en plog och barnen hängde efter. Sura kommentarer och blickar från de som redan trängt sig bemöttes med lika sura kommentarer och ännu ilsknare blickar. Svensson, ta er samman och börja respektera köer igen !

Väl på bussen kom det angenäma inslaget för dagen. en ung tjej satt några rader bort och såg söt ut. Skulle jag ha jobbat på Systembolaget hade hon fått handla av mig ty jag uppskattade hennes ålder kring 25 år. Jag satt och bläddrade i Expressen, när jag kände mig iaktagen. Det var hon, den blonda nymfen som satt och tittade på mig, och hon log. Var det verkligen mig hon tittade på? Var hon synsvag och uppfattade mina valkar som muskler? Tittade hon egentligen på någon annan, som mina rätt så söta söner eller kunde det vara så att tittade på mig, 98 kg tuggat Hubba Bubba... Jag analyserade bilden runtomkring mig, och uteslöt att det var barnen hon tittade på. Om hon var synsvag vet jag inte men blicken och leendet var orubbligt. Tyckte hon månne om den manliga urkraft jag visade när jag plöjde genom kö-anarkisterna eller tyckte hon att jag var en duktig far som reste kommunalt med tre allt annat än lugna söner. Något var det i alla fall som hon uppskattade, för när jag gick av kvittrade hon "Hej då". Jag blev mållös, men fick fram något mummel som liknande adjö. Gud vad skönt för självkänslan, helt plötsligt blev jag lugn och harmonisk. Ilskan försvann, och Stockholmshimlen var gudomligt vacker i sin solnedgång !

Och så läste jag att Sven-Otto Littorin har hittat kärleken igen, och han har enligt mig gjort ett "kap". Jag känner hans nya kvinna Evin Khaffaf ytligt, hon var och valarbetade hos oss Sundbyberg. Hon gjorde ett alltigenom bra intryck på mig: Sympatisk, ödmjuk, lättpratad och vacker som en dag. Grattis arbetsmarknadsminster Littorin.

Uppenbart är att dagen kan börja som bajs men sluta som Lindts chokladkulor...

2008/02/18

DET KRAVLÖSA SVERIGE, DEL 2


Jan Björklund och Nyamko Sabuni kritiserar på DN Debatt utbildningen i svenska för de som kommer till vårt land av en eller annan anledning. Från min synvinkel är SFI, Svenska för invandrare, dåligt skött och på gränsen till oseriöst. Det hela framstår som en bild på hur utbildning skall bedrivas enligt den gamla socialdemokratiska modellen, slappt, inga krav och utan uppföljning.

Mina kontakter bland nysvenskarna är eniga i sina omdömen om SFI, ett ständigt återkommande ordval är "Slöseri på tid och värdelöst". Tragiskt, då just språket är en av de viktigaste fundament på vilken man bygger en välfungerande integration. Självklart måste även viljan finnas hos den som skall lära, och saknas den viljan kan ingen lärare i världen lyckas med sin uppgift. Förmågan att kommunicera över de kulturella gränserna är livsnödvändigt, precis som kunskaper i svenska är en förutsättning får att komma in i arbetslivet och skapa sig en egen försörjningsbas. Dessutom, den man inte förstår väljer man gärna att missförstå och sedan kommer konflikter som ett brev på posten...

Jag tycker att det är utmärkt att regeringen nu engagerar sig i denna fråga. Vi måste kunna ta tag i de aspekter som inte fungerar bra i vår integrationspolitik. Annars lämnar vi fältet öppet för Sverigedemokrater och andra som med en helt annan människosyn ser på hur vi skall förändra Sverige. Jag vill se ett Sverige som tar om hand, integrerar, utnyttjar allas unika förmågor och därigenom bygger ett land som alla kan känna stolthet över. Jag känner ingen stolthet när folk står utanför det svenska samhället, utan språk, utan jobb och utan ett människovärde.

BRA LÄGE FÖR BROMMA FLYGPLATS


Från min balkong ser jag allt som oftast hur Malmö Aviations relativt stora flygplan landar och startar på den flygplats som ligger1.5 km från min bostad. Störs jag? Tycket jag att Bromma skall läggas ner? Svaret är ett rungande nej på båda frågorna.

De flesta storstäderna är avundsjuka på Stockholm som har en cityflygplats. London har sin London City Airport, men det är i princip den enda som kan jämföras med Bromma. Betydelsen får såväl näringsliv som andra resenärer av att ha flygplatsen så nära tillgänglig kan inte underskattas. Med Arlanda, Bromma och Skavsta har Stockholm täckt upp de olika målgrupperna i flygresandet väl: Arlanda är den stora och väl sammansatta flygplatsen, Bromma den centrala och lite mer exklusiva medan Skavsta fyller sin funktion som en växande flygplats för de resenärer som hellre reser billigt än exklusivt. Att avveckla Bromma är som att ta bort ett av benen på en stol, alla tre kompletterar varandra med sin nischer.

Det finns de som gnäller på Bromma, de enda som man bör lyssna till är de som bott där sedan tiden innan 1936. Då invigdes flygplatsen, alla som flyttat in därefter borde vara medvetna om att flygplatsen ligger där den ligger, att flygplan låter och det kan uppfattas som störande. Varför flyttar man till en villa under inflygningsbanan om man skarpt ogillar Bromma Flygplats? Dumhet?

Att Brommas framtid i hög grad avgörs av politikernas färg i stadshuset är väl också ett välkänt faktum, vi moderater tycker att Bromma är unikt och något som Stockholm drar nytta av medan vänsterfalangisterna som vanligt ser allt i svart... Alltså avgörs Brommas framtid i mångt och mycket av vilka som sitter vid rodret i Stockholms Stad. Nu valde folket ett styre som önskade Bromma kvar, acceptera det demokratiska valet som skett.

Faktum är ju också att de nya flygplan som används på Bromma, är tystare och mer miljövänliga än de flygplan som använde startbanorna för bara ca 10 år sedan. Utvecklingen mot renare och tystare flygplan går också vidare, och hur mycket folk kommer störas i framtiden är svårt att sia om. Flyget behöver vi männsikor för att få nya intryck och se hur andra kulturer lever. Att snabbt ta sig från en del av landet till en annan är av stor betydelse för landets utveckling. Låt flyget slippa nya skatter, se istället till att flygplanstillverkarna premieras när de tar fram nya maskiner som bättre värnar miljön. Varför alltid piska istället för morot i vår närmast hysteriska ambition att stoppa all utveckling inom miljöområdet?

2008/02/17

EN ORGIE I DÅLIG SMAK OCH FASANSFULL "MUSIK" !


Den relativa nyhetstorkan gör att man har svårt att hitta något specifikt att skriva om. Skulle man vilja gå ner sig totalt psykiskt skulle man ju kunna nämna den senaste SIFO-undersökningen och de minst sagt nedslående siffrorna i denna. Jag som hade en illusion om att vändningen hade kommie och att folk hade börjat inse vad som sker i Sverige i denna stund... Men ack nej, Svensson är inte nöjd ännu.

Den andra stora nyheten i dag var annars melodifestivalens andra deltävling i Västerås. Jag är ingen fan av detta evenemang överhuvudtaget men de senaste 2-3 åren har kvaliteten på melodierna ändå varit hyfsad. Men i år, man tar sig för pannan ! Förra veckan gick Wanna-Be Elvis Sjögren vidare med en låt så erbarmelig att jag höll på att kräkas redan innan han hade kommit till refrängen. Den andra låten, med en 15-årig liten tjej, framkallade inga såna känslor, men inga andra känslor överhuvudtaget. Jag minns den inte, och den gjorde sålunda inget bestående intryck på mig.

Deltävling två i Västerås var en samling av plagiat (Ola lät som You're the Voice med John Farnham eller hur ?), galna balkaner hyllandes en pizza, en ryss-spanjorska som knappt satte en ton, en liten parvel som såg den första svalan... och en låt som var OK. Den gick inte vidare. Carola och Andreas Johnson kan ju sjunga och hade en hyfsad låt, men istället valde vi svenskar att skicka två närmast psykotiska tvillingbröder och en lillgammal tant som sjöng en ballad som inte på långa vägar kan mäta sig med de fina ballader som spelats föregående år, och då med Sonja Aldéns "För att Du finns" som höjdpunkt. Kvaliteten är usel, och det enda som får mig att titta är min estniske landsman Luuk som briljerar med den ironiska och torra humor jag älskar ! Han får mig att titta nästa vecka med, då hoppas jag att Escobar har kraft att lyfta den här skiten till en medelmåttig nivå iallafall...

2008/02/16

EN NY STAT PÅ BALKAN, IGEN...


I morgon kommer med allra största sannolikhet Kosovo utropa sin självständighet. Grattis alla Kososvoalbaner, ni får nu ett eget land, det har ni trånat efter länge. Varje gång någon del av det f.d. Jugoslavien brutit sig loss har det inneburit krig och elände. Så även i detta fall, även om se värsta striderna stod mellan 1995 och 1999. Enstaka stridigheter sker än i dag, och därför finns en ansenlig truppstyrka fortfarande kvar för att sära på de alltid så trätande serberna och kosovoalbanerna.

I fallet Kosovo finns en väsentlig skillnad om man ser på de andra staterna som fötts ur Jugoslavien. Kosovo har aldrig varit självständigt tidigare som Kroatien eller Serbien, man har inte ens varit en delrepublik i den Jugoslaviska federationen. Kosovo har i princip alltid varit en del av Serbien. Ett Serbien som har gjort sitt bästa för att förnedra kosovo-albanerna. Att en del av det egna landet nu knoppas av gör att jag förstår serbernas ilska. man skulle dock ha varit lite mer ödmjuka och sympatiska mot den majoritet av albanskt ursprung som de facto utgör lite drygt 90% av Kosovos befolkning. Kanske, kanske hade man då fått se en annan händelseutveckling...

Att Kosovo strävar efter självständighet är inte så konstigt. Men nu när kosovoalbanerna sitter med trumf på handen så behandlar man dessvärre serberna på ett lika kränkande sätt. Det är konstigt att man inte kan dra några lärdomar av den behandling man själv varit utsatt för under åratal av förtryck. Min förhoppning är att ett självständigt Kosovo omfamnar alla oavsett ursprung, men jag tror dessvärre att det bara är en önskedröm. En ny folkvandring på Balkan kommer nog inledas i morgon...

IN I NATO, MEN MED FÖRNUFT



I en välskriven debattartikel i SvD redogör försvarsminister Tolgfors för hur vi i framtiden skulle kunna bli medlemmar i NATO. Det folkliga stödet för ett medlemsskap är fortfarande inte stort, trots att allehanda "undersökningar" ordnade av tidningar ger vid handen att så är fallet. Tittar man mer seriöst på opinionen är den fortfarande skeptisk, precis som den hycklande vänsterns åsikt i frågan. Socialdemokraterna med sina stödpartier är emot ett svenskt NATO-medlemsskap, trots att man i princip gjort konungariket värnlöst. En politik där vi i alliansen dessvärre inte lägger mycket mer än ord på att rätta till uppkomna brister.

Tolgfors nämner alltså folkligt stöd, politiskt stöd och Finlands vägval i frågan som avgörande för vår hållning i frågan. Det slås fast, med rätta, att hobilden mot Sverige är låg, men att det mycket väl kan riktas hot mot grannar och vänner varvid inte Sverige inte kan bli en passiv åskådare likt vårt agerande under 2:a Världskriget. Här finner vi svagheten i det resonemang som förs...

"Sverige skulle inte förhålla sig passivt om grannar hotas. Vi utgår – som försvarsberedningen slog fast – från att andra inte står passiva om vi utsätts för militärt angrepp."

Med vad skall vi bidra ifall våra grannar hotas? Finns det något som är användbart och gripbart i Sveriges närområde? Just nu har vi Nordic Battlegroup som skulle kunna användas överallt men vad kommer efter det att den demobiliseras i sommar? Om andra skall hjälpa Sverige måste även vi kunna bidra och i så fall med kraft. Dagens försvarsmakt klarar inte denna uppgift överhuvudtaget, den har svårt nog att ekonomiskt och taktiskt få ett amfibiekompani i sin funktion i Tchad... Ett Sverige som enbart förlitar sig på Hemvärnet som skydd av det egna landet kan inte bidra utanför landets gräns med någonting i dagsläget. Vår armé har inga förband att mobilisera, vår armé är mindre än den litauiska armén och vi bryr oss uppenbarligen inte om vår egen säkerhet.

Med en dåres envishet skriker jag alltså rakt ut: Vi måste återskapa en militär förmåga inom landets gränser, vi måste skapa en mobiliseringsorganisation så att vi har möjlighet att anpassa försvaret efter hur vår omvärld utvecklas och vi måste ta vår gemensamma säkerhetspolitik på allvar igen. Skall Sverige vara den aktör för stabilitet och säkerhet i norra Europa som jag tror alla önskar måste vi kunna bidra till de länder som behöver stöd. Som det ser ut i dag får Sverige enbart snylta på andra länders ansträngningar på detta område, utan att kunna ge någonting tillbaka. NATO välkomnar inte ett land som vägrar ta sin egen säkerhet på allvar. Finland är sålund säkert välkommen in i NATO-familjen. I Finland har man vis av erfarenheterna från vinterkriget en seriös inställning till dessa frågor.

Att sedan hotbilden växer sig allt starkare för varje dag är också en realitet som våra politiker antingen inte vill se eller som man vägrar att inse. Ryssland kommer med nya utspel nästan dagligen. Häromdagen skulle man rikta sina kärnvapen mot Polen och Tjeckien, samt överväga vilka åtgärder man skulle tvingas ta till ifall Ukraina gick med i NATO. I den ryska världsbilden får sålunda inte suveräna stater själv forma sin säkerhet, varningsklocka någon?

För att kunna bli den aktör som vi skall vara behöver Sverige en armé som kan mobilisera minst 6 brigader +en hel del självständiga bataljoner, en marin som kan nyttja sina fartyg året om med full kraft och ett flygvapen som behåller sin numerär och vidmakthåller den höga kvalitet som faktiskt finns kvar trots de kraftiga nedskärningarna. Just Flygvapnet skulle redan idag kunna göra en insats inom EU och Nato:s säkerhetsarbete. Idag baserar NATO 6-8 stridsflygplan i Litauen till skydd för de baltiska staternas luftrum. Skulle inte vi kunna placera lika många JAS 39 Gripen där istället ? Borde fungera inom ramen för EU tycker jag. Därigenom lösgör vi dessutom NATO-enheter som mycket väl skulle kunna användas offensivt mot Talibanerna i Afghanistan istället. Dags att börja se vad som krävs av oss och anpassa kostymen därefter, vi kan lite idag och vi skall kunna betydligt mer om vi vill vara trovärdiga i vår omvärlds ögon.

2008/02/15

FLER BEDÅRANDE BARN AV SIN TID


Denna gång handlar det om ungdomgänget i Rödeby utanför Karlskrona. Nu har man bestämt sig för att även ställa ungdomsgänget inför rätta... Det var på tiden !


Den utsatta familjen, inkluderat den mordåtalade pappan, levde uppenbarligen i ett helvete. Man kunde inte åka in till byn och handla utan att detta huligangäng på mopeder gjorde utfall mot familjen. Man fick soptunnor kastade på bilen, man prejades av dessa galningar skrikandes okvädningsord, man fick bilen nedsprejad... Kort sagt man var utsatt för terror, och denna terror hade pågått en längre tid. Inte undra på att pappan i familjen den ödesdigra natten var totalt ur balans och spårade ut på det sättet han gjorde. Därmed inte sagt att jag på något sätt stödjer den handling som innebar att en av ungdomarna sköts till döds och en annan skottskadades. Men man måste se orsaken bakom detta dåd: En närpolis som inte gör något åt en känd problembild, familjer som låter sina ungar i de yngre tonåren supa till, vara ute hela nätterna och driva en familj till ett psykiskt haveri, en icke fungerande insats av socialtjänsten... Möjligheterna att sätta stopp innan liv skördades fanns alltså långt tidigare om bara någon reagerat. Orsaken till terrorn mot familjen är också den avskyvärd: Sonen råkade vara lätt förståndshandikappad, och skulle enbart av det skälet förnedras enligt Rödebys egna Hells Angels på sina mopeder.

Jag anser att det fadern gjorde är att betrakta som nödvärn, även om han tog i alldeles för hårt. Hårdheten står att finna i den behandling som hans familj fått utstå. Skall han straffas bör han få ett lågt straff eller dömas till vård inom psykiatrin. Ungarna däremot, som faktiskt är "vuxna" nog att förstå vad man håller på med bör däremot straffas för det dom gjort. Inga försvarstal från föräldrar om att deras son i själva verket är en missförstådd ängel kan få mig att ändra på min uppfattning att man själva är skyldiga till allt elände som inträffade natten på gården utanför Rödeby.

370 MILJONER ATT GRÄVA NER I SANDEN !



Ibland blir man bara så matt...

När jag för första gången hörde talas om att vi svenskar skulle skicka ett Amfibiekompani ( dvs våra kära gamla kustjägare ) till Tchad rynkade jag faktiskt på pannan. Tchad, detta land som ligger mitt i Afrika, tusentals kilometer från närmaste hav. Jag som i min enfald trodde att vi utbildade amfibiesoldater för strid i kustbandet.

Men det är kanske inte så konstigt ändå, slakten av försvaret har gått så långt att vi inte har något lämpligare att skicka, som t.ex ett mekaniserat skyttekompani. Amfibiekompaniet, som vanligtvis har båten som transportmedel, skall alltså omskolas att nyttja pansarfordon. Det mekaniserade kompaniet utbildas för strid med och från pansarfordon... Det finns alltså inte ett enda mekaniserat kompani att skicka. Allt ingår i Nordic Battle Group som med sin enorma numerär på 2.500 man alltså avlövat försvaret totalt.

När nu denna insats med kustjägare i Saharas öken ändå tycks vara ett faktum kommer nästa frågetecken. I stället för det halvår amfibiekompaniet skulle vara i Tchad handlar det om 4-6 veckor ! Pansarfordonen kan inte användas under regnperioden. Hur de andra 3.600 man som sänds från EU skall transportera sig måste vara svåranalyserat i den svenska försvarsledningen. Läge att skicka ner 20 stridsbåt 90? Kanske det, med tanke på klimatförändringarna kanske Sahara översvämmas helt...
Insatsen kostar dessutom 370 miljoner för de svenska skattebetalarna, dvs ca 100 miljoner i veckan för att ha 200 man i Tchad. En nätt kostnad på 500.000 kronor per soldat och vecka. Saftigt värre, speciellt när försvarets ekonomi verkar vara i en viss obalans. För övrigt kommer våra grannar i EU stanna i Tchad i ett år, vi har enligt försvarsminister Tolgfors råd med dessa 4-6 veckor. Så var det med snacket om att prioritera utlandsinsatserna... Vi klarar ta mej fan ingenting alls med vårat försvar längre. Skapa en trovärdig organisation för utlandsinsatser och ett nyskapat nationellt försvar, eller lägg ner försvaret helt och hållet. Jag företräder självklart det tidigare alternativet, men det måste bli slut på detta falskspel mot skattebetalarna som inte får vad man kan förvänta sig för 38 miljarder.
Apropå gårdagens bloggande. Ett stort och hjärtligt Tack till alla 576 som gick in och kollade bloggen under torsdagen! Härligt med en sådan respons. Aldrig trodde väl jag att min åsikt om en ung kvinna som nekas jobb på McDonalds då hon inte accepterar företagets hygien- och klädpolicy skulle få så många att titta till min åsikt i frågan. Än en gång, tack...

2008/02/14

VILL MAN BLI MAGSJUK PÅ McDONALDS ?

När man jobbar i vården är det tabu att använda långärmat i den patientnära vården. Vi vill inte och skall inte sprida bakterier mellan våra vårdtagare... Eftersom det är kallt på natten kan man behöva en kofta till och från för att värma sig, nära patienten får man dock stå ut med att frysa.

Därför, Tack McDonalds ! Tack för att ni faktiskt upprätthåller era hygienska krav. Man vill faktiskt kunna gå ifrån sitt gastronomiska tempel utan att magen låter som en kompostkvarn och raparna luktar jäst. Att man går till diskrimineringsombuds-mannen och beklagar sig visar dessvärre bara att man sätter sina egna religiösa värderingar före sina medmänniskors rätt att slippa bli sjuka i buken efter den orala orgasm som ett besök på McDonalds ibland kan vara.
Alltså, har man den religiösa tron som innebär att man måste bära långärmat är varken ett arbete i vården, på McDonalds eller livsmedelsindustrin önskvärd. Man kan bara titta på ett långärmat plagg i mikroskop för att förstå vad som rör sig i tyget. Med tvål och vatten, handsprit så håller man efter bakteriespridningen. Inga religiösa skäl kommer att få mig att acceptera en större risk för matförgiftning vid mitt besök på McDonalds, eller någon annan lokal som serverar mat heller för den delen.
De som känner mig vet att jag har en förkärlek till hamburgare. När man fick rösta på hur ofta man besökte ett fast-food ställe fanns inget alternativ som innebar flera gånger i veckan, det som jag skulle kryssat i...
Nu är det tydligen så att ett kraftigt inmundigande av hamburgare i kombination med en rätt låg dos motion sätter sina spår i levern. Akta er sålunda för min lever den dagen jag trillar av pinn och man skördar mina organ !

2008/02/13

NYTT STYRE, NYTT SL


Att bo i Sundbyberg och vilja resa kollektivt är en ynnest ! I vanliga fall är ju vi moderater mer av individualister, som förespråkar unika lösningar för unika männskor. Men att inte använda sig av det överflöd av kollektiva trafiklösningar som finns i vår stad är på gränsen till idioti...
Från mina fönster ser jag tre busshållplatser, en tågstation med såväl pendel- som rikstrafik och nedgången till en tunnelbanestation. Från dörr till dörr med pendeltåget till jobbet tar det ca 20 minuter, ca 2 minuter långsammare än om jag skulle köra bil. Att bilkörandet i så fall skulle vara olagligt är en annan sak då jag saknar körkort. Detta resande från Lilla Alby till Södersjukhuset har tidigare varit behäftat med en hel del problem. Pendeltågen var antingen inställda eller kroniskt försenade, i tunnelbanan var det allt som oftast ordningsproblem och buss till jobbet är och var inte aktuellt.

Men något har hänt ! Det börjar funka bättre och bättre, tidtabellen stämmer oftast överens med den faktiska avgångstiden, det syns fler väktare i tunnelbanan. Tryggheten ökar, jag är mer nöjd. Detta verkar jag dela med flera personer, fler är nöjda och fler reser kollektivt. Är detta en effekt av det nya styrets politik att satsa på kvalitet i kollektivtrafiken ? Att man ställer högre krav på entreprenörerna ? Vad skulle det annars vara ! Med en borgerlig politik, där kravlöshet ( minns någon Citypendeln som fick fortsätta köra trasiga tåg utan fungerande tidtabeller under Socialdemokratins tid ? ) har förbytts i högre krav på tidspassning, kvalitet och kundvänlighet. Vi står som vanligt på individens sida när det gäller att kunna kräva att man skall kunna lita på den kollektivtrafik som man nyttjar dagligdags. Vi lyssnar, vi förbättrar och vi kommer snart börja bygga ett nytt transportsätt för oss Sundbybergare, Tvärbanan. Vi är bortskämda, vi som bor i Sumpan... när det gäller kollektivtrafiken iallafall.

EN NÅGOT VRIDEN VERKLIGHETSSYN HOS S

Mona Sahlin är en populist ut i fingerspetsarna, rent ut sagt skenhelig ! I dagens SvD anklagar hon i princip alliansen för att kärnvapnen trots 18 månaders alliansstyre ännu finns kvar på jorden.


"Sverige har spelat en viktig roll i nedrustningsarbetet under många årtionden. Detta ger ­Sverige trovärdighet och tyngd att använda. Nu har vi en större möjlighet än på länge att få ­gehör för nedrustningsarbetet – om vi tar den chansen.Den borgerliga regeringen har tyvärr hittills inte gripit möjligheten. Den har varit helt passiv." skriver världssamvetet från Nacka med sin politiska knähund Urban Ahlin vid sin sida. Man lever med en världsbild som är väsenskild från den världsbild som jag har... Inte för att jag gillar kärnvapen som sådana men jag tror faktiskt att OM den fria världen inte hade haft tillgång till dessa vapen när det Kalla Kriget var som kallast så hade med allra största sannolikhet redan ett tredje världskrig ha funnits med i historieböckerna. Att i dag arbeta för att kärnvapnen inte sprids till länder som Iran, och att de avlägsnas från Nordkorea är sunt och något regeringen arbetar för inom ramen för EU.


En värld utan kärnvapen är i allra högsta grad önskvärd men den positiva bild av världsläget som målas upp av sossarna rimmar inte så väl med den senaste tidens utveckling. Ryssland, här kommer jag tillbaka till detta land igen, visar allt större maktambitioner och en vilja att återigen ta upp kampen med USA på den världspolitiska scenen. Utvecklingen har alltså vänt, risken för att vi inom kort kommer se ett ännu kallare klimat i världspolitiken är uppenbar...


"Målet för oss är en värld fri från kärnvapen. Vägen dit går via kraftfulla kontrollmekanismer och outtröttligt arbete för nedrustning. Så länge något land har kärnvapen kommer andra också att vilja skaffa dem" skriver Mona. Återigen, gärna en värld utan kärnvapen. Men kommer socialdemokratin att hylla den dagen amerikanskt eller israeliskt stridsflyg bombar sönder Irans möjligheter att ta fram egna kärnvapen ? Nä, knappast. Att sedan såväl Israel som USA har egna sådana vapen ger inte Iran rätten att skaffa sig egna. Att staten Israel har kärnvapen är inte bra på något sätt, men kan man inte se orsaken ? Ett land som enligt grannarna bör utplånas känner av ett visst hot utifrån... Kan Mona lita på att Kim Jong-Il i sitt Nordkorea faktiskt avbrutit sitt kärnvapenprogram ? Några länder måste om vi skall bli av med kärnvapnen faktiskt ges rätten att agera "Värdspolis", och detta brukar Socialdemokratin gapa om när det än händer. Istället tror man naivt på allehanda byråkratiska och stelbenta organisationer som garanter för en nedrustning i världen. Hur skall SIPRI kunna stoppa Irans kärnvapenambitioner med sin forskning ?


"Sverige har spelat en viktig roll i nedrustningsarbetet under många årtionden. Detta ger ­Sverige trovärdighet och tyngd att använda. Nu har vi en större möjlighet än på länge att få ­gehör för nedrustningsarbetet – om vi tar den chansen.Den borgerliga regeringen har tyvärr hittills inte gripit möjligheten. Den har varit helt passiv." Sverige förde en framgångsrik politik inom detta område under Palme-eran. Någon som minns något bestående arbete för världsfreden som Ingvar Carlsson eller Göran Persson bidragit med ? Efter 18 månader kräver Mona att alliansen skall ha gjort ett arbete för världsfreden som inte någon Sosse sedan Palme mäktat med. Hon måste ha höga tankar om regeringen...
Nu har det varit mycket politik ett tag, lovar att publicera ett mer personligt inlägg i morgon... Tack för att Ni läser !

2008/02/12

JAHA... HUR VAR DET MED BEVISKRAVEN ?

Så har Tito Beltran dömts till 2 års fängelse för våldtäkt. Alla våldtäktsmän som åker dit är väl värda sitt straff, och jag tycker att man lägger ribban lågt när man inte utnyttjar straffskalan maximalt. När det gäller Tito Beltran så kan det mycket väl vara så att han har gjort sig skyldig till det han nu döms för. Hans uppförande och tidigare liv leder iallafall mig att tro att det finns en hel del sanning i de anklagelser som riktas mot honom. Men, och det är ett stort men... Det finns ingenting som stödjer barnflickans historia rent tekniskt. Ett par trosor som luktade sperma spolades ner i en toalett av Maria Lundqvist, sägs det... Tjejen var uppriven, och många såg detta faktum. Men man tog inte tjejen till en gynekolog och samlade bevis, man väntade 8 år innan man påbörjade en rättsprocess.


Ystads Tingsrätt fäster större tilltro till barnflickan än till Tito Beltran, nog så. Men skall detta verkligen räcka för att fälla en person. När man dömer någon skall man vara så säker, så säker... Är man det här. ? Tyvärr inte, och jag skulle inte jubla ännu om jag var barnflickan, Maria Lundqvist, Bodström eller Carola. Jag vill inte måla fan på väggen men för mig skulle det vara en rejäl överraskning ifall inte hovrätten river upp denna dom. I min värld dömer man på erkännanden, teknisk bevisning och utpekanden. Utpekandet behöver dock nästan alltid stöd i något av de andra elementen...

DET BLIR EN NY "RÖD-GRÖN RÖRA"

Så har stalinisten Ohly helt i linje med sin ideologi avvisat alla planer på att kompromissa fram ett mer utvecklat samarbete mellan de tre vänsterpartierna inför valet 2010. Någon som är förvånad ?
Vänstern saknar numera existensberättigande i och med att Miljöpartiet de facto drev alla gamla vänsterfrågor med stor framgång under sin tid i symbios med socialdemokratin... Att börja hitta samförstånd ligger inte för ett parti där konfrontation och revolution är ledorden i den politiska ideologin. Ohly tror säkert rätt när han anar att Vänsterpartiets stöd kommer bli ännu mindre i en mer välutvecklad valallians. Ohlys väljare är precis som sin ledare emot all form av samarbete. Någon som kan minnas när vänstern senast gjorde någon ideologisk uppoffring ? Tänkte väl det... Det är klart att man kan se Lars Ohlys "frånvändelse" från kommunismen som en sådan nödvändig handling, jag ser det som falskspel ! Har man år efter år med stolthet kallat sig kommunist ändrar man sig inte bara för att ens omgivning anser att kommunismen är lika med diktatur. Innerst inne saknar Ohly fortfarande Honecker, Enver Hoxha, Mao Tse Tung och Ho Chi Minh. Den dagen Castro trillar av pinn kommer vara en tung dag för stackars Lars. Oj, vad kritisk jag är... Bloggen skulle ju handla om en utebliven allians på vänstersidan.

Motviljan att jämka ihop olika viljor, motviljan att acceptera att andra kan tycka något annat än en själv, motviljan att förstå att man är ett litet, obetydligt och närmast sekteristiskt parti gör att Mona och Maria kommer få svårt att skapa något som på allvar kan matcha en samspelt allians. En allians där man jämkar, hittar samförståndslösningar och visar hänsyn står alltså mot en rabiat kommunist och två tjatiga "tanter"...

VINNARE I VÅRDEN

...med alliansens politik är såväl patienter, med den ökade valfriheten, och personalen som ges större möjligheter att påverka sina arbetsförhållanden. De s.k avknoppningarna är något som jag är väldigt positiv till. Ju närmare medarbetaren den högsta ledningen finns desto bättre.


Det som betyder mest när man tittar på välfungerande sjukvård är att man har personal som faktiskt trivs och upplever att man kan vara med att påverka sin arbetssituation. Att det skulle vara värdelöst att jobba åt landstingets bolag Södersjukhuset är inte med sanningen överensstämmande. Till och från är det riktigt trevligt faktiskt... Men jag tror att de små, familjära och personaldrivna vårdinrättningarna skulle köra över landstingens diton rätt så rejält i kvalitets- och trivselgranskningar. Dessutom är personalen den som bäst förstår sig på det arbete som krävs för att optimera vårdarbetet och skapa en vård som gynnar patientgruppen. Den samlade kompetensen som ryms i vårdkedjan skapar den vård som tjänstemän och politiker i landstingen inte har förmågan att skapa. Socialdemokratins egen lilla skällande terrier, Ingela Nylund Watz, är som vanligt skeptisk och har en övertro till de alltigenom misslyckade lösningar som hennes parti står för. Hur många av personalen uppskattade sammanslagningen Huddinge-Karolinska ? Gällde något majoritetsförhållande där ? Resultatet talar för sig själv, med en nästan ohanterbar koloss på lerfötter där personal vantrivs, köerna ökar och toppstyrning är ett ledord... Att sitta och gapa om majoritetsbeslut nu är patetiskt efter den överkörning av såväl läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som Nylund Watz gjorde sig skyldig till i och med detta misslyckande !

Politikerns roll är att sätta ramar och fatta inriktningsbeslut. Tjänstemännen kontrollerar att detta blir gjort och ser till att kvalitetskraven vidmaktshålls och efterlevs. Själva vården, den sköter personalen bäst !

2008/02/11

INKÄNNANDE POLITIK

Tack Fredrik Reinfeldt, tack så mycket ! Mitt arbete med att förespråka moderat politik blev helt plötsligt lite lättare...


Det är ibland en styrka att kunna ändra sig när man upptäcker att tanken kanske var god men reultatet skulle bli något helt annat, och ibland är det rent av svagt att inte stå upp för sina åsikter. Just nu är det väldigt starkt att byta färdriktning när det gäller sjukförsäkringen ! Det kan aldrig ha varit ambitionen hos de partier, som står på individens sida mot de kollektiva lösningarna, att motarbetata individuella lösningar i sjukförsäkringssystemet. Viljan och ambitionen att få folk i arbete, öka skattekraften och därigenom driva en offensiv politik för välfärd skymde för en kort tid det ingrepp i den personliga integriteten som det tidigare förslaget faktiskt var... Nu har vi hittat rätt igen, kanske folk kan börja upptäcka att det faktiskt händer bra saker i Sverige idag ?

LIKT EN STRUTS MED HUVUDET I SANDEN

SvD kan man läsa ett inlägg från Vårdförbundet och Ylva Johansson om den prekära situationen i vården. Som anställd i denna sektor måste jag be att få kommentera det som skrivs och rätta till ett antal faktafel. Som vanligt förtränger Socialdemokratins företrädare att man faktiskt haft makten i riket i 8,5 år av de 10 år som enligt politrucken och fackpampen en negativ utveckling skett...

Inom landstinget har man anställt fler och fler sjuksköterskor, på bekostnad av erfarna undersköterskor under dessa 10 år. Det krävs definitivt inte en specialistsjuksköterska för att göra det jobb en undersköterska tidigare utförde med bravur! Denna omstrukturering innebär per automatik att det idag finns fler sjuksköterskor i vården, och fler som inte behöver specialistutbildning... Detta är att misshushålla med dina och mina skattekronor, undersköterskan har en lägre lön än sjuksköterskan och skall dessutom ha det. Men det blir dyrare för skattebetalaren med fler sjuksköterskor som dessutom gör ett arbete man är överkvalificerad för. Kanske bryr sig inte dom som med stolthet betalar skatt utan att med ett uns att kritisk granskning se ifall dessa pengar används effektivt...

Att det sedan saknas röntgensjuksköterskor, intensivvårds-sjuksköterskor, narkossköterskor, barnmorskor m.fl är ett annat faktum och måste väl rimligtvis läggas socialdemokratin till last? Att utbilda dessa personer tar 12-18 månader, och då kan väl inte en regering som suttit i Rosenbad i lite drygt 18 månader ställas till ansvar. I dag lider vården pga dessa brister. Hos oss på IVA SöS skulle vi kunna öppna upp fler platser ifall bara IVA-sjuksköterskor fanns att rekrytera. Likt en struts stoppar fackpampen och den i symbios levande socialdemokraten huvudet i sanden och blundar för sina egna felprioriteringar under ministären Persson där Ylva Johansson hade ett tungt ansvar för just dessa frågor.

Man säger att lönerna är för låga, och där instämmer jag. Rent ekonomiskt tjänar inte jag på att vidareutbilda mig, löneökningen äts upp av amortering på studielånet. Löner till de vårdanställda betalas över skattsedeln, och vill Svensson betala mer i skatt ? Tveksamt... Ställ istället de låga lönerna mot populism som enhetstaxa i kollektivtrafiken, fria besök på muséer och annat kulturellt krims-krams som vänstern gärna slösar skattepengar på. För en positiv löneutveckling behövs fler aktörer på marknanden, se vad det nya barnsjukhuset vid Sofia innebär för barnsjuksköterskornas löneutveckling. Man talar om 25-30% bättre lön på det privata alternativet, och landstingen måste naturligtvis bjuda med om man vill ha kvar sin duktiga personal. Sjuksköterskor, undersköterskor och läkare kommer få de löner de är värda först när landstingens anställningsmonopol bryts upp och folk kan söka andra arbetsgivare än landstinget. Tillgång och efterfrågan i vårdens Sverige... Bra för patienten som genom valfrihet och konkurrens får minskade köer, högre effektivitet och mer vård för skatten. Bra för personalen som äntligen belönas ekonomiskt för det arbete man lägger ner för sina medmänniskors välbefinnande !

JAG HAR SAGT DET FÖRUT...

Regeringen verkar vara på gång att inleda en satsning på nya järnvägar, och dessa där folk verkligen nyttjar tåget. Alltså en sund och hållbar politik till skillnad mot slöseriet med nya järnvägar i Norrland som den tidigare S-ministären beslutade för att säkra ett Miljöpartistiskt stöd. Att bygga järnvägar där ingen åker är verkligen att misshushålla med skattebetalarnas pengar, speciellt när de redan befintliga banorna förfaller i rask takt. Det svenska järnvägsnätet idag är mer eftersatt än det brittiska. De som har sett de engelska järnvägarna vet hur dessa ser ut...


Har tidigare skrivit om
Ostlänken på bloggen, och är djupt tacksam ifall den regering jag sympatiserar med realiserar projektet. Dock kommer säkerligen en Ostlänk via Skavsta innebära ökad flygtrafik därifrån. Om behovet av inrikesflyg minskar är dessa järnvägsprojekt väl värda sina pengar, men utrikes och i vissa fall norrut i landet kommer vi framöver behöva flyga. Forskning kring ett mer hållbart flyg miljömässigt måste alltså fortskrida trots att vi med höghastighetståg ersätter ett antal flyglinjer i inrikesnätet. Socialdemokratin med miljöpartiet pratade gärna miljöpolitik, men gjorde desto mindre. Låt oss visa vad en alliansregering innebär för miljön ! Nya järnvägar, nya kärnkraftverk !

2008/02/10

EN LÖRDAG I GLADA VÄNNERS LAG...

På väg hem från jobbet vandrade jag hemåt längs Landsvägen runt kvart i åtta på morgonen. Framför mig gick en tjej i de yngre tonåren. Hon hade klivit av tåget samtidigt som jag. Det märktes tydligt att hon besvärades av att jag lunkade fram cirka 15 meter bakom henne... Jag klandrar henne inte, det är rätt öde så dags en lördagmorgon. Dessutom ser jag ofta rätt härjad ut efter en natt på jobbet och min kroppsform kanske får tjejen att tro att enda chansen till sex för mig är genom att tvinga mig till det... Men ändå, varför skall hon behöva vara orolig, varför har ett antal fega svin till män gjort att kvinnor inte kan promenera på våra gator utan att vara rädda för att bli överfallna och skändade ?
På SöS har vi länets enda Akutmottagning för Våldtagna Kvinnor, AVK. Ofta när jag går på mitt nattpass står polisen utanför, och har följt med en kvinna som drabbats av ett övergrepp. Det är alldeles för vanligt, det borde inte existera men det ökar hela tiden. När jag går bakom den rädda tjejen denna funderar jag på om inte kemisk kastrering skulle vara ett alternativ för gärningsmännen ? Då det inte ligger något sexuell drivkraft bakom själva våldtäkten så tror jag dessvärre att ett antal kastrerade eunucker istället skulle använda annat grovt våld mot kvinnorna. Lås alltså in och släng bort nyckeln... Somnar skönt med dessa grubblerier i mitt huvud. Upp om 4 timmar, dags att städa och bära !

Moderaterna i Sundbyberg har en partilokal som är väl tilltagen ytmässigt, men som lämnar en hel del i övrigt att önska om tittar på det estetiska. I går var vi några tappra ur styrelsen som engagerat tog oss an en ommöblering och grovstädning. Resultatet blev lysande ! Vi skapade en lite myshörna med vår soffgrupp, vi iordningsställde en arbetsyta där vi kan sitta och planera kommande aktiviteter och vi slängde drösvis med gammalt "skit"... Vår klubbmästare PeO Sandberg bjöd oss lokalvårdare på öl och "Bookmaker"-Toast. Gott och synnerligen näringsriktigt !

Detta är förhoppningsvis bara början på en total renovering av lokalen. Vi behöver en lokal som är representativ för det största partiet i Sundbyberg, som vi faktiskt är. En plats där vi kan mötas över generationsgränser, äta gott, diskutera och lyssna på föreläsningar, en plats där vi ökar på samhörighetskänslan och skapar ett vinnande lag inför 2010. Vi har vunnit valet en gång och den vinsten är idag ingenting värd av välkända skäl...

Senare på kvällen sammanstrålade vi på puben Bishops Arms. En trevlig kväll med god öl och trevligt sällskap. Ja, hyfsat trevligt i alla fall... vissa hade ju synpunkter på mitt kaloriintag och att maten inte direkt följde tallriksmodellen. Jag som trodde att Pommes med Aioli var bra för mina blodkärl och ambitionen att gå ner i vikt. Nersköljt med 5 stora öl känner man sig ju definitivt som ett hälsofreak. De två charmerande damerna i sällskapet tröttnade iallafall uppenbarligen på oss dryga moderatgubbar och satte kurs mot Garbo. Så vi män fick sitta där ensamma i stearinljusens sken och diskutera jämställdhet och patriarkatets osynliga maktapparater.

EN GÅNG ÄR INGEN GÅNG...

I en aktuell opinionsundersökning verkar det dom att det närmast fria fallet för alliansen har hävts. Det parti jag sympatiserar med går fram 4.4% och det är väl bra. Bra är det också att avståndet mellan regering och opposition minskar men det är närmast tragiskt att Folkpartiet minskar.

Man skall ju vara skeptisk till sådana här undersökningar, och det är än så länge bara en undersökning som visar en tillstymmelse till en förbättring. Ännu kan man inte börja se framtiden an med tillförsikt. Det återstår mycket arbete innan man kan börja känna sig trygg i förvissningen att folk börjar se effekterna av regeringens politik och den totala avsaknaden av densamma hos socialdemokraterna. Låt oss bara hoppas att trenden är bruten, att uppvaknandet har inletts och att man belönar den regering som infriar vallöften i en närmast furiös takt.
Slutligen, ledsen över tystnaden igår. Städande av den moderata partilokalen i Sumpan och en ölkväll i goda vänners lag hindrade mig i min egen folkupplysningskampanj. Mer följer senare idag...