2008/06/30

TOKMODERATENS TRAFIKUPPLYSNING...


Det är nu lite drygt 2 timmar tills dess bussarna stannar i länet. Många, många är de som kommer bli lidande av detta aber på ett eller annat sätt och naturligtvis kan den alltid så vise och generösa Tokmoderaten träda in till hjälp för strandsatta bussresenärer.

Tokmoderatens Tips från Norr till Söder:


Hallstavik: Cykel eller promenad 23 km till Grisslehamn. Eckerölinjen till Åland. Buss till Mariehamn, byte till färja mot Stockholm. Ett expressalternativ finns med flyg från Mariehamn till Arlanda, och Arlanda Express till Stockholm.

Norrtälje stad: Cykel eller promenad de 2 milen till Kappelskär. Viking Line till Mariehamn, byte till färja mot Stockholm. Ett expressalternativ finns med flyg från Mariehamn till Arlanda, och Arlanda Express till Stockholm.

Rimbo: Cykel eller promenad 16 km till Kårsta. Kliv på Roslagsbanan mot Stockholm.

Åkersberga: Cykel eller promenad 22 km till Vaxholm. Embarkera Vaxholmsbåt mot Stockholm.

Vaxholm: Vaxholmsbåt...

Värmdö: Olika bryggor för Vaxholmsbåtarna.

Nacka: Olika bryggor för Vaxholmsbåtarna.

Tyresö: Promenad eller cykel från Tyresö 12 km till Brevik. Embarkera Vaxholmsbåt till Saltsjöbaden. Kliv på Saltsjöbanan mot Slussen.

Ekerö: Promenad eller cykel till Jungfrusund, vägverkets färja till Slagsta. Fortsatt färd till fots eller medelst pedalering till Masmo T-bana. Tunnelbana mot Stockholm.


Eftersom fackföreningen Kommunal tycker att tredje man bör drabbas, till skillnad från när samma fack strejkar i vården, så kan alla merkostnader för resor lämpligen skickas till den socialistiska kamporganisationen, Kommunal, Box 19039, 10432 STOCKHOLM.

Påtalas bör även att resande med Waxholmsbolagets båtar med stor sannolikhet kommer bli en närmast exotisk utflykt. Detta kommer bli så nära en indisk flodfärd på en överbelamrad skorv man kan komma utan att lämna Sverige. Dessutom vill jag inflika att jag inte på något sätt tar ställning i konflikten, jag tycker det bara är för dj-vligt att man slår mot miljön, tredje man och alla oss som är beroende av kollektivtrafiken...

HISTORIENS VINGSLAG PÅ FALKLANDSÖARNA









I dagens SvD finns en artikel om min favoritplats på jorden, Falklandsöarna. Artikeln handlar i mångt och mycket om den historiska bakgrunden till kriget 1982, och de fortsatta anspråken på ögruppen från Argentina.

I mina ögon kunde ögruppen ha legat i inloppet till Buenos Aires hamn och ändå ha rätt att fortsätta vara brittiskt eftersom det är folkviljan. Visst är jag färgad av alla dessa underbara människor som jag träffade under mina resor till Falklandsöarna i mars och tidigare, och som inget annat vill än att få leva under drottningen, men gärna i harmoni med sin stora granne i väster. Så länge Argentina vägrar att inse att folkviljan är tydlig för antingen fortsatt brittiskt styre eller ett utökat självstyre finns det problem med den harmonin. Hade det på något sätt funnits en med Argentina besläktad urbefolkning som kastats ut av britterna 1833 hade jag nog kunnat ompröva detta ställningstagande, men de enda argentinare som fördrevs av britterna var ett gäng straffångar och deras vakter. Dessutom var engelsmännen otvetydigt de första som gjorde anspråk på ögruppen...

De argentinska soldater som morgonen den 2 april 1982 landsteg i Stanley trodde att de skulle mötas av jublande människor, som talade spanska och som längtat efter befrielsen från kolonialismen under 150 år. Riktigt så blev det ju inte, man var inte välkommen, man var hatade och befolkningen var mer brittisk än de som bor i London. Ett riskfyllt spel från generalerna i den argentinska juntan ledde till att fler än 1000 argentinska och brittiska soldater fick sätta livet till när Margaret Thatcher stod upp för ögruppen och dess befolkning.

Falklandsöarna av i dag är en underbar plats! Med sin unika, vackra natur och ett djurliv utöver det vanliga, med sitt synnerligen omväxlande klimat ( man kan uppleva alla fyra årstider på ett dygn! ), med sina generösa och trevliga innevånare och en framtidstro som kan förflytta berg är detta en plats som jag skulle kunna tänka mig att flytta till faktiskt. Visst är det lite folk, men friheten är total. Kriminalitet finns inte, mobbing vet man inte vad det är och luften är så ren att det gör ont... Kriget för 26 år sedan märker man endast vid de avspärrade minfälten, slagfälten och de talrika monumenten överallt. Hur cyniskt det än må vara innebar kriget att ögruppen föddes på nytt, med optimism i stället för pessimism, med nya visioner inför framtiden och ett fortsatt liv i frihet.

Är man intresserad av Falklandsöarna, är man varmt välkommen att följa med undertecknad till ögruppen den 25 september. Pelle Mohlin Travel arrangerar en resa söderöver med stopp i Santiago och en gediget program i krigets, den övriga historiens och den fantastiska naturens spår, se här om intresse finns. Mig veterligen finns det 4 platser kvar att fylla, och jag är den expertguide resenärerna får stå ut med... Välkommen till ett avlägset, varmhjärtat och underbart paradis, Falklandsöarna!

Alla bilder ovan är fotografererade av den fantastiska värden och innehavaren på gästhuset på Pebble Island, Allan White, och får endast användas av undertecknad för att "promota" Falklandsöarna som resmål. Alltså, bilderna copyrightskyddade av Allan White.

IMPONERANDE...


...är det att Riksdagens servrar har klarat av den veritabla bombningen av mail angående den så omdebatterade FRA-lagen. Nästan lika imponerande är att man lyckats få i väg nästan 500.000 mail till samma server. De som mailbombar skänker säkert en tacksamhetens tanke till tidningen Expressen som underlättar denna verksamhet.

Vad nytt då om FRA-lagen? Såg en opinionsundersökning häromdagen där man trots all uppståndelse kunde se att förespråkarna av lagen var förvånansvärt många. Dessa siffror förvånade undertecknad, då i princip alla i umgängeskretsen är rabiata motståndare till lagen. Måhända säger väl det vilken snäv krets som jag rekryterat mina vänner i från, men jag tycker ändå att det är konstigt att folk i landet accepterar att oskyldiga människors mail skall läsas av FRA omstöpt till en STASI-liknande organisation.

FRA är och har alltid varit väldigt duktiga på att bedriva underrättelseverksamhet mot främmande makt, och det är just det dom skall syssla med. Avlyssning av inhemska riskelement skall bedrivas av SÄPO, den organisation som skall värna Sverige inifrån. Utrikesminister Bildt skriver som vanligt läsvärt om FRA på sin blogg... Själv delar jag inte hans optimism över att FRA kan bidra till Sveriges skydd framöver. FRA kan nämligen inte se hot som ligger 10-15 år framåt i tiden. Det är denna tid som det skulle ta för politikerna att ge landet ett försvar värt namnet igen...

För övrigt bör man ge regeringen lite cred så här på slutet, efter all kritik jag släppt till på sistone. Sedan valet i september 2006 har man hunnit förverkliga hälften av de vallöften som gavs inför samma val. Det är imponerande, fortsätt nu bara med reformeringen. Det man bör ta till sig är att flesta väljare som valde alliansen inte förväntade sig att alliansen skulle fortsätta den slakt av den nationella försvarsförmågan som inleddes av den röd-gröna röran. Inte heller förväntade man sig att de partier som står upp för den personliga friheten skulle stifta lagar där just den personliga friheten naggas i kanten. Lyssna, känn efter och ompröva...

2008/06/29

BUSS PÅ BARA...


På tisdag kommer fackföreningen Kommunal genom sina varsel att klippa navelsträngarna till Värmdö, Ekerö, Tyresö, Norrtälje och Nynäshamn. Alla dessa kommuner har bussen, Nynäshamn pga en järnväg under renovering, som enda transportmedel in till den kungliga huvudstaden... Hoppas vid gud att man på något sätt kan bevilja dispenser för trafik till just dessa områden annars slår konflikten för hårt mot tredje man.

För mig som bor i Sundbyberg finns ju alternativ i överflöd, jag kan ju "njuta" av att resa med såväl pendeltåg som tunnelbana. Förvisso kommer jag väl behöva gå till Max i Solna när tarmen suger. Bytet vid Västra Skogen gör att det tar längre tid att ta sig med tunnelbanan till Solna C än att gå... Men jag kan ju inte se på det så egoistiskt.

Jag brukar ta mig till jobbet med tunnelbana till Skanstull och buss nummer 3 upp till SöS. Detta då de anskrämliga trätrapporna upp från Ringvägen till sjukhuset ger mig kärlkramp, träningsvärk och andnöd. Men nu blir det till att förbättra konditionen, ofrivilligt men ändå. Kan ju ha sina fördelar att få bättre kondis och uthålighet...

Detta leder mig in på ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat: Sex och samlevnad. DN har under en tid haft en intressant artikelserie om just detta tema. Just i dag har man en artikel som man borde köra upp i ansiktet på kvinnan hemma som alltid har ont i huvudet eller någon annan bortförklaring. Göka varje dag så blir livet bättre, nu har vi män det svart på vitt...
Taskigt bara mot de som är singel, skall vi ut på jaktmarkerna vareviga kväll? Eller duger det med att spela köttflöjt, eller skall man investera i en docka? Tror inte det, det är ju själva kroppskontakten som är betydelsefull har jag hört...

Själv har jag upplevt vilken förödande effekt barn har för denna ack så viktiga del av livet. Med fyra gapande gossar, resultat av denna viktiga del av livet, som sover dåligt, somnar sent eller trilskas på något annat sätt har ju ovanstående målsättning om en gång per dygn blivit ogenomförbar. Jobbar båda dessutom i vården, med skiftjobb, nattjobb och helgjobb skall man vara glad att man iallafall lyckats sätta dessa fyra till jorden. Målsättningen med romantik, levande ljus och en avslappnad miljö får man uppenbarligen ge avkall på, Buss på bara!
Och vad skönt att kunna använda den mest erotiska bilden jag vet igen...

2008/06/28

FRA vs RIKETS SÄKERHET


De som förespråkar en välfungerande underrättelsetjänst, där FRA genom åren har fyllt en viktig funktion och ser den nya lagen som en viktig komponent i värnet av Sverige som nation: Har Ni tänkt på vad Sverige skall göra ifall vi lyckas upptäcka ett hot mot Rikets Säkerhet?

I och med den närmast totala slakten av den nationella försvarsförmågan som pågått under ett antal år så kommer vi den dagen som hotbilden förändras till det sämre stå där med skägget i brevlådan. Visst kan man påstå att vi som medlemmar i EU borde kunna känna oss trygga då våra kära grannar knappast accepterar vad som helst...

Då kommer vi till dagens svenska försvars- och säkerhetspolitik, och vad den i praktiken innebär. Kort sagt innebär den doktrin vi nu antagit att vi lagt värnet av vårt eget land i händerna på andra nationer. Dessa nationer har: a) icke på något sätt förbundit sig att stödja Sverige. b) förmodligen fullt upp vid ett försämrat säkerhetspolitiskt läge att ta hand om sitt eget försvar. c) medlemskap i NATO, en organisation som Sverige av ren och skär naivitet står utanför.

Försvarsberedningens utlåtande, som förvisso var bar i vissa delar, innebär att det nationella försvaret åderlåts ytterligare, hur nu det är möjligt. Såväl stridsvagnar som stridsflyg, två element som har avgörande betydelse för försvarsförmågan, kommer att reduceras kraftigt. Den lilla förmåga till mobilisering som funnits elimineras, nationen har alltså ingen möjlighet att anpassa försvarskostymen efter världsläget. Låt gå att ett yrkesförsvar ligger i tiden, har sina uppenbara fördelar när det gäller förbandskvalitet och motivation och är lättare att använda internationellt men Sverige då...?
Någon som tror att man skyddar ett land som är 450.000 kvadratkilometer stort med ca 10.000 soldater, 100 stridsvagnar, 60 stridsflygplan och 6 stridsfartyg. Skulle vi få ett anställt försvar med 3 mekaniserade brigader, 1 i Norrland, 1 i Svealand samt 1 i Götaland kan jag köpa konceptetet men då måste det ingå ett reservistsystem som kan sätta ytterligare 3 brigader på krigsfot tillsammans med nationella skyddsstyrkor och självständiga bataljoner. Flygvapnet och Marinen kan av såväl trovärdighetsskäl som nationella försvarsbehov inte bli mindre än de är i dag...

Om vi inte har ett försvar kan ju FRA spana hur mycket de vill efter hot, det kommer inte hjälpa ändå...

2008/06/27

ETT FÖRFALL BLAND FÖREDÖMEN...


Ett antal nyheter har cirkulerat i media i dag och de senaste dagarna om diverse TV-kändisar, sportchefer och andra idrottare. Att vara ett föredöme för dagens ungdomar innebär enligt ny praxis att man döms till fängelse för narkotikabrott, visar Petter-Niklas för kvinnliga arrestvakter eller kör på lyset...

Om vi börjar med TV-kändisen, låt oss kalla henne Sanna Bråding... Nu dömd till 3 månaders fängelse för diverse olika förehavanden med narkotika. Låt mig yppa: Jag är inte förvånad. Efter ett antal resor på väg till jöbbet i samma tunnelbanevagn som den nu dömda flickan har jag undrat vad som har fått henne så forcerad, så ostrukturerad och så utflippad. Hade hon ätit dåliga svampar, fått dålig sprit eller kunde hon tänkas vara en "junkie"? Skönt att ha rätt, tragiskt att ha rätt och ett rätt dåligt föredöme för alla de tjejer som vill jobba som skådisar eller TV-stjärnor.

Sedan har vi Djurgården Fotbolls sportchef Bosse Andersson. Bosse är tydligen så stolt över sin manlighet att han gärna delar med sig av densamma till arrestpersonalen i Gävle... Som om det inte räckte med att ha slängts i en cell för att man var alldeles för överförfriskad, här skulle genitalierna visas upp också. Hur mycket respekt kan en ledare som åtalas för sexuellt ofredande åtnjuta i sin organisation, en berättigad fråga? Förvisso är det klart att det här handlar om en förening där stora delar av hockeylagets stjärnor antingen slåss med poliser eller kan misstänkas ha kört på lyset, så Bosse kommer nog undan...

Slutligen, Fredrik Bremberg och rattfyllan. Eftersom det inte gått till åtal här är jag sparsmakad med fördömanden. Men det ser absolut inte bra ut att synas i tidningarna anklagad för det som läggs hr Bremberg till last... Att man dessutom anser sig behöva ta till de bästa advokaterna för att ta sig ur knipan får mig dessutom att undra över hur oskyldig man kan vara.

EN INSATS ATT HYLLA OCH VARA STOLT ÖVER

Det svenska försvaret undsatte en dåligt utrustad estnisk polis med kravallutrustning under de från Moskva underblåsta kravaller som plågade Tallinn förra våren. Precis detta är vad försvaret skall kunna göra, hjälpa grannar i nöd.

Man blir ju inte heller förvånad över att just vänsterpartiet är kritiskt till denna hjälp. Som de kommunister de egentligen är så anser dom väl att gamla sovjetiska krigsmonument är heliga, att det är ok att slå sönder städer och att något som är sanktionerat från Moskva inte kan vara fel... Hade man gått till riksdagen för konsultationer som Vänstern föreslår hade Tallinn varit en ruinstad. Att sedan Estland är ett NATO-land har inte ett dugg med saken att göra, Estland är även ett EU-land, ett vänligt sinnat grannland och ett land som inte hunnit utrusta sin polis på ett adekvat sätt under sina år i frihet.

För en gångs skull är folkpartisten Allan Widman och jag rörande överens, detta är något som Sverige och Försvarsmakten kan vara stolta över. Att hjälpa ett broderfolk i kris är inte bara självklart, det är något vi skall göra utan att tveka även i framtiden.

2008/06/26

HYCKLARNAS PARTI


Den fd statsministern Göran Persson fick något rabiat i blicken, darrade på rösten och agiterade med samma vokabulär som Hjalmar Branting en gång gjorde. Orsaken till upprördheten stod att finna i att alliansen önskade införa ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster... Pigan skulle komma åter, en stackars underbetald kvinna skulle ta hand om de rikas smuts, matlagning och ungar i socialdemokraternas föreställningsvärld. Att det handlade om att göra en sektor där svartjobben var lika vanliga som förtidspensionärerna i sosse-Sverige lite mer vit fattade inte Göran och hans gapande partivänner.

Nu är tiden en annan, den gamle Göran har efter sin politiska karriär sadlat om till godsägare och välavlönad konsult. Det han sa om hushållsnära tjänster inför valet 2006 tycks ha fallit i glömska, då Göran med sin Anitra flitigt nyttjat möjligheten att göra detta avdrag. Ord som inget betyder, ord man väljer att förtränga snabbt - det är ett rent hyckleri!

Nu kommer det också fram att den fd kommunisten, numera socialdemokraten Ylva Johansson har börjat använda en "piga" hemma. Att samma kvinna var nästan lika kategorisk som GP bekymrar varken henne eller partiet när frågan om hyckleri lyfts upp. Att leva som man lär, det existerar inte i den "nya arbetarklassen". I deras värld kan man säga en sak men göra en helt annan utan att reflektera över vad man en gång tyckt...

TV4 FORTSÄTTER I SAMMA FOTSPÅR...


Återigen ljuger TV4 sina tittare rakt upp i ansiktet. Denna kväll var det Ola Wenström som fick uppdraget att dupera alla inom landets gränser som satt och njöt av tappert kämpande Turkiet mot ett som vanligt framgångsrikt Tyskland.

Denna kväll bestod lögnen i att TV4 påstod att TV-bilderna dog i hela Europa, när det i själva verket fanns en hel del andra alternativ att ta till när Fyran svek... Man upphör ju inte att förvånas över hur den där kanalen hoppar jämfota i klaveret gång på gång.

Min antipati mot kanalen har ju växt fram under den tid jag har lärt känna Erica Lejonroos. Innan tyckte jag bara att man visade skit, nu beter sig kanalen som skit också. Erica ljög man om på nyheter, bildavbrott på TV4 under EM drabbar hela Europa enligt kanalen när så inte är fallet, man kränker deltagare i sina egna program ( Brolle i Körslaget ), man hycklar om nakenhet när Tone Bekkestad visar naveln och man samtidigt visar tonvis med silikon på Paradise Hotel...

I dag bad man iallafall om ursäkt för lögnerna, Erica väntar än i dag. Har man fällts två gånger i granskningsnämnden borde man väl kunna prestera ett förlåt tycker man, eller sitter man uppnäst på Gärdet och njuter av en orättvis dom i Tingsrätten?

Har ingen funderat på om det finns andra kanaler som skulle kunna ta över i marknätet. Både Kanal 5 och TV3 har ju samma utbud, men ljuger inte sina tittare rakt upp i ansiket.

2008/06/25

HELLRE LJUMSKBRÅCK ÄN HJÄRTINFARKT


Ytterligare en fantastisk medicinsk studie har publicerats. Är man likt undertecknad fet så minskar risken för ljumskbråck berättar artikeln. Jaha...? Men de andra åkommorna då, de som kommer likt ett brev på posten när vikten ökar, är de värda att få för att slippa ljumskbråck?

Knappast, jag tror 99 av 100 psykiskt friska människor väljer ljumskbråcket framför hjärt- och kärlsjukdomar, haverade höfter och sargade knän. Någon som vill byta sitt ljumskbråck mot diabetes? Ibland undrar man vad forskningen går ut på, att bränna pengar på onödigt vetande eller att hjälpa människor till ett lyckligare och bättre liv? Nästa projekt för att öka tillfredsställelsen hos hos oss feta kan ju vara att forska i hur länge en sumobrottare överlever naken i minus 22 grader jämfört med en anorektisk toppmodell...

Själv är jag rund för att jag älskar hamburgare, pizza, godis, snacks och rör mig med buss. Det finns ingen tanke bakom min ökande vikt när det gäller att undvika ljumskbråck ,eller överleva längre i kyla eller svält. Det viktigaste för mig är att trivas med mitt liv, och trots att jag vet att min kosthållning och min fysik är under all kritik så fortsätter jag nog lite till.

Snart nog kommer jag börja viktväkta igen, och börja använda mitt gymkort på en veckobasis istället för årstidsbasis. Jag vet att jag rasar, jag vet att jag kan... men just nu är en Angus-burgare värd sitt pris både i kilo och kronor.

BARNS ORO ÖVER BLOGGANDE


Hos mig är inte porrsurfandet orsaken till att mina söner är oroliga, upprörda eller angelägna om att få bort pappa från tangentbord och skärm. Här handlar det om ett hysteriskt bloggande, som inskränker på den tid de själva vill ha för att spela World of Warcraft, Sims eller bara surfa runt på nätet. Och ja, jag har koll på vilka sidor de besöker, stenkoll... Vad jag än tycker om FRA-lagen så kan jag inte låta bli att övervaka att mina små gossar inte surfar in på något snusk.

I går lyckades jag dock få till fyra blogginlägg, men då i min ensamhet och utan att försaka vare sig familj eller något annat. Den unge men alltid läsvärde Edvin Alam skrev på sin blogg att det var ett torftigt medialt dygn igår, med lite att spåna eller blogga omkring. Jag tyckte precis tvärtom... Mona och Mödomshinnor, kan det bli bättre?

Porrsurfande kan vara farligt, inte bara när det gäller relationen till sina barn. Den minnesgode kan nog komma på både det ena och det andra som uppdagats av övervakningssamhället, med generalmajorer, politiker och andra höga potentater i samhället som lika goda kålsupare när det kommer till att använda datorn som ett utbildningsredskap i sex och samlevnad. Alla de som uppdagas blir stämplade för livet som "pervon", hela det sociala nätverket faller bort. Just den läxan har jag lärt, även om jag ibland skulle behöva påminnas om hur en kvinna i bara mässingen ser ut med mitt för tillfället asexuella liv... För de som inte vågar porrsurfa bjuder Tokmoderaten på en synnerligen erotisk bild ovan, en bild att njuta av och komma ihåg hur underbart sex kan vara när den är helt ohämmad.

2008/06/24

MASSOR MED MONA


Ja, jag vet... Fyra inlägg på en dag kan få en att undra: Har han inget liv karl'n? Nä, inte så mycket till liv att jag kan undvika att hacka på mitt eget kräkmedel Mona.

Värre populist än fru Sahlin får man leta efter. Nu är hon ute och lovar ett avskaffande av FRA-lagen, samma lag som Thomas Bodström ( ni vet han som skriver usla böcker när han inte leker advokat, politiker eller spelar fotboll i en dokusåpa ) och den försvarsminister som gav ett dasspapper sitt namn, Leni Björklund så förtjänstfullt skapade. Då var alliansen emot lagen, sossarna för. Nu är situationen den omvända, alliansen vill ha den och Mona påstår att hon vill ha bort den. Fan tro't...
Men kan ju bli förvirrad av mindre än dessa omsvängningar. FRA har skapat en politisk pendelrörelse som kommer fortsätta pendla i evighet är jag rädd.

Dessutom har man tydligen fått upp ögonen för att sossestyret faktiskt innebar att de som hade det sämst i landet fick det ännu sämre. I och med att sosseriet alltid tjatat om att de står på de svagas sida så känns det ju skönt när LO kan beslå sin siamesiska tvilling med lögn. De som förlorade mest under sossarna skall det nu hårdsatsas på om socialist-kommunist-miljöfundamentalist-kooperationen vinner valet berättar Mona. Men i Monas värld så får den sossarna satsar på högre skatt, tjänar på att går arbetslös, fastnar i ett bidragsträsk och blir efterhand apatisk eller förtidspensionerad. Eftersom dessa element är grunden i sossarnas politik så är det precis vad som väntar såväl ensamstående mammor, studerande, pensionärer och alla andra som Mona lovar guld och gröna skogar.

ATT ÅTERSKAPA MÖDMOMSHINNOR - RÄTT PRIORITERING?

Dagens scoop hittar man på DN. I grannlandet Danmark råder det stor efterfrågan på plastikkirurgi för återskapa en redan kvaddad mödomshinna hos unga kvinnor med muslimsk bakgrund. Tråkigt nog för dessa klienter så har ju en av de plastikkirurger i södra Sverige som med både entusiasm, glädje och ett sant nöje skulle tagit sig an detta arbete låsts in. Doktor Carl Troilius för de som glömt, hade nog jobbat övertid med att tjäna pengar på intim plastikkirurgi och dessutom fått ut mer än pengar i ersättning, njutning...?

Även i Sverige händer självklart det att de inte fullt så oskuldsfulla kvinnorna "görs" till sådana på konstgjord väg. Tala om hyckleri, tala om att gå in i äktenskapet och redan på bröllopsnatten ha gjort avkall på den ärlighet som borde vara en av grundstenarna som detta arrangemang vilar på. Är det så fruktansvärt viktigt, knip igen därnere eller använd andra varianter där ingen hinna spricker.

Jag vet själv hur sjukvården ser ut i dag, med resursbrist och köer. Förvisso tror jag inte att denna typ av plastikkirurgi prioriteras i landstingsverksamheter om man jämför med gomspalt, brännskador och annan mer trängande vård. Det är främst på privatklinikerna detta sker, och där gör man ju sina egna bedömningar om vad som är viktigt och vad som kan bero. Att som i Danmark diskutera om dessa operationer skulle bekostas med skattemedel är ett hån mot alla de som väntar i åratal på andra och mer angelägna operationer.

REINFELDT - SMÅLANDS SPIRA?


Man ryckte ju till rätt kraftigt när man såg rubriken, Reinfeldt lämnar Moderaterna... Men det handlade inte om Fredrik eller Filippa utan om en lokalpolitiker med det kända efternamnet från Vetlanda. Lars-Olof Reinfeldt har beslutat sig för att lämna ett parti där han inte längre känner sig hemma...

Vad jag tycker om politiska avhoppare är ju allmänt känt, och här är det en till som har beslutat sig för att svika... Men i detta fall tycker jag att förklaringen är lite mer lättköpt, men därmed inte rätt. Det finns ju rätt många som känner sig vilse i det parti som omstöpts rejält. Arne Wijkman och Michael Spira däremot, Sundbybergarnas egna quislingar, kokade ihop en osannolik historia om svagt ledarskap, splittring inom partiet och viljan av att ha ett starkare styre... I dag är styret av staden så svagt att majoriteten skiftar ifall de två herrarna är frånvarande på fullmäktige. Starkare styre, pyttsan. Men att lämna partiet som Lars-Olof Reinfeldt, är inte bra. Jobba för förändring istället!
När Niklas Wykman med flera talar om att lämna partiet på grund av FRA-frågan är det en helt annan sak i mina ögon. Här handlar det om att lyfta frågan, ta upp den till diskussion och se till att vi moderater hamnar rätt igen. Ju fler som gör sig sin röst hörd desto större är chansen att vi kan få regeringen att omröva den för friheten så kontraproduktiva lagen. Att lämna är ingen lösning, det är bara ett sätt att ge upp.

ATT SYNAS ELLER INTE SYNAS, DET ÄR FRÅGAN


Socialdemokratin som oppositionsparti är som luft, man ser det inte, man hör det inte men man vet att det finns där överallt. Men där tar likheterna slut... luften är en källa till liv medan socialdemokratin mest är som luften vid ett pappersbruk, illaluktande när man kommer tillräckligt nära.

Just den socialdemokratiska osynligheten är ju numera ett faktum, fastställt i analyser. Dessutom tycks ju strategin fungera alldeles utmärkt om man tittar på opinionssiffrorna. De bra saker som regeringen faktiskt har drivit igenom döljs ju alltid av klantigheter, skandaler och annat. Att vi moderater syns mest i media just nu är väl föga förvånande. Skulle jag som amatörterapeut med inriktning på politik analysera regeringen av i dag så skulle jag nästan rekommendera tvångsvård, tvångsvård då självmordstankarna måste ha tagit över totalt. Vill man vinna valet 2010? Vill man fortsätta förädlingen av Sverige? Gör då en reträtt, visa att man bryr sig om vad folk faktiskt tycker och riv upp FRA-lagstiftningen!

Att ändra sig behöver inte alltid vara svagt, i detta fall är det tvärtom. Det är en styrka att erkänna att man handlat förhastat, att man underskattat problemen och att man faktiskt respekterar grundlagen. Lägg skiten till handlingarna, börja återskapa bilden som fanns i våras av en duglig regering som är vida överlägsna det socialist-kommunist-miljöfundamentalist-kooperativ som vi ställs emot i valen framöver.

Att sossarna inte syns eller hörs har just med denna sak att göra, att man inte vill visa folk vad man får på köpet när man väljer Sosseriet... Man får Vladimir Ohly och man får Eskilstunas eget svar på Poison Ivy. Att det sedan är bra för opinionssiffrorna att knipa käft och inte redovisa mycket av vad man själv vill, eller vad man egentligen får igenom efter de heta nätterna med Vladimir Ohly och Poison Ivy är ju ett tragiskt faktum uppenbarligen. Må Svensson vakna den dagen man blir varse vad som väntar... Kanske bäst att inte synas trots allt?

2008/06/23

WYKMANS VREDE


Det mullrar i leden efter överkörningen i FRA-frågan. Jag förstår inte hur det ska bli rätsida på regeringspolitiken igen... Nu är det MUF:s färgstarke ordförande Niklas Wykman som säger ifrån på sin blogg och i media.
Riktigt så kul som på bilden tycker nog vare sig statsministern eller MUF-Niklas att detta är. Men jag förstår den unge herrn. Man måste stå upp för sina heligaste ideal och sällan har väl riksdagen klubbat igenom en mer ifrågasatt lag. Det tragiska är ju att det är en regering som borde värna den lilla människans frihet mot den stora stygga staten som sviker.

Föga anade jag att det partisekreterare Schlingmann menade när han skrev att vi moderater för 68-vänsterns arv vidare var att det var det kommunistiska övervakningssamhället som åsyftades. Själv förespråkar jag ju ett starkt försvar, en bra underrättelsetjänst och borde kanske därför kunna köpa FRA-lagen kan tyckas. Men jag tror inte att de som vill åsamka Sverige eller svenska intressen skada är så pass korkade att man låter sig avlyssnas eller avläsas av FRA. Den kränkning av alla oskyldiga människors grundläggande rättigheter detta innebär gör att jag inte kan acceptera lagen, så är det bara. De som däremot kan misstänkas för brott, helt OK men det är det ju redan idag.

Är det inte dags för en omprövning för hur långt vi ska driva omdaningen? En omdaning som kanske gått för långt av det parti som vi moderater, såväl konservativa som mer liberala vill se framgångsrikt och ödmjukt inför vad folk tycker, tänker och känner... Man måste trots förnyelse och omprövning ha ankaret fast i den ideologiska bottnen...

ATT ÖVERLEVA NÄTTERNA - INTERNET RÄDDNINGEN


Frågar du vilken som helst av mina kollegor så tror jag att de anser att jag närmast är fastväxt framför datorn under arbetstid... Jag hoppas och tror att de dock ser att jag endast sitter och stirrar in i skärmen när arbetsförhållandena så medger. Mina arbetsuppgifter skall inte bli lidande för att jag sitter där och odlar hemoroijder.

Jag har svårt att se hur man överlevde på ett nattjobb innan internet fanns. Att sitta sysslolös långa perioder nedsjunken i en bok, städa något som inte behövde städas eller bara sitta och nicka till. På mitt arbete är omväxlingen i arbetstempo markant, allt som oftast kan jobbet vara riktigt lugnt och behagligt för att i bland slå över i ett furiöst och kaotiskt tempo.

Skulle jag den natten någon patient behöver all tänkbar hjälp inte kunna slita mig från bloggande, reseplanering eller planlöst surfande förtjänar jag sparken, inte tal om annat. Jag är på mitt arbete för att ta hand om våra vårdtagare och hjälpa mina kollegor med vad helst de önskar. Men den tiden som jag inte har något att pyssla med kan jag väl få sitta där framför skärmen och skriva en blogg eller drömma mig bort till Falklandsöarna...?

Läser på SvD om två personer som fick sparken för att ha chattat på sin arbetsplats, låter helt absurt i mina ögon. Så länge man sköter sitt jobb skall man vara fredad, oavsett om man skriver ett elakt chatinlägg om chefer eller inte. På SöS-IVA får cheferna sina slängar av sleven, oftast helt oförtjänt då de inte rår för överbeläggningar och tungrott arbete, men vi tar gnällandet verbalt och inte över en chat... Tur det kanske?

2008/06/22

KÄFTSMÄLLAR PÅ ARLANDA, VÄLJ RYANAIR!


I det totala kaos som allt som oftast råder på Stockholms största flygplats, Arlanda, går det nu så hett till att folk får käken avslagen i köerna till incheckningen...

Mitt råd till alla som fruktar för att få dricka soppa som enda näringsintag i veckor, som hatar köer till såväl säkerhetskontrollen som incheckningen, som avskyr att vänta 35-40 minuter på att bagagebandet börjar snurra vid hemkomst, åk 15 mil söderöver! Flyg från Skavsta, flyg med Ryanair!

Ett företag som Ryanair, med en väldokumentad sund syn på fackligt engagemang måste ju premieras, eller hur? Att man sedan kan ta med sig ett hyfsat stort handbagage ombord och därigenom slipper allt vad incheckning eller bagageband innebär i mertid är ju en annan bonus. Låt gå att man får betala litegrann för att checka in bagaget om man nu skulle behöva det, pris och bekvämlighet i den lilla terminalen på Skavsta kompenserar upp detta. Att man dessutom kommer fram i tid med Ryanair, i stark kontrast till det ständigt sena SAS, är ju ytterligare en bonus.

I mina ögon är Ryanair folkflyget, bolaget som öppnar upp möjligheter för de stora massorna att se sig omkring i Europa. Tänk vad skönt om fler kunde se att det Sverige vi bor i inte alls är så mycket bättre, finare och mer välskött än de andra länderna på Ryanairs ruttkarta...

MODERNISERADE MODERATER I MOTVIND


Det är traumatiskt, det är jobbigt, det är ta mej fan på gränsen till obegripligt... Vad är det som händer just nu? Tack och lov är jag inte ensam om att ställa dessa frågor, på partiets interna diskussionsforum, i insändare, på ledarsidor och på moderata bloggar så förundras man över hur det parti som vi en gång hittat till och slagit rot i verkar vara ute efter att förlora regeringsmakten 2010. Med berått mod eller inte, men man börjar ju faktiskt undra...

Själv blev jag en gång moderat i början på 80-talet. Som en snorvalp i den yngre tonåren revolterade jag mot den indoktrineringsprocess som mina socialistiska föräldrar utsatte mig för, med sommarläger med Unga Örnar och årligen återkommande plakatpromenader den första dagen i maj månad. Orsaken var Moderaternas syn på försvarsfrågan, synen på den personliga friheten och förmågan att se lösningar på de samhällsproblem som finns som låg utanför den socialdemokratiska folkhemstanken där alla ska med vänsterut, in i bidragsberoende och apati oavsett om man vill eller inte. Just försvaret har fått mig att grubbla mycket sedan den fantastiska söndagskvällen i september 2006, när valet vanns och pösmunken avgick. Varför gör vi så här, vill vi skrämma bort de som anser försvaret vara en viktig fråga? Vill vi avvisa de som anser att personlig integritet är något att slåss för?

Därmed inne på FRA-frågans domäner... Tydliga motståndare innan valet, lika tydliga förespråkare efter detsamma. Mot folkviljan in i döden tycks vara en vedertagen paroll. Hur skall våra kampanjer om att vi lyssnar på folks åsikter och vill föra en politik som har sitt ursprung i folks vardag och vilja när man hånflinar densamma i ansiktet och röstar fram en lag som 9 av 10 svenskar inte vill ha?

Är det så att firma Reinfeldt, Borg och Schlingman ser lågkonjunkturen komma med en sådan styrka att det känns bättre att låta sossarna styra under ett antal svåra år och komma tillbaka 2014? Eller vad är taktiken? Finns det någon taktik? I mitt tidigare inlägg skrev jag om att ett parti med högt i tak utvecklas, jag hoppas verkligen att ledningen tar intryck från det muller som kommer kommer underifrån. Tankarna är många, och det känns ju som man är personlighetskluven. Jag har min ideologi, den är bergfast och jag hade ett parti som var fast förankrade i denna ideologi tidigare...

2008/06/21

CENSUR-CENTERN...


Dessa dagar borde man ju inte förvånas över något när det gäller vad man kan eller får skriva på nätet framöver men att bete sig så klantigt som Centerpartiets informationschef nu gjort är extremt korkat... Jag hökaktar våra alliansbröder och systrar men detta kan väl ändå bara vara ett exempel på extremt dåligt personligt omdöme från informationschefen?

Det man skriver på sin blogg är ens egna funderingar, åsikter och brasklappar. Skulle man vilja be någon att "Dra åt helvete" för att de varit med om att skapa en lag där man åsidosätter den personliga integriteten och skapar ett Orwellskt kontrollsamhälle är väl detta helt ok, oavsett om man råkar jobba som journalist på Strix...

På min egen Blogg har jag råkat ut för samma sak i början när två socialdemokrater mailade Moderaternas ombudsman i Stockholm, Sverker Eriksson, och bad att han skulle titta på mina inlägg eftersom dessa vara elaka, kränkande, hotfulla och osakliga... Sossen bakom detta heter enligt hotmail "Anna" och delar hotmailkonto med någon "Joakim Johansson". Vissa klockor ringde iallafall hos mig när jag såg det senare namnet, partiombudsmannen hos S i Sumpan bär nämligen det namnet...

Att jag spyr galla på de avhoppare som satte demokratin ur spel i Sundbyberg eller de socialdemokrater, kommunister och Miljöpartister som lägger i mina ögon usla förslag eller säger dumheter är väl min ensak? Det framstår tydligt att det jag skriver är mina egna åsikter, inte partiets, varför ingenting jag skriver kan läggas mitt parti till last. OK, skulle jag börja skriva rasistiskt eller kränka människor på grund av någon annan orsak är att de är politiska motståndare har jag gått för långt, men det kommer inte att ske.

Själv följer jag inte partilinjen slaviskt i alla frågor, de som läser mina inlägg om FRA-lagen och försvaret förstår att jag kan skriva om detta utan att någon likt Centerns informationschef kommer med pekpinnar. Ett parti med högt i tak utvecklas bättre, det är min fasta övertygelse...

2008/06/20

EN MIDSOMMARNATTSDRÖM


Just nu sitter man på jobbet och håller på att förgås av tristess. Alla min killkompisar är borta, jag jobbar med tjejer, tanter och kärringar i olika stadier av tråkighet... Vi killar, jag, Jocke, Thomas och Kjell har alltid kul på jobbet, roligt på det där infantila, grabbiga sättet. Mycket skämt, alltid låg nivå och en prepubertal ton i samtalen. Jag längtar efter er!

Torsdagen har nu övergått i fredag, alltså är det midsommarafton, och man befinner sig på sitt jobb till i morgon klockan 7. Därefter vila 3-4 timmar innan jag får chansen att fira midsommar med familjen. Vi skall ut till slottsparken i Tyresö, en trevlig plats om vädret är på gott humör. Här kan man dansa fjantiga danser, sjunga löjliga låtar men trots detta njuta av en picnic. Under de fåtaliga timmar jag var vaken under torsdagen hann jag iallafall handla mat, tilltugg och alkohol inför firandet. Mest upprörd var jag över att färskpotatisen kostade 12.90 kilot, oftast brukar man ju få dessa primörer nästan gratis.

Själva firandet brukar ju inte vara någon fröjd för gourmanden Antonsson. Jag spyr nästan av alla sillsorter, fisk ligger inte för mig och jag gillar inte ägg... Kvar blir det färskpotatis, gräddfil, gräslök och köttbullar om man bortser från jordgubbar och de flytande artiklarna. Kvällens mat är bättre från min synvinkel, med grillad kycklingfilé och sallad som bas.

En av de viktigaste beståndsdelarna är ju snapsen, och den tar jag trots frånvaron av sillbitar på min tallrik. Det går alldeles utmärkt att skölja ner köttbullar och knäckebröd med starksprit. Favoriteten är estnisk, vad annars? Viru Valge 40% med äppelsmak, helt underbar om den är 4-5 grader kall...! I år blir det dock hederlig Absolut, resan till Estland kommer senare i år.

Och så kom man på att redan på midsommardagen skall man till jobbet igen, oh vad roligt - jätteroligt! Trots min bitterhet vill Tokmoderaten passa på att önska alla läsare en riktigt trevlig, behaglig, lugn och skadefri midsommarhelg!

2008/06/19

NYTT MÄSTERVERK PÅ VÄG...


Som den filmälskare jag är ser jag filmen Borat som ett mästerverk. Jag minns med välbehag den kvällen då jag på Filmstaden Sergel satt och skrattade konstant under en hel film. Redan från första filmrutan till den sista hittade denna film rätt när det gäller min uppfattning om vad som är kul, vulgärt och vågat.

Att avslöja amerikaner som ett dumt och inskränkt folk är uppenbart något som faller mig i smaken och döm om min glädje när jag nu blivit varse att Borats österrikiske homosexuelle alter-ego Bruno kommer med en liknande filmskapelse. Det kan bara bli succé! Jag kommer göra allt för att få gå på galapremiären.

Oj, vad jag längtar...

TILLBAKA TILL VERKLIGHETEN


Lugnet har tillfälligt lagt sig på arbetet. Trots att jag lyckades skriva av mig lite av den ångest som uppstod under de korta sekvenser jag hann se av eländet i Innsbruck har det varit körigt...

Under min vecka i Spanien har jag upptäckt att min trogna läsarskara uppgår till cirka 220 personer. Det var denna mängd som behagade titta in på bloggen under den tid som jag inte länkade till Svenskan eller DN... Tackar allra ödmjukast dessa trogna läsare och hoppas att "lektyren" från Costa Brava fyllde tomrummet lite iallafall. Ber även om ursäkt för att inläggen saknade estetisk finess, men de är ju skrivna på en mobil och jag fattade inte hur jag skulle få till stycken i textmassan. Dessutom misslyckades, eller kanske lyckades dessa läsare undvika 120 unika besökare på en dag varför alla bilder på undertecknad framöver blir iförd klädsel av varierande modell.

Lite om det som hänt på hemmaplan under min frånvaro: I Sundbyberg "valde" folket att slösa MINST 35 miljoner på ett utomhusbad på Golfängarna. Detta efter ett rådslag som skötts så klantigt att ansvariga på opinionsinstitut och i stadsförvaltningen borde ha svårt att se sig själva i spegeln och vara stolta över det arbete man utfört... Både taktiskt och vidrigt att lägga ett rådslag under sommaren när man vissa dagar kan se ett behov. Varför inte ha rådslag om detta i november? I min värld finns det andra mer trängande behov som behöver dessa medel bättre, som exempelvis skola, barn- och äldreomsorgen.

Vännen Erica kämpar träget vidare mot TV4 trots det orättvisa nederlaget i tingsrätten. För Er som vill visa stöd till Erica rekommenderas en underskrift på en namninsamling som finns här... Att bojkotta TV4 var ju svårt för oss som gillar fotboll, men efter dagens match kanske man kan minska fotbollstittandet radikalt.

Dessutom blev jag inte invald fullmäktige häromdagen, skandalöst nog. Länsstyrelsen hade uppenbarligen inte fått iväg sina uppgifter till Sundbybergs stad varför denna formalitet får hänskjutas till den 20 augusti. Den kvällen kommer vår ordförande Ramsay Brufer att skjuta av ett hejdundrande fyrverkeri från föreningslokalen på Järnvägsgatan för att fira denna historiska vändpunkt i Sundbybergs politiska historia. Kan vara något jag drömt, men det skulle vara kul...

Och ja, jag är lika upprörd som alla andra över den ignorans mot folkviljan som igår visade sitt "fula plyte" i Riksdagen. Att övervaka någon gör man när det finns misstanke om brottslighet, inte övervakar man alla som mailar eller använder nätet...? Att vår alliansregering gör självmål efter självmål ( FRA, försvaret ) känns tungt. Alla vi som inte vill ha en statsminister som pratar till sina medborgare som om de vore mindre vetande får lite jobbigare att föra fram våra visioner. Speciellt när det handlar om en fråga vi var emot när Bodström lanserade samma tanke under det röda styret.
Lite smått om det lilla och det stora... mer följer. Kämpar närmast rabiat för att få upp besöksfrekvensen igen. Synes !

2008/06/18

DET ÄR BÄTTRE ATT VARA PESSIMIST...


...för då blir man inte lika galen och besviken när man får uppleva ett sådant debacle som i Innsbruck denna afton. Sällan har väl ett svenskt landslag framstått som så fruktansvärt dåligt, tafatt och mediokert. Och även om jag från vissa håll får skit för min pessimism så kommer jag stå fast vid min övertygelse om att det är bättre att överraskas positivt än negativt...

Det kan ju förhoppningsvis innebära att vi svenskar börjar se lite mer nyktert på vårt fotbollslandslag. De är inte alls så bra som vi trott, en drös med föredettingar med en stjärna som inte kan bära allt på sina axlar. Kollektivet funkar inte jämt, det krävs bra individualister också. Så länge vi har en backlinje med Ad Hoc status där endast Mellberg är att räkna med kommer vi inte bli någon stormakt i fotbolls-Europa...

Må detta påskynda Lagerbäcks avskiljande från sin tjänst, så vi hittar någon som ser framåt och inte på det som en gång var. Lagerbäck har en feg, om än hyfsat framgångsrik, taktik som är lika bakåtsträvande och tråkig som socialdemokratins s.k förnyelseprocess. Se och lär av ett ungt, hungrigt Ryssland, iallafall när det gäller fotboll...

ATT TA SIG AN RYSSEN


I kväll smäller det, för Sveriges del tack och lov på en fotbollsstadion i de österrikiska dalgångarna. Hade det handlat om en match på liv och död, nationer emellan hade utgången varit given men i idrottens värld kan resultatet bli annorlunda... Tokmoderaten kommer sitta på sitt synnerligen stimulerade arbete och bita på naglarna och hoppas att Zlatan fortsätter måla och att Petter Hansson kan få ut bollarna över kortlinjerna när så behövs. Att som undertecknad sitta på en sportbar på Costa Brava och höra de fasansfulla spanjorerna jubla när Petter inte hängde med i den 92 minuten var ett trauma, obeskrivligt...

En helt annan fråga är hur vår regering ser på Ryssland ur en säkerhetspolitisk synvinkel. Om Lasse Lagerbäck är en slipad taktiker, om än feg, så är vår regering närmast naiv och godtrogen. Tydligen har Schlingman och Tolgfors skrivit i SvD om att hotet från Ryssland är litet eftersom deras försvarsbudget är så klen fortfarande. Men hallå...? Även om den ryska försvarsbudgeten är i paritet med den tyska så får dom mer för sina pengar. Och om Tyskland skulle vilja hota Sverige, vilket till och med jag förstår att dom inte vill så skulle det hotet vara reelt. Till och med baltstaten Litauen skulle kunna landstiga på Gotland i morgon om andan föll på utan att möta motstånd. Ja, jag vet att det är löjligt men även "Ivan" finns vid Litauen, i Kaliningrad och i den lilla enklav med en styrka som bara den har en överlägsenhet på 3:1 mot allt vad vi i Sverige kan mobilisera på 3 år...

Vi har under omställningen till ett insatsförsvar tappat i det närmaste all förmåga att skydda vårt eget land. I dagsläget är ett alltmer odemokratiskt Ryssland det enda tänkbara hot vi kan se, men skygglapparna täcker dessvärre hela synfältet på Jakobsgatan. Hade Sverige legat där Spanien, Portugal eller Irland ligger hade jag inte haft några synpunkter på neddragningar men här handlar det om att vi har en granne som höjer sina anslag till militären med nästan 20% per år och som uppenbarligen skiter i andra länders suveränitet.

Nu tittar försvarscheferna på hur de nordiska länderna kan samarbeta. Gott! Mycket bra till och med, om man inte som den cyniker jag är får för sig att finska soldater och norska flygplan skall offras för att skydda Moder Svea... Samordning är bra, och gynnar alla men om man ser till varje lands storlek borde Sverige bidra med 45%, Finland 30% och Norge med 25%. Jag tror inte det blir så, snarare det omvända.

Att avveckla värnplikten var jag en anhängare av för länge sedan, när alla omotiverade tonåringar kallades in till en utbildning de inte ville genomgå. Jag kan tänka mig en yrkesarmé med ett fungerande reservistsystem, men då måste numerären vara trovärdig med minst 25.000 anställda varav 15.000 i armén och en reserv på 45.000 man. Bär detta sig med vår försvarsbudget och alla internationella uppdrag? Nä... Värnplikten är billigare, och vi får nu russinen i kakan till en rimlig kostnad. Tills dess, värnplikten kvar tack!

PÅ VÄG HEMÅT...


Gironas flygplats. På väg mot Sverige inom kort. Problemet just nu är en 6-åring med orolig mage. Åksjuka eller matförgiftning? Vem vet?

2008/06/17

...OCH EFTER SOLSKEN KOM REGNET ÅTER.


Sista dagen blev gråmulen, men det gjorde faktiskt inte så mycket. Den röda hyn behövde ju vila... Dagen tillbringades i grannstaden Torroella, en mysig stad med smala gränder och ett mer genuint spanskt utseende än turistorten L'Estartit. Hade säkert varit ännu mysigare om regnet hade varit någon annanstans. Över staden vakade en medeltida borg, mäktig och respektingivande. Nu längtar ungarna hem, så även Tokmoderaten. Tillbaka till jobbet, bloggande och mer lugn och ro. Att vara som en fästing på sina killar i en vecka kräver sin karl...

2008/06/16

EFTER REGNET KOM SOLSKENET...


När mörkläggningsgardinerna i morse drogs undan sken solen i Tokmoderatens sömndruckna ögon. Hallelujah. Språngmarsch till Platjan, lagom framme till sanden när de mörka molnen skymtar. Eftersom detta är en historisk dag vände vinden och hela dagen förblev blå... Väl på stranden kunde vi se barnuppfostran på brittiskt vis. En gapande son begravdes i sand med endast huvudet synligt. Han grävdes upp först när han bett om ursäkt för sitt vämjeliga beteende... Undrar vad socialtjänsten hemma skulle säga om dylika metoder? Denna dag var ju historisk, och detta beroende på att Tokmoderaten just denna dag i sin frånvaro väljs in i Sundbybergs kommunfullmäktige. Jag längtar efter att bestiga talarstolen och spy ut min galla över att min hemstad inte styrs enligt folkviljan. Hoppas Arne och Spira är beredda, jag kommer närmast tala i tungor...

2008/06/15

EFTER REGN KOMMER SOLSKEN?


En dag med fiaskostämpel... Vädret som vanligt halvdåligt, då hägrar Barcelona. Sex individer i olika tillstånd av mentalt haveri trängs under 3 timmar i en liten Huyndai för att mötas av storstad där alla turistattraktioner stänger 14... Vid Camp Nou stängs grindarna formligen precis framför näsan på mina besvikna söner. Efter ytterligare 3 timmar i den lilla bilen kommer vi "hem" och möts av åskväder, storm och översvämmade gator. Nu skiner dock solen behagligt igen. Blir morgondagen bättre? Det sägs ju att efter regn kommer solsken...

2008/06/14

VE OCH FASA, VI VAR JU VÄRDA OAVGJORT


Nyss har barnen och exet lämnat puben där vi sett Sverige strida tappert till ingen nytta. Jag blir bara så matt när jag tänker tillbaka på Petter Hanssons oförmåga att bryta en bollbana i 92 minuten. Vi var ju värda mer... Nu syns gapande retarder på spansk tv, och man förstår varför landet har en riddare som slogs med väderkvarnar som nationalhjälte. Det finns dock fina människor här med... Just nu sitter en fager, nåväl med 4 liter öl i kroppen samt 2 stora groggar skulle väl till och med Kicki Danielsson vara snygg, spanjorska å flörtar med mig. Vill hon trösta mig eller är hon ute efter en mänsklig sjöelefant? Time will tell...

EN SPÄNNANDE KVÄLL VÄNTAR...


En dag med högst varierande väder, just nu drar mörka moln in över Costa Brava. Hoppas att det är vädergudarna som visar vad som väntar Spanien i EM i kväll. På TV-kanalerna här nere hånas Sverige som nation med förlöjligande inslag. Jag är pessimist men ber till högre makter att vi får jubla högre än spanjackerna på puben vid 20-tiden...

2008/06/13

MÖRKA MOLN


Sen eftermiddag och kväll bjöd på ett gigantiskt skyfall över L'Estartit. De fåtaliga avloppsbrunnarna kunde inte på långa vägar svälja vattenmassorna så vattnet stod högt på lokalgatorna... Jag har dessutom genom en annan försvarsvän blivit varse att försvaret kommer raseras hemma i Sverige. Att detta sker under alliansens styre och med en moderat försvarsminister kan ju få en att bli rejält illamående. Det betyder inte ett smack att oppositionen vill skära mer eller att hotbilder knappt existerar IDAG, detta är naivt, svekfullt och så extremt kortsiktigt. Domen kommer att bli hård den dagen vi får börja bygga om från grunden. Som jag skrivit förut, för att hinna anpassa oss efter vad som sker runt omkring oss behöver vi en stomme. Den stommen brinner nu upp, och regeringen försöker släcka med bensin...

REGNET HÄNGER I LUFTEN...


Vaknade upp till en grå himmel. Små gluggar i molntäcket fick oss ändå ner till stranden. Trots 26 grader så kändes det inte alltför angenämt att ta ett dopp, vinden kyler. Nu i lägenheten, där vi ätit lunch. De 2 äldsta sönerna njuter av spansk-dubbad Simpsons, själv ska jag diska... Fan ta jämställdheten!

2008/06/10

SEPARATION PGA SMINKÖSEN?


Första ordentliga Bloggen med skvallerinnehåll på "Tokmoderaten", men när man kan läsa om Perrellis separation på SvD så finns väl ändå en viss legitimitet att ta upp ämnet. Själv har jag ju nyligen tagit samma steg som "Maffioson" och den spacklade sångerskan varför mina expertkommentarer borde vara läsvärda.

Orsaken till Perrellihaveriet tror jag står att finna hos en sminkös med antingen extremt dåliga kunskaper eller med synfel så grava att yrkesförbud borde vara aktuellt. Om taktiken var att få öststaterna att rösta på Charlotte då hon sminkats som ett billigt våp från Chisinau så lyckades ju inte taktiken, vi vet ju alla vad som hände i Belgrad... En kollegas släktingar i Spanien, av chilenskt ursprung, var på fullt allvar övertygade om att Konungariket representerades av en transvestit. Klart som tusan att man då som äkta hälft skulle reagera med bestörtning ifall ens partners annars så fördelaktiga yttre "skändats" på detta sätt. Om sedan Charlotte tyckte att Make-upen var vacker så förstår jag nu varför förhållandet nu tar en paus.

Orsaken till att mitt eget förhållande ligger i malpåse har inte något med smink att göra, här handlar det om bristen på kvalitetstid och ett ständigt pusslande för att få vardagen att gå ihop. När båda två jobbar i vården, med oregelbundna arbetstider så blir det fruktansvärt lite tid för varandra. Och när dessutom den ena parten tillbringar all ledig tid med fritidspolitik eller bloggande återstår väl bara separationen...

Slutligen kan jag rekommendera en titt på Nathalies blogg, där det finns en anskrämlig bild på undertecknad. Jag är osminkad, men ändå nästan lika vanställd som en sminkad Charlotte...

2008/06/09

BRANDEN - VARFÖR DÖR FLER?


Jag har alltid varit fascinerad av brandkåren och dess arbete. Som liten grabb i Gnesta hade jag och kompisarna den stora förmånen att växa upp på en gata där det bodde en brandman, en riktig hjälte. Brandmannen hette Janne Aspgren, och jobbade i Södertälje. Janne var en snäll person, han gav oss ungar kasserade brandhjälmar att använda när vi lekte brandkår. Just att leka brandkår var vår favoritlek, tillsammans med kvarterskrig. Dessutom fick vi titt som tätt komma och hälsa på Janne på jobbet.

Under hela uppväxten, och för all del under den tid när jag borde ha mognat har intresset för räddningstjänsten levt vidare. Jag "pryade" under min gymnasietid på brandstationen i Tumba, och hade en förkärlek för samtal som handlade om bränder under min tid på SOS. På min nuvarande arbetsplats har jag av någon outgrundlig anledning fått uppgiften att vara brandombud. Detta innebär att jag utbildar personalen i brandskydd och har ett informellt ansvar för att brandskyddsrutiner och tekniska hjälpmedel fungerar som det ska.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så bekymrar det mig att man skär mer och mer i räddningstjänstens organisation. Mindre utryckningsstyrkor och glesare mellan brandstationerna innebär att man initialt har färre händer på plats för att rädda liv och minska skador. Så är det bara, och inga svepande formuleringar om samverkan och effektiviseringar ändrar denna sanning. Att fler och fler faller offer för bränder kan säkert inte enbart förklaras med dessa neddragningar, som sker landet runt utan också av enskilda händelser. I statistiken för hur många som fallit offer för "Fågel Fenix" sticker fortfarande 1998 ut som ett mörkt år, allt på grund av tragedin vid Backaplan i Göteborg då 63 ungdomar föll offer för en anlagd brand. Detta illdåd bör man inte bortse ifrån när man kallar Mattias Flink för Sveriges enda massmördare...

Tittar man på på Gnesta till exempel så har man där minskat larmstyrkan från 7 till 5 man för några år sedan. Denna minskning på 29% kan få förödande konsekvenser i en "byhåla" där närmaste back-up finns 20 minuter bort. En brand i internatdelen på Åsbacka dövskola eller äldreboendet kommer bli kaotiskt eftersom dessa 5 man kommer få välja sina arbetsuppgifter, att både livrädda och försöka stoppa brandspridning existerar inte med denna numerär. I mina ögon är just räddningstjänsten, tillsammans med skola och omsorg de kommunala huvuduppgifter som alltid måste prioriteras. Människors liv och lem måste alltid kunna skyddas eller försvaras av "samhället", annars fyller "samhället" ingen funktion...

Slutligen en personlig händelse där min familj fördröjde en räddningsinsats i Partille. Jag tror att jag var runt 8-9 år när detta hände, och familjen var på besök hos släkten i Götet. Min kusin Annika hade fått ihop det med en deltidsbrandman på Partille Brandstation. Självklart fick vi en kväll följa med och hälsa på i den öde brandstationen. Under besöket hade min far begåvat nog parkerat vår gamla Volvo utanför portarna till vagnhallen...

Medan jag och mina små bröder klättrade omkring i brandbilarna gick larmet, en sopcontainer stod i brand. Eftersom det hela var en deltidsstation flyttade inte min pappa på bilen omedelbart, det skulle ju ändå ta 5 minuter innan gubbarna var där. Gubbarna kom, började byta om och skulle köra iväg...

Men i vägen stod en Volvo som vägrade starta! Farsan var pionröd, brandmännen sprang frustrerade ut och puttade bort bilen som då hoppade i gång med ett ryck. Brandbilen rullade iväg, med oss efter. Farsan skämdes som en hund, men vi tre bröder njöt och tyckte att en containerbrand var otroligt spännande... Sjuk? Lite kanske.

2008/06/08

KANADAGÄSS - MÄNNISKANS VÄRSTA FIENDE?


En galen Kanadagås har löpt gatlopp i centrala Stockholm i sin iver att skada en liten flicka. Till Djurgårdsbrunnsbron kallades polis, förmodligen ur Nationella Insatsstyrkan, för att söka efter den fjäderprydde galningen. Nyheten slår ner som en blixt från klar himmel, Kanadagässen har nu fått smak på människan...

Att Stockholm i mångt och mycket är en unik stad visar sig här med all tänkbar tydlighet, då galningar i Tokyo kör ihjäl folk med lastbil och hugger vilt med kniv omkring sig stoltserar Nordens Venedig med en stam av galna Kanadagäss. Mina tankar går till den anfallna flickan och hennes familj... Samtidigt tänker jag på min hemstad Sundbyberg, där vi vid Lötsjön har minst en bataljon av dessa huliganer. Kanadagässen har mer eller mindre annekterat Lötsjön med omkringliggande grönområde. Detta kan inte fortgå!

Inför nästa års nationaldagsfirande inbjuds härmed alla partier att i Kommunfullmäktige att utbilda och träna en pjässervis till en 40 mm luftvärnskanon Bofors mod.36 ( den handvevade varianten... ) för att tävla i återtagande av vår stad. Detta blir Sundbybergs svar på riksdagsmatchen i fotboll. För att underlätta gåsjakten kommer vi använda granater med zon-brisad, dvs ammunition som exploderar när den är i närheten av målet. På bilden ovan syns Miljöpartiets grupp som redan börjat träna flitigt. Just här försökar man stoppa inflyggning till Bromma Flygplats från en ställning vid Ulvsunda slott...
Efter dagens attack på Djurgården finns ingen nåd. Kostnaden för LV-pjäser och ammunition betalas som vanligt gärna av stadens Socialdemokrater ur skattkistan som gärna sponsrar allehanda galna upptåg på bekostnad av skola och omsorg.

Givetvis erbjuds medborgarna följa evenemanget från Duvbo och Idrottsplatsen/Badhuset. Hörselskydd och regnkläder rekommenderas. Ett rött regn blandat med fjädrar kan komma att falla...

2008/06/07

KOMMUNISTKONGRESSEN PÅ STATSTELEVISIONEN


Jag har väl varit lite väl elak mot Vänsterpartiet Kommunisterna i ett antal inlägg, däribland gårdagens blogg om nationaldagsfirandet på Golfängarna. Det finns säkert folk som vill väl även i det partiet, även om vår grundsyn på hur samhället fungerar och idéerna om hur det bör utvecklas definitivt inte är kompatibla med varandra. Dock saknar några av de ledade kommunisterna i Sundbyberg all form av humor, och partiet leds på riksplanet av en man som trots trots allt han sagt faktiskt är en genuin kommunist ur den gamla skolan. Att Ohly gjorde "avbön" var bara ett desperat försök att rädda den katastrof partiet utvecklats till under denna mans velande och ostrukturerade ledarskap... Ingen skall få mig att tro att den "avbönen" var någonting annat än ett politiskt falskspel av värsta sort.

Detta parti håller nu kongress, och spektaklet visas på 24:an. Vill man sitta och förundras över hur vissa männsikor lever kvar i 60-talets retorik och med en gravt snedvriden syn på hur världen ser ut och fungerar är detta en lämplig sysselsättning. Vissa inlägg är skrattretande, andra närmast tragikomiska medan en berättar att Vårdförbundets ordförande skickat tackkort till Vänstern. Det är nästan så jag unnar detta fack det utfall som blev resultatet av en av de största fiasko-strejkerna i den svenska fackliga historien. Att dagens fackföreningsrörelse lever i symbios med sosseriet är illa nog, men att söka sig till extremvänstern som Vårdförbundet gjort är på gränsen till absurt...

Det bästa med kongressen hittills är att Staffan Norberg från Södertälje utmanar Ohly om partiledarrollen. Argumentet är en spark på smalbenen på alla de som påstår att Vänstern gått vidare från den kommunistiska eran. Den väl insatta Norberg ger oss utomstående svar på tal när det gäller vår argumentation. Vi har all rätt i världen att vara skeptiska, när inte ens de egna höjdarna tror på avbönen. Att sedan Norberg skulle bli vald är väl lika osannolikt som att Kim Jong-Il skulle införa marknadsekonomi. Kan bara Norberg visa upp de sprickor som finns i partiet, och att kommunistfalangen styr vidare är jag nöjd. Sålunda ingår kommunismen som en grundsten i det regeringsalternativ Mona formerar inför 2010...