2009/06/30

SÄNKER SAHLIN SOCIALDEMOKRATIN? JAVISST!


Så satt man där framför TV:n och lyssnade på Mauds tal i Almedalen, den jobbiga rösten frestar på mina öron och text-TV:n åker på. Det fantastiska med digital-TV är ju att jag kan kolla på statstelevisionens SVT24 men ändå läsa TV4:s text-TV, och vad hittar man väl där då om inte härliga nyheter. På sidan 110 finns en rejäl pungspark på rörelsen, en upper-cut på alla de som vägrar se varthän det nya ledarskapet leder sitt parti. Och i morgon är det sossarnas dag i Almedalen...

Vilka slutsatser kommer firma Sahlin och Baylan att dra av att 69% av de tillfrågade i en ny undersökning upplever just Mona Sahlin som ett sänke för sitt parti, medan 9% tycker att Reinfeldt sänker sitt parti. Mona får sämst siffror av alla, sämre en Hägglund, sämre en Maud, sämre än språkrören och till och med sämre än en valmaskerad kommunist som Ohly. Vad säger det socialdemokratin, att kvotering är fördärvligt eller att Mijailo Mijailovic var mannen som med sitt fasansfulla illdåd inte bara ändade Anna Lindhs liv utan också SAP:s framtid?

Nej, som vanligt kommer man att bagatellisera detta från sosse-håll, Mona sätter på sig sin teflonhalsduk och äntrar talarstolen i Almedalen till synes opåverkad men med lite, lite mer darr på sin röst. Det man inte pratar om finns inte, det är ju ett vanligt sätt att bemöta problem från Monas parti. Så om man håller tyst om att folk i gemen inte har mer förtroende för Mona än Bagdad-Bob så finns inte problemet... inte ens när mer än var tredje sosse anser att just Mona sänker sitt parti genom att bita sig fast där hon sitter.



Men sanningen om Monas status i väljarkåren går inte att tiga ihjäl längre. I undersökning efter undersökning där ledaregenskaper eller förtroende mäts så faller kvinnan som en sten, och detta medan Reinfeldt mer och mer växer ut till en riktig statsman. Att nu 7 av 10 svenskar upplever att Mona sänker sitt parti, SAP:s trovärdighet måste ju ändå innebära att pannorna internt börjar få fler och fler rynkor bland partistrategerna på Sveavägen. Det blir aldrig bättre, det blir bara värre och när valrörelsen inför 2010 redan nu verkar ha inletts i Almedalen så tror jag att det är en 14 månader lång Golgata-vandring som påbörjats - en vandring med bara ett tänkbart slut, det där partiledarbytet som kan bli den politiska defibrilleringen som ett annars hjälplöst parti behöver för att möjligtvis kunna väckas till liv igen.

Länkar: SvD1, SvD2, DN, AB, Expr, Nyhetskanalen

HÖGERSPÖKET KLARGÖR ÖSTERSJÖ-DOKTRINEN...

Högerspöket och en ung Gunnar Hökmark besöker ett tomt, närmast antikt minnesmärke över svunna tider - ett så kallat "Mobförråd"...

"Det har viskats och tisslats om Högerspöket i maktens korridorer. Vissa har gått alltför långt i sitt sökande efter honom. Än mer förvirring har Östersjö-doktrinen fört med sig. Tomhylsan Tolgfors har irrat runt på försvarsdepartementet som en osalig ande, och försökt bena ut om den innebär mer eller mindre internationellt engagemang och därmed prestige på de toga-partys försvarsministrarna anordnar lite då och då. Kommer den nya doktrinen, som ligger helt vid sidan om både invasionsförsvar och NATO-medlemskap, om den får fäste i hans parti, öka eller minska hans möjligheter att bada jacuzzi med de snygga brudarna?

En del av Östersjödoktrinen försvann i högerspökets förra inlägg, då han blev störd av sin judiske vän Golem, som så gärna kastar dynga på Syrien. Här kommer den i fulltext:
"Varje inskränkning av Östersjöländernas suveränitet hotar Sveriges förmåga att föra en självständig politik. Därför bör ett angrepp på dessa betraktas som ett angrepp på Sverige självt. Detta och endast detta skall föranleda svensk trupp på främmande mark"

Vad innebär den då?

Den nya försvarsinriktningen, med snabbt gripbara förband godkänns självklart, men samtidigt kräver den att de svenska gossarna i Baktrien kallas hem så snart NATO kan ersätta dem. Piratjägarna i Röda Havet får sätta segel hem och likaså amfibiesoldaterna i Tchad. NBG får gå samma väg som dronten.

Men våra internationella åtaganden minskar inte, utan ökar istället, samtidigt som vår förmåga att faktiskt påverka världhistorien faktiskt växer. Om vi ger våra grannar på andra sidan östersjön garantier för att ställa hela vår krigsmakt till förfogande om deras frihet hotas får nog ryssdjäveln klart för sig att Östersjön inte är en särdeles önskvärd intressesfär.

Kalkylen är densamma som för Sveriges invasionsförsvar under det kalla kriget. Nej, vi kan inte stoppa ett medvetet ryskt anfall, men vi kan göra det så in-i-helvete dyrt. Om Baltikum eller Finland faller kommer vi ändå att leva under det sovjetiska svärdet, och då kan vi lika gärna slåss där som här.

Vad innebär en sådan doktrin rent praktiskt då? Samövningar är en självklarhet, inte i att hålla fred mellan afrikanska stamhövdingar, som det är nu, utan att istället öva "ryssen är elak och nu kommer han". Det innebär också att vi kan börja föra en diskussion med Polen och Litauen om hur Kaliningrad, eller som det hette innan de sovjetiska horderna marscherade in, Königsberg skall neutraliseras i händelse av krig. Vi kan också börja prata med finnarna och esterna om hur finska viken skall spärras. Om de kan lita på att vi hjälper dem på deras mark kommer deras vilja att täppa till de ryska andningshålen att öka. Vi bör också, innan vi skrotar gamla vapensystem fråga om någon annan vill ha dem. Stridsvagn S må vara den mest anskrämliga hög skrot som någonsin satts ihop, men den är samtidigt ett under av effektivitet som pansarvapen jämfört med en molotov-cocktail.

Det finns de, särskilt i de korridorer som Högerspöket hemsöker, som hävdar att ryssen inte är farlig, att Putin är auktoritär men inte aggressiv Man kan ju fråga Georgien om de håller med, men det finns bättre argument. Efter Putin då, vad kommer då? Ryska politiker har en vana av att supa ihjäl sig, dö av akut blyförgiftning eller att sprängas i luften. Vad kommer efter? En fredlig man som strävar efter mänsklighetens bästa? Det tror inte riktigt Högerspöket. Gör du?"


Länkar: SvD, DN1, DN2, AB, Expr

DAGENS NYHET: SEX EN NÖDVÄNDIGHET FÖR GRAVIDITET!


Värdelösa och intetsägande medicinska studier finns det gott om, men frågan är om dagens nyhet om att det finns ett samband mellan ett frekvent och dagligt knullande med en större sannolikhet att göra honan på smällen slår alla rekord...?

Det fanns en tid när mitt liv var lugnt, när datorn var min bästa vän och inga tjatande ungar eller bråkande barn förstörde min tillvaro - det var tiden innan mina fyra söner hade fötts. Visst, jag älskar dom allihopa men det var ett helt annat liv jag levde då. Det var ett liv jag ibland saknar, även om det nog skulle vara långtråkigt att inte vara medlare, pedagog och slavdrivare i en person.

Det fanns en tid när min käresta och jag tyckte att ett litet barn nog skulle förgylla vår tillvaro och vi satte omgående igång med reproduktionsförsöken. Vi kämpade, vi ansträngde osstill det yttersta men resultatet uteblev. Vi klockade menstruationscykeln, vi testade tempen för att se när ägget kommit i rullning och jag fick absolut inte bada i varmt vatten. Och så gökade vi så hysteriskt att själva lusten och glädjen försvann i våra ambitioner att skapa liv med ett allt mer makabert skådespel. Men ingenting gick och vi fick se oss om efter hjälp hos den allsmäktiga sjukvården...

Barnlöshetsutredning hette det, och platserna var Huddinge Sjukhus och KS. Just KS har jag extremt svårt för sedan jag i ett kalt rum med ett gäng herrtidningar från sent 70-tal med överdrivet håriga kvinnor i olika stadier av nakenhet skulle försöka locka fram mina yngel med ett handarbete som jag inte utfört sedan jag sågade sönder en träslöjdsbänk av misstag på Dansutskolan år 1979. Det gick till slut, trots att en väldigt vacker sjuksköterska gång på gång bankade på dörren och frågade om jag inte var färdig snart. Sanningen uppdagades, det var minsann inget fel på mina spermier inte, och när en titthålsoperation på kärestan avslöjade att hennes genitalier var i gott skick så fanns ingen annan väg att gå än att skapa vårt barn i ett provrör.

Men så uppdagades felet på mig, och kanske även på kärestan. Felet var som i alla andra fall när det gäller mig i mitt huvud. Jag ville för mycket, hon ville för mycket och det blev en mental blockering som gjorde att ingenting fungerade. Några veckor innan vi skulle skapa liv i provröret blev livet till i en mycket trevligare miljö, och nu har vi fyra söner som alla kommit till genom in-å-ut-leken...

Över då till undersökningen som tar upp solklara saker. Det krävs att man älskar ofta, helst dagligen om man vill vara säker på att skapa barn heter det och det stämmer. Jungfrufödslar är ju tack och lov sällsynta nuförtiden. Att älska en gång vart tredje kvartal ger ju inte ofta resultat om man inte får till en rejäl lyckträff. Men spelar verkligen ett dagligt gökande roll om kvinnan är malfunktionell därnere, eller om mannens yngel simmar som betongklump? Knappast...

Mitt råd är att hålla lusten och känslorna vid liv och försöka glömma bort varför man doppar i grytan. Den dagen sexet blir krav och ångest, den dagen fungerar ingenting och om man istället bara ger sig hän och njuter så blir det desto bättre om avlandet är huvuduppgiften. Men om man likväl känner att prestationsångesten är där, att man vill för mycket och att gnidandet bara känns tvångsmässigt - tänk då på Sundbybergs Globaliseringsråd så löser sig allt, jag lovar!

Länkar: DN, Expr

S I BEHOV AV STORSTADSVÄLJARE - OCH EN NY LEDARE


Att socialdemokratin efter valet till Europaparlamentet är på gränsen till att behöva fridlysas i Stockholms stad och län slog nog ner som en bomb på Sveavägen 68 i huvudstaden. När rösterna räknats från valdistrikten innanför stadsgränsen så var det en gång så mäktiga, en gång så respektingivande och det kroniskt statsbärande partiet reducerat till något marginellt, obskyrt och intetsägande. Socialdemokraterna i Stockholm blev fjärde största parti, efter Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet. Eftersom jag värnar den politiska mångfaldens fauna så finns det numera en namninsamling där sossen i AB-län föreslås fridlysas för att undvika att "arten" helt försvinner...

Det är ju lätt att skylla på enbart Mona och hennes retarderade ledarskap, men när det gäller SAP:s Stockholmssyndrom så finns det minst två kvinnor till att skylla på. Den ena är partiets affischnamn i Stockholm, Carin Jämtin. Detta var en kvinna som hade en hyfsad potential tidigare, som var verbal, trevlig och som borde kunna tilltala väljarkåren men som nu bara verkar "tysta leken börjar nu!" i kombination med "kurragömma". Den andra syndabocken bör självklart vara Marita Ulvskog som den hätska, otrevliga och allt annat än EU-vänliga toppkandidat man lyft fram och gjort om på ett närmast absurt sätt på valaffischerna.

Men huvudorsaken måste nog ändå vara Mona Sahlin och hennes totala oförmåga att beröra folk, ja iallafall positivt. Medan statsminister Reinfeldt i undersökning efter undersökning får nya toppbetyg för ledarskap och förtroende så framståt Mona som en liten skräddare som förlorat ytspänningen på vattenytan efter en dusch med handdiskmedel - hon sjunker allt djupare...

Inte ens Monas egna har ju något större förtroendekapital för sin ledare, det gnisslar och det gnälls. Det är i allra högsta grad förståeligt, eftersom många sossar inte uppskattar att få Ohly eller Eriksson på köpet när man röstar på sitt parti. De rödgröna försöker på alla sätt kopiera Alliansens upplägg inför 2006. Man åker tåg till tillsammans, man lanserar egna förslag med buller och bång och man försöker se ut som om man trivs ihop. Gårdagens rödgröna förslag om fastighetsskatten var ju egentligen inget annat än förra årets förslag som nu dammats av och pådyvlats även de tidigare så kritiska vänsterpartisterna. Man vinner inga väljare genom att försöka sälja produkter som passerat bästföre-datum, men det fattar inte Mona.

Själv tycker jag nästan synd om Lars Ohly som grinade sig till en plats i det rödgröna laget. I mina ögon hade Vänsterpartiet mått mycket bättre av att spela rollen som opposition till både regering och till Monas fuskbygge. Vänsterpartiet hade kunnat plocka väljare från missnöjda sossar, sossar som idag inte ser någon väsentlig skillnad på att välja Lars eller Mona men som med tågmästare Ohly utanför iallafall hade haft ett alternativ vänsterut om nu man var så korkad att man inte såg ljuset åt höger...

Socialdemokratin måste vinna storstaden om man skall ha en chans 2010, det fattar nog till och med Ibrahim Baylan men hur skall man göra det? Man skulle behöva byta ledare men det får nog anstå till efter valet, och då gäller det både den osynliga Carin Jämtin och den evigt svammlande Mona Sahlin. Man måste även visa att partiet faktiskt bryr sig om Stockholm som den tillväxtmotor regionen är, och inte bara ser huvudstaden som en skattkista med skatteutjämningspengar. Att man sedan vet om att man får tre katastrofer till priset av en gynnar nog knappast SAP i huvudstaden.

Länkar: SvD1, SvD2, DN

2009/06/29

SVERIGE SPARKAR FÖRSVARSANSTÄLLDA MEDAN RYSSLAND & GEORGIEN GÅR MOT REPRIS...?

Dags igen? Georgiska soldater hjälper en skadad kamrat...

Att 500 personer ur Försvarsmaktens stödfunktioner nu varslas om uppsägning är väl egentligen rätt naturligt eftersom själva kärnuppgiften för rikets försvarsmakt nu nått en minimalistisk nivå. Den framtida patetiskt lilla svenska Försvarsmakten behöver inte de väl tilltagna nivåer som kringfunktionerna har idag, ju mindre byråkrati vi kan få och ju fler aktiva förband som finns tillgängliga desto bättre...

MEN så aviseras också nerdragningar i Marinen och i Flygvapnet, och det är något som vi defintivt inte behöver. Att jag är ryssofob är väl numera välkänt, och behöver man återigen dra upp Ryssland och landets utrikespolitiska ambitioner för att varna för vad som blir resultatet av att Sverige mer och mer utvecklats till ett säkerhetspolitiskt vacuum i vår del av världen - utan trupp, utan medlemskap i NATO och utan förmåga att ens vilja se framtiden an på ett nyktert sätt?

För medan Sverige börjar skära i det redan alldeles för lilla försvaret så spänner Ryssen återigen musklerna i Kaukasus. På gränsen till Georgien så avser man samträna 8.500 man, med 200 stridsvagnar och 250 artilleripjäser - och dessutom med stora flyg- och flottstyrkor närvarande. När Georgierna själva höll en liten övning i våras så skrek firma Putin och Medvedev högt, och talade om georgiska förberdelser för anfall mot utbrytarna i Abkhazien och Sydossetien. Övningen nu motiveras med ett georgiskt hot mot dessa två sorgliga ursäkter till vasallstater inom Georgiens fastställda gränser. Själv ser jag tecken i skyn som får mig att undra vad Putin nu har för ambitioner...?

Varför sparkar Ryssland nu ut observatörerna från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE? Varför talar man om ett georgiskt hot när den lilla georgiska krigsmakten inte ens hunnit påbörja arbetet med att börja bygga upp all de förmågor som slogs i spillror av ryssen för inte ens ett år sedan? Och skulle georgierna ha några som helst ambitioner att återställa landets fastställda gränser mot Rysslands vilja, då hade väl OSSE varit bra att ha på plats? Nej, det luktar Maskirovka så det sjunger om det, det ser ut som den vanliga ryska politiken där hot och våld är tillbaka i sann Sovjet-anda.

Tur att georgierna har fått ett gediget miljöledningssystem för sin försvarsmakt av oss svenskar, så att man kan införa pant på tomhylsor, återvinna utbrända stridsfordon eller värma hela byar med värmen från odetonerade ryska fosforgranater. Det är så Sverige bidrar till allas vår gemensamma säkerhet, med tomma ord om säkerhetsgarantier för våra grannar, med miljöledningssystem och en avrustning som för länge sedan gått alldeles för långt.

Jag hade hoppats att kriget förra sommaren skulle väcka Sverige ur önskedrömmandet, men det var tydligen också en önskedröm. Vi avvecklar våra tunga förband, vi skickar 14 stridsvagnar till Gotland utan besättningar, vi börjar skära ännu lite mer i luft- och sjöförsvaret. Och som inte det räcker så tycker vi att 7-8 bataljoner räcker för att försvara Sverige, våra grannländer samt Mazar-e-Sharif i det avlägsna Afghanistan. När försvarsminister Tolgfors talar om "här och nu" så är "här" Afghanistan eller Somalia och "nu" så snart som 2019. Det är löjligt, det är vettlöst och det värsta av allt är att det är vi försvarsvurmare i Moderaterna som sviker i denna vår kärnfråga. Vad de rödgröna vill eller inte vill betyder ingenting i mina öron, det är vad VI vill som betyder något och just nu är vi bara otydliga, viljelösa och fega nog att gömma oss bakom grannarnas ambitioner att iallafall kunna försvara sig.

För övrigt så anser jag att Högerspökets förslag om Östersjödoktrin är det första steget mot ett svenskt uppvaknande, läs mer här.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN, Expr

2009/06/28

VACKRA "VÅP" I ALMEDALEN...

Nummer 3 och nummer 10 på min lista visar vad Allians innebär, medan Wykman ( snyggast kille nummer 5 år 2008 ) ler lite ansträngt i bakgrunden...

Politikerbloggen, TV4:s egen grävande blogg om just politiker, brukar varje år ge ut en lista över de snyggaste tjejerna i Almedalen. Enligt ryktet finns också en lista på de snyggaste killarna, men som en bergsfast heterosexuell man så har jag minsann inget intresse av att ägna min tid åt att få ännu lite sämre självkänsla. Dock kan väl en lista där Gollums alter-ego Niklas Wykman återfinns på plats nummer 5 knappast innehålla så mycket snyggare herrar än undertecknad med min trippelhaka, ölkagge och en kropp där ister nu tagit över efter vatten som den huvudsakliga beståndsdelen.

Eftersom jag räknar med att Niklas Svensson och Daniel Alsén (om han nu är tillbaka i tjänst...) kommer att strosa omkring på Visbys gator med trånande, fuktiga ögon och tungor som hänger ner till bringan på jakt efter nya kandidater till sina snyggaste-listor 2009. Men här kommer jag före de respekterade bloggarkollegorna på Politikerbloggen, jag utser de snyggaste kvinnorna redan nu och hoppas att de verkligen finns på plats i Almedalen...

Jag kan ju faktiskt inte veta vilka kvinnor som finns där, jag tillåts ju inte återkomma till ön efter min tid i Fårösund när jag som kadett skrämde slag på Ingmar Bergman vid Ryssnäs med ett välplanerat eldöverfall ,eller efter episoden vid tunga batteriet på Trälge efter en orgie med Gotlandsdricku halvnaken och brölande jagade gamla fårtackor som flydde i vild panik.

Nåväl, här kommer min lista på de som jag helst hade vilat ögonen på OM jag nu hade fått vara med. Och, nej - jag är inte alls avundsjuk på att Sofia Arkelsten springer omkring med en kondom i handväskan med nummer 13037 (vilket är exakt mitt turnummer...) på Visbys gator och värjer sig mot överförfriskade politikerbrats och påstruckna manliga reportrar. Kondomen, ja den är det skattebetalarna i Stockholms län som har sponsrat...

Tokmoderatens Topp-lista "Våp i Visby":

1. Sundbybergs KSO, Helene Hellmark-Knutsson med sina vackra ögon och sitt förföriska leende.
2. Statsministerns fru och en framtida Bond-brud, Filippa Reinfeldt. Graciös, respektabel och med en röst som får det att rycka till i baguetten...
3. KD:s Toppnamn till Bryssel, Ella Brolin. Bryssels förlust, vår vinst!
4. Aftonbladets och Korselds egen lilla röda "häxa" Katrine Kielos. Underbar dialekt, värdelösa åsikter.
5. Moderaternas svar på Eva Longoria, allas vår Eva Solberg. Politisk sekreterare med den rätta balansen mellan svensk kyla och heta latino-vibbar.
6. SVD:s och Korselds egen lilla blåa nymf, Sanna Rayman. De politiska krönikornas egen prinsessan Leia...
7. Min älskade vapendragare, livskamrat och eviga vän, Erica Lejonroos. Snyggaste akterpartiet i politiken.
8. Moderaternas skönaste "donna", Sofia Arkelsten. Partiets svar på Poison Ivy.
9. Miljöpartiets största tillgång, Zaida Catalan. Vacker som en dag, spännande som få.
... och slutligen
10. Liberala Ungdomsförbundets skönhetsdrottning till ordförande, Frida Johansson Metso.

Min vapendragare och vän, Högerspöket, är redan i full fart med att inventera de skönheter som verkligen finns på plats och sammanställa sin lista. Vi kan med spänning se framemot vad den listan bär för överraskningar i sitt sköte inom någon/några dagar...

Länk: AB

ATT LÄGGA SIG NER HELT PLATT...

Kommunstyrelsens ordförande Helene Hellmark-Knutsson på väg in i fullmäktige med vänsterns gruppledare Bert Jagerby under armen. De som tycker att herr Jagerby liknar äldrenämndens ordförande Kajsa Adenbäck från en tidigare bild har helt rätt...

Valet till Europa-parlamentet var ett enormt bakslag för Vänsterpartiet, partiet som alltid säger "nej". Det hedrade dock Vänsterpartiet att man redan på valnatten var tydliga med att valet var ett fiasko, att kampanjen hade fungerat sisådär och det krävdes räfst och rättarting för att länspumpa den sjunkande skutan inför valen 2010.

Vänsterpartiet hade den förankring i verkligheten som Mona Sahlin alltid har saknat, men som blev extremt tydligt under valnatten när det enligt Mona blåste rödgröna vindar över Europa trots att just de röda nästan överallt gick tillbaka och att de gröna framgångarna på intet sätt balanserade upp detta manfall. Mona Sahlin menade att sosseriet i Sverige lyckats bra trots att de gjorde ett sämre val än det EP-val 2004 som betraktades som den stora katastrofen... Har socialdemokratin med Mona förstått att glansdagarna är borta, att tiden när partiet låg runt de 40% i vartenda val sedan länge är historia?

Tillbaka till Vänsterpartiet, och till hemstaden Sundbyberg. Här styr det lag som Mona vill se som ett regeringsalternativ inför nästa höst och det har väl gått bra om man tittar på spektaklet med sosse-ögon. Miljöpartiet är inget miljöparti längre, man vill bygga kraftvärmeverk i anslutning till ett naturreservat - och man har ingen miljöpolitik kvar överhuvudtaget utan agerar endast okritisk nickedocka åt sossarna. Samma sak var det med Vänsterpartiet, man säljer alla sina värderingar för att få sitta i knät på Helene Hellmark-Knutsson, men för några veckor sedan satte vänstern ner foten och hotade med att spräcka den rödgröna koalitionen. Nedanstående text är saxat från Sundbybergsvänsterns egen hemsida, publicerat den 27 maj...

"- Socialdemokraterna har slutat samarbeta. Vi är förbryllade över att de vill spräcka majoriteten över en sådan här fråga, säger Marielle Nakunzi, ordförande i Vänsterpartiet Sundbyberg.

- Beslutet är inte förenligt med social bostadspolitik och riskerar att ytterligare snabba på segregationen, säger Marielle Nakunzi.

Vänsterpartiet har under en längre tid försökt få till en diskussion om Förvaltarens framtid inom ramarna för det rödgröna samarbetet, men Socialdemokraterna har istället gjort upp med de borgerliga.

- De försäljningar som planeras nu är inget vi kommit överens om och inte heller något vi kan acceptera. Vi vill utveckla allmännyttan, inte avveckla den, säger Vänsterpartiets gruppledare Bert Jagerby"


Det handlar om att det koalitionsbärande Sossarna samverkat med allianspartierna i Sundbyberg, för att ge ytterligare 1080 lägenhetsinnehavare mer frihet i sitt boende, och vänstern skrek. De skrek och de skulle de göra, för detta är en profilfråga för Vänsterpartiet. Man har sagt sig stå upp för hyresrätten, men det har mest varit tomma ord. Man var för en kommunal folkomröstning i frågan tills dess man hamnade i "majoritet" - då ändrade man sig snabbt. Titta på Bert Jagerbys patetiska försvarstal från fullmäktige, förtjänstfullt filmat av Mattias Lönnqvist.



Så lät det när man svek hyresgästföreningen första gången, och nu är man där igen. Allt hotande om att spräcka "majoriteten" var också tomma ord, ord som redan efter några veckor faller i glömska för att få fortsätta sitta i Helene Hellmark-Knutssons knä, ord som ingenting betyder när ideologi och hjärtefrågor ställs mot makthungern och ett högavlönat uppdrag som kommunalråd.

Jag förstår om det gnisslas i vårt Vänsterparti i Sundbyberg, för om inte Vänstern står upp för hyresrätten - vem gör det då? Enligt mig så behövs ju hyresrätten men inte alls i de absurda proportioner vi har i Sundbyberg där nästan 8 av 10 innevånare bor i just hyresrätter...

En fastighetsmarknad där man själv kan välja boendeform ligger mig ju varmt om hjärtat men med dagens marknadsekonomiska förutsättningar där tillgång och efterfrågan sätter priset så har enbart den höginkomsttagare vänsterpartiet föraktar verklig valfrihet i Sundbyberg - priserna på de fåtaliga villorna och de nästan lika fåtaliga bostadsrätterna är helt enkelt för höga för de som inte är lika välavlönade. Men det är väl vänsterns melodi, att deras kärnväljare skall hänvisas till enbart allmännyttan och endast dit. Själv vill jag justera priserna med en större tillgång, med fler bostadsrätter och villor som gör att fler ha råd bo i vår stad... Frihet att välja, och kunna välja kallas det visst för.

Länkar: SvD, AB, AB2, DN, DN2, Expr

2009/06/26

MELLAN HOPP & FÖRTVIVLAN - VÅRA UNGA HJÄLTAR!

"Farsan Baloo" a.k.a Tommy Söderberg, perfekt ledare för våra unga hjältar!

Detta blogginlägg börjar författas när knappt 10 minuter återstår av semifinalen mellan Sverige och England på det Nygamla Ullevi i Göteborg. Om man mådde fysiskt illa efter allt oflyt, efter ett rätt uselt försvarsarbete och efter engelsk effektivitet på en närmast absurd nivå så är känslan en helt annan - nu är jag stolt!

Stolt kommer jag vara alldeles oavsett hur matchen slutar, för att kämpa upp ett 0-3-underläge kräver sina kämpar, sina hjältar och vårt svenska, mångkulturella U21-landslag är precis det - kämpar och hjältar. Man har förgyllt en junimånad som först den senaste veckan har sett ut som sommar, man har gett oss som spyr på Lagerbäcks fega laguttagningar och ineffektivt anfallsspel hopp om en ljus framtid för den svenska fotbollen, och som man har gjort det... Med frejdigt anfallsspel, med taktikförändringar som den i halvtid i dag, med en spelglädje som egentligen är allt annan än svensk så ser vi en idrottslig pånyttfödelse i Göteborg denna kväll.

Man bör ju tänka på att det är fyra länder som är i semifinal i denna turnering. Det är kvällens motståndare England med mer än 51 miljoner innevånare på den regniga ön, det är Italien med 60 miljoner innevånare, det är Tyskland med 82 miljoner männsikor inom sina gränser och så hemlandet Sverige med marginellt mer än 9 miljoner människor som står ut med ett alltför högt skattetryck, en sommar som kan vara som höst (...minns dagarna kring midsommar!) och en opposition som leker "härmapa" ombord på SJ:s slitna tågvagnar. Vi borde ju matematiskt vara uträknade, vi borde inte ha chans ty de andra har så många fler unga talanger att välja mellan men nu är det ju inte riktigt så. Och det så roligt, det är en bragd och det är en ljusnande framtid vi som med Lagerbäck nästan bara sett mörker nu bevittnar.

Förlängningen skall börja, och förlorar vi så är det självklart synd men det är ändå ingenting som förringar den insats vi under de sista 45 minuterna har fått uppleva. Jag blir nästan religiös, och jag vill bjuda på en psalm som speglar mina känslor i just detta ögonblick...



Förlängning över, straffsparkandet passerat och det rullar en liten tår nerför min äppelformade kind. Det är inte enbart en tår av sorg, det lika mycket glädje över det pånyttfödda hoppet... Tack grabbar, Ni föll med flaggan i topp, straffar är ju ett lotteri - och Ni förtjänade en viktoria efter Er insats. Nu korkar jag upp lite etyl och sörjer några timmar, sörjer att jag inte får se just Er i en final. Men jag är så stolt över att vara svensk denna kväll, jag är så stolt att vi i det lilla Sverige har spelare som Emir Bajrami, Labinot Harbuzi, Guillermo Molins, Gabriel Özkan, Ola Toivonen bredvid "urbefolkning" som Marcus Berg (bredvid Zlatan, NU!!!), Rasmus Bengtsson och namnen Elm samt alla andra icke glömda.

Länkar: SvD1, SvD2, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, AB3, Expr1, Expr2, Expr3

HÖGERSPÖKET: PIRATERNA HAR BLIVIT FEDERALISTERNAS KAPARE

Pappa Högerspöke visar ett ungt Högerspöke en kedja med vilken man med fördel kunde fjättra fildelare...

"Piratpartiet har nu hittat en hamn att lägga till, inte i Västindien förstås, utan i Europaparlamentet. Redan innan hade piraterna förklarat att de skulle sälja sin lojalitet till den grupp som gav dem mest eftergifter i integrations- och fildelningsfrågor. Det blev den federalistiska gröna gruppen.

Förr, på den gamla goda tiden, innan vattenklossetter, moms och annat trams införts var kapare en omistlig del i varje långvarigt krig. Det handlade om blockad på entreprenad. Framåt och inte helt laglydiga skeppare, som annars kallades pirater, fick då så kallade "kaparbrev" av drottningen eller konungen. Detta gav entreprenören rätt att, mot att kronan fick några procent, fortsätta sin vanliga piratverksamhet, fast då endast mot fiendens handelsskepp, utan den vanliga risken att bli hängd. Många, exempelvis Francis Drake, tjänade gott på det.

Högerspöket ser nu att Piratpartiet sålt sina kanoner och sablar på exakt samma sätt. Inte för integrationsfrågorna förstås, lojalitet köps med pengar, inte med löften. Från den grupp man valt har man fått löften om att få behålla sitt personalbidrag, och dessutom få en extra politisk sekreterare. Det är en guldkista inte ens Long John Silver skulle kunna gå iväg från. Dessutom har man fått ett halvt löfte om att Christian Engström kanske möjligen ska få sitta med och förhandla lite på en kant om det nya telekompaketet. Men helt säkert är det inte. Det finns ett litet problem bara.

Den gröna gruppen i EU-parlamentet är förstås miljömuppar, vilket högerspöket tycker är illa. Men det blir värre än så. De är dessutom federalister. Låt oss ta det från början. Det finns en traditionell höger-vänsterskala i parlamentet, ja. Men det finns en annan konflikt också, federalism mot nationellt självstyre. Frågan handlar om vad Bryssel ska få besluta om. Man kan kombinera de här två hursomhelst. Man kan vara höger och för nationellt självstyre, man kan vara vänster och federalist. Så innan du bestämmer vad du tycker om gurkors rakhet måste du först bestämma dig om huruvida du också tycker att det är en fråga för EU.

Det gör EU-politiken fruktansvärt förvirrande. Vänstern hatar EU, kanske för att flaggan är blå. Men när vänsterpartiet åker till Bryssel vill de gärna införa så mycket vänsterpolitik som möjligt därifrån. Moderaterna å andra sidan, älskar EU, till den milda grad att paret Bildt kelar med varandra insvepta i en flagga av siden. Men när Calles gamle vän Hökis åker ner till Bryssel röstar de emot hel del grejer som iofs är bra, men som ändå inte borde ligga på EU:s bord. Miljömupparna, eller de gröna, som de föredrar att kalla sig, röstar för allt de tycker verkar bra, flummigt och miljömuppigt.

Med förvåning noterar Högerspöket att frihetsfrontens ordförande HAX fått ett av dessa jobb för Piraterna i Bryssel. Han har under de senaste åren skrivet en rad utmärkta blogginlägg om alla dumheter och all regleringsiver i Bryssel. Nu kommer han få hjälpa till att sätta utsläppstak, straffreglera företagande och subventioner. Hans försvarstal finns att läsa på hans blogg. även om jag saknar förklaringen till vad han ska prata med sina nya kollegor om på kafferasten. Vänsterpartistiska och attac-sympatiserrande som de är. Å andra sidan har principer inget värde om ingen köper dem.

För moderaternas del står straffet för IPRED och FRA, förlåt "anti-terror-lagen" ganska klar. Man är numera ett regeringsparti istället för ett frihetsparti i de ungas ögon. Det ger uppförsbacke 2010, och än mer 2014, 2018, och 2222.
Högerspöket saknar de gamla piraterna. Med skägg, ögonlapp, krok och träben. Varken Svarte Jack, Rödskägg eller Kapten Kidd hade någonsin sålt sig till centralmakten i Bryssel
."

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, AB

SORG OCH MASSHYSTERI - EN SORGLIG SAGA TAR SLUT


Satt i natt framför datorn och tänkte skriva ett blogginlägg om att Michael Jackson bara några minuter tidigare bekräftats död av CNN, men jag kunde inte formulera några som helst genomtänkta funderingar om att det sista kapitlet i den tragiska historien om Michael Jackson nu var färdigskrivet, eller är det så...?

Visst gjorde Jackson en hel del bra och närmast odödlig musik genom åren, musik som jag kan förstå att andra gillar men som inte berörde mig det minsta och visst kunde mannen med den vita handsken arrangera välplanerade och perfekta shower där han dansade rätt så begåvat. Jag minns hur tjejerna i min klass reagerade när Elvis Presley, mitt alter-ego när det kommer till frosseri, dog - det var en halv skoldag som gick åt att trösta mina klasskamrater av kvinnligt kön medan vi killar i klassen var oberörda, oförstående och närmast likgiltiga. Ibland sörjer hela länder på ett gediget och sansat sätt, det här klippet visar Nordkorea efter den store ledarens död:



Samma sorg ser vi nu, människor gråter hysteriskt och Michael Jackson glorifieras trots att han efter sin minst sagt bisarra uppväxt var en bräcklig figur med en hel del obehagliga laster när det gällde umgänget med barn. Jacksons egen uppväxt var uppenbarligen allt annat än trevlig - med extrema krav, med våld och med en total frånvaro av vad det innebär att få vara ett barn. Leker man amatörpsykolog denna morgon så kan man nog ana att mycket av den sorg vi nu ser från människor som bara för några dagar sedan betraktade Jackson som en perverterad och plastikopererad kuf idag gråter krokodiltårar över det eländiga liv som formade kufen och geniet. Sådan är mänskligheten uppenbarligen...

Jacksons död är tragisk, eftersom han var ett jagat villebråd som inte fick ro förrän hjärtat slutade slå, tragisk därför att Jackson har små barn som nu kommer att bli paparazzi-fotografernas favoritobjekt. Just dessa fotografer visade ett nytt lågvattenmärke igår, nästan i nivå med jakten på Diana. På CNN visade man ett klipp på en ambulans som försöker föra Jackson till UCLA:s sjukhus, den backar ut från Jacksons "villa" men vägen blockeras av pöbel som vill filma in i det utrymme där Jacksons liv då försökte räddas. Att ta orden respektlös och svin i sin mun då känns inte alltför avlägset.

Jag gillade inte Jackson, jag gillade inte hans musik - men lik förbannat unnar jag inte någon människa att leva ett sådant liv som han levde. Mer uppenbart än i det här fallet tror jag aldrig att det blir - pengar betyder inte per automatik lycka...

Vila i frid!

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, Expr1, Expr2

2009/06/25

HÖGERSPÖKET: FÖRSVARA MÄRSTA, INTE MAZAR-EL-SHARIF!

Högerspöket ser förskrämt på hur monstret Putin har vaknat till liv...

"Den nya försvarspropositionen håller på att falla på plats, och är i många stycken bra, även om regeringen fortfarande inte vill välja väg. Sverige skall försvaras, sägs det. Men, Sverige skall även vara världspolis. Detta trots att resurserna bara finns till en av dessa vägar.

Högerspöket gillar mycket i försvarspropositionen, särskilt den avskaffade värnplikten. Det finns de som anser att värnplikten har en viktig fostrande uppgift och därför vill behålla den. Den som genom värnplikt vill fostra Sveriges unga i blind lydnad och motverka fritt tänkande är för det första inte särskilt frihetlig, och i andra hand inte särdeles konsekvent. Om dessa egenskaper är så viktiga för samhällets fortlevnad borde väl inte de undanhållas kvinnor, oduglingar och vapenvägrare, utan istället integreras i skolsystemet. Detta förbehållet att man, till skillnad från Högerspöket, verkligen tycker att staten bör fostra sina medborgare.

Värnpliktens bidrag till ökad militär slagstyrka är inte heller den helt övertygande. Värnplikten är, föga förvånande, en fransk uppfinning. De franska revolutionärerna kom fram till, eftersom man giljotinerat kungen, att staten och folket nu var samma sak. Därför skulle varenda stridsduglig fransman, om det nu finns några sådana, också försvara och anfalla för Frankrikes räkning. Den militära tyngden av detta var ungefär likvärdig med atombombens intåg.

När Högerspöket följde med klantarslet Kalle Dussin på det ryska fälttåget 1707 hade han med sig 50 000 soldater. Det ansågs vara en väldigt stor armé, men det gick ju förstås åt fanders. Inte kom man till Moskva, utan till Bender, och slarvade bort de baltiska provinserna i farten. När Napoleon försökte sig på samma sak, fast med en värnpliktsarmé hade han med sig nära 600 000 trupper. Majoriteten var visserligen fransmän, men det var ändå en skräckinjagande numerär. Det slutade förstås likadant även fast Napoleon med sina trupper lyckades bränna ner Moskva, vilket Högerspöket tycker är trevligt.

Värnplikten kunde dock inte ha införts tidigare, då den var beroende av två saker. Den första var nationalism, det vill säga att vanligt folk tyckte att det var sexigt att dö för sitt land. Det andra var den gryende industrialismen, som tillät massproduktion av uniformer, persedlar och vapen. Soldater, som tidigare varit yrkesmän med dödandet som hantverk, var nu bondsöner och affärsbiträden som lärt sig gå på led, skyldra gevär och fälla bajonett. I samband med värnpliktens införande i Europa minskar också avstånden för den första salvan, eftersom de värnpliktiga var fler men mindre skickliga.

Från värnpliktens införande och till vår nutid finns en nedåtgående linje, numerärens effekt, och en uppåtgående, teknikens effekt. 1810 var numerären långt överlägsen tekniken. 1991 visade första Gulfkriget hur en stor numerär kunde plockas sönder av ett tekniskt försteg. Nu är det 2009, och åt vilket håll utvecklingen gått torde stå tämligen klart.

Summa Sumarum, Högerspöket tycker om riktiga soldater, med stora bössor som kan sitt jobb. Men Högerspöket tycker inte om Afghanistandoktrinen.

Afghanistandoktrinen stipulerar att Sverige försvaras bäst tillsammans med andra i Afghanistan. Detta förutsätter att 1) Sverige hotas av islamistisk terror. 2) En svensk insats i Afghanistan minskar riskerna för islamistisk terror mot Sverige. 3) Att islamistisk terror hotar Sveriges existens. Samt att 4) Islamistisk terror är det enda hotet mot Sveriges existens.

Högerspöket är mycket tveksamt till samtliga dessa fyra förutsättningar. Han tror inte att Lars Viiks rondellhund förargat Osama Bin Laden till den grad att Sverige numera är den Store Satan. Samtidigt undrar han lite över hur begreppet "rondellhund" förklaras för en afghansk stamkrigare. "Alltså, i Sverige har de något som heter rondeller istället för korsningar. Det är som en korsning, fast man kör runt. I dessa rondeller har en del kreativa människor satt ut små statyer av hundar i trä, nej, jag vet inte varför. I varje fall, en konstnär, har ritat profeten, frid vare med honom, som en av dessa trähundar på en teckning. Nej, inte en tavla, en teckning, jajamen. Ja, och du förstår, just därför måste vi spränga Globen. Ja, alltså Globen är en sporthall, nej man torterar ingen där, den som ser ut som en gigantisk golfboll, nej jag vet inte varför den ser ut så..."

Högerspöket tror inte heller att svenska soldater, som lite då och då skjuter på afghaner minskar risken för att någon i Afghanistan vill spränga Globen. Inte heller tror han att statsbildningen Sverige skulle kollapsa av att någon i turban skulle spränga Globen.

Men, viktigast av allt. Högerspöket tror inte att islamistisk terror är det största hotet mot Sveriges självständighet och medborgarnas frihet. Han håller nästan med Anders Svärd (C) om att Norge är ett större hot. Men det största hotet är ändå Arvsfienden i öst.

Ryssland har analyserat det kalla kriget och kommit fram till att man förlorat för att man hade ett underlägset ekonomiskt system, låste in sig och sina medborgare och verkade så jäkla farliga. Så nu har man skaffat sig kapitalism, friheten att resa och försöker hela tiden vara snäll. Utom när ens intressesfärer är hotade förstås. Och häri ligger problemet. Intressesfären är väldigt löst definierad. Baltikum var en del av Sovjet. Finland en del av Tsar-Ryssland. Frågan är om inte Östersjö-området tillhör Rysslands intressesfär för av någon anledning behåller Ryssland enklaven Kaliningrad. Precis som Tokmoderaten drömmer om att Kommunstyrelse-ordförande i Sumpan och han skall förenas, drömmer nog Putin om att Vilnius, Riga och Tallin skall infogas i hans imperium, och att Finland skall reduceras till en lydstat.

Men, även om så inte är fallet, med en försvarsmakt helt upptagen med att ockupera en jordlott Afghanistan, vad har Sverige för handlingsutrymme i följande scenario?

Den tredje maj 2010 anlände hangarfartyget Admiral Flota Sovetskovo Soyuza Kuznetsov med en eskorterande flottstyrka ca 5 mil utanför Göteborg. Ombord fanns 20 stridflygplan. Samtidigt började fartyg från ryska Gazprom, eskorterade av den ryska Östersjöflottan lägga ut en gasledning i den svenska ekonomiska zonen. Spaningsbilder visade att landstigningsbåtar ingick i flottan och att de låg tungt i vattnet. På däck syntes ryska marinsoldater rökandes cigaretter. Carl Bildt var rasande och kallade till sig den ryska ambassadören och framförde en högljudd protest samt krav på att de ryska flottstyrkorna skulle avbryta arbetet med Nord Stream och dra sig tillbaka. Ambassadören hävdade å sin sida att man inte kränkte svenskt territorialvatten och att Ryssland därför inte kunde ställas till svar för vad ryska bolag gör och inte gör. En statssekreterare knackade på dörren och öppnade. Fyra ryska Su-33:or hade gjort en överflygning på låg höjd över Göteborg. De hade flugit under radarn, och dessutom hade det tagit mindre än 4 minuter från att de lyft till att de gjort sin överflygning. Felnavigation, svarade ambassadören snabbt och log, och påpekade att det var oklokt att hetsa upp sig över småsaker. En gasledning, tillade han, skulle det verkligen vara något att starta ett krig över? När ambassadören väl hade gått så ordnade Carl Bildt en telefonkonferens med statsministern, ÖB och försvarsministern. De enades om en lämplig linjemed tanke i paritet med Sveriges försvarsförmåga. Carl Bildt skrev genast ett argt blogginlägg i ämnet. Det skulle minsann visa dem, ryssdjävlarna.

Eftersom Högerspöket anser att Sveriges plats i världen borde vara en aning större än så föreslår han också en ny doktrin. Östersjödoktrinen: Varje inskränkning av Östersjöländernas suveränitet hotar Sveriges förmåga att föra en självständig politik. Därför bör ett angrepp på dessa betraktas som ett angrepp på Sverige självt
."

Länkar: SvD1, SvD2

HJÄLP! SAP I SUNDBYBERG - FRAMTIDENS SOCIALDEMOKRATER?


I slutet av min rehabilitering (på torsdagen den 25 juni) hade jag lite tråkigt. Som tur vad hade jag med mig min mobiltelfon, som är ett mycket bra verktyg att läsa Facebook på. Som av en slump råkade jag läsa Nathalie Sundesten-Landins status på hennes Facebooksida. Det var ju väldigt intressant läsning, speciellt för en konspirationsteoretiker och lätt perverterad typ som jag...

"Nathalie Sundesten Landin har ridit på Spira med dottern som trygg ledare"

Ser dåtidens, nutidens och framtidens SAP-företrädare ut så här...? Är det därför Sundbyberg styrs som det gör idag? Det kan ju vara bra att veta inför kommande val.

Eller är jag helt fel ute, kan denna Spira vara någon helt annan än den Spira som jag tänker på? Är Spira inte alls samma Spira som en gång var moderat, men som nu är ordförande i Storskogens S-förening? Är Spira inte mannen som som enligt KSO Helene Hellmark-Knutsson hade "civilkurage nog att säga ifrån" när väljarna gjort "fel" val 2006?

Eller är det måhända så att denna Spira råkar vara en häst, ett lamadjur, en kamel eller något annat djur som en socialdemokrat med glädje kan rida på?

Slutligen önskar jag förslag av läsekretsen på vilket namn jag skall ge min skottkärra på landet. Förslag tas tacksamt emot per mail senast den 3 juli. Tack på förhand!

2009/06/24

HÖGERSPÖKET SER FRANSKA FJOLLOR PETA HÖKIS

Högerspöket med en ung Gunnar Hökmark iförd sin EPP-ordförandekrona.

"Under förra mandatperioden var Gunnar Hökmark vice gruppledare i den kristdemokratiskt konservativa gruppen EPP i Parlamentet. Han var nominerad till ordförande men förlorade då till en fjompig fransk fackpamp efter att de håriga spanjorerna blivit mutade med poster de senare inte fick av de metrosexuella fransmännen. Nu har han kickats från gruppstyrelsen helt.

Högerspöket avskyr inte Frankrike. Högerspöket hatar inte Frankrike. Han föraktar det. Om tölpighet vore vatten vore Frankrike ett hav. Fransmännen är så tölpiga att de inte tolerar att någon sticker hål på deras bubbla av storhetsvansinne. Högerspöket vill dock påpeka att det finns bra fransmän, exempelvis hans vän Quasimodo, men att ca 999 999 fransmän av en miljon är fjantar.

Ett land och en kultur Högerspöket inte föraktar är Storbritannien, även om de numera förbjudit rävjakt och ingen har dött i rugby på länge. Något han särskilt gillar med väderbitna öarna är dess konservativa parti. Högerspöket brukade hemsöka Margaret Thatcher på Downing Street och viska citat av Burke, Hayek och Toqueville i hennes öra. Ibland vaknade hon, blev skrämd och fick den frisyr hon är är känd för.

Den anglosaxiska konservatismen har inte fått den paternalistiska prägel som många europeiska partier har fått. Därför är inte Tories heller lika inbitet sugna på jordbruksstöd, centralisering och EU-reglering som de konservativa på den europeiska kontinenten. Det här, och självklart UK Independence Partys framgångar i valen har fått Tories att ledsna. De vill inte längre vara med i EPP och har istället tillsammans med andra partiet startat gruppen "European conservatives and reformists" med det uttalade målet att stoppa EU:s expansiva maktutövning.

Högerspöket konstaterar att det nu finns en grupp som vill slopa CAP, verka för mer frihandel och mindre makt till Bryssel. Han konstaterar också att moderaterna inte är med i den gruppen. De är istället med i en grupp som vill ha kvar CAP, är kluvet till frihandel och vill ha mer makt till Bryssel.

Till sist ett citat av högerspökets gamla sängkamrat:
-In my lifetime, all the problems have come from Europe and all the solutions from English-speaking countries."

Länkar: SvD, DN

NÄR POLITIKEN BLIR BETYDELSEFULL...


Allt som oftast kan politiken och det politiska hantverket framstå som tråkigt, intetsägande och något som varken gör till eller från i folks vardag - livet synes ju rulla på som vanligt alldeles oavsett vilka besluts som klubbas igenom i våra folkvalda församlingar. Som fritidspolitiker vet jag ju att politik påverka allas vår vardag, men ibland syns inte resultaten av kampen mellan ideologierna förrän i ett längre perspektiv.

Att engagera sig politiskt är nästan alltid hedervärt, alldeles oavsett med vilken ståndpunkt man vill försöka förbättra sin samhällsbild. Endast de som använder politiken till att nedvärdera andra människor och kulturer av rent förakt eller rent av rädsla kan ta sitt engagemang och stoppa upp det i stolgången på sig själva. Men de allra flesta, med demokratin och respekten för allas likavärde som utgångspunkt, försöker ju så gott de kan. Är man vänsterpartist så har man måhända inte samma syn på samhället som jag, men man vill nog innerst inne utveckla samhället i en positiv riktning - efter de i mina ögon snedvridna ideal man har. På samma sätt ser förhoppningsvis vänsterpartisten eller sossen på mig...

Fritidsnämnden i Malmö är ju därför en samling hedervärda människor med lite olika ideologier i bagaget. Visst spydde jag galla på denna församling när man självsvådligt och ogenomtänkt formulerade en egen utrikespolitik och bannlyste tennisälskare från Sverige och Israel att se på Davis Caup-matchen i den Baltiska Hallen. Kritisk till Israel kan man vara, men att blanda ihop idrott och politik är aldrig vettigt. Dessutom kan man utan att vara speciellt cynisk se beslutet som en eftergift för "autonoma" anti-demokrater som med våld vill underminera vår demokrati.

Men nu har man gottgjort detta korkade beslut på ett fantastiskt sätt! Fritidsnämnden har visat att politiken även kan göra skillnad, att politiken finns där för den perverterade mannen. Ett stort vill Tokmoderaten rikta till ledamöterna i fritidsnämnden i Malmö för det historiska beslut man nu klubbat igenom, ett beslut som kommer medföra att jag hädanefter kommer semestra i Malmös simhallar...

Ett stort tack därför till socialdemokraterna Bengt Forsberg, Anki Bergström, Jorun Jakobsson Koca och Kurt Magnusson, till vänsterpartisten Carlos Gonzales, till mina partivänner Catharina Elgh-Linander, Andreas Bruzelius och John Roslund samt också till folkpartisten Agneta Theodosopoulos för det politiska modet att göra Malmös simhaller till ett unikt utflyktsmål för mig och alla andra milt perverterade människor som njuter av utsikten av en bar, kvinnlig överkropp. Någon av de uppräknande politikerna kan ju ha haft den dåliga smaken att opponera sig, men det är vid sådana gär tillfällen demokratin visar sin överlägsenhet.

I hemstaden Sundbyberg har "majoriteten" klubbat igenom bygget av ett utomhusbad på Golfängarna, en investering på i runda slängar 45 miljoner mitt under en brinnande världskris. Skulle man i Sundbyberg ha modet att klubba igenom samkönade klädregler på utomhusbadet så kan jag nog tänka mig att besöka poolen när den står klar, trots att jag är starkt kritisk till satsningen. Samkönad klädsel kan ju för mig eventuellt innebära en överdel till mina badbyxor, en BH till mina hänglökar...

Medan man i Malmö numera verkar fatta vettiga beslut med mindre tyg i badvattnet som resultat har vi i Sundbyberg diskuterat ifall det skall tillåtas kalsonger eller trosor under badbyxorna i vår simhall. Skulle vi godkänna att ett par skitiga kalsonger med en fartrand accepteras under badbyxan är vi helt fel ute, det är mindre tyg som behövs - inte mer! Dessutom är det att kapitulera för den fördärvliga modetrenden med brallor på halv stång som skämt ut en hel ungdomsgeneration av killar under några år.

Politik är att våga - våga då säga ifrån till din son att det ser för djävligt ut med byxlinningen i linje med skinkans nederkant!

Byxorna uppe men halverad bikini - det är min melodi...

Länkar: SydS, SvD, SvD2, AB, Expr

2009/06/23

JAG ERKÄNNER...

Mina favoriter på tennisbanan - och ja, Anna Kournikova ser obehagligt ung ut...

Rubriken i DN lyder "Moderatpolitiker stal skylift", och när det i texten uppdagas att gärningsmannen dessutom är 41 år så skulle det väl egentligen bara vara att krypa till korset för Tokmoderaten. Det skulle ju kunnat ha varit jag, jag har nämligen starkt för mig att jag var i traktena av Kungens Kurva på nyårsaftonen. Dessutom har jag alltid trånat efter ett surrogat för min manlighet, gärna i form av just en så kallad skylift - något som gärna reser sig i all sin prakt utan problem. Men det hade varit extremt obetänksamt, ja rent av idiotiskt men jag var som en klar majoritet av alla svenskar berusad just den natten och mitt minne sviktar. Att jag sedan saknade körkort bekymrade mig föga när jag förirrade mig bland någon sorts längtan efter just en skylift. Det hade varit dumt, men jag hade kommit på en närmast helig uppgift för just denna skylift, ett fantastiskt ändamål som gjorde att jag kände att ändamålet nog helgade de kriminella medlen...

Vinter och nyår har förbytts i sommar och midsommar. Det är snart dags för tennis i Båstad och sedan lång tid tillbaka har jag varit djupt fascinerad av damtennis. Inte så mycket för deras oftast undermåliga idrottsliga prestationer på tennisplanen utan för de korta tenniskjolarna, det idoga stönandet och att några riktigt vackra exemplar av det täcka könet faktiskt har lagt ner sin själ i att försöka spela tennis. Jag minns hur det argentinska praktexemplaret Gabriella Sabatini förgyllde min tid framför TV:n och det var inte länge sedan min absoluta favorit-ryska Anna Kournikova gjorde mig närmast maniskt intresserad av sporten.

Dock så har jag genom mitt lika idoga stönande på läktaren gjort mig helt omöjlig inne på Båstads tennisstadion, jag släpps helt enkelt inte längre in. Jag kan inte likt Björn Hellberg sitta tillsynes oberörd, tyst och bara njuta av omgång fickpingis - jag måste släppa ut min frustration, mina lustar. Men en höstkväll vid IKEA såg jag lösningen, jag såg en skylift backa in i ett garage vid just Kungens Kurva. En diabolisk plan slog rot i min sjuka hjärna... Skylift, Båstad och fri insyn uppifrån - kunde det bli bättre?

Planen kunde ha satts i verket den kvällen då jag fått för mig att alla poliser var på jakt efter fyllon och pyroteknik-terrorister, det skulle bara ha varit så lätt. Det jag hade glömt var att poliser i yttre tjänst tillbringar en hel del tid vid nattöppna McDonalds-restauranger och det fanns det ju en vid Kungens Kurva. Jag drömde om min välplanerade kupp, det var så verkligt... I drömmarnas värld var ordningsmakten snabbt på plats, och när jag fastnade i en grind med min stora mage (faktafel i DN, det var bukomfånget och inte fordonet som stoppade min illusoriska flykt) så var min dröm om att se vackra, stönande tenniskvinnor i Båstad från en alldeles egen skylift helt plötsligt lika osannolik som alla mina drömmar om Sundbybergs KSO.

Nu är jag i min parallella drömvärld lagförd, häxprocessen är över och jag tar med mig en ritning över Båstads avloppssystem tillsammans med min bästa spade på Swebus Express söderöver i god tid innan den 4 juli. Kanske kan man ju gräva sig in på Båstads grusplan och sticka upp det feta plytet under någon av de där korta tenniskjolarna...?

Länkar: DN, AB, SvD, SvD2, SvD3

HÖGERSPÖKET SÄGER "BUHU" TILL SKIVINDUSTRIN

Högerspöket med Rickard Falkvinge, Piratpartiet, under en downloadingseans...

Min vän Högerspöket går igång på fildelning...

"I en ny opionsmätning verkar det som de borgerliga partierna tappar väljare till Piratpartiet.
Det är inte alls konstigt. Annars laglydiga och ordningsamma medborgare laddar ner musik och film, och har svårt att förstå varför de ska jagas med lagring av IP-nummer, IFPI-razzior och telelagringsdirektiv. Förr puttrade hembränningsapparaterna i stugorna, nu är det modemen som går varma. Då som nu förstod inte statsmakten skillnaden mellan eget bruk och kommersiell verksamhet. För den som bränner egen nubbe skadar ingen, inte heller ett högerspöke som laddar ner Absolute Kids 23 på Pirate bay.

Skivindustrin ojar sig om hur mycket pengar de förlorar. Skyll er själva buar högerspöket ut i mörkret. För det första. Högerspöket har laddat ner "This is how we Party" med SOAP, helt illegalt. Men, skivindustrin har inte förlorat en krona på det, eftersom han aldrig någonsin skulle betala för en låt han och hans kompisar Frankenstein, Spöket Laban och Vampirella spelar när de berusat sig på rusdrycker och oskuldsblod.

För det andra har skivindustrins stora problem varit att de säljer i första hand skivor och andra hand musik. När Högerspöket fått ett tips av Poltergeist om en bra låt är det väldigt arbetsamt för honom att ta tunnelbanan in till plattan, för att sedan sväva över alla heroinister in till Åhlens skivavdelning vid Sergels torg. Det är lättare att bara kicka igång datorn och ladda ner skiten.

Dessutom kanske Högerspöket inte vill ha alla 10 låtarna på Aquas mästerverk Aquarius, utan bara låten Cuba Libre, eftersom det påminner honom om den gamla goda tiden på Kuba. Återigen blir det lättare för ett annars laglydigt spöke att vara illegal än legal.

På senare tid har dock Högerspöket kommit att bli väldigt laglydig i sin musikkomumption. Inte på grund av häxjakten på fildelare, utan på grund av Spotify. Det låter honom lyssna på det han vill, lagligt, enkelt, och utan att få alltför mycket annat på köpet.

"Vi kan inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration" sa Fredrik Reinfeldt i opposition. I regeringställning är det just det han gör. Det är inget en ungdomsgeneration väljare kommer att belöna med röster."


Länk: AB

"HÖGERSPÖKET" VILL SNASKA PÅ EN NOGGER BLACK I KVARTERET NEGERN...

Min "spökskrivare", min vän och min trosfrände "Högerspöket" debuterar härmed med sitt första långa men tankeväckende epos om en glass, en färg och hur lätt allt kan bli fel.

Kära Läsare, låt Er väl smaka på denna delikatess... / Tokmoderaten.

"Det våras för Centrum mot Rasism igen. Genom att kränkas av allt och alla lyckas man genom rent trams återigen hamna mitt i mediastormens öga.

Sommaren 2005 blev Centrum mot Rasism oerhört kränkta. GB hade gjort ett lakritsskal till sin populära glass Nogger. Engelska är numera ett synnerligen populärt och varumärkeshöjande språk. Smaken lakrits, som heter liquorice på engelska, ställde dock till problem. För ett folk i det kalla norden med ett hyfsat engelskt ordförråd men stora svårigheter med engelsk stavning och uttal var det helt enkelt för krångligt. Möjliga uttal som [lickorajs] skulle blotta bristerna i den svenska skolans språkundervisning alltför tydligt. Särskilt svårt skulle det bli för de glupska barn som främst måste ses som en glass främsta målgrupp. Men Lakrits är ju svart, och black kan ju alla uttala. Så glassen fick heta Nogger Black. Reklam gjordes med posters med "Nogger (hjärta) lakrits = Sant) skrivet med krita på asfalt.

Centrum mot Rasism kom med sina skattemiljoner fram till att genom att bara ändra en bokstav fick fram en endaste bokstav fick fram texten "Nigger (hjärta) lakrits= sant" och rasade. Pressutspel gjordes och kvällstidningarna hakade på. GB utmålades som en del i en stor rasistisk konspiration. Än mer så när det avslöjades att glassen 88 som hade funnits sen 1960 och enligt GB:s utsago fått namn efter att det var den 88:e glassen i GB:s historia. Inte alls så, menade konspirationsteoretikerna. Den åttonde bokstaven i alfabetet är ju som bekant H, och två H:n blir HH, vilket kan utläsas som "Harald Hårfagre", "Heta Hanna" eller i det här fallet "Heil Hitler".

Läsarna till kvällstidningarna, och Sveriges förenade glassgluffsare förenade sig i en samfällt ställningstagande. 94.9 procent av Aftonbladets läsare tyckte inte att namnet var rasistiskt, och Nogger Black sålde som, tja, glass i solsken.

Nu syns som sagt Centrum mot Rasism i Aftonbladet igen. Den här gången är det generation efter generation av Karlstadspolitiker som ingår i den stora rasistiska konspirationen. 1866 döptes nämligen ett kvarter i just den staden till "Kvarteret Negern". Exotiskt och fantasieggande då, eftersom invandringen till Sverige var minimal, och en resa från Karlstad till Göteborg då var få förunnat, än mindre en resa till sydligare breddgrader. Det är rasistiskt och diskriminerande att ha kvar namnet, menar Centrum mot Rasism. Ursäkta ett förvirrat högerspöke, men finns det inte större problem med bristande integration och rasism i Sverige? Sverigedemokraterna, Rosengård och arbetslösheten bland somalier till exempel?

Eftersom Högerspöket är evigt och odödligt kommer han ihåg hur namnet kom hur namnet kom till för oceaner av tid sedan. På latin, ett språk som numera bara talas av papistiska präster, kvacksalvare och professorer heter Svart "Nigrum", som adjektiv "niger". När det eviga imperiet föll ihop under trycket av dekadens, sviktande ekonomi och germanska stammar vulgariserade folken på den iberiska halvön Ceasars och Catos språk. Bland annat blev "Niger" numera "Negro", fortfarande med betydelsen svart. Tusen år senare, då spanjorer och portugiser seglade ut på världshaven för att utforska världen, träffade dessa folk på andra folk som var mycket. mycket mörkare än dem. De var nästan svarta, vilket fick sjöfararna som fann dem att kalla dem just det, "negro".

Upptäckten av Afrika, och dess olika folkslag spreds i Europa. När berättelsen om den märkliga och vilda kontinenten i söder spreds över språkgränserna anpassades benämningen på de mörk-mörka människorna som bor där efter de lokala språken. I Sverige tycktes "neger" så mycket lättare att säga än det konstiga och främmande "negro". I England drog man samma slutsats om ordet "nigger".

Vissa av de mörka människorna ville sälja andra mörka människor till de europeiska handelsmännen. Slaveri fanns visserligen i Europa, påven hade utfärdat en bulla om att saracener, numera kallade araber, och andra okristna mycket väl kunde tas som slavar. Europa hade dock snarare varit en ofrivillig leverantör av slavar än en mottagare. Skepp från barbarkusten, numera Algeriet, tog slavar så långt norrut som Holland och Storbritannien. Nu fanns chansen att vara på andra sidan i näringskedjan.

Behovet av slavar i Europa var dock mycket begränsat. Europas aristokrati hade byggt upp en helt annan administration av ofrihet. När de köpte och sålde mark av varandra kom bonden som brukade marken med på köpet. Livegenskap var långt mer anpassat till de lågavkastande jordarna på deras kontinent. Adelsmännen slapp tråkiga sysslor som att ordna bostad, jaga trälar på rymmen och att ordna försörjningstöd i dåliga tider. De kunde istället ägna tiden åt att dricka vin, göra oäktingar och bygga slott.

På andra sidan Atlanten var det en helt annan femma. Där kunde allt som gör livet värt att leva odlas: tobak, bomull och socker. Den dieten kan man inte leva på, även om Kate Moss verkar försöka. Vad som byggdes upp var en kombination av kapitalintensiv centraliserad agrikultur och tråkigt, besvärligt och ohälsosamt arbete. Här passade de mörka människorna till salu i Afrika in perfekt. Så vita européer från Europa köpte mörka människor av mörka människor i Afrika och sålde till vita människor i den nya världen.

Allra flest köptes till det som nu är Brasilien, men en del såldes till det alldeles splitternya Förenta Staterna. I Förenta Staterna talade man engelska och kallade därför de mörka människorna för "Nigger". I de södra delarna blev "nigger" liktydigt med slav. Även efter att slaveriet avskaffats kom ordet att påminna om de gamla onda tiderna. Just därför användes det av dem som ville återvända till dem. Exempelvis de män som klädde sig i vita lakan med huva i en perverterad gestaltning av allas vår Staffan Stalledräng.

Därför översatte man det portugisiska ordet till engelska direkt, dvs "black". Det fungerade ett tag, tills dess att även det började användas som förolämpning. Då bytte man namn till "coloured", eller färgad. Det lät trevligt, och inte alls sådär mörkt och otrevligt som "black". Det fungerade ett tag, tills en hög andra som inte var ofärgade dök upp i Förenta Staterna. Plötsligt fanns det mexikaner,indier, kineser och italienare som också hade mycket mer färg än de kritvita engelsk-, tysk-, irländsk- och svenskättade amerikanerna. Då föll det också.

Så de afrikanska ättlingarna fick återgå till att kallas det portugisiska "Negro" igen, som de gjort från början. Det fungerade bra, och ingen tog särskilt illa vid sig innan en kille som kallade sig för Malcolm Kryss började hävda att "African American" dvs "afrikansk amerikan" var ännu bättre, vilket han nog hade rätt i.

Under hela den här namnresan, med så mycket lidande och förtryck fortsatte det neutrala svenska ordet vara "neger". Så att det där kvartersnamnret fortsatt vara just "negern" är inte så märkligt som det kan verka. Inte heller att en mörk bakelse, bestående av de hälsosamma ingredienserna kakao, socker och smör kallas just negerboll.

Det är inte orden som är farliga, det är värderingarna bakom. Du kan kalla det chokladboll hur mycket du vill, men anser du att någon är värd mindre för att deras skinn är mörkare än ditt så hjälper det inte. Du är en idiot, vilket som. Om du aldrig skulle anställa en utomeuropé hjälper det inte att du kallar honom för svart. Accepterar du inte att din son har en utomeuropeisk flickvän blir du inte en bättre människa för att du inte kallar henne negress.

Det är lite synd att Centrum mot Rasism inte förstår det. Deras nuvarande linje hjälper snarare än stjälper de som inte vill ha någon invandring.
Men, eftersom deras utspel trots allt har ett viss nöjesvärde har jag förslag på framtida måltavlor helt i linje med deras två senaste måltavlor. Vem vet, jag kanske kan spara några skattekronor.

Landet Montenegro och floden Rio Negro är också geografiska platser som kan vara en del i den stora rasistiska konspirationen. Även Arnold Schwarzenegger, hårvårdsföretaget och den framlidne generalen Schwartzkopf måste misstänkas.
I linje med Nogger-affären måste även Nigeria, samt floden och landet Niger omedelbart sättas under tvångsförvaltning av Centrum mot Rasism. Genom att bara lägga till ett endaste litet "g" på fel ställe blir även dessa geografiska platser en fyrbåk i den rasistiska konspirationen.

En annan aktivitet som Centrum mot Rasism med stor entusiasm kan återskapa är de bokbål som på 30-talet lyste upp Tyskland. Varför skona sådan vulgär och nedsättande litteratur som Agatha Christies klassiker "Tio små negerpojkar" eller Hergés "Tintin i Kongo"?

Även den ädla drycken Kaffe måste sättas i skottgluggen. Kaffrer var ett sydafrikanskt namn på svarta, och kaffe är ju svart. Konspirationen är ju bara så uppenbar!"

Länk: AB1, AB2

TOKMODERATEN PRESENTERAR STOLT...

Vänsterspöket har bara en tråkig morot, medan Högerspöket har en blå burk med skattepengar som han vill lämna tillbaka till de besuttna skattebetalarna.

..."Högerspöket"!

Högerspöket föddes i kall höstdag på Gösta Bohmans utedass på Sundskär i den yttersta skärgården. Ett litet men starkt konservativt gasmoln bestående av allas vår Göstas, svärsonen Carls och dottern Mias restprodukter i aerosolform följde med de ihärdiga höstvindarna ut över Rankaröfjärden och lyckades ta sig ombord på Ålandsfärjan Baltic Star för att där mutera till ett riktigt högerspöke.

Högerspöket har upplysningsvis ingenting gemensamt med en kristdemokratisk bloggare från Lidingö, ej heller med någon i familjerna Bohman eller Bildt utan är en närmast illusorisk varelse som dagar och nätter igenom hemsöker partihögkvarteret på Schönfeldts gränd i Gamla stan och andra partilokaler. Högerspöket är som många andra rejält upprörd över att de gamla, hederliga konservativa moderaterna numera gör allt för att bli en dålig variant av "SAP light".

Högerspöket vill, kan och får uttrycka sina åsikter på min blogg hädanefter. Det som spökskrivaren formulerar är hans/hennes/dets egna åsikter och inget som jag kan ta ansvar för. Dock, så delar jag allt som oftast de konservativa värderingar som jag är säker på att det kommer ges uttryck för i kåserierna. Högerspöket vurmar för sin integritet, sin frihet och räds den Schlingmanska partipiskan varför han/hon/det nu och för alltid är Högerspöket och ingen annan. Klargöras bör dock att jag inte på något sätt är en och samma person som Högerspöket, jag är och förblir Tokmoderaten - idag och imorgon.

Debuten kan du läsa om exakt en timme - jag är säker på att den faller dig på läppen...

Väl bekomme!

2009/06/22

FALLER RYSSLAND SAMMAN?


Solen skiner vackert över hustaken, lagom till att man lämnat lantstället kommer värmen och sommaren till Sverige. Det liknar ett hån, man mår ännu lite sämre men räddas av aftonens allra vackraste, mest underbara och helt enastående nyhet - att hela landstycken av Ryssland nu bryter sig loss från Moder Ryssland för att förena sig med ett litet, i ryska ögon missförstått land i väster. Delar av den mark som tidigare var rysk har nu flytt över gränsfloden Narva och sökt sig ett nytt land, mitt andra hemland Estland.

Under kommunist-eran var det folk som flydde undan förtryck och diktatur, nu är det jordstycken som söker hjälp... Har den ryska myllan förstått att firma Putin/Medvedev är en osannolikt dålig kombination? Låt oss hoppas att det naturens begynnande resning mot Kreml och de nyimperialistiska feodalherrarna som nu tar sina första trevande steg. När naturen säger ifrån hjälper varken FSB, kärnvapen eller en extrem rysk upprustning - för vill 4 hektar rysk mark fly över gränsen så kan det inte stoppas.

Låt oss hoppas att marken i trakten av staden Petseri också hittar hem, till det Estland som det tillhörde mellan 1920 och 1940. Efter den röda arméns och kommunisternas våldtäkt på det lilla försvarslösa Estland överfördes nämligen provinsen Petserimaa till just Ryssland på Stalins och Berijas direkta order. Förhoppningen är att åkermark och skogar, byggnader och vägar minns de goda åren och flyttar hem. Kan det också gälla Karelen, som säkert längtar hem till sina finska rötter? Tänk om så också Sydossetisk och Abchazisk mark kan få ryckas loss och hamna under georgisk flagg igen - skulle det inte vara naturens sätt att straffa de elaka och belöna de goda?

Fick man som svensk drömma lite så kunde väl en annan rysk jordplätt börja driva omkring i vattnet, Kaliningrad. Tänk om Kaliningrad kunde slita sig i en höststorm, driva omkring på Östersjön några dagar innan enklaven lade sig tillrätta vid Listerlandet. Skulle det inte vara underbart om den ryska flottan i Östersjön låstes in i Finska viken, om en icke oansenlig mängd av de ryska vapnen i vårt närområde helt plötsligt blev svenska? Det vore nåt det, att återigen se Ryssland förödmjukat och i ett sönderfallande stadium...

Länkar: SvD, AB