2010/09/21

OHLY, ÅKESSON OCH SMINKET


"Är Jimmie Åkesson där inne? Då väntar jag..." sade Lars Ohly och skapade där och då, inför TV-kamerorna och en miljonpublik, en framgångsrik uppföljare till TV-succén från en svunnen tid: "Westerberg, två kufar och en allt tommare soffa". Uppföljaren fick snabbt namnet Ohly, Åkesson och sminket - och regissör var ingen mindre än Kristian Luuk.

Många såg den illa dolda ilskan mot Åkesson med Ohly som avsändare. Det påstås vara en ilska som bottnar i Åkessons ideologi och retoriska fingerfärdighet. Det var en Ohly som visade avsmak, en Ohly som inte ville befatta sig med blekingen som satt där inne i sminklogen och gjordes lite mindre anskrämlig. Det var en tydlig markering som gick hem hos väldigt många för sin övrtydliga uppriktighet...

Men berodde allt bara på att Ohly och Åkesson har diametralt motsatta åsikter om det det här med integration, invandring och allt det som gett Åkesson sina 15 minuter i rampljuset? Fanns det något annat, något mer personligt som låg bakom Ohlys behärskade utbrott i en korridor utanför en sminkloge? Ryktena säger det, och dessa rykten växer sig starkare för varje timme som går. Det är rykten om smink, om kroppsfixering och ytlighet - det är rykten om två män som tävlar om vem som är snyggast.

Det var en gång så att Ohly hade sminkats jättefint inför ett TV-program, han såg ut som en riktig TV-stjärna och inte längre som en unken kommunist. Det var på den tiden den lille, rundlagde Jimmie Åkesson, trevade efter att bli som alla andra politiker och när Jimmie fick se Lars Ohly i all sin prakt så inleddes en operation med Ian Wachtmeister som spanare, en operation där man skulle ta reda på Ohlys sminktips. Wachtmeister började spana på Ohly närhelst han befann sig i miljöer där smink och sminkande kunde finnas i närheten, och efter bara några veckor så fanns allt på plats hos Jimmie Åkesson.

Det handlade om vilken foundation som lagt grunden för de välmående drag Lars Ohly allt som oftast visar upp i fotoblixtarnas sken, vilken kajal som förstärker de underfundigt plirande ögonen på ett sätt som får folket att fastna. Det handlade om Ohlys förmåga att välja ögonskugga, puder och läppglans på ett sätt som låg nära det perfekta. Det enda Åkesson inte ville förlika sig med var Ohlys kommuniströda rouge. Alla andra kunskaper tog Åkesson om och utvecklade för sin icke alltför tilltalande nuna...

Klart som fan att Ohly blev ännu mer hatisk när någon jäkla rasse hade apat efter Lasses sminkmallar, när en ung och numera betydligt smalare ung man från Blekinge helt plötsligt har precis samma kajalteknik runt ögonen för att se mer fokuserad ut. Klart som fan att Ohly inte vill gå in i sminklogen där Åkesson oblygt låter TV-sminköserna dansa efter hans pipa, och där all inspiration kommer från badrumsspegeln i det Ohlyska residenset vid Liljeholmskajen.

Länkar: SvD, DN1, DN2, Expr, AB

2 kommentarer:

Josef Boberg sa...

Lars Ohly är inte kommunist ? - Aftonbladet 6/9-10 - ”Han förtydligar – Kommunism associeras med diktatur och förtryck och allt det som vi vänsterpartister avskyr mest, därför finns det ingen anledning för oss att använda det ordet.”

Sent syndarna vaknar...

Anonym sa...

En intressant teori att Ohly skulle vara fåfäng. Men jag tror faktiskt att det stämmer. Under en av debatterna kunde jag notera att Ohly, möjligen på grund av en miss från kameramannen, ertappades med att applicera läppglans, och vid ertappandet snabbt och förstulet stoppade undan det. Frågan är vilken sort han använder. Gissar på Bacon Balm - en av de smakligare sorterna.

För övrigt kan man notera att hans Nordkoreanske kamrat Kim även han verkar rätt fåfäng. Så kanske det finns ett samband mellan religion ... förlåt, kommunism och fåfänga.