2010/12/13

DEN VEDERVÄRDIGE MANNEN FRÅN TRANÅS...


Förmodligen eller med allra största sannolikhet så sitter det annars nöjda Sverigedemokrater och har invändningar mot min rubrik, ty i deras värld kommer den vedervärdige mannen som tack och lov bara mäktade med att spränga sig själv inte från Tranås utan från Iraks huvudstad Bagdad. Men i min sinnesvärld var inte den 11-årige pojken som kom till Sverige från ett land där sprängbälten och exploderande bilar är vardag inte hit som självmordsbombar-aspirant, det formades han till under sin tid i Sverige - ett land han uppenbarligen inte gillade, med ett folk som han uppenbarligen hatade...

Själv sitter jag och är nöjd, men med helt andra baktankar än Sverigedemokraterna. Självklart är jag inte nöjd med att vår chimär av trygghet föll ihop som ett korthus i en snöstorm och lika självklart är jag inte heller nöjd med att den religiösa fundamentalistiska terrorismen till slut gjorde sin debut i vårt land, Nej, jag är bara nöjd över att "banbrytaren" var ett stolpskott som misslyckades totalt med sina föresatser att sprida kaos och död omkring sig.

Medan frågetecknen i en allt snabbare takt rätas ut till utropstecken så kvarstår frågan om hur det kunde bli så här? Visst har vi alla våra synpunkter på hur integrationspolitiken måste bli bättre och om hur vi kan ta oss bort från en uppdelning mellan "vi" och "dom", men likväl så tror jag att de flesta av oss - infödda som invandrade - ändå har en bild av ett Sverige som i mångt och mycket ett bättre alternativ för de flesta. Det finns partier, varav ett nyss har flyttat in i Riksdagen, som hämtar sin näring i "vi och dom"-mentaliteten. Sverigedemokraterna lär jubla inombords den här dagen då en vedervärdig man från Tranås gav dom en vitamininjektion som hette duga. Utåt sett verkar de oroade, men några av deras kommentarer på Twitter säger så mycket mer än ett falskt blogginlägg...

"Är det nu man får säga "vad var det jag sa"? #äntligen" skrev till exempel Alexandra Brunell, - blont våp med white thrash-frisyr - pressekreterare åt Jimmie Åkesson. Själva hashtagen, det vill säga "#äntligen" säger ju allt det som hon försökte sopa under mattan i ett blogginlägg. " När nyheten slog oss blev jag väldigt snabbt på sämre humör. Jag är och var helt skakad. Förstår ni att ett självmordsattentat har ägt rum i Sverige, i Stockholm? Var kan man nu vara trygg?" Där lyckades Alexandra Brunell krysta fram något som skulle verka vara oro och ängslan, knappast några känslor man associerar med "#äntligen".

Med det vill jag absolut inte förminska det som den vedervärdige mannen från Tranås försökte genomföra, lika lite som jag vill försöka ta fokus från det faktum att det hos rätt många unga män med rötterna i Somalia, Irak eller något annat muslimskt land finns en frustration och ilska mot allt och alla av västerländsla typsnitt. De finns där, vårt öppna samhälle är sårbart mot de som tycker att de vi betraktar som oskyldiga är skyldiga. I våra ögon är de galna, i sina egna ögon är de hjältar och martyrer och aldrig någonsin kommer vi att få ihop ekvationen när dessa stollar måste tas med i beräkningen. Men likväl, ett stängt, skrämt samhälle som straffar hela folkgrupper kollektivt för att det finns idioiter bland dem är inget alternativ annat än hos retorikerna i SD.

Hur gärna de i SD än önskar att vi kunde ta oss tillbaka till 50-talet då en kvinna i huvudduk var något spännande, exotiskt och ingenting farligt eller skräckinjagande så kan vi aldrig någonsin vrida klockan tillbaka. Hur gärna de än vill att vi skall slänga ut hela folkgrupper för att det förmodligen finns en, två eller fem galningar i gänget så kommer Sverige av idag inte att överleva en dag utan våra nya innevånare. Målet måste vara att att minska känslan av "vi och dom", både hos infödingarna och invandrarna. Endast genom att bli så mycket "vi" som vi bara kan bli så minimerar vi risken för fler vedervärdiga män med bombbälten och bilar som säger "bom!". SD:s väg är kontraproduktiv, eftersom den bara leder till mindre av "vi" och mer av "dom"...

Lösningen ligger inte i större konfliktytor och mer av konfrontation, men samtidigt inte heller i en undfallenhet och tydliga markeringar mot individer som vill slå mot det svenska samhälle som folk från andra länder och kulturer har sökt skydd i. Sverige skall fortsätta vara ett öppet samhälle där konstiga konstnärer har all rätt i världen att göra om profeter till rondellhundar eller där statstelevisionen "hädar" Guds son genom att visa en genialisk Monty Python-rulle. Acceptera öppenheten, acceptera mångfalden, acceptera vårt samhällsbygge - acceptansen är A och O.

Men acceptera aldrig våld, ge aldrig efter för galningar och klumpa aldrig ihop hela folkgrupper för att enskilda rövskallar uttalar sig alla andras namn när de sprider terroer omkring sig. Det är vår gemensamma uppgift, något som "vi" måste klara av tillsammans mot "dom" som vill något annat - oavsett om det är trångsynta rasister eller rabiata jihadister vi står emot...

19 kommentarer:

Anonym sa...

killen var tokig i huvudet, precis som alla andra som gör liknande grejer. vad han hade för religion är bara spännande för den som letar syndabockar.

Malte sa...

Om det är någon som är ett white-trash-våp så är det en tjej som går med på att hänga ihop med en patetisk hycklare som dig själv. Jävla nolla.

Pepparrotsgubben sa...

Om man påstår att attentatet inte har några samband med Islamism (som i sin tur förståss inte är samma sak som Islam men som naturligt vis är relaterad) så ignorerar man uppenbara orsakssamband. Man ignorerar dom referenser och det språkbruk som användes i det meddelande som skickades i samband med dådet. Man ignorerar också dom uppmaningar till våld som Islamistiskt orienterade talare kan göra. I min värld löser man inga problem genom att prata bort eller ignorera uppenbara orsakssamband. Det syftar bara till att förleda debatten och förtjänar bara att ignoreras. Det finns gott om unga män som kanaliseras sin ilska genom skolskolk eller genom att klå upp kamrater på stan; när man låter sin ilska inspireras av Islamistiska predikanter så leder det gång efter annan till brott av en annan dimension.

Jolalus sa...

Klart att det som har skett är 'en galnings verk', men visst är det intressant att bombälskande galningar så ofta är ortodoxa muslimer och inte t.ex. buddhister.

Säkert bara en tillfällighet att så är fallet, men dock..!

Tokmoderaten sa...

Pepparrotsgubben: Instämmer!

Malte: Tack för dina värmande ord! Att det finns någon som inbillar sig att det finns kvinnor som vill ta i mig med tång är en underbar känsla. Du gav mig hopp Malte...

Anonym sa...

Glöm Tranås. Det är Luton norr om London som gäller.

Anonym sa...

Sverige kommer tyvärr att få mycket stora problem med delar av den muslimska befolkningen... Nästa gång är jag rädd för att det smäller på riktigt med mycket större konsekvenser.

Den svenska flatheten, okunnigheten och dumheten har firat nya triumfer de senaste dagarna..

Reinfeldt påstår att vi värnar välfärden genom att ta emot analfabeter från Somalia...

Det finns ingen annan politisk ledare i Europa som tycker så...

Angela Merkel har sågat multikulti längs med fotknölarna med rätta...

Hon är å andra sidan ett antal huvuden högre än Reinfeldt...

Vi saknar arbeten, bostäder och förutsättningar att ta emot fler lågutbildade analfabeter mm...

Indiska IT experter får gärna komma däremot.... Dom försörjer sig själv och ägnar sig inte åt kriminalitet som förtigs av svenska medier

Anonym sa...

Bäste herr moderat: DU förnekar ej hoppas jag att många människor är idag utanför, att vi redan idag har ett vi och dom samhälle. Varför känner sig tex inte invnadrargrupper som svenskar? Vi har estlandsvenskar tex som erkänd folkgrupp. Det går ej at ha flera olika kulturer i ett land utan folk måste anpassa sig, detta är inte likställt med att ge upp sin kultur men man måste bli svensk om man bor här.

//Förste Sergeanten

Anonym sa...

Här talas om 1950-talet. Var ni med redan då? Jag var det. Min mormor gick i huckle. Detta för att söka förminska kolukten i håret.

Hucklet togs av blott då håret var vårdat och det var helg.

Hur många idag har vuxit upp på en bondgård utan traktorer men med hästar, kor, höns och grisar?

Den som inte behövt anstränga sig har det lättare att tänka slappa tankar.

Tokmoderaten sa...

Sergeanten, jag är estlands-svensk - 25% estländare, 12,5% ryss, 12,5% tysk och 50% svensk. Jag kör på enkel majoritet i detta fall, och kallar mig svensk. Detta eftersom jag är fobiskt rädd för de där ryssarna som jag enligt trovärdiga källor är 12,5% av.

bloggare på icedaniel.se sa...

Tyvärr har vi och dom samhället fordas under än längre tid. Långt innan SD kom in i riksdagen. Jag tycker att denna isilering och förortproblematik har pågått i mer än 20 år. De stora invandrargrupperna lever i en egen värld i stadens förorter där inte många svenskar bor. Så i ärlighetens namn har "de övriga partierna" varit dåliga på att hantera detta problem under väldigt många år. Och risken är väl stor att det bara rullar på i den redan inslagna vägen där segration gäller. Hoppas jag har fel och att vi och dom tänkandet minskar.

Anonym sa...

Det handlar om att bli ett med det land man bor i, motsätter du dig att folk inte ska få bli svenskar?

Anser du inte att områden som idag är en utanför det vanliga samhället (Rosengård) ska förbli så? Ska vi inte släppa in dessa i ett Svenskt samhälle, en Svensk nationalstat.

photoimagine sa...

Mannen från Tranås/Luton var gissningsvis på väg till T-centralen. Gröna, röda eller blå linjen - vi vet inte om han planerat vilken rulltrappa han skulle ta eller om slumpen fått avgöra.

Redan i första meningen av ditt inlägg nämner du Sverigedemokraterna. Vilket är mest besvärande för dig - en bomb som utlöses mitt i julhandeln i Stockholm eller att SD varnat för just detta?

Anonym sa...

Hmm börjar att se ett mönster här, NU fokuserar vi på SD och mörkar de som borde vara i fokus dvs islamistisk terror, men det är ju lättare att skylla allt på SD....

Anonym sa...

Ponera att "den vedervärdige mannen från Tranås" hade sprängt sig i luften vid Moderaternas partistämma - med motiveringen att Sveriges statsminister är moderat och därmed ansvarig för att islamska bröder och systrar dödas i Afghanistan. Ponera att hela den moderata partiledningen hade utplånats vid detta vanvettiga dåd. Hade då din första kommentar varit att "nu är Sverigedemokraterna nöjda"? Det är, uppriktigt sagt, mycket osmakligt att se partier med diametrala ideologiska värderingar utan vidare betänkligheter lägga sig med varandra med ett enda syfte: demonisera den Stora fienden, nämligen Sverigedemokraterna. Det enda positiva man kan säga om din blogg är att du gett den ett mycket adekvat namn!

Martin sa...

Man behöver inte åka till Luton för att hitta Jihadister.

http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/12/vad-jag-s-g-i-mosk-n-vid-medborgarplatsen-skr-mmer-mig

Boris sa...

Islamofoberna fick rätt att man skall vara rädd för radikala islamister. Är det du retar dig på?! Jag tycker att det är mer logiskt att bli uppretad på islamisterna.

Ingenjören sa...

"Om man påstår att attentatet inte har några samband med Islamism (som i sin tur förståss inte är samma sak som Islam men som naturligt vis är relaterad) så ignorerar man uppenbara orsakssamband."

Hmm, hmm, och vem gör det? Det där är ett påhittat påstående precis som de som säger att man väl kan kritisera israel utan att vara antisemit. Jo, ja, det kan man man, men i 99% av fallen då folk anklagas för att vara antisemiter när de anklagar Israel så är de just det, samma sak med de "Antiislamister" som ständigt kollektivansluter alla muslimer till varje tokstare. Det var en vidrig man med vidriga åsikter, precis som terroristen i Malmö som sköt 15 personer. De senaste 25 åren har högerextrema och vit-makt grupper dödat 23 personer i Sverige, lasermännen oräknade, men i jämförelse med detta klantdåd får det knappt någon uppmärksamhet eftersom media inte verkar tro att det angår medelsvensson.

och för övrigt, ett bra inlägg Tokmoderaten, jag håller inte med dig i alla frågor men det känns betryggande att fronten mot rasismen är bred.

Anonym sa...

Det komiska är att SD som vill ha tillbaka ett moraliskt ordnat samhälle, samtidigt slåss för Vilks yttrandefrihet som ju är kulmen av moraliskt förfall.

Det är intressant att du jämför Vilks' rondellhund med Monty Python.
Jag läste nyligen ett bra inlägg på

http://polispatrullenblog.blogsome.com/2010/12/11/bombprotest-2/#comments

Någon säger där:

"En människa som PÅSTÅR sig vara mer civiliserad på alla fronter än dem eller dem ska faktiskt också visa det i sitt förhållningssätt till sin omvärld just på alla de fronterna. Effekten av en drift eller kritik av en nivå man själv anser är “låg” försvinner när man inte kan hitta den på en högre nivå än den kritiserade.

Det är en enorm skillnad mellan Life of Brian (en av mina favoriter) och hundteckningen. Filmen gjordes i en tid som var mogen, trots en del enstaka negativa reaktioner. Men filmen var egentligen inte ett direkt förlöjligande av Jesus utan ett mästerverk över människans dumhet.

Däremot tycker jag fruktansvärt illa om de provocerande Jesus-framställningar från senare tid.
Det jag inte förstår är varför de förvirrade muslimerna (obs. de ÄR faktiskt i minoritet jämfört med hela den muslimska befolkningen) INTE skrattar åt det hela genom att säga: “Men se, hur de behandlar sin egen profet”.

Nu är det ju inte bara Jesus man driver med på ett väldigt ovärdigt sätt i det här landet och många andra västerländska länder. Allt och alla, inklusive kungen ska kränkas till det yttersta.

Vad jag menar är att en intelligent muslim borde skratta åt Vilks. Om komikern blir den man skrattar åt i stället för hans komedi, då har komikern misslyckats totalt utan att underhållningen har gått förlorat.
Det var ju ändå det Vilks ville. Enligt hans egna ord, hör alla reaktioner till konstverket (ju allvarligare och destruktivt desto bättre).

Anser du själv inte att det finns en skillnad mellan mobbning, trakasseri etc. och yttrandefrihet? Vad är då skillnaden om inte just en civiliserad gränssättning. Det är väl uppenbart att “ju mer destruktivt, ju fler offer desto bättre för mitt konstverk” inte är den rätta gränsen."

Kan inte annat än hålla med...