2011/01/26

NÄR EXTREMISM FÖDER ÄNNU MER EXTREMISM


Skulle det helt plötsligt slå slint i skallen och att resultatet därav skulle bli att man började tycka att det Jimmie Åkesson jämt och ständigt står och predikar faktiskt lät vettigt så skulle tillvaron vara avsevärt mycket lättare - eftersom alla olyckor man råkade ut för kunde förklaras av islam eller muslimerna. För lyssnade man på Jimmie Åkesson i den debatt som Jimmie Åkesson och hans parti lyckades få till så är det ju så det låter - ingenting är för stort eller ingenting är för litet för att det skall kunna vara det muslimernas fel.

Får jag tandvärk är det muslimen som jobbar på Marabous fel. När inte mina potensproblem går över, så är det den muslimska klädkodens fel. Kommer bussen försent, så måste det bero på att chauffören är muslim och så vidare. Visst, det är grovt generaliserande och vettlöst raljerande men för mig - som inte vill ta till mig det kollektiva skuldbeläggandet så låter det så. Samtidigt så förstår jag att det finns galningar som Taimour Abdulwahab, en extremist, som i sin tur ger en annan extremist, Jimmie Åkesson, mer näring och denna Åkesson med sin retorik lär locka fram ännu fler "Taimour Abdulwahabs" ur unga rotlösa människor som precis som Jimmie drivs av hatet, och så har vi en ond cirkel som måste brytas...

Själv ryser jag när det kollektiva ansvaret skall utkrävas av en hel folkgrupp, som har det gemensamt att de råkar tro på Allah och de budskap profeten Mohammed lämnat till eftervärlden. Själv mår jag fysiskt illa när det generaliseras grovt och när alla de som kallar sig muslimer helt plötsligt skall få ta konsekvenserna av några rötägg som vägrar att leva enligt våra lagar och regler. Själv tänker jag tillbaka på 30-talets Tyskland, då en helt annan grupp utsattes för det kollektiva hatet och en ambition om att rena landet - då var det judarna, idag är det muslimerna och frågan är varför mänskligheten alltid skall ha sina hackkycklingar?

För skulle det vara så enkelt att låta en hel folkgrupp ta på sig ansvaret för att några med samma ursprung som de våldtar, rånar, dräper, mördar, spränger sig själva i luften med målet att ta några andra med sig eller skjuter fyrverkerier på polisen så skulle allt bara bli så enkelt. Helt plötsligt skulle varenda man i Örebro bära den kollektiva skulden av att vara väldtäktsman - som den där ursvenska serievåldtäktsmannen som erkänner nya illdåd för varje dag som går - eller styckmördare. Helt plötsligt skulle Jimmie Åkesson som den bleking han är var lika ansvarig som alla andra blekingar för det där mordet i ett trapphus i Karlskrona häromveckan, och alla blekingar skulle vara ansvariga för Jimmies paranoida islamofobi.

Det finns inget kollektivt ansvar om nu inte en en organisation eller något annat uppmutrat till det man har gjort - men då har man ändå gjort det av fri vilja som enskild människa. Det finns bara det personliga ansvaret - precis som Jimmie Åkessons politik tack och lov inte är något som man kleta ner alla folkvalda med. Man är ett rötägg om man nu är det, oavsett om man är svensk, muslim, finne, kosovo-alban eller något annat.

Men, Sverigedemokraterna i all sin retoriska ohederlighet är ändå ett resultat av en integrationspolitik som inte har fungerat och som fortfarande har tydliga brister. Utanförskapet skapar konflikter där "vi" och "dom" står på varsin sida - och det är precis vad SD vill se och önskar att se för att kunna spinna vidare på sitt kollektiva bestraffande. Det kravlösa Sverige måste börja ställa krav på de som faktiskt får möjligheten att börja ett nytt liv i Sverige, på samma sätt som vårt samhälle ställer krav på alla som bor i konungariket.

Sköter man sig skall ingenting vara omöjligt, missköter man sig får man enskilt, ensam ta konsekvenserna av sitt beteende. Gästfriheten skall vara stor, men den som missbrukar förtroendet att komma in skall även veta att det också finns en utgång - men bara för den som krupit in i rötäggets skal. Bara genom en human politik som inte ser ner på folk på grund av deras religiösa övertygelse, deras kultur eller deras ursprung har något att hämta i ett modernt och framåtsträvande samhällsbygge.

Det Jimmie Åkesson får mig att tänka på fanns söderöver, tvärs över havet från Ystad och Sölvesborg för ungeför 75 år sedan - en politik som ställer ras mor ras, folk mot folk, religion mot religion. Man kan vara stolt över att vara svensk utan att för den skull behöva hata alla andra, det är skillnaden mellan "vi" och "dom" där "dom" är Jimmies gäng...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN1, DN2, DN3, Expr1, Expr2, AB
Bloggar: Kent, PLC

18 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken debatt har du sett egentligen? Jimmie Åkesson sa klart och tydligt att alla muslimer inte bär ansvaret för vad en enskild islamistisk extremist gör, det han däremot sa, och som var mycket klokt, var att han tillsammans med oss andra pursvenskar gärna skulle vilja se muslimer försvara Lars Vilks och NA:s rätt till yttrandefrihet nästa gång någon vill bränna, respektive spränga hem och arbetsplats. Att du jämför SD med NSDAP är helt absurt. Er politik tillsammans med antisemiten och Malmös starke man, Ilmar Reepalu har drivit bort 1000-tals judar från Malmö de senaste åren till följd av er naiva syn på den växande islamismen kopplat till den skenande massinvandringen. Det om något är nazism. Tips till nästa gång: tänk, tryck, tala.

Tokmoderaten sa...

"skulle vilja se muslimer försvara Lars Vilks och NA:s rätt till yttrandefrihet nästa gång någon vill bränna, respektive spränga hem och arbetsplats" - och där hade vi det kollektiva ansvaret. Är man tyst så stöttar man alltså våldsverkarna och extremistern? Isf vill jag då höra alla örebroare ta avtånd från den pursvenske serievåldtäktsmannen - annars är de precis lika galna

Anonym sa...

Jag vet att det skulle gynna i s.k good-will att muslimer försvarae tex Vilks.

Anser du Tokmoderaten, att man ej bör assimileras till de svenska värderingar, de svenska kodsystemet?

//Förste Sergeanten

Anonym sa...

Ja det blir så bra så när nästa Al Quaida dåre spränger sig själv och hundra menlösa svennar till grytbitar.

Anonym sa...

Skillnaden är att muslimer hotar Vilks i Islams namn. Våldtäktsmannen skändar inte kvinnor i Örebros namn. Så din jämförelse är felaktig, Tokmoderaten.

Anonym sa...

Skillnaden här är väl att Örebro-våldtäktsmannen inte våldtog i Örebros namn...

Anonym sa...

Väl skrivet! Du sätter ord på mina tankar.

Åke sa...

På 70-talet ville vänstern påföra alla tyskar ett kollektivt ansvar för nazismen. Tyskarna bar länge ett tungt ansvar för nazismen men bör synden föras vidare på barnen? Dessutom: kollektivt ansvar eller inte, nazismen vann makten och möjligheten att genomföra sin politik. Idag vinner islamismen allt mer makt i världen. Har muslimer inget ansvar för det?

brezjnev sa...

"- och där hade vi det kollektiva ansvaret. Är man tyst så stöttar man alltså våldsverkarna och extremistern? Isf vill jag då höra alla örebroare ta avtånd från den pursvenske serievåldtäktsmannen - annars är de precis lika galna"

Du missar att Islam är ett religiöst-politiskt system. Gemene örebroare är inte del av ett liknande system. Det är knappast förenat med hot om dödsstraff att konvertera från att vara örebroare till att bli västeråsare. Det är inte förenat med dödshot/dödsstraff att avbilda örebroare som rondellhundar eller andra karikatyrer.

Islam är en politisk ideologi förklädd till religion. Islam har regler för allt från hur den enskilde ska uppträda till hur penningsystem ska utformas. Och den bästa biten av allt är att Koranen är Allahs oförvanskade vilja/ord och kan inte ändras.

Ytterst få muslimer och religiösa företrädare kämpar för rätten att kritisera Islam t.ex. som Salman Rushdie, Taslima Nasrin mfl. Och det visar på det stora problemet med Islam, oförmågan att reformera sig självt för Allahs ord är Allahs ord.

Jag tänker ibland på Winstons Churchills ord från en av hans första böcker "The River War" från 1898 efter att ha varit i Waziristan(nuvarande Pakistan).

"Hur hemska är inte förbannelserna som Islam lägger på sina tjänare. Förutom den fanatiska manin som är lika farlig hos en människa som rabies hos en hund, finns där den skrämmande fatalistiska apatin. Effekterna är uppenbara i många länder. Oförmåga till planering, ineffektiva system inom jordbruket, dåliga metoder på handelsområdet, och osäkerhet angående egendomsrätt existerar varhelst som anhängare till profeten bestämmer och lever. En nedsatt sensualism berövar detta livet dess skönhet och förfining; det nästa dess värdighet och helighet. Faktum är att enligt islamsk lag måste varje kvinna tillhöra en man som hans absoluta egendom, antingen som hans barn, fru eller konkubin. Detta kommer att försena det slutgiltiga utrotningen av slaveriet tills Islams lära har upphört att vara en stor makt bland människor."

Men ojsan, Churchill var visst islamofob eller.. :-D

Anonym sa...

"- och där hade vi det kollektiva ansvaret. Är man tyst så stöttar man alltså våldsverkarna och extremistern? Isf vill jag då höra alla örebroare ta avtånd från den pursvenske serievåldtäktsmannen - annars är de precis lika galna"

Skillnaden är väl ganska uppenbar? 100-tals svenska muslimer ställer till med kaos inne på Uppsala Universitet när Vilks håller i en föreläsning varav några med våld försöker stoppa honom. Hur många svenskar har aktiv deltagit i örebrosv*nets våldtäkter? Sen tycker jag att du är lite oärlig när du försöker utmåla SD som extremister pga att de talar klarspråk om invandringen. Ditt partis fega företrädare tycker i hemlighet exakt likadant vilket har visat sig nu de senaste veckorna i Wikileaks-dokumenten. Ändå har ni mage att slänga rasist- och islamofobepitet på Jimmie Åkesson? Det är hyckleri på hög nivå...

Andreas sa...

"0-talets Tyskland, då en helt annan grupp utsattes för det kollektiva hatet och en ambition om att rena landet - då var det judarna, idag är det muslimerna ?"

Judarna utförde inga attentat,
Judarna följde lagarna.

Nazisterna ville inte minska på någon invandring

Att jämföra SD med nazisterna e som att jämföra Hitler med Buddha.

"Det finns inget kollektivt ansvar om nu inte en en organisation eller något annat uppmutrat till det man har gjort"

Nu finns det ju massor att imamer, myndigheter och t o m den saftiga ideologin Islam som uppmanar till mord på icke-troende.

I egypten, i indonesien, malaysia såsom i sverige.

Anonym sa...

Betänkligt att denna artikel i SvD inte öppnats upp för kommentarer...Nå,att debatten kom till stånd överhuvudtaget är ett hälsotecken, och nu börjar man tala klarspråk om extremvänstern också;tidigare har det bara handlat om "AFA" och "antirasister" så snart de varit i farten.Och om inte SD tages lité mer på allvar kommer de sannolikt att ha betydligt mer mandat 2014 än för närvarande.

riffraff sa...

Goodwins lag ännu en gång...
Problemet med att skrika nazist! så fort man hör något man inte kan argumentera emot är att det sällan fungerar speciellt bra för att vinna debatter. I de icke övertygades öron är det tvärtom lika med walk-over, därav begreppet "goodwins lag".

Och liknelsen med våldtäktsmannen i örebro är bara helsnurrig, som redan påpekats ett flertal gånger.

Anonym sa...

Åkesson sa tydligt att enskilda muslimer inte bär något direkt ansvar för terrorhandlingar som utförs i islams namn.

Samtidigt tycker jag att man måste inse att terroristernas åsikter och världssyn - att muslimer är offer för västerländsk rasism i Europa och ockupation i Afghanistan och Irak - tyvärr är ganska utbredd hos muslimer i Sverige.

Svenska muslimer är skyldiga att syna sig själva och sin världssyn, eftersom det är den som gett upphov och näring till terroristerna.

Marty Robbins sa...

Det brukar vara kul att läsa dina inlägg som tar upp vänsterns orimliga världsbild, men när du försöker göra en stöt mot Sverigedemokraterna...

Nä, det blir bara larvigt. Håll siktet mot öst.

Högerspöket sa...

2011-01-27
"Själv ryser jag när det kollektiva ansvaret skall utkrävas av en hel folkgrupp"

2009-10-20
"Blekinge skiljer sig dock från Sverige på flera avgörande punkter, till exempel gällande distinktionen mellan andlig och världslig makt och synen på vålds­användning. I Blekinge finns ingen motsvarighet till Nya testamentet och inget allmänmänskligt kärleksbudskap. Dessa skillnader har också gjort att den blekingska befolkningsgruppen aktivt har avvisat upplysningen och humanismen."

Tokmoderaten hycklar.

Martin sa...

Mycket bra inlägg herr tokmoderat. Läser mycket ofta din blogg, och tycker det är mycket bra att du vrider dig åt både vänster och höger håll när du kritiserar.

Håll uppe modet, snart har du också en ny partiledare för S att hålla koll på.

Mattias Lönnqvist sa...

Noterar att du fick med hela SD:s "cyber squad" i ditt kommentarsfält.

Bra inlägg, Fredrik, men en korrigering dock: muslimer är inte en folkgrupp, lika lite som kristna eller andra grupper som tror på sagor.