2011/03/17

JUHOLT & JIMMIE OCH NÅGRA KÄPPAR I HJULEN


Håkan Juholts företrädare - den snabbutbildade kaffeflickan Mona Sahlin - lovade vid ett flertal tillfällen och förmodligen fortfarande att aldrig någonsin, någonstans eller någon gång ge sina oppositionskompisar i Sverigedemokraterna något som helst inflytande i svensk politik. Mona svek det löftet lika ofta som hon hade lovat det hon lovade, att det inte ens kunde bli tal om ett passivt inflytande. Mona lovade något som hon kallt räknade med att hon inte skulle kunna hålla, eftersom det lät så bra att säga så i valrörelsen - även när bilden av Sverigedemokraterna som vågmästare växte sig starkare för varje ny opinionsundersökning.

Men det var Mona Sahlin, och nu står man inför ett vaktombyte där Håkan Juholt skall ta över. Det kommer bli avsevärt mycket svårare att kladda ner den mustaschprydde gamängen från Oskarshamn med det faktum att aldrig någonsin, någonstans eller någon gång faktiskt är rätt ofta, till och med två gånger på en och samma dag - som igår till exempel. Då stoppade den samlade oppositionen Allians-regeringens förslag att sälja ut delar av några statliga bolag och det så kallade datalagringsdirektivet.

Men den tillträdande partiledaren Håkan Juholt har mig veterligen alltså inte högtidligt lovat att aldrig någonsin, någonstans eller någon gång ge Sverigedemokraterna ens ett passivt inflytande varför jag inte kommer att klandra honom för att han skadeglatt och närmast euforisk triumfatoriskt konstaterar att han och Jimmie tvingat ner Alliansen i diket. Det finns liksom ingen anledning att kasta sig över Håkan som inte skall behöva stå till svars för företrädarens löften om någonsin, någonstans, någon gång. Juholt är till synes nöjd med att Sverigedemokraterna kan hjälpa honom med att skicka regeringen i diket, och konstigt vore det väl annars...

I den här frågan, precis som när det gäller RUT finns det en avgörande iseologisk skiljelinje mellan oss i Allians-ledet och den samlade rödgrönbruna oppositionen. Där vi tycker att staten skall fokusera på andra saker än att äga företag så tycker Håkan och Jimmie att det är sunt när samma stat äger så mycket som möjligt, och frågar man det tredje hjulet som heter Lars Ohly så skall staten helst äga allt. Därför är det naturligt att den samlade oppositionen samarbetar i denna hjärtefråga, och allt vi i Alliansen kan göra är bita i det sura äpplet och konstatera att vi har en minoritetsregering där förvisso en stor del av oppositionen lovade att aldrig någonsin, någonstans eller någon gång ge en mindre del av oppositionen något inflytande. Men det var då, under Monas tid vid rodret.

Om jag sitter och surar medan jag biter i det sura äpplet över att Alliansen inte fick chansen att dra in några fräscha miljarder genom att avyttra några små tuggor av några få statliga bolag så är jag faktiskt desto gladare över att Håkan och Jimmie samarbetade så fint i frågan om datalagringsdirektivet. Att sossarna säger nej till ett förslag som i mångt och mycket tänkts fram av deras landsflyktade galjonsfigur Thomas Bodström visar förvisso att partiet har tydliga drag av schizofreni men likväl landar en bordläggning på ett år i något som jag som frihetskramare inte kan låta bli att tycka om. Det handlar om ett EU-direktiv som kommer att slå ner på den personliga integriteten och utarma allt snack om frihet till ren rappakalja.

Oppositionens mål var inte att stå upp för den frihet de i så många andra fall vill trycka tillbaka, avsikten var enbart att ge regeringen en näsbränna till och visa att aldrig någonsin, någonstans eller någongång kunde spolas ner i avloppet två gånger på några timmar. Den här gången gjorde det ingenting i mina ögon, ibland kan man ju liera sig med satan själv för att få hjälp att rätta till fel som de som borde fatta bättre vägrar att förstå.

Därför tackar jag i den frågan både Håkan Juholt och Jimmie Åkesson för att de iallafall lyckades göra någonting bra av något som bara var menat som en pungspark på en regering som tycker att man måste köpa hela EU-konceptet med sitt datalagringsdirektiv och inte bara det man gillar. Själv funderar jag på när vi isåfall skall införa Euron som vår valuta? Man kan ju inte bara välja det man gillar, man skall ju ta hela konceptet väl...?

Länkar: AB1, AB2, Expr1, Expr2, SvD1, SvD2,
Bloggar: Böhlmark, MMK,

15 kommentarer:

Magnus Ahlkvist sa...

Då tar vi det igen: Det är Fredrik Reinfeldt som är statsminister och chef för Regeringen. S, V och MP förhåller sig till Regeringens förslag genom att lägga egna förslag och att rösta för sina egna förslag.
Det är Regeringen som ansvarar för att skapa majoritet för sina egna förslag. Någon sådan vilja till förhandlingar och kompromisser har inte Fredrik Reinfeldt (eller någon annan i maktalliansen för den delen) visat.
Att Mona Sahlin (och för övrigt alla andra partiledare) lovade att inte ge SD inflytande när valet vunnits har inte särskilt stor relevans när valet istället förlorades. Man kan däremot undra varför maktalliansens fyra partiledare inte håller sitt löfte angående att hålla SD utanför makten.

Anonym sa...

Så det är oppositionen som ska rädda den moderatledda minoritetsregeringens usla politik?
Ta ansvar eller avgå.

Tokmoderaten sa...

Magnus: Var någonstans har du sett förbehållet från Mona att det bara gäller vid valvinst? Jag har inte sett, inte hört, inte uppmärksammat något sådant förtydligande någonstans, någongång, någonsin. Men rätta mig gärna...

Tobbe sa...

Så när SD tycker som er då är det ok men om SD inte tycker som er och röstar som sossar el MP,V så är det ett svek av Sossar MP , V men S MP V kan ju inte rösta med Alliansen bara för att inte SD ska få inflytande det är så typiskt för en Moderat att säga en sådan sak hur många gånger har inte SD röstat som regeringen men då är det tydligen ok att samarbeta med SD fan väx upp och gå ur sandlådan eller ännu bättre ge makten till partier som tar folket på allvar och inte enbart ser dollar.

Olof sa...

Regeringen har 173 mandat i riksdagen. Sosseriet med miljömupparna och kommunisterna har 156.

173 > 156

Så enkelt är det och det är de siffrorna man har att rätta sig efter om man inte vill samarbeta med sverigedemokraterna.

Kom ur garderoben med ert rödgrönbruna regeringsalternativ eller respektera att svenska folket inte gav vänstern ett parlamentärt överläge.

Sofi sa...

Hade det funnits minsta hederlighet inom vänstern så hade man lagt ner sina röster och istället författat ett eget förslag som fått de rödgröna rösterna. Motförslag kallas det.

Vänstern håller då både rent mot sverigedemokraterna och idkar demokratisk opposition. Nu spelar man under täcket med sd totalt mot vad man lovade i valrörelsen och man kan bara ana hur mkt jimmi åkesson och sosseriet pratar sig samman bakom kulisserna inför voteringarna.

Tokmoderaten sa...

Sofi och Olof! Tack! Som jag har väntat på att några förstärkningar skall nå fram... ;-)

Greger i hallen sa...

Juholtgänget röstade inte emot datalagringsdirektivet. Det var Mp+Vp+Sd som gjorde, och bordlade det ett år. Kan ni inte läsa, för bövelen?

Anonym sa...

Uppriktigt sagt som vanlig moderatväljare är jag jävligt trött på att höra mantrat, att "ni sa att ni aldrig skulle samarbeta med sd". Jag vill ha politiker som ser till vad som är bäst för Sverige, och som anstränger sig för att deras politik ska röstas igenom, politiker som ägnar sig åt sakfrågor och inte åt sandlådegräl och personliga vendettor.

Och om det moderata partiet ska få några röster från mig i framtiden måste de skaffa en partiledare som kan uppföra sig som en vuxen person och inte som den barnslige Reinfeldt vars högsta prioritet nu tycks vara att trycka till SD, och som så fort han stöter på ett bakslag tjurar offentligt i radio och tv. Det är rent pinsamt att se och höra honom.

Kent K. sa...

När rollerna var ombytta och Moderaterna var i opposition antar jag att de aldrig röstade emot den dåvarande Socialdemokratiska regeringen. eller? I över 95% av fallen röstar SD med regeringen, men det är enligt dig helt okay! Ja, du "Tokmoderaten"hos en del vet inte hyckleriet några gränser!
Vilken härlig version av demokrati det vore om oppositionen lade ner sin röster och gick emot SINA väljare för att Reinfeldt ostört skall få driva sin politik helt ostört! Om S eller MP eller V eller SD väljer att rösta ena gången med regeringen och nästa gång mot handlar det om varje enskilt partis åsikter i frågan precis som det skall fungera i en demokrati! Att Reinfeldt har lindat C, KD och FP runt sitt lillfinger där de sällan/aldrig vågar rösta efter eget huvud och följa sina väljares vilja är upp till dem, resultatet av det ser vi i deras opinionssiffror! Om du/ni begär att oppositionen skall lägga ner sin röster när SD kan förväntas rösta som de så förväntar vi oss att ni gör sammanlunda när SD förväntas för era förslag, som de ju oftast gör! Om man inte är en majoritetsregering får man ju söka stöd hos de partier man tycker är lämpliga men då fodras ett stort mått av ödmjukhet från herr Reinfeldts sida viket inte tycks vara hans starka sida!Ödmjukhet är ett ord han ofta använder sig av, tyvärr tror jag inte att han vet ordets egentliga betydelse. Hans uppträdande i Rapport efter omröstningarna var föga statsmannamässigt! Sura kommentarer i allmänhet och om den tilltänkta partiledaren för Socialdemokraterna i synnerhet var väldigt omoget och för en kort stund såg man hans rätta natur titta fram bakom den lugna masken han försöker gömma sig bakom i offentliga sammanhang! Mitt råd till Reinfeldt och dig är att visa lite mera mognad och acceptera att ibland får man inte sin vilja igenom, det får man ta utan att fara ut i fåniga anklagelse mot de som röstade emot ens förslag!

JP EriX sa...

@Sofi och Olof och tokmoderaten.

Jag förstår inte var ni vill komma.
Olof. För att ha majoritet krävs det 174 röster. Regeringen har 173 röster således inte majoritet utan en minoritet. En minoritetsregering kan riskera att majoriteten riksdagen röstar mot regeringen. Det är på något sätt grunden för en demokrati.

En minoritetsregering kan antingen komma överens med någon av oppositionspartierna och på så sätt nå en majoritet eller att chansa och riskera ett nederlag. Det är demokratins spelregler. Ingen av er verkar vilja följa dessa fundamentala principer.

Sofi, varför ska oppositionen lägga ned sina röster? De är ju de som har lagt fram förslaget. S och MP lade ett förslag som V och SD röstade på. Ska en oppostion inte ens få lägga egna förslag? Din demokratisyn är märklig och det är din också herr tokmoderat som uppenbarligen har samma åsikter som Olof och Sofi.

Förklara för mig hur ni logiskt och rent demokratiskt kan mena att en minoritetsregering kan kräva att oppostionen inte ska rösta på sina egna förslag?

Nu planerar ni att ta in SD-argumentet en gång till. S, V och MP samarbetar inte med SD. Om SD däremot väljer att rösta på ett S,V, MP-förslag så är ju det deras ensak. På samma sätt kan SD rösta på ett regeringsförslag. Men då är det kanske mer okej eftersom det just är ett borgerligt förslag??

Nej ni är odemokratiska högerslynglar som inte accepterar grundläggande demokratiska prinicper och fjantar er och inte vill inse att regeringen inte har majoritet!

Lucas sa...

"Hade det funnits minsta hederlighet inom vänstern så hade man lagt ner sina röster och istället författat ett eget förslag som fått de rödgröna rösterna. Motförslag kallas det."

Sofi det märks att du knappast känner till bakgrunden. Förslaget om statliga bolag var ett förslag från S och MP och som V och SD hängde på. Kalla det "motförslag" om du vill.

Du är bara fånig

Lucas sa...

Olof. Regeringen har 173 mandat medan oppositionen har 176 mandat.

176 > 173

Moderaterna med alliansmupparna har detta att rätta sig efter om man vill få igenom sina förslag.

Kom ur garderoben med era fjantiga alliansargument eller respektera att svenska folket inte gav borgarna ett parlamentariskt överläge.

Jon sa...

Åh, nej. En stackars moderat som har ont i rumpan. Klart S ska samarbeta med SD i frågor som man håller med varandra om. Vad Sahlin sa innan valet spelar ingen roll, hon ska ändå bort. "Inflytande" går att tolka lite hur man vill också.

Smörj på lite salva runt analen nu så blir allt bra ska du se.

SF sa...

Att rösta likadant är inte att samarbeta, ett samarbete innebär kompromisser, tjänster och gentjänster, inget sådant har förekommit här utan det är helt enkelt så att oppositionspartierna råkar ha samma åsikter i de här frågorna.

När det gäller DLD så röstade S och alliansen emot en bordläggning, V,MP och SD röstade för en minoritetsbordläggning (en minoritets bordläggning kräver enbart stöd av 1/6 ledamöter)

V och MP röstade för en bordläggning för att de ogillar iden med massövervakning och SD för att de inte vill att privat information om svenskar lagras i andra länder.

Faktum är att när det gäller DLD så är det helt och hållet alliansens fel att direktivet bordlades, de hade enkelt kunnat få SDs stöd genom att gå med på det fullt rimliga kravet att lagring endast får ske i sverige (ett krav som drastiskt skulle underlätta för enskilda att få upprättelse NÄR informationen missbrukas).

Jag gissar dock att alliansen ville ha en bordläggning då de då slipper ta ansvar för de astronomiska kostnader ett införande skulle kosta (branchen beräknar att kostnaderna kan bli upp mot 1.1 miljarder svenska kronor (eller ca 7 ggr så mycket som de spekulativa böter alliansen hotar med (Beloppet 150 miljoner är helt taget ur en hatt, det finns i dagsläget ingenting som ens tyder på att vi kommer att få några böter)) sammtidigt som eventuella böter kan skyllas på oppositionen, Att dessutom få möjligheten att anklaga V och MP för att samarbeta med SD är uppenbarligen ett stort plus då du är långt ifrån den första allians bloggare som spelat det kortet.