2011/04/05

JA, HAN ÄR SÄMRE ÄN MONA! SÄMRE ÄN MONA!


Rubriken skall läsas som en hejarramsa från någon hejarklack på någon läktare som inte alls är där för att heja utan för att håna. En dag som denna känns det rätt självklart att tjoa "Ja, han är sämre än Mona! Sämre än Mona!!" i riktning mot Håkan Juholt - mannen som sparkar mammalediga riksdagsledamöter från en ordförandepost på samma manér som han kramar om monopol...

Håkan Juholt blev hyllad för sitt linjetal under extrakongressen, ett tal fullt av sosse-floskler och en tydlig markering om att framtiden handlar om att "backa bandet". Visst, det var förmodligen nostalgiskt för de som redan är frälsta, eller som de som satt i Stockholm Waterfronts kongress-hall - de besatta. Men är det genom att "backa bandet" som Håkan Juholt avser ta sitt parti framåt så är det väl rätt tveksamt om den gode mannen från Oskarshamn har förstått sig på vad som är framåt och vad som är bakåt? Köper väljarna den bild av verkligheten som Juholt försöker sig på att måla upp? Eller hoppas man i "Rörelsen" att det räcker med att vara rolig, folklig och gilla Elvis för att bli en fullgod utmanare till den knastertorre statsministern...?

Idag berättar SIFO att Håkan Juholt kunde ha fått en bättre start på sin tid som ny partiordförande i sosseriet. Visst, han slår Jimmie Åkesson och han slår Lasse Ohly i förtroendemätningen som presenteras idag - men de är de enda som han slår. Alla andra spöar Juholt, till och med den lama ankan Peter Eriksson i Miljöpartiet. Håkan Juholts första förtroendesiffror är sämre än Monas dito - och alla kommer välihåg  hur det gick för Mona ju längre hon satt vid rodret?

Problemet för Juholt är den bräckliga bakgrunden som han har. Han har aldrig varit statsråd, han blev partiordförande för att ingen annan ville eller kunde få falangerna att hålla sams. Håkan Juholt är och förblir en trevlig, rolig, folklig nödlösning som gillar Elvis Presley och det vet väljarna om vid det här laget. Håkan Juholt är den oerfarna ledaren som skulle behöva all erfarehet för att försöka rädda sitt parti - men istället sparkar han ut erfarenheten i form av herrar Östros och Österberg i omloppsbana kring Jorden. Håkan Juholt försöker bygga ett lag av personer som i princip är lika oerfarna eller mer än vad han själv är.

Håkan Juholt gör det han tror är rätt när han aviserar att han tänker backa bandet, när han byter ut erfarenheten mot motsatsen. Problemet när han tror att han gör rätt är att väljarna med största sannolikhet förstår att han gör fel. Väljarna uppskattar erfarna politiker, väljarna förstår sig på skillnaden att spela bandet framåt eller bakåt. Därför är det inte alls så konstigt att känslan av Håkan Juholt den här gången, den första förtroendemätningen han är med i, blir en känsla som annars hörs från någon hejarklack i idrottsvärlden. "Ja, han är sämre än Mona! Sämre än Mona!! Sämre än Moooona - ja, han är sämre än Mona..."

Länkar: SvD, AB, DN
Bloggar: Mary, Christer G, Frank

2 kommentarer:

magnus123 (at) live.se sa...

Om man ska tro Aftonbladet om Juholts resultat i veckans Sifo-rad ger hela kupungen, objektivt sett, 7 rätt av 9 möjliga. Se här! ;)

Bölla sa...

Det är nästan för bra för att vara sant!