2011/05/13

SVERIGE, DEMOKRATIN OCH EN STENAD PETZÄLL


"Säg Hej till Publiken!"

Det var en gång...

Den unge sverigedemokraten William Petzäll åkte tåg och stötte på en 58-årig psyksjuk man under resan. På något sätt som förmodligen inte ens en samlad psykiatriker-kår kan förklara så fick det 58-åriga psykfallet för sig att den bildsköne men ack så unge sverigedemokraten William Petzäll var hans ex nya lekkamrat och bestämde sig för att märka Petzäll där och då. Med en kniv och ett paraply gick han till angrepp och Petzäll fruktade för sitt liv, med resultatet att han snabbt grottade ner sig i ett beroende av lugnande mediciner och kanske även lite akolhol då och då. Inte så konstigt alls, med tanke på hur pressad Petzäll måste ha blivit av denna händelse.

Traumatiserad men utan att för den skull bearbeta sin upplevelse tog William Petzäll senare plats i Riksdagen för sitt parti, Sverigedemokraterna. Men som riksdagsman har man ögonen på sig och att då inte ha tagit tag i sina problem kan få förödande massmediala konsekvenser - som när man åker ner till Skåne, till en gammal flamma och dricker sig halvt eller helt redlös medan man också har lite mys-pysigt lugnande i kroppen. Det är vid sådana tillfällen en riksdagsman kan få för sig att välta TV-apparater och milt demolera en lägenhet så till den milda grad att nattsömnen inte blir i en säng eller en soffa utan i framstupa sidoläge på en madrass i polisens fyllecell...

Petzäll fick drevet efter sig, Petzäll tog en time-out och tog tag i den upplevelse som låg till grund för hans eskapader den där natten då polisen kom på oväntat besök. Nu är Petzäll tillbaka bland de folkvalda, och det tycker jag är bra eftersom det ändå tyder på att den unge mannen kommit till rätta med de jobbiga minnesbilderna.

Det som inte alls är lika bra är att samma Petzäll mitt under valrörelsen i Västra Götaland idag fick se stenar hagla mot sig, och även krossat glas när stenarna kastades på gammal anrik stenkastar-mark vid Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Vad man än må tycka om SD, deras politik eller retorik så har de precis lika stor rätt som alla vi andra att vara ute och sprida sin unkna och illaluktande politik utan att behöva utsättas för våld eller hot om våld. För oss som gärna ser att SD åker ur Riksdagen 2014 och att Petzäll får flytta hem till Knalleland så är denna typ av huliganism förödande, eftersom det ger ömhetskänslor till de som drabbas istället för avståndstagande. För demokratin som sådan är det precis lika förödande, eftersom alla skall ha rätten att ge uttryck för sina åsikter hur djävla fel de än må vara.

Att stena SD är kontraproduktivt ifall man vill trycka tillbaka de krafter som driver SD framåt. Att raljera och förlöjliga SD i ord, vilket jag gärna gör när tillfälle ges är en helt annan sak. Pennan är ett bättre vapen än svärdet i de allra flesta fallen, och alltid bättre än en sten kastad av en annan extremist, maskerad och precis lika eller ännu tokigare än den som får stenen i skallen. Vi skall ta ner SD med ord, inte med handling. Vi skall inte ge SD chansen att vara de martyrer de bara är så bra på att spela, och som de efter dagens stenar mot Petzäll har all rätt i världen att vara...

Frågan är nu bara vad som händer med en nyss rehabilterad Petzäll efter detta spektakel? Blir det en ny katastrof där SD återigen behöver oroa sig för resultaten av en blandning av drycker och piller som inte alls passar sig för en folkvald? Är Petzäll stark nog att orka med denna skräckupplevelse utan att ta sin tillflykt ut i dimmorna? Kommer TV-apparaten i övernattningslyan överleva, kommer tapeterna sitta kvar? Kommer polisen ännu en gång att få förbarma sig över en solbränd och bildskön ung man som råkat illa ut bara för att han tycker "fel"?

Jag håller mina feta bratwurst-liknande tummar för att så icke blir fallet och att Petzäll kan fortsätta som den folkvalde riksdagsledamot som tillräckligt många väljare ville se honom som. Låt han göra det till 2014, och låt oss därefter ge Petzäll ledigt för tid och evighet - men inte genom våld och hot, utan genom en öppen debatt som knäcker ryggraden på ett parti som det fin 40.000 miljarder skäl till att rösta bort. Inte med stenar, inte med förstörda möten - men med rak ryggrad, rak argumentation och kanske lite plumpa påhopp i satirisk anda.

Länkar: SvD, Expr, AB
Bloggar:

43 kommentarer:

Erik sa...

Det är ju ni moderater som önskar mer av det förbannade stenkastarfolket och deras klanstrukturer in i Sverige för vidare kolonisering.
Så kom inte och spela oskyldig. Ni ska få ett helvete 2014 då SD återigen kommer sitta i riksdagen. Helt tack vare moderaternas svenskhatande hänsynslösa politik!
Ska vi våga hoppas att SD kommer hinna rejsa förbi ert nya alliansparti klorofyllkommunisterna?

Nisse sa...

"Att raljera och förlöjliga SD i ord"

För tanken om att komma med sakliga argument och fakta har aldrig slagit dig?

Anonym sa...

Du e ju helt sjuk i huvudet.

Anonym sa...

Som sagt, vidriga jävla moderater skall inte sitta och spela oskyldiga.

Hoppas ni får stenar i skallen allihop, där vore det iaf välförtjänt.

Anonym sa...

Ja, det är dumt att kasta sten på dom. Då måste man ju rösta på dom för att försvara demokratin.

Stefan sa...

Hade det varit en sosse eller miljöpartist som råkat ut för samma sak så hade du skippat den raljerande tonen och enbart fördömt det hela. Varför går det inte att skriva att det är fel att kasta sten på Petzäll utan att raljera om hans solbränna? Varför går det inte att skriva att det fel att kasta sten på Petzäll utan att likställa hans parti med stenkastande antidemokrater? Du vet mycket väl att SD är demokrater precis som ditt parti, som inte ger sig på meningsmotståndare med våld trots att de blir angripna själva. Så vad menar du med formuleringen "en annan extremist, maskerad och precis lika eller ännu tokigare än den som får stenen i skallen"? Har du som demokrat svårt att se vem som är "värst" - en demokratisk SDare med personliga problem eller en extremist som kastar sten som en politisk terrorhandling? Varför är det allvarligaste med stenkastning mot SD att det är "kontraproduktivt" och inte att det hotar demokratin? Att vänsterpartister skriver så kan jag förstå, om än inte acceptera, men som borgerlig politiker borde du skämmas!

Anonym sa...

Hur gick det med den moderate ministern Littorin? Är han rehabiliterad? Han köpte sexuella tjänster, vilket är ett brott. Fylla är däremot inget brott.

Det osar unket och ruttet om Moderaterna.

Arne A.

Anonym sa...

Som utlandssvensk ser jag helt klart att Sverigedemokraterna kommer att fortsatta att ga framat, det kan ni inte undvika hur ni an demagogerar fran Moderaterna. Hela samhallsstrukturen faller ju samman sa som landet leds nu...Sorgligt pa ett sa fint land!

Urban sa...

First they came for the sverigedemokraterna, but i didnt speak out because i wasnt a sverigedemokrat...

Guds Basun sa...

Det är inte stenkastarna som är den drivande kraften. Den kraft som gör att SD ökar väljarstödet. Nej, det är riksdagens sju-klöver. Ja, inte bara dom, utan också His Masters Voice, journalisterna runt om i Sverige. Redan från första dagen i riksdagen behandlades SDs ledarmöter som om de gjort en kupp och på så sätt tagit sig in i riksdagen. Att ett antal människor lagt sin röst på partiet verkade främmande för sju-klövern. Demokratin sätt ur spel, det finns ingen plats för åsikter som betraktas som icke rumsrena. Sverige är inte nu och har aldrig varit en gedigen demokrati. Sverige är en socialiststat med demokratisk choklad glasyr.

Thomas Böhlmark sa...

Stefan: "Att stena SD är kontraproduktivt ifall man vill trycka tillbaka de krafter som driver SD framåt" samt texten
"och låt oss därefter ge Petzäll ledigt för tid och evighet - men inte genom våld och hot, utan genom en öppen debatt....". Något om detta bör ju ligga i att herr Antonsson tar avstånd från stenkastandet.

Arne A: Så vitt jag vet ligger historien kring Littorin och sexköp bara kring en ren anklagelse. Eftersom inga konkreta bevis har tagits fram och det faktum att Littorin inte har kunnat åtalas eller dömas för det, blir det lite grundlöst att anklaga honom för ett brott som inte går att bevisa, detta brukar ju dagligen kallas för förtal, är det därför du gömmer dig bakom en feg anonymitet?

Anonym sa...

Bra skrivet!

Läser kommentarerna ovan, och vad kan man säga? Det är samma patetiska gnäll som alltid på SD-maffian, som aldrig undgår att kommentera en enda artikel eller ett enda blogginlägg där främlingsfientlighet ifrågasätts.

Men det är rätt patetiskt att påstå att SD-anhängare aldrig tar till våld. Kolla Expos site för en drös motexempel.

Holma sa...

Broder och vän! I just detta fall finner jag mig sympatisera mer med några av kommentarerna än ditt inlägg.

Ärligt - Du kunde nöjt dig med att fördöma stenkastningen. Att förlöjliga och håna, gärna med ironisk underton, kan man kanske pyssla med lite i gråzonen för att skapa ett högre humoristiskt läsvärde. Snart tycker jag dock att det vore klädsamt om de som ogillar sd i stället servererar en rak höger med konkreta argument varför de har fel. Och varför motargumenten är så SJUKT rätt.

Mattias Lönnqvist sa...

Det finns inga som har en sådan prinsessan-på-ärten-attityd som SD-anhängare, och om man inte skriver hyllningsartiklar till SD så anklagas man för att "inte respektera demokratin" eller för att "mobba SD"

Allvarligt; 94,3 % av väljarna röstade på andra partier än SD och de vill därmed ha en annan invandringspolitik än den som SD står för. De som röstade på allianspartierna röstade för ett samarbete mellan de fyra allianspartierna och ingenting annat. Det finns ingen borgerlig väljare som röstade för ett samarbete med SD, och de borgerliga partierna har ingen "plikt" att hjälpa SD i någon form.

SD har fått precis det inflytande som väljarna ville att de skulle ha, och de som inte gillar SD:s politik -- eller dess företrädare -- är i sin fulla rätt att raljera över deras politik och deras företrädare.

Precis som de som ogillar V:s politik har rätt att raljera över deras politik och deras företrädare.

Det ingen har rätt att göra dock är att använda våld mot meningsmotståndare. Den politiska kampen ska avgöras med ord och inte med nävarna. Här tar Fredrik på ett alldeles utmärkt sätt avstånd från våld som politisk metod (en metod som är vanligast bland vänstern för övrigt)

Stefan K sa...

OK
Din synpunkt på stenkastningen utanför Hvitfeldska är att det kan ge sympatier till SD, inte att en riksdagsman för ett demokratiskt valt parti råkade ut för detta?
Är detta din ståndpunkt eller uttalar du dig för partiets räkning?

Tokmoderaten sa...

Stefan,

Eftersom jag inte är folkvald, inte har några uppdrag för Moderaterna så är det naturligtvis mina egna ståndpunkter som redovisas på bloggen. Det hade du sett om du läste "varudeklarationen".

Vad gäller stenkastningen utanför Hvitfeldtska så är naturligtvis båda lika illa - att SD får sympatier och att en demokratiskt vald riksdagsman för samma parti får stenar på sig för sina åsikter. Det trodde jag framkom av texten, men tydligen inte.

Anonym sa...

Jag bara undrar ifall det varit någon av de övriga riksdagspartierna som utsattes för dessa ständigt upprepade demokratiövergrepp.....hade de också varit princessan-på-ärten partier och hade bloggen ironiserat lika smaklöst då?

/HellBoy

Tokmoderaten sa...

Med största sannolikhet. Jag tycker inte om Ohly mer än jag tycker om Åkesson, faktiskt...

Anonym sa...

Så skönt att tokmoderaten i samma andetag kan stå upp för de demokratiska rättigheterna och ge SD en välförtjänt och välbehövlig känga.

Kommentarerna ovan, med Guds Basun som vanligt bland de främsta, säger allt, och luktar illa.

Johan H

Martin sa...

Aha, så anledningen till att det är fel att kasta sten på SD är att det är otaktiskt? Ungefär som man inte ska bli förvånad om man blir knivskuren om man tycker fel?
Välkommen till det nya sverige i de nya moderaternas regi? Vad skönt att vi har er som kan lyfta upp oss primitiva svenskar ur barbariet?

Tokmoderaten sa...

Martin, är du borta eller skulle du ha svårt att klara ett språktest? Förstå - "Vad gäller stenkastningen utanför Hvitfeldtska så är naturligtvis båda lika illa - att SD får sympatier och att en demokratiskt vald riksdagsman för samma parti får stenar på sig för sina åsikter." Texten fanns några inlägg upp...

Anonym sa...

Guds basun har enligt min mening den klart bästa kommentaren här....exakt vad är det som luktar illa, Johan H???
Varför i hela världen kan man inte få ha en åsikt om en mer restriktiv invandringspolitik i detta land utan att behöva bli stämplad som rasist/lukta illa/vara brun???

/HenrikP.

Roger Svensson sa...

Visst, plumpa påhopp och satir har sin plats i den politiska vardagen, men frågan är ju mer om just den HÄR händelsen är en lämplig utgångspunkt för den typen raljerande inlägg? Oavsett vad man tycke om Olof Palme håller nog de flesta med om att det hade varit ytterst omdömeslöst av en politisk motståndare om denne sett mordet på honom som en lämplig utgångspunkt för en plumpa påhopp och ”satir” om Palmes person av samma typ som ovan.

Martin sa...

Ok, så du tycker att SD skulle kunna få röster är lika allvarligt som att folk bedriver politik med våld i sverige 2011. Fina värderingar du har då.

Läs gärna din alliansbroder Alf Svensson som argumenterar för ett system som närmast kan jämföras med det iranska väktarrådet:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fria-val-inte-liktydigt-med-demokrati_6002087.svd

Ni har nått vägs ände. Varje gång ni i sjuklövern öppnar munner blir det mer och mer uppenbart att ni minst av allt är demokrater, trots att ni är förtjusta att babbla ordet, använda det som vore det ett tillhygge.

Stefan sa...

Till Tokmoderaten och Thomas Böhlmark som båda missförstod mitt inlägg: Jag ifrågasatte inte att bloggaren tycker stenkastning är dumt, utan nödvändigheten av att göra det i raljerande ordalag. Det skulle ni knappast gjort om det var en riksdagsman från ett annat parti, så varför beter ni er så vidrigt mot sverigedemokraten? På samma vis - och nu börjar det faktiskt kännas tjatigt - så ifrågasatte jag inte att det ÄR kontraproduktivt att kasta sten, utan varför bloggaren lägger större vikt vid detta än att det är en grovt odemokratisk handling. Bloggaren förde ett resonemang värdigt en vänsterpartist, som förmodligen skulle springa med AFA och kasta sten själv om det inte vore för att det var strategiskt dumt. Det faktum att ni båda undvek de relevanta frågorna till förmån för oseriös halmgubbeargumentation inger inget större förtroende. Att bloggaren inte kandiderar för Moderaterna är glädjande att höra, men att ens behöva höra "borgerliga" politiker resonera på det viset är beklämmande. Det finns inget borgerligt parti i Sverige längre, men SD börjar mer och mer kännas som det parti som ligger närmast...

Stefan sa...

Mattias Lönnqvist: Du drar orimliga slutsatser utifrån valresultatet, av en mängd anledningar: SD är ett uppstickarparti som gick till val på ett ofullständigt program, kan man säga, folk röstar strategiskt på rött eller blått, man röstar på "åsiktspaket" och inte i enskilda frågor och det kan vara annat i exempelvis det moderata paketet som lockar osv. Vill ni veta vad folket eller moderata väljare tycker om den förda invandringspolitiken så kan ni fråga dem! Fast av någon anledning så tycks opinionsundersökningar om invandringspolitiken vara ett "känsligt" ämne för sjuklöverpartister....

Anonym sa...

"Vad gäller stenkastningen utanför Hvitfeldtska så är naturligtvis båda lika illa - att SD får sympatier och att en demokratiskt vald riksdagsman för samma parti får stenar på sig för sina åsikter. Det trodde jag framkom av texten, men tydligen inte."

Så med andra ord, att SD får sympatier är lika illa som allvarliga våldsbrott?

Har du också fått en sten i huvudet? Man kan tro det som du resonerar.. Sjuka idiot.

Anonym sa...

@ Roger Svensson
Nej då, mordet på Palme var såklart lika illa som att S får mer sympatier. Iaf enligt "Tokmorderaten"s sk logik..

Stefan sa...

Mordet på Palme var kontraproduktivt då det enbart ledde till att sossarna fick martyrpoäng. Man skulle kunna parafrasera statsminister Reinfeldt och säga att sossarna älskar när sånt händer , så att de sedan kan framställa sig själva som martyrer i media...

Anonym sa...

Jag inser mer och mer att Sverigedemokraterna har rätt och den trötta 7-klövern fel.

Läste en artikel idag i DN att Sverige har minst antal sjuksängar per innevånare i hela Europa!

Vad var det Åkesson sa, politik handlar om prioriteringar. Att anställa 10 personer för att ta hand om 8 ensamkommande skäggiga män har fått mig att bestämma mig. I nästa val lämnar jag M och röstar på SD.

Anonym sa...

du som moderat måste känna dig rövknullad då moderaterna alltid ståt för restrektiv migration och ett starkt och stort försvar.
snacka om kovändning.precis tvärtom i hjärtefrågorna.

Martin sa...

Till anonym ovan, här är en hjälp på vägen:
http://www.youtube.com/watch?v=fsphtt1_b2c

(och ledsen för den tendentiösa titeln på youtube, hittade inte klippet utan sådan titel. Jag vet att detta är tokmoderatens blogg men han kan väl inte tycka illa vara att jag postar en länk där hans politiska företrädare uttalar sig oemotsagda? Rätteligen borde ju detta gynna hans parti?)

Anonym sa...

Jag var en gång som du "tokmoderat", dock så lämnade jag partiet efter uppgörelsen med MP i migrationsfrågan. Fick även hela min familj (alla framgångsrika egna företagare att gå ur partiet)

Vi är många som väntar på ett riktigt högerparti i Sverige med konservativa värderingar men tills vidare så får det bli SD då de är det enda partiet som vågar ta tag i dagens i särklass viktigaste politiska fråga.

Socialliberaler har infiltrerat partiet och det behövs en rejäl utrensning.

Anonym sa...

Det är inte fel att kasta sten på politiker....
Det skadar ju ändå inte några människor.

M

Gösta Boman sa...

Fredrik Reinfelt, statsminister och ledare för Nya Moderata Socialist Partiet, har ju själv deklarerat klart och tydligt att SD:s representanter får skylla sig själva när de utsätts för våld och mordförsök. Vad är då att vänta än nya attentat mot SD, allt är sanktionerat från högsta ort.

x-m sa...

Ovärdigt av en svensk statsminister att utrycka sympati för politiskt
våld och trakasserier. Min tid som
M-röstare är förbi just därför.

Anonym sa...

Med tanke på att SD är så oerhört rädda ...(det syns ju på kommentarerna) så verkar benämningen "brunt pati" stämma. O då tänker jag på fägen i deras kalsonger.

var jag elak nu igen :)

Anonym sa...

@ Anonym 21:09
Nej, bara töntig. Som brukligt.

Anonym sa...

Jag har också lämnat de nya moderaterna till förmån för SD. I brist på bättre, det finns egentligen inget värdekonservativt alternativ för oss gamla moderater.

De nya moderaterna kör samma demagogiska och pedagogiska grepp som SAP har alltid har gjort.
Sammanfattningsvis - makt är rätt.
Jag får en känsla av att det nya M egentligen inte står för någonting alls eller man står för en absolut värderelativistisk hållning, så länge man kan maximera sin röstandel.

Anonym sa...

Mattias Lönnqvist skrev: "94,3 % av väljarna röstade på andra partier än SD och de vill därmed ha en annan invandringspolitik än den som SD står för."


Nu gör du det väldigt enkelt för dig. Ett riksdagsval handlar om så mycket mer än att bara rösta på en enskild fråga och det vet du också. Annars skulle man med samma argumentation kunna påstå att 92,7% av de röstberättigade svenskarna skiter i miljön, eftersom de inte röstade på MP. Det är inte så enkelt och många faktorer påverkar vilket parti man röstar på. Förmodligen är den privata ekonomin en av de tyngsta faktorerna vid val av parti.

Snarare är det så att det finns ett brett folkligt stöd för minskad invandring, som SD är ensamma som parti om att förespråka.
Enligt SOM-institutet anser hela 42% att det är ett bra förslag att ta emot färre flyktingar. Endast 30% anser det vara en dålig förslag. Notera även att begreppet "flyktingar" använts vid frågeställningen och inte "invandrare". "Flyktingar" är ett värdeladdat ord som ofta används för att väcka empati. Andelen flyktingar utgör runt 5% av alla invandrare.

Även undersökningar så som Mångfaldsbarometern och liknande visar att en majoritet av svenskarna (över 8/10 vill jag minnas) anser att invandrare ska ta seden dit de kommer.

Mattias Lönnqvist sa...

MX (med flera) : nej, det är inte korrekt.

Om invandringsfrågan vore en oviktig fråga, eller "bara en fråga i mängden" så vore ert resonemang i stort korrekt. Men, nu förs det från SD:s sida fram som den viktigaste frågan och om fler väljare delade den åsikten så skulle de också rösta på SD.

Vad miljöfrågan anbelangar (eller vilken politisk fråga som helst) så är övriga riksdagspartier fullsortimentspartier med politik för alla områden. Man kan sätta miljöfrågan som den absolut viktigaste frågan och ändå ha sju riksdagspartier att välja på.

Det som är intressant med SD är att de har så lågt maxvärde. För alla partier görs ibland min-max-undersökningar, där man dels mäter hur många som inte kan tänka sig ett annat parti och dels hur många som överhuvudtaget skulle kunna överväga att rösta på ett parti.

För ett parti som FP så ligger min-värdet på 2 % och detta är alltså den lojala kärnan som röstar på FP oavsett politik och partiledare. Maxvärdet är typ 25% dvs en fjärdedel av befolkningen skulle kunna tänka sig att rösta på FP. (För S är minvärdet runt 20% och maxvärdet runt 50%)

Men, SD:s maxsiffra låg 2010 på 12%. Övriga 88% av de röstberättigade kunde inte under några som helst förhållanden tänka sig att rösta på SD. Det är också därför som önskedrömmarna om 15% i nästa val är just önskedrömmar.

Men, det innebär inte att SD:s tak kommer att ligga på 12% i all evighet. 2008 låg samma tak på 10% och liksom alla andra partier så ändras detta värde. Ju mer accepterat SD blir, och ju mer det betraktas som "ett parti som alla andra" så ökar detta takvärde (upp till en viss nivå)

Anonym sa...

Tack, Tokmoderaten! Du har åtminstone mer råg i ryggen än vår statsminister, som ju inte ville ta avstånd från det politiska våld som drabbat Sverigedemokrater. Jag röstade moderat 2006, men bytte till SD 2010 eftersom Reinfeldt visade sig vilja offra sin demokratiska trovärdighet för PK-glorian. En statsminister MÅSTE ta avstånd från alla former av politiskt våld, så enkelt är det. Kanske hittar jag tillbaka till moderaterna i framtiden, men först måste Reinfeldt bort.

Robsten sa...

Det var en gång en tokmoderat, Per Bill hette han. han provsmakade vin på ett helt annat sätt en t.ex. en lägre stående Sverigedemokrat. Därefter körde den salongsberusade moderaten Bill rally med sin barnvagn, tyvärr låg hans lilla barn i vagnen. Men vad gör det när man är stärkt av dyrt moderatvin, lång, långt ifrån det illaluktande SD-vinet?

Egentligen är alla viner lika värda, men SD:s luktar så jävla illa.

Nu bar det sig inte bättre än att en liten kvinnlig vakt brottade ner den väldoftande moderaten Bill. Det blev rubriker och den väldoftande bedyrade sin oskuld. kanske var den lilla kvinnliga vakten rentav en smutsig SDare? Bill var inte berusad, en väldoftande moderat som han luktade enbart på vin. han joggade bara lätt med sin barnvagn, kryssade lite mellan pöbeln, som inte doftar lika gott som en tokmoderat.

Så, hur kändes det?