2011/07/10

ALMEDALEN XI - DÅLIGA NYHETER FÖR SD...


Visby vaknar upp till den sista dagen av Almedalsveckan, och sist ut är Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna vaknar upp till sin dag i Almedalen till nyheten att en opinionsundersökning visar att Jimmie Åkessons och Björn Söders kärleksbarn tappar väljare på ett uppseendeväckande sätt. Björn Söder och Jimmie Åkesson vaknar upp till de svarta rubrikerna om att var tredje SD-väljare försvunnit på en månad, om man skall tro på SKOP...

Det är förvisso bara en opinionsundersökning och det är förvisso bara SKOP:s intervjuande av 1000 väljare som ger SD en mardrömsstart på sin alldeles egen första dag i Almedalen. Men när en tredjedel av väljarna verkar ha försvunnit så bör man i SD:s inre krets fundera på vad man har gjort för fel - för något är det som har skrämt bort massor av tidigare sympatisörer på väldigt kort tid - från 6.5% till 4.2%, ett tapp på 2.3 procentenheter. Det är som om Moderaterna eller sossarna skulle tappa mer än 10% av sina väljare på en månad - siffror som då skulle framkalla kalla kårar hos partistratergerna på Schönfeldts gränd och Sveavägen 68.

Men Jimmie Åkesson står i morgon-TV och är drygt oberörd och är milt oförskämd mot journalister som undrar hur det känns att tappa var tredje väljare på en månad. Jimmie bryr sig inte, säger han - det går upp och det ner, och så är det förvisso. Men inte tapp av den här digniteten - sådana är sällsynta.

Jag förstår att det känns jobbigt för SD att ha sin dag när nyheterna som handlar om partiet är allt annat goda. Inte nog med att Almedalen under söndagen den 10 juli bara är ett minne av den underbara vecka som flytt. Det var inte så många som stannade kvar till KD.s dag, det enda partiet som enligt SKOP är mindre än SD just nu - men det är ännu färre som är kvar nu när Jimmie snart skall upp på scenen och hålla sitt debuttal...

SD:s dag i Almedalen är inte som alla andra, prinsessan-på-ärten-partiet går enligt mina kvarvarande källor i Visby kvar och surar över att alltid bli förfördelade i nyhetsbruset och nu - när man fick den sista dagen, dagen då knappt några finns kvar för att lyssna på vad de vill. Jimmie Åkessons vresighet i morse är ett tydligt tecken på att han och hans parti på kort tid gått från välmående till sjukligt. Nu får dr Söder ta fram sin läkarväska och ställa diagnoser inför en höst som faktiskt kan bli precis lika jobbig för vågmästarna som minoritetsregeringen.

Länkar: SvD, SvDSvD, DN1, DN2, AB, Expr
Bloggar:

Fotograf: Per Hagwall

13 kommentarer:

ModeratMartin sa...

Härligt inlägg som vanligt herr tokmoderat. Och dessutom med ett sådant SD ovänligt inlägg så kan jag säga KFSDM (kommenterat före SD maffian)

Alexander sa...

Siffrorna sjunker för SD,det betyder att alla problem med gängkrig,stenkastning och annat smått och gott försvinner.Är det så?

Anonym sa...

fast sd har ju alltid fått botten av skop, sedan när united minds kom och presenterade 7,4 då blev det tyst i media... dvs detta var en beställningsprodukt och en del av den smutskastningsjournalistik svensk media bedriver fortsatt i dag.

/JS

Tokmoderaten sa...

JS.

Fast nu var det väl så att SKOP redovisade ett tapp från en tidigare SKOP-undersökning, och inte från United Minds? Ett tapp på en tredjedel är alltid ett tapp på en tredjedel oavsett hur liten man var från början. Eller?

Alexander sa...

Tokmoderaten

Hur ser din lösning ut på problemen med invandringen?

bloggare på icedaniel.se sa...

Opinionsundersökning går upp och ner så det är väl att ta med en nypa salt. Ser man till dem så är KD riktigt däckat vid det här laget med 3,1 &. tror dock inte att det skulle bli så om det var ett riktigt valresultat.

Anonym sa...

Sd förlorar på sin sossepolitik - den skrämmer bort högerväljare! Vem vill ha tillbaka Per Albn Hansson mfl.? Känns löjligt omodernt. Alliansen måste trotts detta strama åt flyktingpolitiken annars kommer SD att bli större - läget är desperat!

Erik, Sthlm sa...

Visst är det ett stort tapp i Skop, men även en statistiskt signifikant nedgång är bara det med en viss sannolikhet (typiskt 95 %). Vilket betyder att ibland är även en stor nedgång bara slumpen.

Speciellt magnituden på nedgången kan vara överdriven av slumpen. Så kan man t.ex. misstänka att SD låg för högt i förra månadens Skop (eftersom de brukar ligga lågt i Skop). Sannolikheten för en minskning till denna månad var alltså rätt stor.

I snittet över alla mätningar var SD:s 6,5 % i juni det näst högsta någonsin. Så jag kan förstå att Åkesson inte var speciellt oroad. Om SD tappar lika mycket i de resterande 6 institutens mätningar under juli, då kan han ha större anledning till oro. Men jag tror inte att det går dithän.

Magnus sa...

@JS. LOL :)

Ögnade igenom kommentarer i DN vid artikeln om SD:s fall och de allra flesta SD:are trodde på konspiration mot SD. Detsamma gör partisekreterare Björn Söder samt ett lämmeltåg av SD:are här:

http://t.co/0T6YmX8

-
@Erik. Du har rätt, men intressant är även att SD krossade felmarginal med cirka en procent (1.3 är felmarginal i liknande undersökningar) och att man föll nästan lika hårt i Demoskop (-1.7 procent). Vi får vänta och se kommande undersökningar, men att SD fick "i genomsnitt" 6.5 procent i juni innebär inte att man inte kan falla tillbaka mycket i juli.

I juli hade SD enstaka tiondelar mer i 6 av 7 gjorda undersökningar, men i en föll SD statistiskt säkerställt. Det kan jämte Skop och Demoskop indikera att något händer.

AdventureSwede sa...

Tokmoderaten ! Jag har läst många av dig inlägg här på din blogg. Och det är bara trams ! sida upp och sida ner av trams, tjafs och gallematias ! Inte ett enda konstruktivt eller samhällsbärande förslag överhuvudtaget, bara trams ! Vad fan är det med dig ?!
Du begriper uppenbarligen ett och annat men bara tramsar bort din tid. Börja arbeta och gör något konstruktivt istället, för Sverige ! Jävla syltrygg !

Tokmoderaten sa...

Oj. Vad trevligt att just du - Carl Lidboms saliga ande - ville in och börja kommentera på bloggen! Och, ja - du har helt rätt.

Det finns många andra som kommer med genomtänkta, konstruktiva, samhällsbärande förslag på sina bloggar och de gör det bra. Titta till dom ifall du saknar just det. Här har jag som du upptäckt ett annat fokus, som trots allt drar trafik, läsare och sticker ut. Puss å Kram!

AdventureSwede sa...

Om jag skulle vara Carl Lidboms ande så vänder han sig i sin grav.
Du jämför mig med en av socialismens största hycklare. Det var lågt. Ser du verkligheten lika klart som jag?...Eller, det får gå som det går...

Tokmoderaten sa...

Det var den Lidbomska vokabulären jag hörde och drog mina TV4+-slutsatser av. Han pratade också mycket om trams...