2011/07/08

ALMEDALEN XI - JUHOLT OCH TALET...


Vid sidan av prisutdelningen till Årets Almedalsbloggare 2011 uppe på Hästgatan 12 och Bloggplats H12 så var Håkan Juholts tal fredagens höjdpunkt i Visby. Ingen kan ta ifrån Håkan Juholt att han faktiskt är en engagerad och inspirerad talare - oavsett var eller när han talar eller till vilka. Håkan Juholt gjorde bra ifrån sig denna kväll - igen. Håkan Juholt känns betydligt tryggare än Mona någonsin gjorde framför sina uppeldade massor. Håkan Juholt äget scenen - och utan att vara överdrivet generös så känns det rätt att från motståndarsidan ge Juholtar'n ett bättre betyg än statsministern när det kommer till talande.

Det är sättet Juholt talar på som är bra, trots dialekten och trots att flosklerna pumpas ut i samma takt som kulorna ur en gammal vattenkyld kulspruta. Men det han säger är gammal sosse-skåpmat, en vilja att ta sig tillbaka till en era då sossarna hade 45% av rösterna, då Domus hette Domus och då KF:s blåvita varor fanns i var mans hem. Juholt säger det som går hem hos de redan frälsta, de som börjar tala i tungor och får spontanta krampanfall av Mäster Håkans taleskonster. För oss andra framstår han som omodern och överdrivet nostalgisk. Till och med Jimmie Åkesson och hans Sverigedemokrater får se sig slagna i trånande efter det förgångna...

Något annat som börjar anta överdrivna proportioner är Håkan Juholts självgodhet och osmakliga hybris. Ingen vet så mycket som Håkan, ingen förstår sambanden som han och ingen annan fattar det som Håkan fattar. I dag fick vi reda på att "Vi hade bombat sönder Tripolis om inte jag hade satt ner foten!" - och han som satte ner foten var naturligtvis han som vet bäst, Juholt.

För oss utomstående såg det mer som om Juholt satte ner foten på en wobblande drejskiva i Libyendebatten. En for han dit, en slank han dit och vem vet om det inte snurrade så mycket att hans beteende blev snarlikt en drogad Khaddaffisk barnsoldat. Ingen blev klok på Juholt, men i hans egen världsbild så var det han och bara han som räddade Libyen från de bombkåta svenska stridspiloterna. Att Tripolis redan var sönderbombat av danskar, norrmän, fransoser, engelsmän och andra visste han inte om när han satte ner foten och på helt egen hand räddade hundratusentals libyer från en säker död...

Om talandet är Juholts styrka så är hans egen självbild hans svaghet. Ingen gillar en självgod stolle som fått hybris, och där ligger det stora hotet mot en socialdemokratisk återtagning - vid sidan av en politik som landar i dåtid och inte i framtiden. Men tala bra, det kan Juholt - och det är det minsann inte alla som grejar.

Länkar: AB1, AB2, AB3, SvD, SvD, DN1, DN2, Expr1, Expr2
Bloggar: Ekonomisten, Böhlmark, Andersson

6 kommentarer:

Anonym sa...

Men Juholt..hur fan ser han ut människan?
Sossarna lär ju förlora ännu större vid nästa val enbart pga stackarns utseende.

Anonym sa...

Fredrik hade 4000 personer i Almedalen. Om det ger respons i riket, har vi en ny regering 2014.

Anonym sa...

Dumheter. Juholt, vår Partiordförande!! är Almedalens ohotade segrare!

http://svenerland.wordpress.com/2011/07/08/juholts-tal/

Anonym sa...

Minst tre gånger nämnde Juholt 'Social Demokrati'.

Kan det vara en demokrati som: "Det skall särskilt åligga det allmänna att trygga rätten till arbete. bostad och utbildning samt att verka för social omsorg och trygghet och för en god levnadsmiljö."

Kan det vara en demokrati som skiljer sig från Alliansens demokrati?

Per Kjellén

Jah Hollis sa...

Typiskt av konservativa högermänniskor att klaga på en politisk motståndares dialekt och utseende (speciellt om man själv har en ledare som talar en totalt könlös variant av storstockholmsk dialekt och ser ut som om han sålt smöret och tappat pengarna).
Kan man inte komma åt politiken får man ta till fula tricks och personliga påhopp. Ni är er lika.
Lika fantasilösa och trista som vanligt.

Tokmoderaten sa...

Jah Hollis. Åh, vad skönt att just du är tillbaka! Visst, jag gnällde på dialekten - men var skrev jag att Juholt var ful? Han är ju precis lika vacker och fysiskt fulländad som undertecknad.