2011/07/09

ALMEDALEN XI - SOCIAL DEMOKRATI & KAPARNA


Att socialdemokraterna genom åren har varit den största och mest framgångsrika maktspelaren i svensk politik ger den svenska politiken ständigt uppdykande kopior. Moderaternas framgångssaga 2006 och 2010 berodde i mångt och mycket på att man snodde mycket av de gamla sossarnas retorik, gjorde om litegrann för att bli Sveriges enda arbetarparti - de nya Moderaterna. Socialdemokraterna själva var helt vilse under denna tidsera och blev ett parti som alla andra - inte längre statsbärande.

Nu är det Sverigedemokraternas tur att försöka plocka russinen ur den socialdemokratiska kakan för att stärka sina möjligheter inför framtiden - och kanske kan vi snart läsa att Sverigedemokraterna har blivit det nya SD, Sveriges enda arbetarparti för svenska arbetare. Jimmie Åkesson och Björn Söder kommer att leta efter sina russin, förmodligen hitta ett par gamla dammiga sossefrågor som fortfarande lever kvar i den nostalgiska sosse-eran. Problemet är bara att Sverigedemokraterna kan lyfta vilka frågor och sno vilken retorik de vill av sossarna - synen på människor skiljer SD från oss andra.

Även Socialdemokraterna själva är ju faktiskt i full färd med att gå tillbaka till sitt ursprung under Juholt, full fart bakåt som det enda partiet i landet och frågan är om inte Juholt är ute efter en enpartistat, med politiskt monopol för människovärdet när han vill backa bandet till den tid då sossarna var det starka partiet. Juholts tal av igår var ett sådant tal - bakåtsträvande men retoriskt skickligt. Juholt gör det som firma Reinfeldt/Schlingmann har gjort och det som firma Åkesson/Söder är på väg att göra - han söker framgång genom att grotta ner sig i den svenska sossifierade folksjälen...

Maud Olofsson har lyft frågan flera gånger, och det känns riktigt läskigt att tanten faktiskt har rätt. Sverige är sossifierat i grunden, alla frågor som ställs och som besvaras på ett sossigt sätt anses vara korrekta medan de som svarar på väljarnas frågor på ett konservativt eller liberalt sätt är helt vilse och utan chans att vinna makt. Det är bara genom att låta som sossar som man kan nå framgångar i ett land som under lång tid levde i symbios med just socialdemokratin. I den svenska folksjälen är vurmandet efter det som var och det trygga som alltid fungerat två byggstenar - som tillsammans med rättvisepatoset fått oss att bli det land vi faktiskt är.

Ingen kan ta ifrån sossarna att det var de som byggde folkhemmet som vi vill minnas det, men efter bygget så struntade man i att underhålla sin skapelse annat än med mischmasch-åtgärder bara för att sitta kvar vid makten. Folkhemmet förföll då byggherren var trött och oengagerad, och några andra som hade kopierat ritningarna tog över och lovade att förädla bygget utan att förstöra grunden och fasaden - och det kunde folkhemsälskarna köpa. De nya byggherrarna förädlade, förändrade och trots att den ursprungliga byggaren försökte skrämma folket med bilder av ett raserat hus så blev det inte så och makten över bygget gled ännu längre ifrån de som med stolthet hade skapat de som andra förvaltade bättre.

Nu kommer det en ny byggfirma och vill vara med om underhållandet. De kommer med blonda, blåögda byggarbetare vars efternamn alla sluta på -sson. De säger att de är de enda som kan måla huset i falurött med vita knutar, fixa till flaggstången och plantera blågula blommor på en tomt som man vill hängna in med taggtråd och vakter. Folkhemmet skall bestå i de senaste byggarna värld, men folkhemmet skall bli en "gated commmunity"...

De ursprungliga byggarna vill tillbaka till en tid då folkhemmet hade sex eluttag i hela kåken, då TV-n hade två statliga kanaler och där den närmaste grannen var ett statligt apotek som var stängt när folk hade tid att handla. De är så nostalgiska när de längtar tillbaka till tider som flytt, som det enda partiet och har inga nya ambitoner än att använda uråldriga metoder för att förvalta det som man ser som den enda vägens politik.

Själv vill jag att ett nybygge som använder grunden av folkhemmet påbörjas av de som faktiskt har ansvaret istället för att bara förvalta - i rädsla över att reta upp ett nostalgiskt folk som i grunden är sossigt. Det handlar om att få folk att börja tänka framåt, inte bakåt - nytt, inte gammalt - icke-socialistiskt, inte socialistiskt. Det handlar om att få Svensson att bryta med ett invant sätt att tänka, så att det faktiskt finns möjlighet att vinna politiska framgångar utan att kapa sossarnas retorik och politik...

Länkar: Expr1, Expr2, SvD1, SvD2, AB1, AB2,
Bloggar: MP, MMK, Moberg,

3 kommentarer:

Niklas sa...

Ska man vara ärlig så var det ju faktiskt högern som först använde uttrycket folkhemmet (Rudolf Kjellén) som sen sossarna tog till sig. Så högern gör väl det som många säger att sossarna borde göra, tar tillbaka det som var deras från början.

Petter sa...

Token; din syn på människor skiljer sig. Du är den typiske mobbaren från skolgården som nu har fått fritt spelrum på en blogg.
Är man inte med dig så är man tydligen emot dig.
Usch, jag får rysningar när jag tänker på hur mobbningen trakasserar och gör offret litet, Token är den nya tidens mobbare och bör ses som en människa som Gillar att nedvärdera, och hans humor är egentligen inget att le åt.

Tokmoderaten sa...

Vad tråkigt att du känner så Petter! Många av mina bästa vänner i bloggosfären är faktiskt de som har sina rötter i andra ideologier - som sosseriet. Jag ser inte ner på dom för att de tycker annorlunda - alls icke. Att sedan raljera över deras politik är en annan sak - mobbing?