2011/07/24

SD - PARTIET SOM BLUNDAR NÄR DET PASSAR...


"Det var inte länge sedan du skrev om en opinionsundersökning och sverigedemokratiskt ras. Det får du äta upp nu! När röken har lagt sig efter att en kulturberikare och islamist sprängt halva Oslo i luften så kommer vi att se helt andra siffror. Nordborna har sedan länge tröttnat på parasiter som tackar för vår/er gästfrihet genom att spränga oss i luften. Nu blandades självmordssbombarens blod kanske med sina norska offers blod. Låt det bli den enda blandningen av blod mellan rena och smutsiga. Amen" - signatur "Patriot People" 110722.

"Jag tycker synd om norrmännen, men det är precis så det blir när massinvandringen inte stoppas. Vi har tröttnat på feta kärringar i slöja och smutsiga gubbar med skägg som dreglar efter våra tjejer! Fattar ni inte att vi har tröttnat på skiten!!! Idag visar islamisterna i Oslo vad som kommer att hända i Stockholm eller Malmö om vi inte säger ifrån! Sverige behöver SD, Norge framskrittspartiet. Idag började vi ta tillbaka Norden från inkräktarna!" - signatur anonym 110722

"Fy fan vad skönt! Synd om de som dog av bomben naturligtvis. Men i en kamp krävs offer. De som dog när islamisterna visade sitt hat på riktigt i den norska huvudstaden var offer för en framtid för oss andra. Nu blir det mycket lättare att tysta dig och alla andra som inte fattar att multikulti dödar nordborna sakta och säkert. Kan du hålla käft framöver? Du kommer bara verka fånig om du fortsätter försvara massinvandrarna i framtiden! Folket kommer att lyssna på Jimmie, inte på dig eller någon annan fjant som blundar för det som alla andra ser!" - signatur anonym 110722

Det var tre kommentarer som jag fick i min inkorg i samband med ett blogginlägg som jag publicerade direkt efter bomben i Oslo - ett blogginlägg där faktiskt även jag var övertygad om att det var Gaddaffis hämnd eller talibanernas vedergällning för norska militära insatser i deras länder. Men där jag valde att se enskilda extremister som ansvariga så ramlade det ner tjugosex kommentarer som jag saxade bort bara för att de tangerade åtalspunkten "Hets mot folkgrupp". De tre jag publicerar ovan är förrutom rättstavade - de stavar så uselt de där SD-sympatisörerna - också saxade på det värsta hatet...

Jag tycker naturligtvis inte att det är Jimmie Åkessons fel att det som hände i Norge hände, eller att det är Björn Söder som ligger bakom Anders Behring Breiviks terrorattentat. Sverigedemokraterna har ingenting med sprängningen att göra, inte heller med avrättandet av Arbeiderpartiets framtid på Utöya.

Men det är rätt talande att alla de där kommentarerna om de vidriga islamisterna, om de fruktansvärda kulturberikarna som jag och alla andra landsförrädare gärna ser våldta våra svenska kvinnor, bränna ner polisstationer och råna svenska åldringar tystnade i samma ögonblick media gick ut med bilden av gärningsmannen. När det framkom att han var lång, blond och typisk norsk till utseendet så tystnade SD-sympatisörerna abrupt. Sedan det framkom att mannen bakom bomben och skjutandet på Utöya inte hette Mohammed eller Ibrahim, utan Anders Behring Breivik så hördes inget mer som faktiskt innebar att alla som delade terrorist-Mohammeds eller terrorist-Ibrahims religion var precis lika skyldiga som gärningsmannen.

Jag tycker naturligtvis att vore absurt ifall vi lade skulden på Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson eller Björn Söder för det Anders Behring Breivik har gjort - ett brott mot demokratin, mot friheten, mot mänskligheten, mot Arbeiderpartiet och mot Norge. Det är däremot inte alls absurt att ställa frågan i vilken mån Sverigedemokraternas, Jimmie Åkessons och Björn Söders retorik och ideologi inte ligger bakom fenomenet att skuldbelägga och demonisera ett helt folk för det som enskilda gör, gärna dra fram religionen och ursprunget när det passar SD:s politiska agenda - för att sedan gnälla ömkligt när det framkommer att den norska massmördarens egen värderingsgrund låg väldigt nära den bild av islam som SD har målat upp med grova penseldrag...

"Det var inte länge sedan du skrev om en opinionsundersökning och sverigedemokratiskt ras. Det får du äta upp nu! När röken har lagt sig efter att en kulturberikare och islamist sprängt halva Oslo i luften så kommer vi att se helt andra siffror" skrev den patriotiska kommentatorn i den översta kommentaren. När röken har lagt sig, när kyrkklockorna har slutat ringa och när chockvågorna efter Anders Behring Breiviks terrorattentat börjar lägga sig så kommer vi att få se helt andra siffror i opinionsundersökningarna.

Det är därför SD-folket är ännu mer prinsessor på ärten än de har varit tidigare i detta nu - där riksdagsmän skriker "Vet hut!" åt folk på Twitter eller där det helt plötsligt blev väldigt viktigt att inte prata om gärningsmannens ursprung eller motiv. De vet att deras retorik inte längre är trovärdig, där det kollektiva skuldbeläggandet aldrig mer kommer att fungera på det sätt de vill - och på det sätt som Sverigedemokraterna har byggt hela sin existens. Den största och värsta terroristen i vår del av världen var blond, ljus i hyn och heter Anders. Inte riktigt vad Jimmie Åkesson eller Björn Söder hade tänkt sig...

Avslutar med ett avslöjande tweet från Åkessons pressekreterare Linus Bylund - "Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer avföljas!" Avfölja betyder inget våldsamt, utan att Bylund inte längre tänker läsa den personens mikrobloggar på Twitter - inget annat, tror jag.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3DN1, DN2, DN3, Expr1, Expr2, AB1, AB2
Bloggar: Krassman, Westerholm, Andersson, Stenholm, Västros, Böhlmark, DHE, Cornucopia, Jönsson

36 kommentarer:

Anonym sa...

Hatten av för ännu en avklädning av SD! Att stå offside är ord som inte på långa vägar räcker till för att beskriva var Kent Ekroth och hans oangenäma följe befinner sig just nu. Just nyssnämnda skulle ha kunnat läsa läsa något av Anders BB:s nätinlägg och skrivit något gillande tillbaka. Att detta är ett mycket sannolikt scenario framgår tydligt av de kommentarer som du, tokmoderaten, redovisat. Tack för storartat bloggande!

Johan Hedberg

Erik sa...

Och när skulle SD förespråkat våldsanvändning mot unga sossar? Eller någon människa över huvud taget?

Du utnyttjar bara cyniskt en tragedi för lumpen partipolitisk smutskastning.

Moderater har nog hetsat mer mot sossar genom åren än vad Åkesson och Söder gjort.

Cornucopia? sa...

Du har dragit ungefär samma slutsatser som undertecknad.

Tokmoderaten sa...

Erik. Hade du läst min blogg i en annan sinnesstämning än affekt hade du läst att jag inte alls ser SD som skyldiga på något sätt. Det vore makabert att skylla på SD. Det jag siktar in mig på är att samma partis sympatisörer - där jag inbillar mig att du ingår - var väldigt snabbt på banan för att skuldsätta en hel religion, folkgrupper och kulturer för bombdådet. När det kom fram att det var en norrman, en islamofob, så tystnade samma sympatisörer totalt.

De som trots allt talade eller skrev, tyckte minsann att det kollektiva skuldbeläggandet som funkar så bra på de som tror på islam inte alls passade sig när det gäller de som utvecklat en islamofobi. Precis lika lite som Anwar i grillen i Ronna var skyldig till Taimour Abdulwahabs försök att spränga svenskar, nysvenskar och andra på Drottninggatan, precis lika lite var Jimmie i Sölvesborg skyldig till Anders Behring Breiviks massmord i Norge. Det kollektiva skuldbeläggandet funkar inte längre, har aldrig gjort - det är en läxa ni borde kunna lära er nu.

Anonym sa...

Hoppas detta är slutet för både SD och FrP. Det skulle vara den enda goda saken som kunde komma ut av detta vansinnesdåd.

Tokmoderaten sa...

Cornucopia - ja, du låg på samma våglängd och ingen störsändning fungerade...

Mattias sa...

Du har först en anklagande rubrik med udden riktad mot ett visst politiskt parti. Till stöd för rubriken använder du tre anonyma kommentarer du fått på din blogg.

På vilket sätt har kommentarerna med partiet Sverigedemokraterna att göra? Hur vet du att de som kommenterat är medlemmar i partiet eller har något med det att göra?

Innebär detta att alla nyliberala, kapitalistiska eller i övrigt allmänt egoistiska kommentarer som görs på Internet kan tillskrivas det politiska partiet Moderaterna? Jag bara undrar...

De tänker så uselt de där M-sympatisörerna...

Tomas sa...

Jag tycker att du har många bra och tänkvärda poänger här. Och självklart ska man inte skuldbelägga SD - det var inte de som utförde attacken - men ingen kan neka till att SD och många med dem har bidragit till att piska upp en obehaglig hatstämning i hela samhället. Det är hat, rädsla och konspirationsidéer överallt, inte minst på olika trådar på nätet.

Tokmoderaten sa...

Mattias - IP-adresserna matchar de som brukar kommentera mina SD-kritiska inlägg. Sverige behöver SD, Folket kommer att lyssna på Jimmie - några ledtrådar där också?

Om de sedan är medlemmar eller inte, aktiva eller inaktiva, skiter jag i. De är sympatisörer, sådana som fastnat för den typ av retorik som handlar om att kollektivt skuldbelägga vissa, men välja att blunda just nu. Jag tycker det avslöjar rätt mycket, trots Jimmie Åkessons balanserande inlägg på SD:s hemsida.

Visionären sa...

Jaha?

och när man läste Sebastians blogg blev man så där...lite besviken.

Mkt hat i det inlägget. Var det verkligen en god idé?

V

Tokmoderaten sa...

V - låt oss kalla det chockfas...

Visionären sa...

;-))))))

V

Visionären sa...

Du ÄR verkligen lattjo.

V

Anonym sa...

Det Tempelriddaren/Frimuraren ville så var det att kasta skit på bla. Frp.( de är för mesiga)
Detta så att en debatt om invandringen inte skulle kunna föras och att folk till slut blev så frustrerade att de tvingades ta till våld.
Det skriver mordgalningen själv i sitt "manifest"

Häpp häpp.

Parentes
Är det några som hetsat mot sossar så är det moderater, det var väl moderaternas hets som fick nån dåre att skjuta Palme.
De sjukaste individerna var ungmoderaterna, där bla. både Reinfeldt och Borg var medlemmar.

Med din brist på logik så torde väl statsministern vara medskyldig till dådet?

Anonym sa...

Det råder inget tvivel om att SD och Breivik hämtar näring ur samma mylla - deras enda viktiga rot ner i marken består av främlingsfientlighet!

Bra skrivet. Ser att någon menar att moderater hetsat mot sossar... och att det skulle vara jämförbart. Både (m) och (s) är ytterst anständiga artier, som diskuterar, argumenterar (ibland tufft) och prövar åsikter - men aldrig, ALDRIG, genom att stämpla grupper av människor, ALDRIG genom att vara konfrontatoriska i grunden och ställa sig utanför alla resonemang och samtal. Men det, exakt det, gör SD.

Och som sagt, det är ingen slump att SD häftas vid denna ideologi, som uppenbarligen triggat Breivik.

Läs gärna: http://dagenskommentar.wordpress.com

Wunder sa...

Visa lite respekt mot Norrmännen och utnyttja inte deras mycket tragiska situation för egna politiska syften.

Inte för att jag gillar SD - men du gick faktiskt över gränsen för vad man gör.

Beelzebjörn sa...

Jag har inget att tillföra, annat än att lyfta på hatten och tacka för det här inlägget.

Tack :)

Lonedrone sa...

Undrar hur många moderater som först trodde bomben var ett islamistiskt terrordåd? De flesta drog väl den förhastade slutsatsen eftersom bomber är islamistiska terroristers signum. Och varför döma ett parti efter ett par knäppgökar? Och vem egentligen avskyr inte islamister?

Niklas Lindgren sa...

Lonedrone,
Att spekulera att det var islamister bakom dåden i Norge är inte vad SD håller på med. Ekeroth med flera försökte själva dra nytta av tragedin genom att generellt hetsa mot muslimer. Det är en helt annan sak än att spekulera i om al-qaida var i farten.

Hans sa...

"Om de sedan är medlemmar eller inte, aktiva eller inaktiva, skiter jag i. De är sympatisörer, sådana som fastnat för den typ av retorik som handlar om att kollektivt skuldbelägga vissa, men välja att blunda just nu."

Men skall vi döma partier efter dess sympatisörer lär alla få en hård dom. OK, V har Simon Fors, så de hamnar väl i en egen division. I kommentarsfälten på S-info dyker ofta muppar upp som verkar tycka att borgare är genuint onda människor som bjuder på tårta varje gång någon blir utförsäkrad. Moderaterna har säkert en och annan muslimhatare kvar.

Vill du basha SD, så räcker det väl att gå in på Ekeroths hemsida...

Den här dagen kunde vi använda konstruktivt till att titta på våra egna beteenden. Det är himla kul att puckla på SD (verbalt, förstås). Men blir de mindre radikaliserade av att ingen tar i dem med tång, att vi inte delar sminkloge med dem, att de kallas rasister oavbrutet? Kalla mig naiv, men här tror jag Bamse har rätt inställning till vargen.

Tokmoderaten sa...

Fingret i mitt öga Hans. Aj... Men det är ju inte bara sympatisörer som började gapa, även nämnda Ekeroth, Åkessons "pressis". De gav oss tändvätskan vi behövde för att elda ner deras trovärdighet som ett parti inte byggt på hatande.

Mattias sa...

Nu var det ju en viss moderat statsminister och partiledare som så sent som förra året menade på att politiskt våld var förståeligt om det riktades mot «vissa« politiska motståndare.

Liknande tongångar har funnits inom Arbeiderpartiet i Norge där medlemmar i ungdomsförbundet tagit till våld mot medlemmar i bl a Fremskrittspartiet.

Det är så Breivik motiverat sitt våldsanvändande. Han menar på att han använt våld mot dem som använde våld först. I sin sinnessjuka värld drar han paralleller mellan sig själv och motståndsrörelserna i Europa under andra världskriget.

Sedan är jag ingen försvarare av politiskt våld och det Breivik gjort är fruktansvärt. Men kanske borde t.ex Moderaterna ha tagit avstånd ifrån ALL form av politiskt våld ifrån början?

Det har i alla fall Sverigedemokraterna gjort klart ifrån början att man gör.

Så, med handen på hjärtat, vilket parti är det som blundar när det passar? Och hur ska ni i Moderaterna ha det? Är politiskt våld okej eller inte, det kunde vara bra om ni bestämde er någon gång...

Anonym sa...

Det kanske är läge nu att rannsaka
sina egna fördomar, misstänksamhet
mot folk som är annorlunda och inte beter sig enligt gängse normer. Jag kommer att ta mig en
funderare på med vilka ögon jag använder, i min syn på personer jag inte känner, eller tycker allmänt illa om utan att kunna sätta fingret på varför! Det behöver inte
alltid finnas rationella skäl till
att man ogillar personer eller grupper. Jag tycker att detta är ett skrämmande karaktärsdrag hos
mig själv, men vet samtidigt att
detta är ett beteende som många delar. Vad vill jag med detta nu då, jo använda lite mer ödmjukhet
och respekt inför det som är främmande. (Bli en bättre människa,
jag vet att det låter "pretto").

Niklas Lindgren sa...

mattias,
När har sveriges statsminister sagt "att politiskt våld var förståeligt om det riktades mot «vissa« politiska motståndare"?

Ove sa...

Gallert Tamas visar i sin bok "Lasermannen" att företelsen inte uppstår isolerad utan finns i ett politiskt och socialt sammanhang. Samma sak nu. Därför är inte SD och deras gelikar utan skuld även om inte någon individ har ett personligt juridiskt ansvar.

MrArboc sa...

"Är det några som hetsat mot sossar så är det moderater, det var väl moderaternas hets som fick nån dåre att skjuta Palme."

Ahhhhhh... Är det månne Ebbe Carlssons efterträdare vi ser här? (Kolla Wikipedia, han dog innan du var född käre anonym...)

Mattias sa...

Niklas,
Som jag sa, under valrörelsen förra året då det riktades ett antal grova våldsbrott och attentat mot SD-politiker.

Tillskillnad från t.ex Lars Ohly (v), som förbehållslöst fördömde våldet, gjorde inte Reinfeldt det. Det är bara att beklaga och hoppas att han omvärderar sitt ställningstagande nu efter det som hänt i Norge.

Eller är det fortfarande som så ofta på den socialmoderata kanten att våld är förståeligt så länge dem vars åsikter man ogillar drabbas?

Anna L sa...

Verkar onekligen som om Sdare hämtar sina argument från en och samma källa, eller finns det bara ett motargument?
Reinfeldts kommentar gällde gällde diffusa anklagelser om enstaka masshandlingar. Inte MASSMORD, inte TERRORISM.
Faktum återstår:
Om det hade varit en muslim som gjort detta hade imamer gått fram och fördömt detta.
Om det hade varit en kommunist som gjort detta hade komunister gått fram och fördömt detta.
Om det hade varit en Liberal som gjort detta hade Reinfeldt gått fram och fördömt detta.
Nu är det en Muslimkritiker. Så vad gör SD?

Nicklas Eriksson sa...

Blogginnehavare, passa på din mun.

Ditt eget parti (med international och norskt broderparti) står långt ifrån skuldfria från det här.

Båda era megafoner Per Gudmundson och Maria Abrahamsson sprider dagligen dynga som inte ligger långt från SD och ND och deras arbetarfientliga retorik. Det når långt i Norden när Sverige talar. Ända fram till Anders Breivik.

Ju hårdare man känner att man måste slå ifrån sig, desto djupare är ens skuld. Du och hela Alliansen är medskyldiga om så bara moraliskt.

Tokmoderaten sa...

Tack Nicklas, tack för att påminde mig om att tokvänstern lever och frodas på samma sätt som era huvudmotståndare. Att du ger dig på Gudmundson är fullt förståeligt eftersom det finns förtroendevalda vänstermänniskor som anser att han bör avrättas och att vi andra Behring Breivik-inspiratörer bör fyllas med bly...

magnus123 (at) live.se sa...

Man borde inte bry sig om as, men lite av kritiserad konversation Ekeroth hade på twitter, där han förlöjligar påpekandet att man ska skilja på radikal islamism och muslimer (och förlöjligar sig själv). Ekeroth tror skyldiga är islamister men skuldbelägger muslimer.

farm7.static.flickr.com/6136/5965900651_191bceeaaa.jpg

(Detta, Linus mm fick väl Åkesson att som en lekisfröken ta sina närmast underordnade i örat.)

Patrik, Ängelholm sa...

Fick du dem i din inkorg? Mailboxen alltså, inte i kommentarsfält så att vi kan se dem där? Verkar lite konstigt... men jag vet förstås inte vilka människor du kommunicerar med.

Men oavsett vilket, så förstår jag att du syftar till att framställa de 3 kommentarerna som representativa för SD-sympatisörer. Ungefär som om jag skulle ta 3 värstinguttalanden från något muslimskt forum och framställa dem som representativa för muslimer...

Själv trodde jag nog allra först att det kunde vara islamister, när jag hörde att folk omkommit i ett bombattentat i Oslo. Man lutar sig ju mot det matematiskt mest troliga, tills man fått mer info. Men när jag hörde att det inte var någon självmordsbombare blev jag misstänksam, och när jag hörde att sossar avrättats, kunde islamistspåret förstås strykas. De som drog fel slutsatser får väl stå där och känna sig dumma, det förtjänar de, oavsett partifärg eller annat.

Det är bra att du själv tar udden av de värsta möjliga tolkningarna, och friskriver ett par SD-toppar från skuld till massmordet. På andra mångkulturvänliga håll i debatten utpekas alla sverigedemokraterna mer eller mindre rakt av som medskyldiga.

Jag har läst igenom Breiviks manifest idag. Bl.a. har han hämtat näring för sitt vansinnesdåd från vänstervåldet och samhällets acceptans för våld mot socialkonservativa, och störningar mot deras politiska möten. Våld föder våld.

Jag hoppas det här skall få fler att förstå vikten av att ta ett samlat och seriöst grepp mot ALLT politiskt våld. S i Sverige/Norden är hårt drabbade av 2 ministermord och nu en massaker på sina aktiva. SD är hårt drabbade av systematiska (mestadels) mindre/medelsvåra incidenter och störningar mot sina politiska möten. Jag hoppas ni moderater aldrig skall behöva uppleva något av det.

Tokmoderaten sa...

Patrik: Eftersom jag har kommentatorsgranskningen påslagen av ren självbevarelsedrift så trillar kommentarerna ner både här bloggers kommentarsfunktion och i mailens inbox. Utrett?

Vad gäller de tre valda och publicerade kommentarerna så fanns det några få som kanske inte var lika grova, men desto fler som var betydligt värre och som inte återges av det skälet.

Stort av dig att trots allt erkänna att Kent Ekeroth och Linus Bylund borde skämmas - där åtminstone den första borde ställas åt sidan om någon skall lyssna på SD framöver...

Mattias sa...

Anna L:

Jimmie Åkesson (sd) fördömde terrorattackerna redan morgonen efter de inträffat. Det gjordes, bl a, i en pressrelease. Att "liberala" tidningar sedan väljer att INTE återge hans fördömande är beklagligt. Istället försöker man, precis som du och "Tokmoderaten", plocka billiga politiska poäng. Det är givetvis djupt beklagligt och på alla sätt avskyvärt med tanke på den tragedi som drabbat Norge.

Citerat från Mynewsdesk och Sverigedemokraterna.se:

"Det är med förskräckelse och sorg som vi följt rapporteringen från vad som drabbat vårt grannland. Våra tankar finns nu hos offren, anhöriga och hos hela det norska folket. Det återstår mycket utredningsarbete innan vi får en klar bild av vad som har hänt, men vi kan redan nu konstatera att detta är ett angrepp på hela det demokratiska samhället. I sådana här stunder är det av största vikt att vi är konsekventa med att vi aldrig kommer acceptera att våld och terror får fotfäste i vårt demokratiska och öppna samhälle.

- Jimmie Åkesson"

Patrik, Ängelholm sa...

TM:

Ok, ja då är det utrett.

Du valde vilka 3 av kommentarerna du skulle publicera. Mer än så kan jag ju inte veta.

Jag syftade inte på Ekeroth utan på de 3 som kommenterat. Det var inget konstigt med Ekeroths oneliner på twitter, som var formulerad som en fråga, om jag inte missminner mig. Han var dessutom knappast ensam om att först tro att det var islamistiskt (även journalister, terrorexperter m.fl. lutade ditåt först). Däremot kunde han kanske allra först beklagat offren, även om partikamraterna täckte upp med det.

Vad Bylund skrev vet jag inte, men jag förmodar att det varit en skitsak som PK-media blåst upp, liksom vad gäller Ekeroths inlägg.

Invandringskritisk sa...

Ja du Tokstollen, och när Jihadisten sprängde sig i STHLM, då manade media och politiker till besinning - men du så är du så skadeglad så öronen vibrerar på dig.

Dubbelmoral och Självmål.