2011/08/30

DE POLITISKA MOBBARNA OCH DERAS OFFER...


Lars Adaktusson släpper en bok som beskriver sidor av den självutnämnda landsfadern Göran Persson som de flesta av oss redan har anat eller skymtat under den sosse-buffelns tid bakom ratten. Ur konturerna av en burdus och bufflig före detta statsminister tonar en bild upp av en politiker som gjorde mobbandet till en del av sina härskartekniker. Pär Nuder kallades "din lilla skit!" inför ett gäng häpna vittnen om man skall tro Adaktusson, och den stora skiten Persson letade efter en ännu mindre skit i form av Leif Pagrotsky under bordet - tydligt raljerandes över Pagrotskys fysiska storlek.

Den minnesgode har förmodligen inga problem att komma ihåg Göran Persson kommenterande av Maud Olofssons kroppshydda i kammaren med orden "Har du problem med vikten, Maud?" - en berättelse som vandrat några varv i media och som utan tvekan förstärkte bilden av Persson...

Skall man ge sig in och leka amatörpsykolog så är man nog inte helt fel ute om man drar slutsatsen att Göran Persson som stork, stark statsman bestämde sig för att hämnas alla oförätter han fick ta emot som en liten knubbig pojkvasker i Vingåker. Det räcker med att se bilderna av den unge Göran för att förstå att han var själva sinnesbilden av ett lämpligt mobboffer i mobbarnas ögon. När Göran blev någon annan så tog han ut sina upplevelser på några som inte var i närheten av Vingåker och Görans uppväxt - på bland annat Nuder och Pagrotsky, på Maud Olofsson och räddhågsna journalister.

I ett annat medium hittar vi dagens läsning om de nya Sverigedemokraterna. På Nyheter 24 skrivs det om kommande varianter av skeppsbrott och havet stormar på SD:s landsdagar i november. Ingen i SD-toppen sägs vilja ha kvar mannen, myten, legenden William Petzäll i riksdagen längre. När pressekreterare Kinnunen inte går ut och med sedvanlig ilska dementerar det hela som ett illasinnat påhitt av den politiskt korrekta nomenklaturen så börjar iallafall jag tro att Petzälls partivänner och kamrater börjat mobba honom sådär lite lagom. Att åka taxi utan att betala, att välta TV-apparater i fyllan och hamna i LOB-cell kanske inte är den media SD önskar sig.

En annan man som är lätt att mobba är SD.s ekonomiska talesperson Johnny Skalin. Om en knubbig Göran Persson för cirka 55 år sedan var så nära det perfekta mobboffret man kunde komma då, så är Skalin det moderna Sveriges motsvarighet. Osäker, tafatt gör han sig dåligt i rampljuset, Johnny Skalin. Det är för lätt att raljera över Skalins bedrifter som företrädare för riksdagens nyaste parti. Nu verkar det som om Skalin inte ens får vara ifred från de egna partivännernas spott och spe när det skall stuvas om i den sverigedemokratiska anrättningen. Frågan är om de tidigare vännerna Åkesson, Söder, Ekerorh och Almqvist har gått igenom samma jobbigheter som Göran Persson förmodligen gjorde och att det är därför de manifesterar sin makt och kanske slår på de som redan har det jobbigt?

Allt jag skriver är naturligtvis bara spekulationer grundade på uppgifter i media, på hörsägen och på skvaller. Men en sak är ändå helt klar - jag borde veta jag talar om. Det fanns nämligen en tid i de tidiga tonåren då en liten - på den tiden - trådsmal kille från landet flyttade in i Stockholms "len". Med pottfrilla, med rikssvenska och inte stockholmska som dialekt, med en lantis uppsyn och beteendemönster så föll det sig naturligt att bli det där mobboffret som alla tuffingar tyckte om att trycka ner. Kanske är det därför jag bloggar som jag gör idag, kanske är det därför jag tycker mig känna igen Göran Perssons hämnd och det som Skalin och Petzäll förmodligen upplever. Känslan av att vara ensam och övergiven, pestsmittad och inte som alla andra, den är aldrig bra. Den känslan kan fostra rätt vidriga typer, sådana som jag...

Länkar: AB - om Persson, N24 - om SD
Bloggar:

4 kommentarer:

Maja sa...

Det här är en av mina favoriter=)
http://www.youtube.com/watch?v=njKhc2Gpaoo

Niklas sa...

Hela det här inlägget påminner mig om den här låter från Riksorganet: http://www.youtube.com/watch?v=iz-Ylby6luI

Anonym sa...

Dessa två klipp är höjdpunkter enligt min mening:
http://www.youtube.com/watch?v=J5zqsFJ0K2s

http://www.youtube.com/watch?v=rFDYcPpBZDo

/P

Anders sa...

Funderar lite på om det är så stor skillnad på Göran och Fredrik, förutom Görans mobbingtendeser då. Båda tror:
att de var/är landsfäder, erkänner
aldrig att de har fel, är maktförblindade, besserwissrar, svaga lyssnare, goda slingrare,
inga muntergökar, lättstötta, goda manipulerare och framförallt SJÄLVGODA.