2011/09/26

OM POLITISKA SVEK OCH EN SPLITTRANDE VILDE


Tittade man i almanackan den där dagen då det i mediabruset började tisslas och tasslas om William Petzälls politiska framtid i det parti han hade funnit frälsning så såg man att det var den 30 augusti. För snart fyra veckor sedan dök nyheten först upp - nyheten om att Jimmie Åkesson, Björn Söder och alla andra övermänniskor i SD-toppen inte ville ha den svaga länken William Petzäll som sin kompis i kammaren längre. William Petzäll var en man som helt på egen hand skapade spaltmeter av negativa nyheter, William Petzäll gjorde det mycket svårare för SD-folket att hantera en redan jobbig hord av granskande journalister.

Men då, den 30 augusti - för knappt fyra veckor sedan - var alla påhitt om att William Petzäll skulle sparkas ut ur gemenskapen bara ett illasinnat rykte och den sedvanliga smutskastningen från de politiskt korrekta mot de politiskt inkorrekta. Men det var ett rykte som inte dementerades av pressekreterare Kinnunen som går i Björn Söders ledband. Idag vet vi bättre än bäst hur det låg till redan då...

Tittar man i almanackan idag så är det den 26 september, och den tidigare så frälsta Sverigedemokraten William Petzäll bryter med sitt parti för att sitta som politisk vilde i Sveriges Riksdag. Av någon outgrundlig anledning - som kanske Kinnunen, Söder, Åkesson och de andra övermänniskorna i SD-gänget kan berätta för oss -  så väljer Petzäll att bryta upp och lämna sitt parti utan att för den skull lämna sin plats i Riksdagen.

Unge herr Petzäll kommer att sitta kvar och tjäna de pengar som han på valnatten var så upphetsad över att få stoppa ner i sin plånbok. Unge herr Petzäll som haft ett jobbigt liv vid sidan av politiken med knivöverfall och nätter i fyllecellen kommer nu att få det precis lika jobbigt i kammaren - där han är persona non-grata överallt och med alla. De gamla kompisarna i SD lär hata honom intensivt, medan alla andra trots allt vet var han har sina rötter.

Jag gillar inte politiska vildar. Jag minns hur två moderater i hemstaden hastigt och olustigt vaknade upp en dag som sossar och sparkade undan benen för ett alliansstyre i Sundbyberg. Två personer som ändrade åsikt körde över de hundratals och tusentals andra som genom att stoppa ner en valsedel i kuvertet bakom skynket hade gjort ett helt annat val. William Petzäll kryssades inte in på sitt SD-mandat av väljarna, han fick sin plats av sitt parti som så här i efterhand nog ångrar att man satte mannen, missbrukaren, legenden på valbar plats på sina listor. William Petzäll har inte SD-väljarnas kryss i ryggen när han nu tänker leka politisk vilde, och därför tycker jag att det han gör trots allt är moraliskt förkastligt mot det parti som en gång i tiden såg storhet där de idag bara ser svaghet...

Men inget ont som inte har något gott med sig säger man väl, och med Petzälls avhopp från SD så börjar vi skönja konturerna av ett annat parti som Ian Wachtmeister var med om att forma. Björn Söder, Jimmie Åkesson och alla andra SD-övermänniskor ville ha bort sitt svarta får från Borås men se det gick inte det svarta fåret med på. Samma rykten som för fyra veckor sedan berättade om vad som skulle hända med Petzäll handlade också om den kroniskt nervsvaga politiska estradören Johnny Skalin som också sades hänga löst. Vågar man sig på en gissning att ett avhopp så småningom följs av ett till?

Färjan till Almedalen, sista färjan den där söndagen och jag åkte samma båt som William Petzäll, den där skalliga riksdagsledamoten som sänker dörrvakter och en hel del andra ur SD-eliten. Jag hade skrivit mina raljerande inlägg om Petzäll och jag kände mig trots allt lite illa till mods när jag på färjan Visby såg en ensam, osäker och vilsen man tassa omkring utanför gemenskapen som de andra tycktes ha skapat. Petzäll såg räddhågsen ut där han letade efter något att dricka i den allt annat än folktomma cafeterian, han såg övergiven ut. Själv satt jag och försökte sova på en pinnstol, väntandes på ögonblicket då den där ölen Petzäll köpte mitt framför ögonen på mig skulle mynna ut i en TV-skärm i golvet och en promenad under handfast eskort till fyllecellen på snabbfärjan. Av det blev det inte, och idag grubblar jag över om inte Petzäll redan där och då var utfryst och övergiven av de som på valnatten hade varit hans bästa kompisar.

Idag är William Petzäll den ensammaste politikern på Helgeandsholmen, partiets paria och ett ännu svartare får. Det krävs en stark man för att orka med att vara illa omtyckt överallt och av alla, och frågan är om Petzäll är stark nog med det bagaget han släpar på sin rygg? Jag hoppas att han orkar, han kan inte ha haft det lätt och inte blev det mindre jobbigt när han nu sviker sina parti"vänner" och sina väljare. Den politiska vilden William Petzäll var mannen som inledde Sverigedemokraternas splittringsprocess, och för det uppskattar jag honom samtidigt som jag förstår bitterheten som sprider sig i SD-etablissemanget denna morgon och all den fradga som nu tuggas av SD-övermänniskorna. Ett svek är ett svek...

Länkar: SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, Expr, Expr, Expr, AB
Bloggar: Monte Rosso, Högberg
Min Petzäll-samling hittar du här

6 kommentarer:

Johan sa...

Instämmer helt! Politiska vildar är (nästan alltid) ett otyg och oförskämt mot väljarna. Petzäll verkar ha en missbruksproblematik - liksom Gudrun Schyman.

Sådana personer är 1. omdömeslösa 2. därför loose canons för sitt parti.

PS Du upprepar "övermänniskor" fyra gånger. Du är lite tondöv som inte inser, att ingen som ser Jimmie Åkesson tänker: Titta, där står en övermänniska!

Tokmoderaten sa...

Johan - det handlar inte om hur folk ser på Jimmie utan på hur han ser på sig själv...

brodeur sa...

En politiker klagar på att den andra politikern också får ersättning för sitt uppdrag, Sten i glashus.

Skulle tippa att petz röstar med SD ändå, tror inte han i verkligheten är så utfryst. Att han får lämna partiet tyder på till skillnad från många andra riksdagspartier hög moral hos partiledningen.

Gudrun och VPK är inte det ända partiet med fyllebuntar i riksdagen, fråga Bertan.

Johan sa...

Tokmoderaten, när folk ser Jimmie Åkesson så tänker de inte: Titta, där står någon som tror, att han är en övermänniska.

Du kanske tänker så (?).. du kanske vistas i bubbla tillsammans med likasinnande som tänker så (?) .. du kanske anser att andra borde tänka så (?).. men du är, som sagt, lite tondöv som missar att så tänker inte folk i allmänhet.

Anonym sa...

Lyckas vändan på behandlingshemmet så är det en seger, oavsett parti eller inget. En alkoholist- och drogfri riksdag är fortfarande långt borta. Batikhäxor blir nog inte arbetslösa inom överskådlig framtid.

Lars M sa...

Erik Almqvist sänkte inte någon vakt. Att tro att han och hans flickvän skulle stå och sparka på två dörrvakter under insyn av SÄPO-vakter är ganska tramsigt.

Raljera bäst du vill, men håll dig till fakta.