2011/09/14

SVERIGEDEMOKRATERNA OCH STORKYRKAN


Ifjol, under Sverigedemokraternas debut vid Riksmötets högtidliga öppnande och den traditionella ceremonin i Storkyrkan så gjorde Jimmie Åkesson, Björn Söder, Erik Almqvist, William Petzäll och alla andra SD-are avtryck direkt. När de på sedvanligt lättkränkt och konspirationsteoretiskt manér kände sig påhoppade av domprosten så lämnade de nyaste av de nya riksdagsledamöterna kyrkorummet i ett lämmeltåg, under buller och bång.

Det var för ett år sedan, och sedan dess har mycket vatten runnit under broarna till Helgeandsholmen och Riksdagshuset. Imorgon är det dags att öppna ett riksmöte igen, och ekvationen mellan en Storkyrka och ett Sverigedemokratiskt parti tycks omöjligt att få ihop. Erik Almqvist, riksdagens egen gossen Ruda gnäller och bojkottar eftersom han kräver högre kvalitet på arrangemanget för att gå dit. Att det finns en imam och en rabbin i Storkyrkan stör sig flera av SD-folket på, och helt plötsligt så känner man igen den där hätska retoriken som Anders Behring Breivik hängde upp sitt resonemang på när han skrev in sig i historieböckerna för tid och evighet.

Erik Almqvist vill ha bättre kvalitet på tillställningen för att gå, och frågan är om det i Almqvists ögon blir tillräckligt bra kvalitet bara man sparkar ut imamen och rabbinen ur Storkyrkan? Räcker det för Almqvist, eller skall det stå en halvbrun och helfräck stå-uppare utanför Storkyrkan som Erik Almqvist kan puckla på? Skall det i vapenrummet finnas några uppkäftiga nysvenska dörrvakter som Erik Almqvist kan käfta med och slå på käften? Eller skall ledamot Almqvist sätta sig i sakristian för att sjunga nazi-låtar och raljera över Palme-mordet? För skall man tro på alla rubriker så är det ju uppenbarligen så Erik Almqvists högkvalitativa liv ser ut mest hela tiden...

"Därför gör det mig illa berörd att man idag valt att återigen politisera gudstjänsten i samband med riksmötets öppnande genom att upplåta delar av gudstjänsten åt att låta en imam och en rabbin predika inför församlingen" säger Sverigedemokraternas överstepräst Jimmie Åkesson. På vilket sätt det är att politisera en cermoni genom att släppa in andra religioners företrädare förtäljer inte historien. Jimmie Åkesson väljer att blunda för att det som kommer att ske imorgon faktiskt utspelade sig både 2007 och 2009, typ vartannat år. Skillanden mellan 2007, 2009 versus 2011 är att SD gjort entré i Riksdagen och den Storkyrka som man inte vill vara i av den enkla anledningen att det finns en muslim och en jude i ett kristet kyrkorum.

Sverigedemokraterna är politikens prinsar och prinsessor på ärten. De söker sitt martyrskap överallt och alltid. En tradition sedan fyra år tillbaka i tiden måste ersättas av något med högre kvalitet tycker SD med Erik Almqvist och Jimmie Åkesson - en högre kvalitet som man får när andra människor kastas ut och stängs ute.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, AB, DN, Expr
Bloggar: Röda Berget, Center-Andersson, Hagbom

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår inte varför man ska ha en ceremoni i kyrkan ö.h.t. Det är ett nytt påfund och borde helt strykas nu när vi inte har en statskyrka och majoriteten av befolkningen är ateister.

Vet riksdagsledamöterna vad en sekulär stat är?

Susanne sa...

Problemet för dig och övriga sd-hatare är att varken partiet eller dess medlemmar passar in på bilden du målar upp. varken före, under eller efter den där gudstjänsten där ett riksdagsparti angreps för att predikanten inte tyckte om just det partiet.

De är inte rasister, de är inte nazister och de är inte breivik-massmördare en masse. Bara för att du skriver fler krystade försök till humor blir det inte sant.

De politiska krafter som står för mest våld, hot och utomparlamentariska metoder i sverige finner du som vanligt till vänster. Inte vitsigt, men sant.

Nästan samma vecka som breivik begick sitt terrordåd i norge var det en arg ung muslimsk man som begick ett terrordåd i afghanistan som dödade nästan lika många, jag slår vad om att du inte har en aning om vad han hette eller att du tycker det finns något att lära av det. Samma huvudet-i-sanden taktik som vid alla de övriga 99% av terrordåd som begåtts av arga unga musimska män de senaste decenniet.

Nisse sa...

Undrar om SD-ledamöter inbjuds att spela i riksdagens fotbollslag? Kanske de ändrar reglerna så att SD tvingas att avstå.

Anonym sa...

När skall riksdagen ha sin öppningsgudstjänst i en moske och bjuda in en kvinnlig präst från svenska kyrkan som predikant?

Stefan sa...

Kan någon utveckla det "interreligiösa" i att ha tre primitiva monoteistiska ökenreligioner representerade? Kan man få hoppas på en kvinnlig eller homosexuell imam förresten? Varför skickas riksdagsmän överhuvudtaget på "gudstjänst" i ett "sekulariserat" land? Om Sverige var ett sekulärt land skulle vi ha icke-religiösa tillställningar och inte "interreligiösa" med ökenbarbarisk övervikt...

mats c sa...

Suck,
inte Palmevisan igen och vet du föressten att den kommer från ditt parti?

Läs denna bloggpost av NEO-Mattias:

http://metrobloggen.se/mattiassvensson/alla_kan_tralla/

Silverstolpe sa...

Tillbaka till rikssalen som på den gamla goda tiden. Islam ser ju inte lika positivt på homosexualitet som den Svenska kyrkan gör, det är kanske därför Jimmie Åkesson känner sig mer trygg med en svensk präst än en imam.

Dennis sa...

@silverstolpe

"Islam ser ju inte lika positivt på homosexualitet ..."

Ja om du med det menar att det ju är ett brott belagt med dödsstraff i nästan hela den muslimska världen. På tal om det, hitler såg inte så positivt på judar...

Tur då att svenska muslimer ofta syns gå i fronten på pridefestivalen och resolut tar avstånd mot varje homofientlig stämning i de egna leden. hahahahaha

Nils Nilsson sa...

Typiskt rasistsvenskarna och ha en rasist svenskpräst från rasistsvenska kyrkan med. Ut med rasistprästen. Man kan väl ha en buddhistisk munk istället för rasistprästen?

Tokmoderaten sa...

Ja, eller en uppblåst Barbara?

Magnus A sa...

Tokmoderaten. Kan man göra det högtidliga öppnandet ickereligiöst och samordna det med finalen på Pride, färglada fjädrar, svettiga rumpor och schlager i rosafärgat tält? Inte en kyrka så långt ögat kan nå. Reinfeldt bör anamma denna typiskt liberala idé... :P

(Ev. ironi.)

-
(F ö är inte självklart att alla monoteistiska religioner från mellanöstern ska vara med i högtidliga öppnandet, utan de som funnits här 2 decennier med över 1 procent av folket representerande 1 av 20 religiösa o sekulära svenskar med muslimska rötter måste inte jämställas med den religion som sedan urminnes tider följt arrangemang som detta och representerar 19/20 religiösa o sekulära svenskar.)