2011/10/25

ATT GLO BAKÅT ELLER BLICKA FRAMÅT...?


Mellanvalsår och mellanvalshöst, och det svenska politiska klimatet borde vara lika tråkigt som ett normalt svenskt höstväder. Men den här hösten - när det återstår tre år till politikens klimax eller antiklimax lite beroende på var man råkar ha sina sympatier - har ju varit väldigt spännande för den som är sjuk nog att gå igång på svensk politik.

William Petzälls avhopp från SD i spåren av hans missbrukande, Socialdemokratins oförmåga att skapa en budget som alla i partiet kunde ta till sig, Juholt-gate med efterföljande drev och nu historieförfalskande partisekreterare - och sällan har väl så mycket hänt på så kort tid under en tid då ingenting brukar hända...?

Min partisekreterare, för så ser jag på unga fröken Arkelsten, får nu klä skott för några textrader ur det nya moderata idéprogrammet. Det är några rader som kan få läsaren att tro att det var de nya moderaternas föregångare som stod upp för införandet av både allmän som kvinnlig rösträtt, som stod på barrikaderna mot apartheid-regimen i Sydafrika.

Alldeles oavsett hur man vrider historien, läser sina historieböcker så kan jag ens med bästa välvilja få det till att det resonemanget stämmer överens med den verklighet som väljaren ser och har sett. Det är därför Fia Arkelsten pudlade igår, det är därför socialdemokratin ältar dåtidshistoria medan de nya statsbärarna försöker skapa nutidshistoria...

Jag kan någonstans inom mig förstå känslorna av det dyker upp ett parti som inte tycks nöja sig med att sno bara retoriken och till vissa delar även politiken, utan också socialdemokratins historia. Själv går jag tillbaka några månader, ett måndagsmöte som firade 20 år av baltisk självständighet där det dök upp några sossar som trots sin undfallenhet mot Sovjet-ockupanterna på andra sidan Östersjön sade sig ha varit pådrivande i kampen för baltisk frihet. Estland, Lettland och Litauen var ju enligt en socialdemokratisk utrikesminister inte alls ockuperade och sålunda fria. Det fanns kabinettsekreterare som oroade sig mer över att Kuba hotades av det imperialistiska USA än över de balter som genom KGB:s försorg mötte sin skapare på den sibiriska tundran bara för man hade nämnt ordet "frihet" på ett modersmål som man i Moskva ville utplåna.

När samma person som var kabinettsekreterare då i samband med det senaste måndagsmötet historiereviderade å det grövsta blev jag fysiskt illamående, Pierre Schori i egen låg person hjälpte mig på traven med viktminskningen - när undfallenhet och likgiltighet inför kuvade grannländer passande nog glömdes bort där och då...

Men jag dömer inte alla sossar efter Schoris historiereviderande, inte heller hela partiets struktur efter Sten Anderssons svek. Det finns sådana som Pär Nuder, som Ilmar Reepalu - sossar med rötterna i samma jordmån som jag som måste ha mått precis lika illa som jag när sossarna svek och i efterhand inte kan stå för sina svek. Idag handlar det inte om baltisk frihet, utan om rösträtt och sydafrikansk frihet - om en nymoderat partisekretare som får klä skott för några meningar i ett idéprogram som vi kunde ha varit utan.

De riktigt gamla moderaterna och de gamla moderaterna hade inte sina finaste ögonblick där och då, då när rösträtten skulle klubbas igenom och där när man i Riksdagen skulle fördöma Sydafrika för sin apartheidpolitik. Att ens påstå det i ett idéprogram är snällt skrivet korkat, medan jag med mina vänstra hand blockerar den högra från att skriva det jag egentligen vill uttrycka.

Att låta motståndaren flytta fokus från sådant som sker i nuet till sådant som ligger i dået är inkompetent och uselt. Ingen vettig människa kan väl med HBT-frågorna och hanteringen av den arabiska våren på näthinnan inbilla sig att de nya moderaterna och vi som fortfarande är gamla idag skulle ta strid mot grundläggande demokratiska och moraliska ståndpunkter i svensk politik? Nu får vi genom en usel hantering av just den här frågan ta debatten om det som hände när mormor och morfar var nykära och kopulerade vid ko-stigens slut...

Sofia Arkelsten har inte alls skrivit hela idéprogrammet själv, hon var inte ens med i den grupp som formulerade "Ansvar för hela Sverige". Men som partisekretare har hon ansvaret för att mediahantera de där raderna som någon sansad moderat i idéprogramsgruppen borde ha förstått sprängkraften i. Att då börja lalla och svammla om sådant som inte Svensson känner igen sig i är inte... begåvat?

Eller är det månne så att det är den socialdemokratiska flumskolan som återigen har firat triumfer när det gäller att inte lära sina elever historien som den ser ut, där det faktiskt var sossar som skrek mest mot apartheid och borgare som brydde sig om balterna...? Utan de där raderna, utan några plågsamma försök att skriva om historien hade vi i dag kunnat diskutera helt andra och roligare saker - så som Juholt-gate, sossarnas skuggbudget och vilka som egentligen låg bakom bloggen Politiskt Inkorrekt...

Länkar: AB, AB, SvD, DN1, DN2, Expr
Bloggar/blå: Hagwall, Edgelius, Böhlmark, Hagbom
Bloggar/röd: Västros, Moberg, Stenholm

10 kommentarer:

Anonym sa...

Moderata ställningstaganden:

1904–1918: Nej till allmän rösträtt.

1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.

1919: Nej till åtta timmars arbetsdag.
...
1919: Nej till kvinnlig rösträtt.

1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.

1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.

1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.

1927: Nej till folkskolereform.

1931: Nej til sjukkassan.

1933: Nej till beredskapsarbete.

1934: Nej till a–kassa.

1935: Nej till höjda folkpensioner.

1938: Nej till två veckors semester.

1941: Nej till sänkt rösträttsålder.

1946: Nej till fria skolmåltider.

1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring.

1947: Nej till allmänna barnbidrag.

1951: Nej till tre veckors semester.

1953: Nej till fri sjukvård.

1959: Nej till ATP.

1960–talet: Ja till apartheid.
Moderaterna tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC.

1963: Nej till fyra veckors semester.

1970: Nej till 40–timmars arbetsvecka.

1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63.

1974: Nej till fri abort.
Den 29 maj 1974 röstade riksdagen ja till fri abort, vilket resulterade i den svenska abortlagen som låter kvinnan själv besluta om abort upp till den 18:e graviditetsveckan. Moderaterna röstade nej.

1976: Nej till femte semesterveckan.

1983: Nej till löntagarfonderna.

1994: Nej till partnerskapslag för homosexuella.

1998: Nej till erkännande av homosexuellas rättigheter inom EU.
EU–parlamentet röstade för ett erkännande av homosexuellas rättigheter, men de moderata ledamöterna röstade nej.

2003: Ja till Irakkriget. Alla riksdagspartier demonstrerade mot och kritiserade Irakkriget utom moderaterna.

2004: Ja till sänkt a–kassa och sjukpenning.

2006: Nej till gröna jobb.

2006: Nej till sex timmars arbetsdag.

2006: Nej till upprustning av offentliga sektorn.

2006: Nej till höjd a- kassa.

2006: Ja till sänkt a-kassa.

2006: Nej till höjd sjukersättning.

2007: Ja till sänkt sjukersättning.

2009: Ja till kärpta krav för anhöriginvandring (tänk 90-åriga Ganna)

Anonym sa...

På 70-talet demonstrerade S mot införandet av löntagarfonder.

Det ska vi vara tacksamma för idag.

Anders sa...

Se ovan det finns mycket mer, samtidigt som du tycker att Arkelsten var fel ute, så försvarar du det med ett retoriskt svammel som du har utvecklat till närmast fulländning. Zebran är ett randigt djur, ränderna går aldrig ur.

Tokmoderaten sa...

Närmast fulländning? Tack!

Anonym sa...

Utveckla gärna det där om "undfallenheten mot Sovjet".

Anders sa...

Intressant att även Expressen har tagit upp högerns mycket tvivelaktiga historia, den fortsätter in i våra dagar där Arkelsten och även Tokis har Thatcher som förebild, tanten som stöttade och beundrade apartheid- regimen. Tokis, du gillar ju inte rasism???? Nya m"odör"aterna är kanske ett mer passande namn.

Magnus sa...

Hmm, det är knappast så att Arkelsten eller programmakarna "minns fel" sådär på en slump. Nix, det här är tafflig ordtriangulering och historieförfalskning i en och samma handrörelse. Man lägger sig till med något man inte haft ett dugg med att göra. Moderaterna/Högern har _alltid_ varit emot en demokrati som verkligen ger vanliga männsikor makt över sina egna liv, som betonar *medborgarens* rätt, inte konsumentens, baronens eller krämarens rätt (politiska rättogheter ska inte vara villkorade till din plånbok eller din rika farsa).

De accepterade allmän och lika rösträtt först under pistolhot, först när revolutionen brann i knutarna och tronerna föll runt omkring, och ni satt på era händer inför apartheidfrågan ända till dess Mandelas frigivning var nära. Att även Reagan och Thatcher satt på sina händer ursäktar ingenting, men det gör sambanden klarare. Moderaterna är och förblir grosshandlarnas parti, oavsett alla makeovers.

Anonym sa...

Du tycks ha en dialektisk syn i dina resonemang och trots att du är blåfärgad så måste jag säga att du till skillnad mot många andra bloggare åtminstone försöker vara i viss mån självkritisk.
Jag blir inte irriterad just för att du inte så ensidigt förkastar "motståndaren".
Så tack för ditt något mer nyanserade inlägg..som gör dig till en farligare motståndare :)

ModeratMartin sa...

Jag har känslan att detta är ett normalt angreppssätt som vänster/socialister kör på. Det är mycket mindre viktigt vad som faktiskt händer NU eftersom mycket av det som de ville ha tidigare har de fått. Då måste man "omorganisera" och "förändra" sig. Två ord som inte smakar bra hos någon på den kanten.

För man kan ju alltid titta tillbaka och säga "se så FANTASTISKT allting blev när vi gjorde såhär då, vi kan ju ta och göra det igen, eller ännu mer så måste det bli ännu bättre!" istället för att titta tillbaka och se "jäklar, det där var dåligt, hur kan vi göra det bättre?". Det måste sägas att det andra uttrycket inte är moderataernas paradgren heller, men det första uttrycket måste vänstern och de sociala demokraterna vara världsmästare i, med Nordkorea på silver och Cuba på brons.

Anders sa...

ModeratMartin, är det nu sossarnas fel att gummifejset Arkelsten verkar helt inkompetent. Den här bloggen verkar mer och mer desperat. Visst ja, sossarna drog igång 2-världskriget också och inte att förglömma även var orsaken till aidsepidemin.