2011/10/10

EN PARTILEDARDEBATT INTE SOM ALLA ANDRA...


Det var definitivt någon eller några som saknades i gårdagskvällens direktsända partiledardebatt - på Agenda, i statstelevisionen. Att Lars Ohly inte var där kanske inte gjorde så himla mycket egentligen eftersom han just nu tar de sista trevande stegen på sin politiska vandringsfärd. Att Håkan Juholt var frånvarande gjorde desto mer då Juholt precis har börjat sin vandring mot den tilltänkta toppen, som statsministerkandidat och som oppositionens ledare. De två poltiska rödingarna gjorde fel, därom tvista inte de lärda - det var ett felgrepp alldeles oavsett hur illa man än må tycka om Jimmie Åkesson och hans parti...

"Den man älskar, agar man" finns det ett gammalt ordspråk som lyder och frågan är om inte Juholt och Ohly genom att "aga" Åkesson genom en bojkott faktiskt visar någon snedvriden form av kärlek. För är det inte kärlek att låta Jimmie Åkesson föra ut budskap som trots sin vidrighet - med sedvanlig inlindad islamofobi och några rejäla stänk av vardagsrasism - låg i linje med det som Juholt mycket väl hade kunnat säga om sjukförsäkringarna och ersättningar till de arbetslösa? Är det inte kärlek när Ohly låter Jimmie ta på sig ledartröjan för de EU-skeptiska och de som inte vill höra talas om euron som svensk framtida valuta? Hade det inte varit bättre att likt Åsa Romson stå bredvid den man vill aga upp på riktigt, ta debatten både mot den regering som oppositionen skall debattera emot - och de som man trots placeringen i en TV-studio inte har mycket gemensamt med?

Åsa Romson var arg och effektfull, mycket mer i farten än på Almedalens scen där hon gav ett Mähä"-igt intryck. Åsa Romson fick mer utrymme när inte Juholt och Ohly pockade på uppmärksamheten. Jimmie Åkesson var lugn, pedagogisk och nöjd med att kunna såga somalier framför kamerorna utan att få sossar eller vänsterpartister över sig. Juholt saknades, även om jag tror att hans senaste dagar hade satt avtryck i hans förmåga att ta debatten med alla om allt. Ohly saknades för att detta var hans sista chans att partiledardebatta i en TV-studio, och för att det är i debatten med Åkesson som Ohly presterar som bäst...

Det blev en konstig debatt, en tom debatt - där Göran Hägglund pratade för lite när Åsa Romson gapade desto mer. Annie Lööf gjorde debut och hon gjorde det bra även om jag skulle vilja se lite mindre av "lill-gammal" över henne. Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund spelade sina roller som sig bör, varken mer eller mindre. Det var en konstig debatt eftersom oppositionen var ett parti som regeringen gärna samarbetar med och ett annat parti som ingen vill ta i ens med tång.

Idag tror jag att sossarnas strateger ångrar sig, att ge upp utan kamp är inte bra, inte stilfullt, inte begåvat. Det var precis det som sossarna gjorde igår - och det blir ytterligare ett skäl för ett lidande parti att lida ännu lite mer...

Länkar: SvD1, SvD2, DN, Expr1, Expr2, AB1, AB2, AB3
Bloggar: Moberg, Andersson C, Andersson S,

7 kommentarer:

Anders sa...

Ja nog gjorde sossar och v bort sig som inte deltog, en mer intetsägande och torr debatt är nog omöjligt att uppbringa. Annie fick bra kritik, att vara en mästarinna på rena floskler ger tydligen höga poäng i kritikerkåren. Nu vill jag snart sälla mig till Billström, Borelius, Stegö Chiló och övriga licenssmitare.

H sa...

"föra ut budskap som trots sin vidrighet - med sedvanlig inlindad islamofobi och några rejäla stänk av vardagsrasism"

Exemplifiera tack!

/H

Karin Månsdotter sa...

Ska bli intressant att se vad som händer vid nästa partiledardebatt i Svt. Har Svt tillräckligt med styrka för att fortsätta hävda att det är de som bestämmer var partiledarna ska stå och inte politikerna? Kommer S och V i så fall fortsätta att vägra att stå bredvid JÅ? Även i september 2014?

Anonym sa...

Tänk att M ledaren tappar all rim och rason så fort invandringsfrågan kommer upp. Den kostar och skapar social kollaps i utförskapsområden.

Anonym sa...

Är själv moderat, men gillar inte att du slänger dig med ord som islamofobi.
Skulle du också kalla kopterna i Egypten för Islamofober? Skulle du även tycka att de som inte gillade Nazism och kommunism led av en fobi?
Islam är inte som vilken religion som helst, den är helt förödande för demokratin & mänskligheten.

Som kvinna har jag allt att förlora på att Islam skulle få mer inflytande...

/ Karin J

Anders sa...

Snacka om att de rödgrönbruna lämnar walk-over.

Allt Statsminister Reinfeldt behöver göra är ju att med en svepande armrörelse peka på den splittrade vänsteroppositionen. Var är alternativet? Vilka tar över om Alliansen inte vinner? Vilken politik kan de enas om?

Inga. Besked. Alls.

Nej, nu tutar vi vidare mot ännu en valseger med en Allians som jobbar allt bättre tillsammans, trivs allt bättre tillsammans och som gör Sverige bättre tillsammans!

Johnny sa...

Reagerar också på att du använder ordet Islamofobi som Muslimska Brödraskapet använder för att tysta kritik av Islam. Islam är på allvar och vad den innebär i praktiken måste diskuteras seriöst om vi skall lyckas lösa alla stora problem med massarbetslöshet, massbidragsberoende, masskriminalitet, vandalism, konflikter och rasism.

Se bara vad som händer de kristna kopterna i Egyptien, där kyrkor bränns och kopter mördas av muslimsk Salafist pöbel. Se på upploppen i London, bil och skolbränder i Paris, kriminaliteten i Malmö och Södertälje.

Bra att SD tog invandringspolitiken till riksdagen och tvinga fram en debatt. Bra att begränsa invandringen med 90%, det vill Camron i UK också men då hör vi inga gap och skrik om vidrig rasistisk politik.

När skall M göra något åt invandringspolitikens alla stora och dyra problem???