2011/10/22

KATASTROFEN SOM INTE ÄR EN KATASTROF...


"Ingen panik. Det är ingen fara för någonting alls, inte någon gång om ens någonsin. Det är absolut ingen katastrof. Allt är bra. Allt går som på räls. Ingen panik. Det är ingen fara..."

Så lät det kanske vid livbåtarna på den osänkbara Titanic, medan folket ombord blev mer och mer oroade över att fören tippade mer och mer ner mot vattenytan i spåren av den där kollisionen med ett isberg. Det fanns ingen anledning till någon panik, det var ingen fara och absolut ingen katastrof. Iallafall verkade det inte så till en början.

Håkan Juholts hyresbidrags-isberg gled upp bredvid den dittills glada gamängen till partiledare redan i gryningen den 7 oktober och medan Juholt sakta försökte gira undan men försent så dök det upp två u-båtar i form av Ilmar Reepalu och Morgan Johansson som satte sina torpeder i det Juholtska skrovet - ett skrov som efter kollisionen på morgonen hade haft förödande svårt att upprätthålla den Juholtska flytförmågan. Men det som hände där och då är ingen katastrof, inte alls något för socialdemokratin att oroa sig för.

Idag visar en ny SIFO-undersökning att statsminister Reinfeldt leder över oppositionsledare Juholt med 63-15 i procent när det gäller förtroende. Av hundra tillfrågade har alltså 63 procent förtroende för Reinfeldt som statsminister, medan 15 procent verklighetsfrånvända stackare inbillar sig att det har större förtroende för Juholt i den rollen. Men det är ingen katastrof säger professorn i statsvetenskap Peter Esaiasson - och helt plötsligt börjar jag grubble över vad som kan anses vara en förtroendemässig katastrof rent om inte detta är det?

Mona Sahlin förlorade val, iallafall delvis, på att väljarna saknade förtroende för henne och i förlängningen hennes förmåga att på ett förtroendefullt sätt arbeta för den politik som hon sade sig stå för. Idag har Juholt lyckats måla in sig i samma typ av hörn som Mona - men det är ingen katastrof...

Mina källor inifrån SIFO:s sifferanalyscentral berättar om att man ställde Juholts förtroende mot en hel del andra svenskar - kända hos allmänheten - där frågan var densamma: "Vem har du störst förtroende för som statsminister?"

Resultatet var förödande för Juholt iallafall utom ett, men det kan väl ändå inte betraktas som en katastrof...

Håkan Juholt vs Stefan Holm: 23% - 57%. Vet ej: 20%
Håkan Juholt vs Clownen Manne: 19% - 61%. Vet ej: 20%
Håkan Juholt vs Anna Odell (Konstfack): 21% - 51%. Vet ej: 28%
Håkan Juholt vs Kicki Danielsson: 14% - 52%. Vet ej: 34%
Håkan Juholt vs Jan-Emanuel Johansson: 16% - 54%. Vet ej: 30% 
Håkan Juholt vs Berth Milton: 26% - 55%. Vet ej: 19%
Håkan Juholt vs Kissie: 31% - 58%. Vet ej: 11%
Håkan Juholt vs Göran Greider: 26% - 61%. Vet ej: 13%
Håkan Juholt vs Jimmie Åkesson: 33% - 33%. Vet ej: 34%

Men det är väl som sagt ingen katastrof, att oppositionsledaren har ett förtroendekapital som är så lågt i väljarkåren att motsvarande katastrofala siffror aldrig tidigare varit aktuella att trycka i en tidning eller kommentera på en blogg. Det kan väl absolut inte vara en katastrof att i förtroendebransch som politik är vara utklassad och nedkörd när det gäller förtroende, eller kan det vara så att Peter Esaiasson är ute och cyklar enhjuling på fyllan?

Men Håkan Juholt har iallafall förtroende från sitt enhälliga Verkställande Utskott, och det kanske är det som är den verkliga katastrofen för ett parti desperat behov av förtroende...?

Länkar: DN, SvD, Expr1, Expr2
Bloggar: Högberg,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det parti som går till val på vad som skulle behöva göras får inga röster. Det gäller bara att attrahera så många väljare som möjligt och alla knep är tillåtna.

Roggan sa...

Politiker inom alliansen har gjort samma sak som Juholt fast lite grövre. Sedan att alliansen bedriver samma hat mot sjuka, arbetslösa, vård och skola som Sd gör mot invandrare är väl inget fel. Folk kommer snart att förstå alliansens politik. Även alliansanhängare kan bli svårt sjuka.

Magnus Redin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anders sa...

Tokis, vad är problemet, Juholt borde vara din bästa vän. Sen att högermedia inte har tillstymmelse till objektivitet, och saklig faktagrund i deras journalistik, borde du jubla över. Som exempel,
ponera att sossarna skulle ha en lika usel och skandalös utrikesmininster som Carl Bildt,
där rena lögner blandas med klassiska slingringar och arrogans angående hans styrelseuppdrag i Lundin Petroleum, så skulle detta gjort att han kickades ut från sossarna utan pardon, givetvis med högerdrevet som ackompanjatör.
Men Bildt är "untouchable" för högern, oavsett hur han beter sig.

Jag har aldrig försvarat Juholts klantighet, oavsett regelverk så ska en politiker behandla gällande regler med respekt och kunskap, oavsett vilken partifärg han/hon har. Men jämför man med Bildts skandaluppdrag och beteende, så är Juholts klavertramp som en drill i havet.