2011/10/04

RECEPT - TOKMODERATENS KÖTTFÄRSPAJ


I brist på andra ämnen att blogga om, och eftersom jag vill spara på krutet till i morgon när sosseriets efterlängtade och under närmast bisarra former framarbetade skuggbudget blir offentlig så tänkte jag ändå hålla liv i bloggen med ett recept på min alldeles egna köttfärspaj.

Inte dyr, men jättegod. En perfekt rätt att slänga ihop mellan reprisen av Agenda och något nyhetsprogram som visar en leende Juholt med sin papperslunta i näven när han stolt förkunnar att han efter fyra bakslag och fem omarbetningar äntligen lyckats få Tommy Waidelich att fatta vad Juholt vill och vad Partiet vill. Den här köttfärspajen är så enkel att laga till att till och med sosseriets dynamiska duo borde mäkta med att få den ätbar...

Degen. Degen, med massor av smör för den goda smakens skull. Kan med fördel förberedas och ställas i kylen i väntan på köttfärsen. Vill man göra llt på en gång och inte i etapper som sossarna när de tar fram en skuggbudget så går det naturligtvis väldigt bra. Ta fram 100 gram äkta smör ur kylen och låt det mjukna under en kvart, tjugo minuter. Mät upp 2 dl mjöl i en lagom stor skål och tillsätt 1 tsk salt. Blanda ner smöret i små bitar och jobba ihop det hela till en mysig sörja innan 2 msk vatten tillsättes och degen knådas ihop till något ännu mysigare, något som känns som ett fast bröstimplantat.

Ta fram en form med en diameter på cirka 25 centimeter, och klä insidan med degen - inte för tjock, inte för tunn utan lagom och det innebär ungefär 4-5 mm. Se till att det inte finns några hål någonstans, frustrerande hål som kan få dig att börja tänka på annat. Överbliven deg kavlas ut och skärs upp i smala stycken precis lika långa som diameterna på pajformen. De smala degstyckena läggs på plastfolie i kylen tillsammans med pajformen.

Köttberget. Skala en stor gul lök, skär den i små bitar och om du börjar gråta av löken - tänk då på hur Berit Andnor känner sig idag. Koka upp 2.5 dl vatten och tillsätt en buljongtärning med smak av oxe. Ta av buljongen från plattan. Lägg ner en msk smör i en medelvarm stekpanna, fräs därefter löken gyllenbrun. Skiva en röd och en grön paprika modell mindre i små strimlor, lägg ner dessa tillsammans med löken och stek anrättningen mjukare. Pressa två stora vitlöksklyftor över lök och paprika, tillsätt därefter 400 gram nötfärs med icke alltför låg fetthalt. Bryn köttfärsen, utplåna allt rött kött och njut av doften som sprider sig i köket.

Krydda köttfärsen med 2 tsk svartpeppar, 2 tsk salt och 1 tsk pizzakrydda alt oregano. Häll i 1/2 dl stark chilisås Blanda. Häll på buljongen och koka ihop röran tills dess att 75% av vätskan försvunnit. Under tiden detta sker så kan man göra iordning toppingen av 2 ägg, 2 dl vispgrädde samt en tsk redning av Maizena-typ. När stanningen är slät och fin som Filippa Reinfeldts hy så blandas 1.5 dl riven ost av Taco-typ ner i stanningen och blandas ut. Ta av köttfärsröran från spisen, låt svalna i 10 minuter och blanda sedan ner en liten burk av Erik Lallerstedts kalla pepparsås i den röd-grön-bruna röran. Rör om ordentligt.

Häll i köttfärsröran i pajskalet, toppa med ost- och äggstanningen och lägg sedan den tunna degbanden i ett passande mönster, är man SD-are kan man med fördel lägga dom som ett solkors. Stoppa in pajen i nedre delen av en 225 grader varm ugn och grädda i ungefär 30 minuter. Pajskalet skall vara frasigt, ost- och äggstanningen skall ha ungefär samma kulör som en solbränd Petzäll, då skall allt vara perfekt...

Därefter är det bara att njuta av anrättningen, med en grönsallad, Jesses vitlöksdressing och en bit baguette. För att fukta strupen efter eller under måltiden rekommenderas varmt artikelnummer 1572 ur monopolets sortiment, Saku Kuld.

Det var mitt bidrag för att hålla bloggen vid liv den här kvällen. Jag hoppas att ni alla låter er väl smaka och att ni tycker att jag är nästan lika bra på att förfina gamla recept som jag är på att förfina den politiska debatten. Inköpslista följer nedan. Ät njut, imorgon kan livet vara slut...

Mjöl
Smör
Vispgrädde
Oxbuljongtärning
400 gram nötfärs, så fet som möjligt
1 röd och 1 grön paprika
Vitlök
Gul lök
Stark Chilisås
Erik Lallerstedts pepparsås
Salt, Peppar, Pizzakrydda
Riven Tacos-ost
Ägg
Maizena-redning

Tillbehör:

1572 Saku Kuld
Baguette
Sallad, Tomat, Gurka, Röd lök
Jesses vitlöksdressing

...och nej, bilden föreställer inte min egen köttfärspaj utan en fabrikstillverkad dito som med största sannolikhet inte alls är lika god som min.

Inga kommentarer: