2011/11/22

DEN GODE, DEN ONDE, DEN FULE...?


Gubbväldet i svensk politik blir allt tydligare för varje nyhetsinlägg om våra inhemskheter. Jimmie Åkesson är förvisso ingen gubbe, vare sig utseendemässigt eller retoriskt. Fredrik Reinfeldt ser inte gubbig ut, men säkerställer gubbigheten när han talar. Håkan Juholt både ser ut som och låter som en gubbe från Knohult, typ...

Hursomhelst. Det känns rätt skönt att Jimmie Åkesson hoppar upp som gubben i lådan idag, ett upphopp som kom som en reaktion på att statsministern och 32-delsnegern hade fått några spaltdecimeter i Sydsvenskan att ventilera sin syn på Sverigedemokraterna i synnerhet och oppositionen i allmänhet.

Det har varit mycket Håkan Juholt, både i mediabruset och på den här bloggen - nästan för mycket för att man inte skall tänka på ord som enformigt och förutsägbart. Därför är pajkastningen mellan statsministern och 32-delsnegern Reinfeldt och blekingen och SD-ledaren Åkesson ett skönt avbrott, även om Juholt naturligtvis inte kan hålla sig ifrån även de här nyheterna.

Bilden är ju den att är det något som 32-delsnegern statsministern och den blekingska oppositionsledaren är eniga om så är det Håkan Juholts betydelse för oppositionens möjligheter att vara mer sams. Jimmie Åkesson sätter bilden av en pragmatiker som gärna kommer överens med Jimmies gäng, en partiledare som inte är en lika engagerad SD-motståndare som sin företräderska. Fredrik Reinfeldt ser Juholt som ryggradslös i sitt förhållningssätt till Jimmies parti, inte alls lika besjälad av att ta striden som sin företräderska. Där Mona var tydlig, är Håkan Juholt otydlig - men det är ju något som tycks ligga i den mannens natur...

Jimmie Åkesson då? Jo, jag börjar med ett erkännande i spåren av Agenda häromkvällen som kom att handla mer om Östros hade förtroende eller inte för mannen som gav den skalliga mannen från Lappland en sketen ros när Ibrahim Baylan fick en hel famn. Innan Östros spelade Jimmie Åkesson upp sitt register, om socialkonservatism, om nationalism, om parti-interna gnällspikar och lite annat smått och gott. Jimmie Åkesson är duktig på det han gör, han är skärpt, han kan tala till folk på ett sätt som folket förstår - trots dialekten - och han gör sig bra i media.

Att sedan slipsen inte passade näsduken i bröstfickan är den enda synpunkten jag kan ha på Jimmie Åkessons framträdande rent visuellt. Jimmie är så duktig att han är farlig, ty han är en ulv i fårakläder. Jimmie låter rekorderlig och sympatisk men mellan raderna finns det där som borde skrämma bort de som trots allt sätter människovärdet främst, alla människors värde - inte bara blekingars eller helsvenskars utan även zigenares, somaliers eller 32-delsnegrers.

För hur mycket och hur ofta han än trycker på att han själv - Jimmie - inte är främlingsfientlig eller rasist, något som hans parti naturligtvis inte heller kan vara i så fall - så hyllar han siten Avpixlat. Avpixlat är riksdagsledamoten Kent Ekeroths kärleksbarn, efterföljaren till den hädangångna bloggen Politiskt Inkorrekt. Avpixlat för fram budskap och nyheter som det inte krävs någon avancerad form av slutledningsförmåga eller fantasi för att få till att vara motorn i SD:s propagandamaskineri på nätet.

När Jimmie Åkesson hyllar Avpixlat tar han som högste företrädare för sitt parti ställning för främlingsfientliga påhopp från en webb-sida där nakna rasismen har ersatts av något lite mer subtilt men där det inte finns utrymme att missförstå. När Jimmie Åkesson berättar att partiet inte hade varit där man är idag utan föregångaren Politiskt Inkorrekt så erkänner han att det är lågpanneretoriken, de grova generaliseringarna och näthatandet som har hjälpt till att ta Sverigedemokraterna in i Riksdagen.

Jimmie Åkesson kallar Fredrik Reinfeldt för feg och föraktfull, Fredrik Reinfeldt ser rött av Jimmie Åkessons parti. Båda har förmodligen helt rätt i sina ståndpunkter om man ser till hur de är gängade och skruvade. Fredrik Reinfeldt är föraktfull mot Sverigedemokraterna som politiskt parti, och skall så vara om någon bryr sig om mina åsikter. Fredrik Reinfeldt är däremot inte feg när det kommer till att lätta på sina åsikter om Jimmies parti samtidigt som han ser rött.

Däremot skall inte Fredrik Reinfedlt förakta de där dryga 337.000 väljarna som valde Jimmies parti framför något av alla de där andra. Det finns andra skäl till framgångssagan än Politiskt Inkorrekt eller Avpixlat, skäl som de andra partierna bör ta på allvar utan att för den skull ifrågasätta människovärdet hos de som kommit hit. Det handlar om att få integrationen att fungera, där kravlösheten begravs och där samhället ger de nya svenskarna de instrument de behöver för att bli en del av samhällsbygget. Det är ett samhällsbygge som måste underhållas, som måste renoveras och byggas till.

Det behövs fler händer, inte färre. Det behövs en syn på människan som något värdefullt där vi tillsammans bygger Sverige starkare, inte där "dom andra" måste åka hem för att vi skall kunna gå tillbaka till ursprungsritningarna från 50-talet igen, då Domus hette Domus och då en chokladboll på caféet hette negerboll. Alla partier med en ambition att skicka hem Jimmie till Sölvesborg igen bör ta problemen - med en integration som inte integrerar, ett utanförskap utan gränser - på allvar och inte förakta de som faktiskt gick på Jimmies retorik och mellan-raderna-politik...

Länkar: SydS1, SydS2, DN1, DN2, DN3, DN4, SvDExpr
Bloggar:

27 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan inte säga att jag läst avpixlat tillräckligt för att kunna varken försvara eller döma ut nyhetssidan som sådan.

Tycker dock att man skall dra öronen åt sig när förståsigpåare avfärdar nyhetssidor pga dess "ton" utan att kunna med exempel visa på lögner eller liknande. Den som tycker folket måste skyddas från vilseledande information får snabbt sanningen som fiende.

Anders sa...

Du kan ju inte sätta s-demokraterna bredvid varandra sådär, då kommer ljugholt att bojkotta dig! :-)

Johan sa...

Reinfeldt är både intelligent och kalkylerande.

Här är en utmärkt analys av Reinfeldts utspel (av någon som kallar sig Benge Runfalk - helt okänd för undertecknad):

Reinfeldt "passar på att sparka på den liggande Juholt. Han vill splittra oppositionen så mycket som bara är möjligt genom att tvinga Juholt att öppet välja mellan kraftfullt avståndstagande från SD + mångkulturalism (Sahlin-linjen) och en mer nykter, konservativ gammel-SAP pragmatisk linje liggande närmare SD.

Reinfeldt vill genom sina misstänkliggöranden försvåra för Juholt att ta det opinionsvinnande steget mot SD (vilket teoretiskt kunde öppna för en framtida kaolition S-V-SD med 50% majoritet).

Läckberg-läsaren Reinfeldt är en själ och kulturlös maktmänniska som kommer gå till historien som den som orsakade Sverige irreparabla skador ...och stora lidanden för den befolkning", som redan befann sig i landet när regeringen Bildt och regeringarna Reinfeldt (i praktiken) beslöt sig för att byta ut befolkningen.

En annan skribent genmälde, att "Reinfeldt kommer att gå till historien som den som slutligen, och slutgiltigt, bröt den socialdemokratiska makthegemonin i Sverige." Också det en helt korrekt observation.

PS Jag ska kanske förtydliga, att det är Reinfeldts kapitulation inför Journalistpartiet (och inte att han bröt den socialdemokratiska makthegemonin i Sverige) som irreparabelt har skadat Sverige.

Anonym sa...

Sattavaara ligger i Norrbotten, ej Lappland. Man ska inte förakta någon för då blir man som den man föraktar.

Smålandsdragonen sa...

Ja du ditt Tokatroll det är väl säkrast att gardera med ett "kryss" gentemot Jimie & SD ifall att nu kristdemokraterna ramlar ut från riksdagen i nästa val.

Om inte Sverigedemokraterna var vågmästare så skulle regeringen nu ha Mona som statsminister och måhända Ohly som utrikesminister.
Efter valet 2014 så skulle det utan det blågula partiet kunna bli Jonas Sjöstedt som regeringschef och Juholt som _social_minister_ :-)

Alexander sa...

Vad är det för fel på att berätta om sådant som "vanlig media" inte gör?

Anonym sa...

Jimmie är väl inte "den fule"? Ser ut som en svärmorsdröm :-)....sedan är han dock allt för långt till vänster för min smak!

Jag saknar ett riktigt konservativt alternativ, som inte fjäskar för allt och alla!
Något måste göras för att mindre företag skall ha råd att växa. Marginalskatterna är alldeles för höga för att motivera anställda att jobba mer. (de tar hellre ut ledig tid)
Vad händer med ett land där det inte lönar sig att jobba?

Hur många kreativa drömmar har inte socialismen krossat? När unga företagare drunknar i det höga skattetrycket och styr kosan utomlands?

SLUTA fjäska för journalistpartiet och gör det som är bäst för Sverige .
//Kajsa

Alexander sa...

Tokmoderaten

Är det inte bra om alla artiklar i tidningar berättar hur det verkligen förhåller sig? Eftersom SD har fel borde det ju bara gynna alla andra?

Anonym sa...

...skall tillägga att trotts att mitt hjärta alltid har legat åt höger och trotts att jag inte alls gillar SD:s ekonomiska politik så kan jag tänka mig att proteströsta på dem.
Jag är väldigt orolig för Sveriges framtid!!

Ta folks oro på allvar..det är faktiskt ERT fel att SD finns i riksdagen!
//Kajsa

Tokmoderaten sa...

Kajsa - nä. Det är Juholt som är den fula. Åkesson är den onda...

Anonym sa...

Och den gode skänker bort Sverige till resten av världen??
//Kajsa

Anonym sa...

Mycket träffsäker analys..
Tackar för den.
32-dels neger :):) Den hade jag inte hört förrut.

Att Reinfeldt ser rött när det gäller SD har ju självklart att göra med att SD är det enda hinder för total domininas för M och alliansen inom svensk politik just nu.
Om det inte vore för Sd skulle alliansen ha egen majoritet och slippa kohandla med MP i frågor som dom egentligen tycker som SD, men går med på bara för att slippa förhandla med SD.
Inför valet 2014 tyder det på att SD förmodligen kommer att sno ännu fler av dom röster som annars skulle tillfalla alliansen.
Tro f*n att han är rosenrasande.
Så M strategernas recept är att behandla SD som dynga och försöka förknippa S med SD så dom också skall framstå som dynga.
Jag tor att det kommer att få precis motsatt effekt än vad Reinfeldt tänkt sig.
Mitt tips är att S vinner på att tillsammans med SD att utmålas som motståndare till nuvarande asylpolitik.

PS
Kollade på siten avpixlat.
Tonen är ju helt klart färgad av invandrarskepsis men jag tror (har ej kollat allt) att det dom skriver i grunden är fakta.
Anders

Anders sa...

Kajsa, du babblar om skattetryck,
ändå ökar antalet miljonärer i detta landet mer än någonsin. Ni i extremhögern har aldrig fattat att det sista problem detta landet har är pengar, fördelningen av dem är däremot katastrofal. Men det är klart Kajsa i ditt samhälle finns det ingen plats för gamla och sjuka, för de tillhör den sk tärande befolkningen.

Alexander sa...

Tokmoderaten

Hoppas du kan svara på mina frågor.Det är alltid roligare om bloggaren bemöter åsikter och frågor.

Anonym sa...

@ vänster-Anders
I mitt samhälle lönar det sig att arbeta. Små och medelstora företag kommer att växa och blomstra. Eftersom de inte riskerar att få sina livsverk konfiskerade, så stannar de kvar i Sverige och här gör deras pengar nytta för VÅRA gamla och sjuka.

Du tror att Sverige blir rikt av höga skatter...det är precis tvärtom.
Sverige kunde ha varit ett rikt och blomstrande land....men det har ni på vänsterkanten satt stopp för med er organiserade avundsjuka!

Anonym sa...

"Den gode, den onde, den fule".. ?
Ah, du räknar upp dessa från höger till vänster ser jag.. tur det, annars skulle man ju vara orolig för din mentala hälsa.

Anonym sa...

PS Vänster Anders
"antalet miljonärer ökar"...ja, och vad är det för fel med det?
Själv är jag inte rik, men jag tycker absolut att möjligheten skall finnas att kunna tjäna pengar.. DS

Anonym sa...

Naturligtvis ska SD tas på största allvar, precis som du säger. De finns ju och därmed de åsikter de representerar. Men. När 32-delsnegern (he he!) så uppenbarat visar sitt förakt för SD så finns ju risken att han tolkas som att integrationsproblemen inte finns. FEL! De finns, och det är ju ur dessa problem SD finner sin näring. Därför borde 32-delsnegern sätta ner foten i en något annorlunda vinkel och mer tydligt arbeta för att eliminera jordmånen för SD. Eller uttryckt på annat sätt... låte de övriga 31 delarna få lite mer utrymme.

Tokmoderaten sa...

Alexander. Naturligtvis är det bar ifall tidningarna berättar nyheterna som de ser ut. Dessvärre har inte jag oinskränkt makt över alla landets chefsredaktörer och ansvariga utgivare, och tack och lov har inte du det heller.

Det är det som kallas pressfrihet. Det Avpixlat gör är också vinklad nyhetsrapportering, något de har all rätt i världen att göra i press- och yttrandefrihetens namn. Dock är den sidan i mina melerade ögon mer enögd än alla andra medier tillsammans - om vi räknar bort Flamman... Men det är ju min personliga åsikt.

Varsågod, nu har du fått svar på din fråga - din kvot är uppfylld. För alltid när du dyker upp är du som en frågvis femåring på djurparken... ;-) Jag anar en dold agenda där jag inte skall ha tid med annat än att svara på dina frågor. Men tack för engagemanget!

Anonym sa...

En tanke jag fick när jag läste Johan Norbergs artikel om Stresstestet för EU i dagens Expressen är att Fredrik R skräms säkert av upprorsstämningen ute i Europa. Han träffar ju sina EU kollegor ofta och får höra ett och annat om främlingsfientligheten som breder ut sig och tar sen ut sin frustration genom att puckla på Jimmie Åkesson så där väldiga. Mänskligt men kontraproduktivt, kanske.

Alexander sa...

Tokmoderaten

Avpixlat tar upp även svenskar som begår brott, men fokus ligger givetvis på invandringsrelaterade saker. Att det står mycket om det kan ju även ha något att göra med den kraftiga överrepresentation som finns.

Angående att jag är som en frågvis femåring finns det en enkel orsak, jag ser aldrig några argument för en stor invandring,bara pajkastning mot SD.Ställer man en rak fråga till en person som är positiv till invandringen är det extremt sällan man får ett svar.

Anonym sa...

Blev det inte lite fel med namnen där i 4 stycket. Blev ju lite svårläst.

Anonym sa...

Vänsterfolk har alltid föraktat rika men alla 50 plus sossetoppar är miljonärer utan att ha gjort ett handtag som knegare i hela sitt liv. Deras CV är alltid: ungdomsförbund, administratör, pamp, miljonär.

Anders sa...

Känsligt det här med miljonärer för Kajsa och Anonym (kanske samma Kajsa). Har inte sagt att det är problem med miljonärer, men ville sticka hål på alla domedagsprofetior från högern, där det beklagas över vårt skatteklimat och att snart inga företagare stannar kvar i landet.
Sen nämnde jag också hur vansinnig fördelningen är på våra resurser.
Så höger-Kajsa, din empatiska förmåga är inte överdrivet välutvecklad.

Anonym sa...

@Vänster Anders
nej, Anonym och jag är inte samma person. Skönt dock att vi är fler.
Vänsterns hyckleri är vidrigt och apropå empati så brukar solidariteten sällan sträcka sig till den egna plånboken, utan det är givetvis andra som skall sättas dit och betala...

Vad säger du om din kompis sossen Jan Emanuel Johansson, som tjänar miljardbelopp ?

http://www.svd.se/naringsliv/ungdomsvard-kassako-for-jan-emanuel-johansson_6483568.svd

//Kajsa

Anders sa...

Kajsa, kom fram under stenen nu. Till skillnad från dej så försvarar jag inte allt som enskilda sossar sysslar med, men det är ju dina regeringsvänner som tillåter denna typ av roffarkapitalism Jan sysslar med,
där tyvärr många andra också skor sig. Men din verklighetsuppfatning är pinsam, när blev 250 miljoner flera miljarder. Du hade inte reagerat om någon av dina skattesmitande idoler/vänner från extremhögern hade gjort samma förtjänst, därav ditt eget hyckleri.

Anonym sa...

Avpixlat har ruskat om i hönshuset!
Och det är verkligen roligt när fritidspolitiker och slaskjournalister blir drabbade av den stora darren.

Väldigt intressant sida får jag säga, och vilket otroligt antal besök den har, snart Topp100 i Sverige.

Den sidan kommer garanterat att rita om den politiska kartan lagom till nästa val!!

Kämpa på Tokmoderaten, och jaga iväg väljare från sossarna till Rätt parti!

(M)icke.