2008/10/14

ATT SKRÄMMA UPP ETT FOLK


Det började med TV4 som avslöjade nyheten, det fortsatte i Aftonbladet och som f.d SOS-operatör kan jag inte hålla tyst när jag läser de okunniga kommentarerna under Aftonbladets artikel.

När man prioriterar ambulansers insatser, hur snabbt dessa skall vara på plats hos den drabbade så är det avgörande hur patienten mår. Man kan ha fått en mindre blödning med känselbortfall, sluddrande tal men inget mer - då åker inte ambulansen med blåljus och skall heller inte göra det då fara för livet inte föreligger. Sedan kan man ha fått en större blödning, med kramper och/eller medvetslöshet till följd - då kommer ambulansen med blåljus, och det vore tjänstefel om så icke var fallet. När man nu talar om den pågående studien så handlar det enbart att hälften av de som tidigare fick vänta lite längre istället får åka med blåljus, för att se ifall man genom en aning snabbare transport till sjukhus lättare kan behandla de relativt milda symptomen som dessa uppvisar på ett framgångsrikt sätt. Det handlar alltså inte om att folk med livet som insats är med i ett cyniskt lotteri, som såväl pressen som Stroke-riksförbundet vill få det till.

Är man riktigt illa ute så kommer ambulansen alltid så snabbt det bara går, och då spelar det ingen roll om man har en stroke, hjärtinfarkt, en kraftig blödning i slutet av graviditeten eller har varit med om en svår olycka. Det avgörande är att rädda liv, och rädda till ett så bra liv som möjligt. På SOS sköter man detta jobb galant, i samarbete med ambulanssjukvården. Visst blir det fel ibland, det är inte alltid lätt att få alla rätt över en telefon, där språkförbistring och chock kan göra samtalet ännu svårare än det redan är.

Själv minns jag ett antal artiklar i Expressen i början på 2000-talet där någon hade fått vänta på ambulans när man hade en hjärtinfarkt. Den vänliga journalisten berättade då för alla läsare vad man skulle säga för att få en ambulans med blåljus - och resultatet lät inte vänta på sig. Alla som läst Expressen och som hade ont i bröstet rabblade upp de punkter som publicerats likt rinnande vatten...

Denna missriktade välvilja från pressen gör att man skrämmer upp folk i onödan, att man skapar ångest och förtvivlan när det inte skulle behövas. I Sverige har vi en mycket bra ambulanssjukvård, bland de bästa i världen. Vi har en 112-funktion som också är ytterst välfungerande, folk i Sverige behöver inte vara rädda för att få den hjälp de behöver.

Inga kommentarer: