2008/10/15

BRUN UTAN SOL?


Att människan är en äcklig varelse anses härmed bevisat. I SvD kan man läsa om en undersökning på 409 bussresenärer i England där var fjärde åkte till sitt arbete med bajsbakterier på händerna. Själv kommer jag att ta med gummihandskar och handsprit när jag i december åker till London för att julhandla.

Men är det då så mycket bättre i Sverige? Knappast, i mina ögon lika illa. Eftersom jag jobbar i vården, och dessutom på en arbetsplats där vi premierar en god hygien genom ett årligt utdelat hygienpris så sköter jag min handhygien.Alla på jobbet sköter handtvättandet oklanderligt med en enorm åtgång av handsprit som resultat, det behöver ingen vara orolig för... Priset handlar inte om att duscha och lukta gott, då hade jag möjligtvis kunnat få det någon gång. Nej, det handlar om att entusiasmera och motivera, hitta nya lösningar och arbetsmetoder.

Hur är det då i hemmen? Ja, där är det nog värre dessvärre. Eftersom få har engångshanddukar och handsprit hemma så blir resultaten annorlunda än på ett sjukhus av naturliga skäl. Men om man tittar noga på en persons hand och hittar bajs så har man nog inte ens bemödat sig om att tvätta händerna ordentligt. SvD har en pedagogisk bild på hur man tvättar händerna med ETT stort fel. Man kommenterar hur mycket skit som finns på och under naglar och visar en bild av hand med en ring... Hur mycket "bajs" tror Ni göms under och på detta handsmycke?

Vi har ju gott om vatten, och har kranar i hemmen. Tittar man på var problemet med dålig handhygien får störst effekt för hälsan hamnar vi i länder där det är ont om vatten och där man får gå långt för att hitta något vatten överhuvudtaget. Att då sätta igång och gapa om att man skall tvätta händerna, när det knappt finns tillräckligt för att dricka blir en absurd situation. Sålunda bör SIDA skicka ner massor av handsprit till U-länderna för att motverka de diarréer som grasserar i dessa länder. Alternativt kan man ju använda den minst sagt suspekta metoden från Norge, behandla problem med bajs - med bajs...

Inga kommentarer: