2008/01/29

TRE BEDÅRANDE BARN AV SIN TID


Man börjar bli gammal, det är alldeles uppenbart. Den dagen har kommit då man har blivit en sur gammal gubbe som betraktar alla unga med ett visst mått av förakt.


Jag har redan dålig självkänsla, men det som hände på en McDonalds-restaurang söder om stan häromdagen sänkte det ytterligare några snäpp.

Med en El Maco i näven och en stor Cola Zero framför mig hörde jag ett fruktansvärt oväsen framför mig. Där satt tre unga gossar i de lägre tonåren, säg mellan 15 och 16 år och pekade finger åt mig och gapskrattade. Snabbt drar man några drag med servetten för den händelse man skulle ha någon matrest i dubbelhakan eller något sånt. Nej, inget där... Vad kan det då vara som dessa unga gossar fann så fantastiskt roligt med mig ? Håret, ligger det rätt ? Ja, helt ok trots att det för tillfället rasar av i drivor. Jag kunde faktiskt inte hitta ett skäl till deras hånskratt, om det nu inte var så att de tyckte hela jag var skrattretande. Skall man i detta läge sitta still och gilla läget eller söka konfrontation ? Jag valde en medelväg, åt upp min föda och drack upp min läsk och började därefter röra mig i deras riktning. Fort som bara den rörde även de tre gaphalsarna på sig och lämnade restaurangen innan jag fick reda på vad som var så roligt med mig.

Vid busshållplatsen utanför stod de tre killarna när jag kom gående. Uppenbarligen var det så att de inte ville dela med sig av det roliga de varit med om men jag började nu konfrontera.

- Jaha, vad var det som var så roligt med mig undrade jag i god ton.

- Öh, Vadå ? blev svaret följt av ett infantilt fnitter.

- Ni tyckte tydligen att jag var rolig på något sätt inne på McDonalds, eller hur fortsatte jag.

- Öhhhh, nä liksom... ehhhh. Är du dum eller gubbe säger en av gossarna och ser ut som ett "Ufo" medan de andra två garvar hysteriskt.

- Nä, men jag tycker inte om att bli hånad, eller störd när jag äter för den skull säger jag, nu något mer irriterad.

- Du ska inte äta på McDonalds som är så fet ! flabbar en annan av gossarna. Nu börjar folk i busskön titta föraktfullt på de här tre pojkarna som tydligen har rätt att håna allt och alla i sin omgivning.

- Nähä, ok. Kanske inte det men det borde inte Ni heller, påtalar jag. Er tonårshy mår inte bra av sån mat, det är väldigt tydligt det...

- Va fan menar du Gubbjävel ? skriker en av de tre som uppenbarligen inte är van vid att någon käftar emot. Att två av dom sedan har uppenbara hudproblem i ansiktet är tydligen ett känsligt kapitel...

- Ser man ut som en pizza i ansiktet skall man äta mindre fet mat, och tvätta ansiktet ofta. Har ni inte råd med tvål i era familjer ? Nu börjar jag bli elak... Men gud vad skönt det är ! Flera i busskön skrattar åt killarna som blir alltmer frustrerade.

- Håll käften ditt jävla fetto skriker de och lommar i väg.

Gud vad skönt att säga ifrån, inte bara ta emot. Det kanske inte är den rätta pedagogiken att ta tonårskillar på, men man kan ju inte bara hålla tyst och låta respektlösheten ta över. Man undrar vad det är som får folk att ta sig friheten att ha roligt på andras bekostnad ? Nu hade jag kul på deras bekostnad det medges, men den som ger sig in i leken får leken tåla. De här killarna har säkert suttit och skrattat åt andra än mig, på bussar, i restauranger, i skolan... Säkert ett sätt att kompensera en dålig självkänsla på, att racka ner på andra. Men även min självkänsla är låg, och jag tar inte mer skit nu...

1 kommentar:

Anna sa...

hahahah... detta var det roligaste/bästa jag läst på länge!!

Jag läser till lärare, det behövs fler vuxna som vågar sätta stökiga killar på plats!!