2008/03/02

NY HÄRSKARE I KREML?


Ryssland går till "val" idag. Ett val där utgången är given och vi får en ny gårdsfogde på Kreml. Den "avgående" presidenten Putins nära vän och trogne följeslagare Medvedev skall alltså ta över ett Ryssland där det förvisso råder en behaglig stabilitet, men där denna stabilitet beror på att man satt demokratin på undantag. Kommer bytet innebära någon förändring, eller kommer den negativa processen fortgå. Stabilitet behöver inte innebära att man placerar demokratin i malpåse, och kör med någon sorts pseudo-variant som mest liknar ett smaklöst skådespel istället...


Det finns de som tycker att jag är fientligt inställd till Ryssland. Inget kunde vara mer fel, jag högaktar nationen Ryssland och ryssarna som folk. Ryssen kan vara stolt över mycket i sin historia, med sin unika förmåga att överleva allt möjligt elände. Men... man kan inte bara därför låta bli att lägga märke på att Ryssland under Putin mer och mer är på väg att bli en ny variant av Sovjetunionen igen. Vad jag tycker om Sovjetunionen som påfund lämpar sig väl knappast att skriva, men det var ett satans påfund som skapades av Lenin och "förädlades" av Stalin. En terrorregim som var jämbördig på alla plan med Hitler-Tyskland och som skapade en förtryckarapparat i NKVD, KGB och dess naturliga arvtagare FSB. En demokrati skickar inte ut lönnmördare för att mörda avhoppare med radioaktiva isotoper, man slår inte ut den suveräna nationen Estlands datasystem i välkoordinerad cyberattack för att den suveräna nationen Estland behagar flytta på en staty, man kränker inte sina grannländers luftrum dagligdags. Demokratiska stater står över detta, men inte Ryssland.


Jag hoppas att Medvedev har styrkan att vända processen, skapa ett öppet och alltmer demokratiskt Ryssland. En nation, väl medveten om sin styrka såväl ekonomiskt, militärt som rikt på naturtillgångar. Ett Ryssland som är en granne man önskar sig och inte räds, som bidrar till stabilitet och harmoni i vår del av världen. Jag hoppas... men jag vågar inte tro något ännu.

Inga kommentarer: