2008/08/15

SLUTET NÄRMAR SIG...


Händelserna i Georgien den senaste veckan har dominerat nyhetsrapporteringen, vid sidan av OS. På min mångfaceterade blogg har inläggen om Georgien fått extremt mycket utrymme, det blir lätt så när man har en del av rötterna i en annan f.d sovjetrepublik och dessutom är en försvarsvän med en hel del kritik mot hur vi i Sverige sköter vår säkerhetspolitik.

Striderna i Georgien verkar klinga av, vapenvilan respekteras. Fortfarande finns det ryska trupper på georgisk mark, långt utanför de utbrytarprovinser man sagt sig skydda men tecknen tyder på att man är på väg att ta sig till Abkhazien och Sydossetien igen. Trots vapenvilan så återstår knäckfrågan att lösa: Hur man skall se till att Georgien återfår kontroll över sitt territorium fullt ut? Inte har det blivit lättare av fällan som Georgien gick i, där man från Sydossetien provocerade fram en georgisk inmarsch med vetskapen om att ryssen hade trupper beredda på sin mark att komma in och köra över det lilla landet Georgiens stridskrafter.

Mina bloggar om detta har lästs av många, kommenterats av en hel del med blandad respons. Själv undrar jag vad det är med folk som faktiskt tycker att det ryska agerandet är helt i sin ordning...? Att etnisk rensa utbrytarområdena på georgier är ok, att Georgien griper in för att skydda sina landsmän är fel medan ryssen har all rätt i världen att skydda sina "landsmän". Det är samma människor som med största säkerhet skriker högst när USA agerar med sina särintressen framför ögonen. Allt Ryssland gör är rätt, allt USA gör är fel är ledstjärnan hos dessa människor. Själv tycker jag t ex att det var ett stort misstag att så lättvindigt erkänna Kosovo, just därför att jag fasade för att man härigenom skapade ett prejudikat som kunde användas av Ryssland. Sedan tycker jag att det är precis lika fel när USA leker "sheriff" i Centralamerika som när Ryssland gör det bland sina före detta sovjetrepubliker och lydstater...

För mig är varje lands rätt att själva utforma sin framtid som är det elementära, och jag betraktar inte Sydossetien eller Abkhazien som statsbildningar. De är enbart skapade för att destabilisera, för att underminera och för att se till att Georgien lätt kan stoppas om man väljer en för Moskva felaktig väg...

I morgon skall jag uttrycka vad känner inför och tycker om Rysslands agerande mot den suveräna nationen Georgien. Det är en demonstration utanför den ryska ambassaden på Kungsholmen, och en blogg om denna tillställning blir förhoppningsvis det sista inlägget om Georgien på ett tag...

Jag vill ju inte framstå som alltför enkelspårig.

5 kommentarer:

Stefan sa...

> Att etnisk rensa utbrytarområdena på georgier är ok, att Georgien griper in för att skydda sina landsmän är fel medan ryssen har all rätt i världen att skydda sina "landsmän"


Absolut inte. Men problemet är kanske att du inte har hela den röriga bakgrunden klar för dig för att förstå helheten. En bakgrund förutan vilken det kan vara svårt att förstå varför de 2 utbrytarrepublikerna skyr Georgierna som pesten.

För en liten inblick i kaoset som Sovjetunionens fall ledde till kan du läsa denna historia
http://projo.se/2008/08/09/varfor-krigar-georgien-och-sydossetien/

En hemsk, men ytterst vanlig, verklighet för de människor som faktiskt fick genomleva detta sönderfall, som vi i väst glatt bejublade. Kanske klarnar även bilden av varför den i väst så bejublade ledaren Gorbatjov är så hatad i dagens öst. Det var ju ytterst han som var ansvarig till sammanbrottet och årtionden av misär, laglöshet och elände som drabbade stora delar av det forna sovjetunionen.

Tokmoderaten sa...

Stefan,

Som halv-Est måste jag säga att såväl Gorbatjov, men i ännu högre grad Jeltsin uträttade stordåd för att eliminera oförrätterna som skapades av Ribbentrop och Molotov sensommaren 1939.

Att du sedan påstår att folk i öst hatar Gorbatjov måste vara en vanföreställning. Kanske bland de som var högt uppsatta kommunister, som levde ett priviligerat liv på andra sidan järnridån. Själv vet jag vad folk i Polen, fd. DDR, Tjeckien mfl. känner - friheten är ibland värd ett högt pris som misär under några år...

Anonym sa...

Det här är precis som på skolgården då de vekare eleverna ska försöka intala skolas buse att vi alla egentligen är lika mycket värda och har samma intressen. Busen vet att så inte är fallet och att han när som helst kan slå ner någon av de andra. Om alla tillsammans skulle gå ihop skulle busen kunna övermannas, problemet är bara vilka som ska gå i första ledet och ta de första smällarna och precis så förhåller det sig med alla andra konflikter stora som små.

Stefan sa...

Baltländerna är undantaget som bekräftar regeln. De genomgick aldrig den totala misär som sovjets sönderfall var för det stora flertalet. Mycket naturligtvis för att de redan från början hade god kontakt med framförallt Sverige och Finland och dessutom till stor utsträckning saknar den korruption som är vida spridd i stora delar av gamla öst.


> Själv vet jag vad folk i Polen, fd. DDR, Tjeckien mfl. känner - friheten är ibland värd ett högt pris som misär under några år...

Nu blandar du ihop Sovjetuninionen med Warszawapakten. Länderna du radar upp var aldrig en del av Sovjet och rent formellt tillhör de egentligen CENTRAL-europa, inte Östeuropa. F.ö kommer BÅDA mina föräldrar från Ungern, och jag passerade själv som liten "järnridån" ett flertal gånger. Jag känner dessutom många i Ukraina, Moldavien, Ryssland.

Läget i central Europa må ha varit svårt efter Warszawapaktens upplösning, nästan alla mina släktingar hade 2-3 jobb för att få ekonomin att gå runt. Men gamla Sovjet föll ner i total anarki och laglöshet, utan rinnande vatten, gas eller el att värma sina bostäder och laga mat och paramilitära och/eller maffia styrkor som strövade runt och sköt på varandra.


Så, går du längre mot öst än Baltstaterna så får du ett väldigt annorlunda svar när du frågar folk vad det tycker om Gorbatjov eller Jeltsin (Alkoholist som drog in Ryssland i ett onödigt krig mot Tjetjenien, mycket för att familjen bakom honom var i vapenindustrin... Snarlikt USA och Bush x2)

Tokmoderaten sa...

Jag är fullt medveten om att staterna i WP formellt var självständiga, likväl hade de lika lite handlingsfrihet som sovjetrepublikerna under kommunisttiden...

Och Jeltsin må ha varit en suput, han stod ändå upp mot militären och kommunisterna när de försökte kväsa såväl den ryska "frigörelsen" som mitt andra hemlands frihetskamp.Det ursäktar inte på något sätt att den gamle Boris krossade Tjetjenien, eller utsåg Putin till sin arvtagare.

Tack annars för intressanta och läsvärda inlägg Stefan.