2011/05/18

BAMSE - FRÅN KOMMUNIST TILL RASIST

Det har under hela min uppväxt framstått som solklart att björnen Bamse i tecknat format har varit en kommunistisk propagandist för de minsta i sina värsta stunder, och bara allmänt socialistisk i slentrianserierna. Bamse har varit den som har stått upp mot den utsugande kapitalistråttan Krösus Sork och alla hans hantlangare, och det har varit Bamse som stått upp den kroniskt lipande gnällspiken Lille Skutt - som förmodligen hade haft lyckan att bli förtidspensionerad i det sossiga drömsamhället. Det är Bamse som med beundran i blicken tittar på hur Skalman skiter i arbetslinjen när mat- och sovklockan får honom sköldpaddan att gå på ungefär samma fart som socialdemokratins samhällsbyggande...

Men det var då, när jag växte upp, när mina söner läste Bamse och fick för sig att det minsann är fullt att tjäna pengar som Krösus Sork - nu är nu, och Bamse har gjort som många andra desillusionerade väljare ur den socialdemokratiska kärntruppen. Bamse har blivit Sverigedemokrat, Bamse står upp för en ny berättelse där allt är frid och fröjd när andra tecknade figurer som inte alls påminner om Bamse, Bamses farmor, Lille Skutt eller Skalman utvisas till en påstådd drömtillvaro i sin hemmiljö.

Migrationsverket har tydligen beställt en variant där utvisningsförfarandet skönmålas, där allt är frid och fröjd när de främmande grävlingarna kommer hem till "sitt" - och Bamses tecknare levererar en sockersöt bild för barnen där inga demonstrationer syns eller hörs, där inga hungerstrejkande desperata skymtar förbi i serierutorna. Bamse och gänget tycker tydligen att det som är bäst när de som inte passar in skickas i väg.

Bamse har tagit ett steg som för många var lika naturligt som det är skrämmande för oss andra, från socialismen till den räddhågsna och hatfyllda patriot-nationalismen som genomsyrar de vars matematik bara går ihop när jämna delar inbillad kärlek till fosterlandet balanseras med lika många udda delar föraktande och hatande av det som anses vara främmande. Frågan man bör ställa sig är varför Bamse rör sig bland de politiska extremerna?

Varför kan inte Bamse vara moderat, och jaga på en pacificerad Skalman för att denna skall fatta vad jobblinjen innebär? Varför kan inte Bamse vara folkpartist och tycka att Lille Skutt borde skutta iväg till skolan igen, utan att gnälla, utan att skolka och utan att behöva genomlida flumskolan som fick honom till den viljelösa gnällspiken han är? Varför kan inte Bamse vara sosse och tycka en sak till frukost, en annan sak till lunch och en tredje sak till middag - alldeles oavsett vilket ämne det handlar om? Nä, för att väcka känslor krävs tydligen ytterligheternas ställningstagande - från kommunist till rasist.

Tidningen Bamse förlorar idag massor av prenumeranter som gick omkring och inbillade sig att tecknad vänsterpropaganda i serietidningsformat var grejen för deras ungar och som inte kan förlika sig med Bamses nya vägval. Men tidningen lär istället få ett inflöde av en annan typ av läsare, en grupp som gärna ser att deras ungar ser fördelarna med att skicka hem som som inte passar in. Det lär bli en plus-minus-noll-historia för Egmont, kanske till och med ett litet plus om man kollar på SIFO:s senaste siffror.

Frågan man bör ställa sig är dock - Varför använda en serietidning som informations- eller propagandablad för en politisk åsikt eller ett statlig verks ambitioner att skönmåla en verklighet som sällan är speciellt skön...?

Länkar: AB, SvD1, SvD2, Expr,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du tycker väl inte såhär egentligen, att Bamse är kommunist? Inte på allvar? Att Skalman är lat och Lille Skutt skulle blivit förtidspensionerad? Att Bamse "rör sig mellan de politiska extremerna"?

Jag tycker att MV:s serie är lika dum som du, men resten skämtar du väl om? Är ironisk?

Det får vi verkligen hoppas.

God kväll.

Anonym sa...

Lille Skutt arbetar som brevbärare. Check your facts.

Anonym sa...

Tja, eftersom vi nu försöker matcha de olika karaktärerna i Bamse så kommer jag osökt att tänka på Kapten Buster, Rusken, Slusken och Stollen som onekligen matchar Alliansens ledargarnityr. Lika misslyckade alla åtta. Den enda skillnaden är att Bamseskurkarna är medlemmar i Tuffa Tuffingars Förening. Det är en förening som i synnerhet Fredrik "Alfons Åberg" Reinfeldt står mtcket långt ifrån så stockholmare han är.

Anonym sa...

Jag tycker det var flera faktafel i Bamseserien som borde gjorts annorlunda.

För det första var scenerna när krokodilsoldaterna invaderade alldeles för snälla och idealiserar verkligheten. Åtminstone någon våldtäkt och något mord borde ha visats i detalj så att barnen känner igen sig.

För det andra borde den utvisade grävlingfamiljen ha hämtats på flygplatsen av elaka vargar, satt i läger och torterats ihjäl av islamiste... Förlåt, USA eller Israel ska det förstås vara. Höll på att göra bort mig där.

För det tredje borde den kaninfamilj som fick PUT ha satts i ett ghetto med andra kaniner i ett land bebott enbart av grisar. Man borde varit tydlig med att de alla blivit kriminella och antingen knarkat ihjäl sig eller blivit ihjälsparkade/huggna/skjutna av rivaliserande kaningäng innan vuxen ålder.

De få kaniner som överlever till vuxen ålder får gå arbetslösa på bidrag eller mocka i stian medan grisarna grymtar åt dem och sjunka ner i självförnedring innan de super ihjäl sig.

Alla utom en av kaninerna, som blir vänsterbloggare och krönikör, blir rik på att skriva böcker och föreläsa för politiker och skolbarn om hur det är att vara kanin och för pengarna fort som f-n flyttar från kaninflocken till ett griskvarter. Där sippar hon latte och rosévin dagarna i ända medan hon ivrigt argumenterar för att anledningen alla kaniner inte har det lika bra som hon är att grisar är onda och att det finns för lite socialism i världen.

Vi vill ju inte idealisera bilden på något sätt. Lika bra att lära ungarna från början att det troligen är kört för dem oavsett hur det går.

Det sista faktafelet i Bamseserien är förtstås det mest uppenbara: djur kan inte prata. Borde man inte förklara det för barnen i serien, så de inte förleds att tro en massa som inte stämmer med verkligheten?

Unknown sa...

Klockrent