2010/02/06

NÄR UNIVERSITETET TYSTAR DET FRIA ORDET


Är det Sverige anno 2010 vi denna morgon läser om eller Pyongyang samma år men år 99 eftersom man i Nordkorea räknar tiden från 1911? När man från ett svenskt läroverk tystar det fria ordet på bloggosfären så är det faktiskt bra mycket allvarligare än FRA-lagar och annan numera lagstiftad massövervakning. Yttrandefriheten är helig, alldeles oavsett vad man tycker, tänker eller känner - men se det bryr sig inte Lunds Universitet om...

Nu kan man väl förvisso tycka att det är upp till den där skolan att själv låta välja vilken typ av bloggar man vill se sina studenter publicera på nätet på sitt eget forum, men signalen är ju att man måste väja för kontroversiella ämnen som politik och religion. Och jag som då i min enfald trodde att det var våra skolors uppgift att fostra goda demokrater, folk som med ordet som vapen försöker övertyga andra om varför just den egna ideologin kanske kan vara en bra idé för andra eller varför just den där guden man kärat ner sig i skulle kunna vara en tilltalande sängpartner åt den där okända läsaren. Att uttrycka sina politiska eller religiösa funderingar, grubblerier och ställningstaganden är kontroversiellt av den enkla anledningen att människorna är unika och att man aldrig kan få alla att tycka likadant - trots att det finns ideologier, som exemplevis Ohlynismen, som strävar efter likformighet i tankevärlden.

Detta intrång i den frihet som kallas yttrandefrihet måste få konsekvenser för de som med regler och påbud vill tysta meningsutbyte och skapa en skola där konflikter sopas under mattan för att senare dyka upp i en ännu mer konfrontativ form. Det skulle ju kunna vara så enkelt att man från Lunds Universitets sida lägger ner sin egen bloggfunktion och hänvisar eleverna till de verktyg som Blogspot eller Wordpress där man utan krusiduller får skriva utan bannor från en skolledning som verkar att ha hittat sin inspiration hos prästerskapet i Teheran eller censorerna i Pyongyang. Kan man inte lämna ett forum öppet för diskussion så behöver man inget forum, så enkelt är det.

Är det rädslan för politisk extremism eller religiös fanatism som får Lunds Universitet att sätta på sig skygglapparna, eller finns det bara en sjuklig form av konflikträdsla i bakgrunden? Är det studenter som använder det fria ordet för att ägna sig åt förföljelse av andra på politiska, etniska eller religiösa grunder så måste man ju med andra medel än att tysta hela massan kunna tysta hatets förkunnare. Varför straffa alla andra när rädslan för ett fåtals snedsteg måste ligga till grund för ett beslut som andas diktatur?

Själv tycker jag att det är mycket mer spännande att läsa vad mina opponenter i politiken tycker och tänker. För att slipa mina argument, för att stärka mig i min konservativa grundsyn så är det nyttigt att läsa sossebloggare eller andra missledda varelser, för att se extremismens tändvätska hände det att jag i min ungdoms dagar läste både tidskrifter och flygblad från såväl Nordiska Rikspartiet som APK och EAP. Det är när man blundar för olikheterna och vägrar se att det faktiskt finns folk som tycker annorlunda, och det är när man vägrar se orsakerna till varför de tycker så som demokratin är ute på hal is. Den dagen då alla för bekvämlighetens skull skall stöpas i samma form är vi riktigt illa ute, och Lunds Universitet har just dragit iväg sina studenter i helt fel riktning. Skämmes tamejfan!

1 kommentar:

Linus sa...

Snacka om oseriöst inlägg. Det handlar om en grupp studenter som skriver om hur det är att gå en specifik utbildning. Institutionen driver bloggen i marknadsföringssyfte. Det har alltså ingenting med yttrandefrihet att göra. Alla är givetvis fria att göra vad de vill på sina egna bloggar osv.

Du framstår inte som särskilt påläst och seriös när FULLSTÄNDIGT OKRITISKT hoppar på ett drev som baseras på en helt missvisande rubrik i morgontidningarna.