2009/02/03

ARVET EFTER SOSSERIET – KAOS OCH VÅLD…


Man måste ju vara både blind och döv för att inte oroas över hur det ser ut skolorna i konungariket nuförtiden. Som fyrabarnsfar, med de tre äldsta inne i ”systemet” är det lätt att dra sina egna slutsatser, för hur roligt är det när sönernas vokabulär låter som om de vistats på en kriminalvårdsanstalt istället för i plugget? Visst har vi som föräldrar ett ansvar, men inte blir vårt arbete lättare när skolan "arbetar" i motsatt riktning och det är ju jobbigt ändå...

Det lustiga är att socialdemokraterna av i dag med Mona i täten säger sig ha gjort sin läxa när det gäller skolan, men lik förbannat är allt samla gamla skåpmat som den usla politik som förvaltats av socialdemokratiska hjältar som den gamle Göran Persson, Ylva Johansson, Ingegerd Wärnersson (någon som minns henne…?), Thomas Östros och nu senast Ibrahim Baylan. I sossarnas Sverige är det fel att ställa krav, det är fel att säga ifrån och det är fel att bry sig… Med socialdemokraternas politik kommer bråkstackarna slås ut redan innan de nedre tonåren, i sossarnas Sverige är det bäst att blunda för problemen.

För hur skall man annars tolka det kompakta motståndet från just sossarna mot Jan Björklunds arbete med att vända och täta den läckande oljetanker som det svenska utbildningsväsendet är idag. Allt som Björklund säger förlöjligas, alla tankegångar som förs fram från utbildningsministern ges en annan innebörd som passar sossarnas argumentation. Men har det parti som lett skolan till att bli en plats där våld mot lärare och elever, såväl fysiskt som verbalt, är mer av ett habitualtillstånd än något ovanligt överhuvudtaget någon som helst trovärdighet när man yttrar sig? Svaret borde vara enkelt, svaret är ju nej någon trovärdighet finns det inte.

Jag beundrar de som idag väljer läraryrket, för att vara lärare i dagens skola är i många fall att balansera på masochismens gräns. Men hur många lärare står egentligen ut i dagens skolor, där man ena sekunden kallas för hora och nästa får ett suddgummi kastat i huvudet…? Hur roligt är det att försöka lära ut till elever som hellre sitter och spelar spel på mobilen eller ointresserat sitter och sms:ar? Det kravlösa Sverige har nått sitt slut, det fungerar inte längre! Mer respekt för såväl lärare som andra elever måste till nu, och ett snabbt återinförande av ett betyg i ordning och uppförande skulle behövas redan från i morgon.

Länkar: AB1, AB2, AB3, AB4

7 kommentarer:

Carin Nordberg sa...

Du länkade dig till Aftonbladet så därför såg jag din blogg... Nu tror jag nog att vi är ganska diametralt motsatta i våra politiska åsikter (och nej jag är inte en föraktad sosse heller), men jag är ändå nyfiken på hur du definierar Björklunds arbete med den läckande oljetankern som du sätter som symbol för skolan.
Vilka tankegångar har utbildningsministern i fråga om att komma tillrätta med det samhällsklimat som för närvarande råder och hur menar du, eller han, att detta ska vändas?

Fredrik Antonsson sa...

Carin,
Tack för din kommentar. Skall försöka svara på din fråga, och jag kan nog dessvärre bara svara för mig. Bilden av oljetankerna har jag målat upp, så det är jag som får stå för förklaringen...

Att samhället idag är ett resultat av det som har hänt i Sverige under årens gång är väl klart. Utvecklingen är inte bra, därom borde alla kunna vara ense. Det handlar om en skola i förfall, en segregering som leder till brottslighet som leder till rasism och ett samhälle där kravlöshet är det största kännetecknet vid sidan av en total avsaknad av respekt för sina medmänniskor.

Att ställa krav är att bry sig, så ser jag det. Att ställa krav på våra barn nu leder förhoppningsvis till att det Sverige jag blir pensionär i om dryga 20 år är bättre än det Sverige som nu lider av att vi 60-talister, 70-talister och 80-talister fått växa upp i kravlöshetens Nirvana.

De generationer vi uppfostrar nu är vår framtid, och tittar man in i dagens klassrum blir man mörkrädd, vi måste vända utvecklingen även om det kommer innebära "blod, svett och tårar". Vi måste försöka, vi måste bry oss och vi måste ställa krav. Oljetankern är alltså både skolan och samhället, svårsvängd minst sagt. Läckaget är samhällsutvecklingen som märks även inom skolans domäner, och som vi måste få ordning på. Tydligare än så kan jag inte bli, hoppas det duger.

Carin Nordberg sa...

Nämen, det duger ju inte (för mig iaf). VAD är det som Björklund förespråkar (och som du, såsom jag läser det) som ska vända detta?
Blod, svett och tårar - det har vi väl alla till övers hoppas jag när det gäller socialt oacceptabelt beteende?
Det är inte acceptabelt att hota eller trakassera en annan människa anser jag OCH du.
Detta är ingen personlig diskussion, men din retorik lämnar mig med tomma händer - vad är det 'vi' ska göra?

Fredrik Antonsson sa...

Vilka krav du har Carin, det är ju nästan så man drömmer om det kravlösa samhället... ;-)

"Vi" skall tydligare markera vad som är rätt och fel, "vi" skall göra vad "vi" kan för att få ungarna på rätt kurs - hur lär de lärda tvista om till döddagar. Jag kan bara börja med att stödja ambitionen att ta den makt som elever med felaktiga preferenser tagit till sig och återigen göra att läraren blir både den formella och informella ledaren i klassrummet.

Min retorik är grovt generaliserande, elak och ibland åt fanders - tyvärr. Skulle nog behöva mer retorikutbildning, eller hur?

cripp sa...

Tänk om det vore så enkelt att vi alla kunde skylla på endast en sak när saker går dåligt.

Tänk hur lätt allt är då våld, segregering, flathet, sämre resultat, ovårdat språk, kanske t o m lågkonjukturen kunde packas ihop i en fin liten säck och sedan knytas ihop. På säcken skriver vi - skolans fel.

Tänk om vi alla kunde inse att vi har ett samlat ansvar för utvecklingen i vårt samhälle och att det kanske är dags att vi slutar flytta vårt uppfostringsansvar till skolan och istället tar det föräldra ansvar som kommer exakt då vårt barn föds.

Tänk om vi lät lärarna arbeta med det som de faktiskt är utbildade till och lät denna utsatta grupp få lite lugn och ro någon gång.

Tänk om vi alla skulle börja tänka lite istället för att skylla på andra.

http://cirkuscripp.wordpress.com/

Winston sa...

Ursäkta en gammal stöt som jag!
Men situationen kräver mitt inlägg.
Vad är det för fel på en hederlig gammal spanking för att få rätsida med busfröna i skolan, så att de ambitiösa kan kan få en lugn studiemiljö.
Sluta tramsa.
Dessutom bör lärarna räta på ryggen.

MVH
Winston Sr IV

Winston sa...

Den gamle har rätt!
Låt oss unga studieglada få andrum från stökiga skolkamrater, ta barnen ifrån deras odugliga föräldrar och sätt dom i arbete så dom får kröka rygg ett tag.

MVH
Winston Jr III