2009/02/09

JA, JAG VILL LEVA JAG VILL DÖ I NORDEN...


Thorwald Stoltenberg är en klok man på många sätt, trots att han är norrman. Den utredning om nordisk säkerhetssamordning som han tagit fram är på många sätt en karbonkopia på många av mina egna funderingar på hur vi kan bli tryggare genom samarbete. Dock så är det ju så att de nordiska länderna på intet sätt har förmågan att själva stå upp som garant för varandras frihet trots att finnarna har en armé i stormaktsstorlek.

Ett nordisk samarbete måste kombineras med en svensk och finsk anslutning till NATO för att bli trovärdigt. Norrmännen, danskarna och islänningarna finns ju redan där och jag har svårt att se att de lämnar organisationen för att förlita sig på Sverige och Finlands förmågor. Finland kan bidra, medan Sverige babblar på. Sedan vet ju alla att Sverige inte kommer bli medlem i organisationen förrän Mona är dödförklarad, något som förvisso borde kunna ske vilken minut som helst eftersom hjärndödsbegreppet nu gäller i landet. Men trots sitt tillstånd kan hon "tala" och "röra på sig" och Mona har ju stipulerat att sossarna inställning till NATO aldrig kommer förändras under hennes livstid, och eftersom kvinnan klargjort att endast hennes frånfälle kan få SAP på rätt kurs.

Det handlar om JAS-plan till Island, det handlar om amfibieförband, en marin eskader och en hel del andra säkerhetshöjande åtgärder. Men framförallt handlar det om den solidaritetsförklaring som den svenska regeringen vid varje regeringsförklaring tar upp utan att konungariket har någon som helst täckning för att vara solidariska. Jag skulle må bra av svenska JAS-plan på Keflavik, jag skulle njuta av en nordiska amfibiebrigad övade sida vid sida med sin brittiska kollegor i nord-Norge och jag skulle tycka att ett gemensamt nordiskt försvar i vårt område skulle utgöra en bra stabiliserande faktor. Men varför då sluta vid nordens länder, vi har ju baltstaterna att tänka på också...?

Utrikesminister Bildt är lite avvaktande och jag anar varför. Bildt vet att vi i dagens Sverige inte ens har förmågan att skydda oss själva och än mindre kan höja tryggheten hos våra grannar. Varför placera JAS-plan på Island när vi har lämnat Gotland åt sitt öde? Varför föreslår Stoltenberg en amfibiestyrka när vi är på väg att slakta de sista resterna av det gamla kustförsvaret? Bildt vet att vi i Sverige nått vägs ände för länge sedan - och att det är dags att ta närområdets och riktes säkerhet på långt större allvar än vad som nu är fallet. Vi är det största landet, vi måste ta på oss ledartröjan igen och sluta snylta på en organisation vi inte är medlemmar i eller på vårt östra brodersfolks försvarsansträngningar.

Just Finland är ju allas vårt föredöme även om försvarsminister Tolgfors titt som tätt vill försöka få det till att den finska försvarsmakten är en massa folk, med uråldriga vapen som kommer slåss enligt taktiken "Human waves" medan vi i Sverige minsann kan det här med försvaret... Vem i hela världen tror på sånt skitsnack? Man skrattar åt Sverige utomlands, man tycker de trupper vi bidrar med i utlandet är bra men man skrattar så länge detta är den enda sorgliga ursäkten som finns kvar av en försvarsmakt som för inte så länge sedan nämndes med respekt av grannar och andra. "Det var en gång..." som det står i sagoböckerna...

Länkar: SvD1,SvD2

2 kommentarer:

Bosse sa...

Efter Stoltenbergs utredning kan väl knappast Tolgfors fortsätta att driva tidplanen för försvarsproppen enligt nuvarande tidplan. Föreslaget samarbete måste ju få styra vilken typ av förband som sätts upp, storlek, beredskap mm, mm
Antingen säger vi blankt nej eller så granskar vi utkastet till försvarspropp utifrån den nya synvinkeln. Allt annat vore oseriöst.

Fredrik Antonsson sa...

Instämmer...