2009/04/22

ATT HÖJA ETT VALDELTAGANDE...

En socialdemokrat i Norrköping ägnar sig åt något som man med lite fantasi kan få till valfusk...

Svensson är ju i allmänhet rätt likgiltig inför att gå och uttrycka sin åsikt i valet till Europaparlamentet. Då kommer naturligtvis vi Moderater med nytänkande och friska idéer om hur vi nästa gång det blir dags, 2014 närmare bestämt. Det handlar om att rösta med ett sms, en teknik som mitt andra hemland Estland redan provat i kombination med internet-röstande.

Eftersom socialdemokratin alltid skall vara emot de förslag som kommer från oss, ärans och hjältarnas företrädare i det blåa, kärleksfulla partiet så kommer man naturligtvis skicka fram Sven-Erik Österberg för att buttert avfärda påhittet som nonsens och trams eller locka fram en Ibrahim Baylan till någon morgonsoffa där vi kommer att få höra att det tredje steget i jobbskatteavdraget i kombination med den avskaffade förmögenhetsskatten och de sänkta ersättningsnivåerna i A-kassan ligger bakom det faktum att endast en tredjedel av svenskarna beräknas rösta i EP-valet.

Förmodligen kommer SAP efter ett uselt EP-val starta minst 3 olika rådslag för att hitta orsaken till ett lågt valdeltagande bland de egna och för att hitta egna lösningar, där svår teknik inte skall behövas blandas in. Resultatet lär väl bli att det skickas ut horder av socialdemokratiska valarbetare in på demensboenden, sjukhem och andra instutioner där synsvaga, viljelösa och apatiska människor kommer få ett valkuvert och en valsedel att stoppa och vips så stiger valdeltagandet...

Det har ju hänt förut, faktiskt men då handlade det väl mer om att vinna valet än att höja valdeltagandet. Platsen då var Hässelby, året var 2002 och två sossar kämpade envist för att ge alla förvirrade och dementa möjligheten att genom ett valsystem med enbart ett valbart parti ta sitt demokratiska ansvar och rösta. Då var då och nu är nu men det finns ju fler sätt en just genom regelrätt valfusk där man kan se att slutklämmen på partinamnet inte är något annat än falsk marknadsföring. Just där är ju min hemstad Sundbyberg ett uppenbart exempel, eller hur skall man annars tolka det socialdemokratiska kommunalrådets kommentar om ett moraliskt förkastligt avhopp som raderade ut ett klart valresultat: "Sundbybergsborna bör vara ganska glada att det blev som det blev" skrattar hon fram när det framkommer kritik mot att en av avhopparna skall ta över som ordförande i valnämnden.

Länk: SvD

1 kommentar:

Per-Ola sa...

Det har later sakert gammaldags, men hall hart i valdagen! Det ar en sa hard och fast "markor" for demokratin att man inte bor tillata att den luckras upp med nagra "hippa" alternativ som dagens teknik de facto mojliggor for.

Har i USA sa forsoker man mer och mer att STANGA vallokaler till forman for postrostning (absentee ballots), och i forlangningen aven eletronic balloting. Helt fel i mina ogon, som under alla ar minns hur just valdagen var en ganska "helig" dag da man tog sina skor och fysiskt travade ivag till vallokalen for att gora sin rost hord. Pa vagen dit traffade man grannar, vanner, och alla andra som ocksa utnyttjade sin ratt att rosta/paverka. I Sverige, trots alla pappersroster, kunde man oftast senare samma natt fa ta del av de slutliga valresultaten.

I USA tar det en herrans tid, och man anvander i vissa omraden "paperless voting machines" av mycket tveksam kvalitet - med ett direkt hot mot demokratin som resultat. Inte ens nar man scannar valblanketten pa plats kommer resultaten fram inom en rimlig tid. Undrar varfor...

Folk rostar om de kanner sig engagerade, om de kanner att de kan paverka, och om de tror pa systemet. Att rosta via t ex SMS (eller elektroniskt pa nagot annat satt) ar bara ren slohet, och en oengagerad/oinformerad rost kan man kanske till och med vara utan (farlig tanke, men det ar minst lika farligt om folk rostar "left and right" bara for att de kan - utan att vara insatta och ha ett hum om vad deras val faktsikt kan resultera i).

"Kollektivet" (dvs de som KAN rosta) maste vara engagerade. For att komma dit, sa maste politiker vaga sticka ut nosen och rora om i grytan.

Gar man ifran pappersrosterna sa for man in ett antal faktorer som gor att rostandet kan sparas till individer, och det blir valdigt svart/omojligt for rostande att verifiera att en rost faktsikt raknats (man saknar en audit trail som folk tror pa).

Demokrati ar ett imperfekt system, rosta inom en demokrati ar ocksa imperfekt, men mojligheten att rosta anonymt - och ha fortroende for resultatet - ar nagot som alla borde forsvara som just en av demokratins grundprinciper!