2009/04/30

MIN HJÄLP TILL WANJA


I morgon är det rörelsens helgdag, och eftersom rörelsen under en stor del av 1900-talet var samma sak som det statsbärande partiet så föll det sig väl naturligt att i Sverige, liksom i flertalet COMECON-länder ha den första dagen i maj månad som allmän helgdag. I länderna bakom Järnridån föll det sig naturligt att ha en helgdag då alla medborgare med eller mot sin vilja skulle ut och manifestera medan vi i Sverige trots allt hade en relativt stor andel av befolkningen som inte hade samma ideologi som de flaggviftande skarorna varför just första maj var en bra dag att bota bakfyllan på efter en våt valborg.

Förra året så lockade Sundbybergs sossar med benäget bistånd från Solna cirka 135 deltagare till sitt paraderande - 135 personer av en sammanlagd folkmängd på 100.000 personer utnyttjade helgdagen till det som den var tänkt för. Är det riktigt bra att ha en helgdag för att 135 personer, dvs 0.14% av städernas sammanlagda befolkning vill manifestera politiskt, är det en helgdag värd att värna? Varför inte bara säga att den första lördagen i maj månad duger bra som promenad- och populismdag?

Nåväl, nu är det som det är och kanske är jag bara avundsjuk att vårt parti inte fått en allmän helgdag att ge uttryck för vårt missnöje med makten - vi har ju under en stor del av 1900-talet haft mer kritik att framföra mot just den politiska makten än de som snott åt sig en helgdag. Att likt sossarna gå ut och demonstrera mot sig själva, vilket ju faktiskt varit fallet under en klar majoritet av den tid som 1:a Maj har varit en helgdag ter sig för mig något absurt, ett tecken på en politiskt schizofreni...

Men i morgon är det så dags igen och jag längtar efter att höra ifall huvudtalaren i Sundbyberg har tagit åt sig av mina råd, mailade till LO. Det är nämligen Wanja som kommer till Sundbyberg i år, och det kan väl möjligtvis få fler att marschera och för att lyssna på det politiska hyckleriet när det är som värst...

Jag hade tänkt lägga ut denna text i morgon, men jag tror att jag kommer att ha fullt upp att kommentera tonvis med svammel då så ni får ta del av "Mitt tal åt Wanja" redan innan ni super ner er och går och skrålar något framför en brasa... Läs, analysera och njut:

"Kamrater, vänner, Sundbybergare,

Tiden har kommit för oss att markera vår avsmak för det samhälle som alliansen nu skapat, ett samhälle där fackpampar tillåts sitta i dussintals styrelser och klubba igenom höga bonusar åt allt och alla - det är alliansens fel, precis som allt är alliansens fel! Det är alliansens fel, och i synnerhet Per Schlingmanns fel att just jag sov mig igenom styrelsemöte efter styrelsemöte - bara att se karl'n gav mig ju mardrömmar som jag vaknade av - och var skulle jag sova om inte hos AMF?

Kamrater, det är så synd om oss just nu - ingen förstår oss och vi vet inte varför. Hur skall vi kunna bli tydliga mot de väljare som eftersträvar just tydlighet när det är Mona och jag som skall försöka formulera vår vilja, våra ambitioner? Kan det bli tydligt, kan det måhända bli så otydligt att man faktiskt tror att det är tydligt eller skall vi fortsätta på den inslagna vägen av korkade utspel tills väljarna börjar tycka så synd om oss att de tar oss till sitt hjärta i ren empati...?

Kamrater! Det är ju rätt få av våra väljare som har förstått sambandet mellan den pågående finanskrisen, lågkonjunkturen och den politik som de unga, snygga killarna med de lika unga och snygga kvinnorna i regeringen har bedrivit. Det är ju faktiskt så att det ÄR Anders Borgs fel att världen idag ser ut som den gör, tro mig. Anders Borg är faktiskt samma person som Damien i Omen-filmerna, Lucifers son och samhällets fiende nummer ett. Varför tror ni att herr Borg annars envisas med att behålla sin hästsvans trots att han blir till allmänt åtlöje på ministermötena? Jo, Anders Borg har ett födelsemärke i nacken - ett märke som bevisar just det jag nu säger - Belsebub Borg är hans verkliga namn och tre sexor göms av hans fläta!

Kamrater! Svininfluensan är här och ni vet ju vilka vi betraktar som svin - Alliansen! Självklart måste ju Maria Larsson, Mats Odell och Göran Hägglund ligga bakom den här pandemin. Varför vill de annars förgöra apoteksmonopolet och göra det möjligt för kapitalisterna att öppna sina egna undermåliga apotek som tjänar stora pengar på folks rädsla för just denna pandemi. Svininfluensa, ett mer passande namn tror jag aldrig att jag hört faktiskt... Med ett monopol hade smittan stoppats vid våra gränser, så är det kamrater!

Kamrater! Det känns underbart att vara i en stad där socialdemokraterna i nära samarbete med sina framtida koalitionsvänner har makten, med ett starkt väljarstöd i ryggen. Sundbyberg är en stad där gatorna och partiet är ett, en stad där träden och fullmäktigeledamöterna delar samma visioner, en stad där vi är stolta över en hög skatt - en skatt som kommer medföra att stadens medborgare snart kan bada i gåsträck och där en en konstbunker byggs. Sundbyberg är en stad som genom att anställa massor av kommunalråd drar sitt strå till stacken mot den arbetslöshet som alliansen cyniskt skapat för att förslava de arbetande massorna.

Kamrater! Till alla Er som stått här med era hätska plakat, visat mig långfingret och bett mig dra hem till Anders Borg - jag känner ert stöd, jag känner mig stark och jag vet att om ni bara lyssnar på mina förklaringar kommer att förstå att jag har simultankapacitet nog att sitta i 24 styrelser, vara ordförande i LO och sitta i partiets verkställande utskott och överallt sköta mig oklanderligt. Jag är Wanja, det inte jag kan det kan ingen annan heller. Tack kamrater, tack för gratisfrukosten denna morgon - nu drar jag till Norra Bantorget och berättar för kamraterna i huvudstaden att Sven-Otto Littorin äter arbetslösa tonåringar till frukost, att Jan Björklund ser skolmassakrer som en del i kampen mot flumskolan och att Maud Olofsson i själva verket är en häxa på 612 år...

Upp till kamp..."

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN, AB1, AB2, Expr1, Expr2

3 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Toppklass Fredrik!

Nästan så man blir sugen på att hacka in sig i sossarnas högtalarsystem och köra ut ditt tal istället för Wanjas.

Tokmoderaten sa...

Tack Mattias! Skall vi träffas vid Nybergs Torg en halvtimme innan tåget kommer fram då...? ;-)

Jacqueline Carsbo sa...

Haha! Helt underbart! Förgyllde min morgon.