2010/03/25

ATT BLUNDA SÅ HÅRT ATT DET GÖR ONT


Förmodligen satt varenda politisk bloggare eller tyckare av rang bänkade framför TV:n igår kväll för att se på spektaklet på TV4 - debatten mellan Mona och Fredrik. Vi satt där och tittade på en rätt intetsägande tillställning, vi tittade på de två utifrån våra redan fastetsade bilder av vem som är god och vem som är ond, vem som har rätt och vem som har fel. Med dessa cementerade åsikter, som aldrig går att rucka på, sätter vi oss sedan för att skriva av oss antipatin om motparten och den okritiska kärleken till den egna husguden - så även jag.

När jag satt igår framför TV:n och knappade ner mina funderingar om den pågående debatten så var jag ju fast i min övertygelse om att det var Fredrik Reinfeldt som var minst dålig av de två. På samma sätt satt mina kollegor i sosseriets NetRoots och tyckte att Mona Sahlin var den som väckte mest beundran. Men jag ville ju se hur kreti och pleti, tittarna väljarna såg på debatten - och tack vare de tre nyhetssidorna på Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen så kan man se en rätt tydlig indikation på vem som faktiskt "vann".

På Aftonbladet har lite drygt 20.000 läsare tyckt till, och resulatet blev 68.9% som tyckte att Reinfeldt var bäst, och det matematiska snillet räknar då snabbt ut att 31.1% var förförda av Monas retorik och leende. Hyfsat tydlig utslag ifall ni frågar mig...

Klickar mig vidare till Expressen, där 4.200 har uttryckt sina åsikter och ger statsminister Reinfeldt ett övertag på 81% mot 19% för oppositionsledare Sahlin. Färre tyckare men ett ännu tydligare utslag.

Slutligen vidare till nyhetsvärldens motsvarighet till Bibeln, till Svenska Dagbladet. Som den lite mer exklusiva tidning man är så har man lite färre läsare som väljer att bidra till att bringa klarhet i frågan om vem som vann debatten. Sahlin når upp till 14% medan Reinfeldt borde vara nöjd med att 86% gillade honom bäst. Ännu färre tyckare, men ett resultat som inte ens den mest enögda sossen borde kunna negligera.

Tre undersökningar, samma resultat - samma strömningar i opinionen. Men man kan ju välja att blunda för det uppenbara, att blunda så hårt att det gör ont eller leta rätt på en sandlåda i trakten av Quality Hotel Nacka som man kan leka struts i. Just så beter sig Peter Högberg, röd bloggare från Vimmerby, när siffrorna inte passar hans bild av vad som är rätt och riktigt. Det är just när man inte vill se det uppenbara som den politiska enfalden blir som tydligast...

Ni kan titta till Peter Högbergs resonemang här, ett blogginlägg som inte andas ett spår av oro över det faktum att i runda slängar 75% av tittarna igår tyckte att Reinfeldt var bäst. När 3 av 4 tittare föredrar den sittande statsministern så grottar Högberg ner sig i akademiska resonemang och en verklighetsflykt där det inte är alltför avlägset att tycka att Högberg vill idiotförklara alla de som inte tyckte att Mona var bäst.

Peter Högberg tillhör i vanliga fall de mest läsvärda sossebloggarna i mina ögon, lätt att känna med och lätt att tycka om men här blev ambitionen att lindra Monas smärtor löjeväckande. Ofta får man höra snacket om att Nätrötter och sossar äger de sociala medierna och håller i taktpinnen på Internet. Borde då inte fackmedlemmar och particykloper tvångsmobiliseras för att kunna frisera de mörka siffrorna till något mer ljust? Eller är det så att man innerst inne tycker att det här med TV-debatter inte är Mona Sahlins forum?

Jag är övertygad om att undertecknad och Mona skulle ha det trevligt över en lunch, en fika eller en öl. Hon utstrålar ju ofta en folklighet som förmodligen gör sig bättre på en annan arena än en TV-studio eller en plenisal. Vi skulle nog kunna sitta och spåna, Mona och jag, tills dess det gick upp för henne vem jag var och det skållheta kaffet hälldes över mina genitalier eller den iskalla ölen råkade spillas innanför min åtsittande tröja. Mona är och kommer aldrig framstå som bekväm i formatet med att mötas i en debatt i TV - gång efter gång blir de negativa siffrorna en plågsam repris för en kvinna som inte når ut genom rutan...

Länkar: SvD, DN, Expr, AB, Mary

3 kommentarer:

Unknown sa...

Jag bugar med min ömma nacke. Ni måste se över sandlådorna i huvudstaden med omnejd. Det gick inte att finna en enda att stoppa huvudet i så jag fick bevittna denna tillställning.

Men håll med om att det blir lite märkligt när det är så stora skillnader mellan Mona och Fredrik oavsett vem man personligen tycker är vinnare

Tokmoderaten sa...

Stackars dig, Högberg!

Och jo, siffrorna är närmast övertydliga - det blir ju lite kommunistiskt val över siffror där den ena parten vinner med 80-20.

Antingen beror det på att folk tycker att "ni" har en ledare som inte gör sig i TV, eller på att Alliansvurmarna är bättre på att rösta i dylika undersökningar eller på ett tekniskt fel... ;-)

Oavsett vilket, så kan vi väl enas om att tittare och läsare gav Reinfeldt segern. Om sedan siffrorna är 60-40, 70-30 eller 80-20 betyder ju bara något för oss som är skadeglada av oss.

MVH!

Unknown sa...

Hm spännande med Fredrik som kommunistledare. Tror du det går hem i bunkern som en strategi inför valet?...:)