2010/03/04

TVÅ HJÄRNOR - FYRA TANKEBANOR...


Statsminister Fredrik Reinfeldt skrev en gång en bok med det passande namnet "Det sovande folket", en bok han inte vill kännas vid idag. Oppositionsledaren Mona Sahlin har också lyckats plita ner texten till en bok som hon denna dag helst skulle vilja se som virke på ett bokbål. Monas bok "Med mina ord" har dessa dagar kommit att få mer media än någonsin tidigare och det som Mona en gång skrev var faktiskt riktigt bra och "höger-sossigt".

Men medan Fredrik Reinfeldt har blivit klokare med åren och faktiskt har lyckats hitta en gyllene medelväg där faktiskt välfärds-Sverige får leva kvar så har Mona gått åt motsatt håll. Det hon en gång skrev om de hushållsnära tjänsterna var klockrena tankar och sådant man inte längre får uppleva från Mona.

"Att skattesubventionera en byggnadsarbetare som bygger om köket är helt okej. Men att subventionera (hjälpa) ett företag som anställer en städerska att städa i samma kök är förkastligt. Jag har aldrig hört någon kalla byggnadskillen för dräng. Men städerskan blir alltid piga." skrev Mona, och texten skulle lika väl kunna vara saxad från någon av oss Alliansbloggare som står upp för RUT och de som arbetar med hushållsnära tjänster.

Hela den här debatten måste vara en plågsam självspäkning för sosseriet. Innerst inne vet man att motståndet mot de hushållsnära tjänsterna är fel och impopulära, att man tvingas till feltänk efter feltänk bara på grund av att Ohly tagit över som de rödgrönas chefsideolog. Sossarna i storstäderna som varit pragmatiska och framåtsträvande sitter nu i en rävsax som de inte kommer ur. Vad känner Micke Damberg och Helene Hellmark-Knutsson i detta nu? Är de nöjda med att partiet av kvasi-kommunistiska ideologiska tankevurpor tar fel väg? Jag tror inte det...

Och när Aftonbladets ledarredaktion ställer hushållsnära tjänster mot en utvilad barnmorska så visar man bara hur inskränkta man är där i sin glasbubbla vid Globen. Man relaterar till prioriteringar som inte behöver ställas mot varandra, man snurrar in sig i ett absurt resonemang: "Vill föräldrarna ha en ren lägenhet eller vill de hellre att en utsövd barn­morska förlöser deras barn?" Att göra svarta pengar vita är bra för sjukvårdens finansiering, och kan det inte vara så att även barnmorskan kan vara mer utvilad ifall hon får samma möjligheter att använda hushållsnära tjänster som sosse-eliten? Eller är en barnmorska som kämpar både hemma och på jobbet med ett livspussel som knappt går att lösa en bra barnmorska?

Mona lyckades skriva något vettigt i sin bok för länge sedan, Fredrik Reinfeldt fick mest ner saker han ångrar idag. En har sökt bot och bättring, en annan låter en kommunist diktera den framtida politiken. Väljer väljarna någon som utvecklas eller någon som regrederar när de gör sina val om drygt sju månader...?

Länkar: AB1, AB2, AB3, SvD, SvD, DN, Expr, Kent, Hagwall, Krohn, Ankersjö, Helene HK (s)

Inga kommentarer: