2010/03/11

DE FULARE FACEBOOK-GRUPPERNA...


Dessa Facebook-grupper kan ju verkligen ge mig huvudvärk, när grupper man en gång gick med i utvecklas till något helt annat än vad man trodde den där dagen då man "joinade". Nu är det en anställd hos statsrådet Nyamko Sabuni som helt oförskyllt satt ner foten i en potta - hon var med i en grupp där folk har klistrat in hyfsat smaklösa, rasistiska bilder. Gruppen heter "Mona Sahlin som statsminister - Nej tack!" och även jag var med i den där gruppen skulle det visa sig.

Men efter att ha ögnat igenom en massa bilder som faktiskt var mer vulgära än de som jag brukar pryda mina blogginlägg med så tog jag beslutet att säga tack å hej. Visst säger jag verkligen nej tack till Mona Sahlin som statsminister, men jag säger faktiskt ännu lite mer nej tack till rasister som kladdar och svärtar ner Facebook-grupper.

Nu kan man väl tycka att skenheligheten har fått ett nytt ansikte i Tokmoderaten eftersom jag brukar vara rätt så elak mot just den där Mona Sahlin. Men jag tycker inte illa om Mona för att säger ditt eller datt om flyktingar, integration eller nationens framtid - jag tycker illa om att Mona aspirerar på att ta över en roll som hon inte är kompetent nog att ta över. Mona Sahlin och jag är inte ense om speciellt mycket men i frågan om alla människor lika värde oavsett religion, ursprung, kön eller sexuell läggning. Man kan tycka mycket om att Mona Sahlin kan bli statsminister om lite drygt ett halvår - men när man hackar på Mona för att hon står upp för allas lika värde slår man fel. Att sedan Mona med några rätt korkade uttalanden om svensk midsommar och lite annat smått och gott kan tyckas förlöjliga urbefolkningen är annan sak...

På mitt Facebook-konto kan man konstatera att jag är med i 80 stycken olika grupperingar som i många fall handlar om politik. Det finns inte en chans i världen att jag kan garantera att alla dessa är helt fläckfria och politiskt korrekta - och det är inte heller min ambition. Men jag vill inte vara med i grupper där främlingsfientlighet och intolerans är beståndsdelar. Därför lämnade jag den där gruppen som både jag och Sabuni-trälen var med i, och jag har ofta gnällt när den rasistiska bilder ploppade upp på gruppen som samlade fler fans för en lyktstolpe än självaste Mona Sahlin. De dök upp där med, men den ansvariga städade ofta och kliniskt.

Det finns några grupper som jag är med i och som kan framstå som onödigt elaka. Till exempel så är jag med i "Ge Aktuellts Lennart Persson sparken", "Ibrahim Baylans borgerliga fan-club", "Filippa för snygg för Fredrik" , "Alla vi som vill ha en moderat partisekretare i Moderaterna" samt "Mona Sahlin - Nej Tack!". Mitt medlemskap i dessa grupper står jag för fullt ut, och är inget jag skäms för. Sedan finns det massor av grupper seriösa grupper som jag är med i som har ett mer seriöst politiskt budskap som en återskapad dubbelmonarki Österrike-Ungern, grupper som stöttar Falklandsöarnas rätt att förbli brittiska och som vill återskapa ett svenskt försvar - och tillsammans med en massa grupper om musiksmak och sportpreferenser så spretar jag något enormt.

Det är 80 grupper totalt, och jag har ju gått med i allihopa av en eller annan anledning. Men att kolla upp dessa 80 grupper hela tiden, och välja bort de som ändrar inriktning, är helt omöjligt trots att jag tillbringar den mesta lediga och vakna tiden framför datorn. Att då blåsa upp det till en nyhet att en politisk tjänsteman på ett departement är med i grupper där president Obama finns som apa på en bild. Det hade varit en annan sak om det var just den politiska tjänstemannen hade klistrat upp rasistbilder själv - då fanns det ett nyhetsvärde.

Länkar: AB

1 kommentar:

Mattias Lönnqvist sa...

Icke att förglömma, den viktigaste gruppen som du är med i: ÅÅFS