2010/03/30

EN KNUFF HIT, EN KNUFF DIT...


En av de viktigaste listorna för de politiska bloggarna är den så kallade Knuff-listan, en lista som anses mäta hur betydelsefull en blogg är. Knuff mäter inlänkningar, och en länk från en högt rankad bloggare är mer värd än en dito från en inte lika framgångsrik bloggare. Visst, man kan se listan som ett forum för bloggarnas inbördes beundrande, där man masserar varandra med länkar och uppmärksamhet. Men i brist på en funktion som mäter såväl länkar, besöksstatistik, RSS-prenumerationer och vilka bloggare som når samhällets toppskikt i form av höga politiker eller journalister så är Knuff ett av två bra alternativ. Det andra alternativet är Martina Linds fantastiska kreation, Politometern, som på allvar utmanar Knuff.

Under en lång period så samlade sossen Krassman in information om hur de politiska bloggarna stod sig jämfört med varandra, och han gjorde det på ett förtjänstfullt sätt. Men som den sosse Krassman är så fick vi Alliansbloggare bara vara med i jämförelserna så länge vi var långt efter och tappade mark. När den dagen kom, dagen då Alliansbloggarna såg att det barkade åt helvete, började lyfta varandra i kragarna och så sakteliga började flytta fram sina positioner - ja, då var particyklopen i Krassman framme. Hux flux började bara sosse-bloggarnas interna positioner att redovisas, och där dog den okritiska granskningen och trovärdigheten hos Krassman...

Jag har inte haft koll på Knuff-listan men har från och med detta datum, den 30 mars, börjat utvärdera bloggarnas framfart och tillbakagång på det slagfält som är de sociala medierna för politikernörden. Eftersom jag inte har en aning om hur Knuff-listan såg ut för en vecka sedan, så sätter jag i denna första analys ett lite längre perspektiv på hur man flyttat sig och sin blogg. Det var bara att gå tillbaka till Krassmans inlägg daterat den 30 januari, och se vad som har hänt på två månader. Jag försöker axla Krassmans mantel, den har bar innan han plockade motståndarna av planen och började ägna sig åt självbedrägerier.

Så varsågoda, Tokmoderatens första Knuff-lista för bloggar med rötterna i något riksdagsparti.

30/3 resp 30/1 Blogg +/-
2./1. Peter Andersson (s) -1
4./8. Kent Persson (m) +4
6./9. Johan Westerholm (s) +3
10./10. Mary X Jensen (m) +-0
11./12. Rödgrönt samarbete (s,v,mp) +1
13./15. Mark Klamberg (fp) +2
14./14. Kulturbloggen (s) +-0
15./16. Per Ankersjö (c) +1
16./26. Peter Högberg (s) +10
17./34. Röda Berget (s) +17
19./32. HBT-sossen (s) +13
20./24. S-buzz (s) +4
22./19. Kristian Krassman (s) -3
24./11. Dick Erixon (c) -13
25./30. Magnus Andersson (c) +5
28./31. Ett hjärta rött (s) +3
30./?? Jinge (v) ?
31./27. Johan Ingerö (lib) -4
33./49. Tokmoderaten (m) +16
35./36. Claes Krantz (s) +1
39./?? Martin Moberg (s) ?
40./?? Fredrik Federley (c) ?
41./38. Veronica Palm (s) -3
43./44. Bodströmsamhället (s) +1
47./46. Annie Johansson (c) -1
48./?? Seved Monke (fp) ?
50./?? Amanda Brihed (fp) ?

Som synes finns det en hel del frågetecken som jag inte har något svar på denna vecka, Kommande vecka kommer några av dessa möjligtvis rätas ut till utropstecken, medan några andra kommer att ha siffror man inte är nöjd med. Under de två månader som passerat sedan slutet av januari så kan man konstatera att de stora "vinnarna" är Röda Berget, Tokmoderaten, HBT-sossen samt Peter Högberg - jag och tre sossar...

Dessa är de första stegen i att faktiskt låta alla bloggare att följa med upp och ner på listan, utan politisk censur i med- eller motgång. I framtiden avser jag utveckla listan med flera olika parametrar och värderingar, för att om möjligt hitta den där listan som faktiskt säger det den vill säga - tips och råd tas tacksamt emot!

5 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Personligen så lägger jag inte så stor vikt vid dessa listor utan skriver det jag länkar och det jag vill. Det kan gå inflation i länkningar och då försvinner syftet med det hela.

Tokmoderaten sa...

Instämmer Mary. Jag länkar bara till sånt som jag vill att mina läsare skall titta till, men sedan är man ju glad ifall folk faktiskt uppskattar det man skriver å länkar upp mig - bekräftelsebehovet sägs det...

Peter Soilander sa...

Jag har konsekvent struntat i att länka fram till Politometern (PM) dök upp på scenen, efter deras närvaro har jag gjort en kovändning. Martina Lind har gjort ett bra grundarbete för de politiska bloggarna. PM känns mer seriösare än Knuff i det politiska bedömningssättet, vilket gör länkarna mer meningsfulla. Här brukar jag länka till FP för att skapa en bra relation, till C för att uppmuntra, och så till er, M, för att acceptera ert ledarskap i Alliansen. Både C (Dick) - bra jobb förresten, V (Jinge) och PP känns väldigt överdimensionerade på nätet, vilket visar på en aspekt att det går att göra karriär här om den rätta ambitionen faller in. KD är ju kryptiskt små även om min blogg mest faller in under ramen "inkvoterad". Sedan finns det ett underhållningsvärde att mobba KD, men gällande PP som näst intill påminner om en tonåring som inte snytit sig så behandlas de som kungar i jämförelse. Nej, medieklimatet har blivit avsevärt bättre efter Politimetern. Martina slår hål på många tomma ballonger och sätter den politiska diskussionen i centrum.

Happy blogging!

Krassman sa...

Bra initiativ Antonson. Jag får även tacka dig för ditt misskrediterande av min egen person.

När jag väl släpper "bomben" gällande dina moraliska betänkligheter i diverse spörsmål så skall jag innan jag trycker på publicer-knappen läsa detta inlägg och sedan se fundera över hur jag skall avgöra ditt livsöde.

Återigen, tack......

Michael Gajditza sa...

Av naturliga skäl tycker jag som partipolitiskt obunden att det är tråkigt att det inte finns möjlighet även för oss att finnas med. Den blogg jag driver och andra bloggare med motsvarande inriktning, våra bloggar är ju på intet sätt mindre politiska bara för att vi som skriver inte tillhör något parti. Hörde dock alldeles nyligen något om att det kanske skulle vara på gång och det skulle i så fall vara roligt. Vi får se hur det blir.