2010/03/10

ATT SÄTTA SPRÄTT PÅ SKATTEPENGAR...

Christer G Wennerholm firar vinnaren i Stockholms stads mobil-maraton, Yvonne Ruwaida.

Den miljöpartistiska politikern Yvonne Ruwaida är uppenbarligen en kvinna som skiter i att skattebetalarnas pengar skall gå till vård, skola och omsorg. För reser hon inte upp 70.000 kronor i en allt annat än miljövänlig taxibil så ringer hon upp nästan 45.000 kronor på lite mer än ett och ett halvt år. De som betalar telefonräkningen är de som bor i kungliga huvudstaden och som betalar skatt, medan det var landets alla skattebetalare som bidrog till hennes flängande med taxi.

Yvonne Ruwaida ringer alltså extremt mycket och talar enligt egen utsago med sina väljare över telefon. Hur vore det om hon av respekt för de väljare som hon vill sno ännu lite mer pengar av genom ogenerade skattehöjningar såg dessa i ansiktet när hon talade med dom istället? Det skulle spara pengar till vettigare saker än ett radiovågsflöde kring Ruwaida som måste liknas vid en mikrovågsugn. Det värsta av allt är att hon inte verkar skämmas över att låta skattebetalarna pröjsa all hennes telefontid och tid på nätet.

Vill man så kan man snabbt räkna ut att det Yvonne Ruwaida håller på med måste betraktas som hälsovådligt. Finns det något som helst samband mellan flitigt mobiltelefon-användande och hjärnskador så kan vi ju kanske hitta förklaringen till Ruwaidas plågsamt tafatta bortförklaringar.

En snabb kalkyl baserat på Telias abonnemang "Prata på" som borde passa Ruwaida som handen i handsken ger vid handen att det inte kan vara ofta hon pratar med någon face-to-face. Under 2009 ringde Ruwaida för 31.841 av Stockholmarnas skattekronor. Enligt avtal så kostar surfande med mobilen max 9 kronor per dygn vilket gör att Ruwaida maximalt kommer upp i en surfkostnad på 3285 kronor på ett år. Då återstår det 28.556 kronor för Ruwaida att ringa för...

Minutkostnaden för en "Prata på"-are är 29 öre per minut till alla nät. Med en snabb genomräkning så får till och med en ekonomiskt retarderad person som jag fram att det är mycket, mycket och jättemycket tid som Ruwaida sitter med sin tjänstetelefon klistrad vid örat. På en månad kommer hon upp i samtalstid på 8207 minuter under förutsättning att hon ringer inom landets gränser. Hela 8207 minuter som i timmar blir 136 och är det bara jag som börjar rysa? Om nu Ruwaida skulle jobba 40-timmarsvecka, som hon naturligtvis inte gör, så skulle det innebära att hon tillbringade 3 av 4 veckor med att prata i nallen från morgon till kväll, utan avbrott.

Slår man sedan ut summan per dag så blir det 4.5 timmar/dag om man räknar alla veckans sju dagar men 6.8 timmar/dag om man räknar det som skall räknas som en normal arbetsvecka. Hutlöst mycket, och det värsta av allt är att det är skattebetalarna som pröjsar oavsett om de vill eller inte.

Under nattetid har jag under det senaste året haft ett antal konstiga samtal från en kvinna som ostrukturerat svammlar och vägrar att sluta prata på. Motparten lyssnar inte alls på mina försök att ta mig in i monologen för att få det att bli en dialog. Malandet i mobilen är monotont, rogivande och faktiskt sövande - så jag kan ibland låta ljudet i mobilen söva om mig. Nu undrar jag ifall det kan vara denna Ruwaida som ringer till mig för att timme ut och timme in försöka omvända mig till Miljöpartismen medan jag ligger och sover som en liten spädgris...? Har hon skyddat nummer, Yvonne Ruwaida? I så fall kan ju även jag indirekt lastas för Stockholmarnas skattefinansiering av en mobilmissbrukare eftersom jag inte lägger på.

Annars är det väl rätt naturligt att tro att det är kötid i de olika taxibolagens växlar som tär på stadsbudgeten, en rimlig slutsats om ett orimligt ringande - eller hur?

Länkar: DN

7 kommentarer:

Adam Axelsson sa...

Alla partier har ett årligt skattefinansierat partistöd. Om kostnaden för mobiltelefoner är hög eller låg så påverkar det inte skattebetalarna ytterligare, utan endast Miljöpartiets kanslibudget. Våra höga kostnader för kommunikation innebär helt enkelt att vi har mindre pengar till annat. Effektiva och mobila kommunikationsverktyg är en medveten prioritering från vår sida.

Miljöpartiet välkomnar en löpande och hård granskning av oss som parti. Inte minst på grund av att vi finansieras genom skatter och för att vi aspirerar på mer politisk makt. Under veckan har vi har fått kritiska frågor om användandet av mobiltelefoner samt de kostnader som det har medfört.

Våra ledande politiker gör sig väldigt tillgängliga för stockholmarna och media. De arbetar mycket, deltar i möten och pratar med många stockholmare. De är alltid tillgängliga, inklusive kvällar, helger och under ledig tid. Helt enkelt – om en journalist ringer oss på julafton så tar vi oss tid och svarar.

Mobiltelefonen är ett centralt verktyg i allt detta. Telefonen används inte bara för att prata utan är även ett verktyg för att läsa och skriva e-post, läsa dokument, hålla kalendern uppdaterad, vara aktiv i sociala medier och för omvärldsbevakning via internet.

Kostnaderna har varierat i perioder, men generellt ligger de på en hög nivå. Topparna i ökade kostnader kommer främst ur ökad datatrafik i mobiltelefonen samt då någon har befunnit sig utomlands. Från och med i år har vi ett fastpris-abonnemang för datatrafik i mobiltelefon, till en kostnad på ca 200 kr i månaden.

Vårt oppositionsborgarråd i Stockholm, Yvonne Ruwaida, är den som tydligast använder mobiltelefonen i sitt arbetssätt och för att göra sig tillgänglig. Under de senaste 21 månaderna (dvs från april 2008 till och med december 2009) är den totala kostnaden för hennes mobiltelefon ca 48 500 kr, dvs ca 2300 kr per månad. Av dessa 48 500 kr är ca 17 800 kr för datatrafik och ca 3500 kr för sms och mms. Inom de 48 500 kr ryms även ca 3900 kr för privata telefonsamtal, vilket regleras genom löneavdrag.

Vi har gjort all information om kostnaderna för våra mobiltelefoner tillgänglig för de journalister som ställer frågor.

Gröna hälsningar,

Conny Wahlström, Kanslichef
MILJÖPARTIET DE GRÖNA I STOCKHOLMS STADSHUS

telefon: 08-508 29 694
mobiltelefon: 076-12 91 361
e-post: conny.wahlstrom@stockholm.se

Tokmoderaten sa...

Tack för informationen Conny, det var ju trevligt att ni Gröna tittar in. Men vem är Adam som skickade in försvarstalet?

Peder sa...

Det verkar som att man mailar runt till alla som kritiserar den höga telefonkostnaden. Samma hälsning från socker-Conny hos Handlare Printz.

http://www.handlareprintz.com/2010/03/ruwaida-en-bortskamd-snorunge-som.html

Adam Axelsson sa...

Jag, Adam Axelsson, jobbar tillsammans med Conny på MPs kansli i Stockholms stadshus, och i veckan samarbetar vi om att få ut vår version ang våra telefonkostnader i olika bloggar.

------------------------------------------

MILJÖPARTIET DE GRÖNA I STOCKHOLM
Stadshuset
Adam Axelsson, Borgarrådssekreterare

tel: 08-508 29 657
mobil: 076-12 29 657
e-post: adam.axelsson@stockholm.se

Tokmoderaten sa...

OK, Adam - då fattar jag bättre. Ibland finns det folk som vill in å kommentera som absolut inte är den de utger sig för att vara.

Och ni har fått ut er historia - frågan är om man inte borde skaffa något abonnemang till Ruwaida där man kan prata, surfa och messa hur mycket man vill för en fastställd slant. För även om det är "era" partipengar så är det ju skattebetalarna som gett er dessa. Att hushålla med dessa slantar är alltid något att sträva efter.

Adam Axelsson sa...

Tyvärr tillåter inte Stockholm stads avtal för mobiltelefoner fastpris-abonnemang för samtal och sms. Idag har Miljöpartiet de Gröna i Stockholms stadshus ett fast månadspris för datatrafik i våra mobiltelefoner,till en kostnad på ca 200 kr i månaden.

Pennelina sa...

Mer grubblerier på min blogg, som bland annat innefattar skattepengar i form av bidrag.
Vad händer om vi slutar handla
Jag tycker det är en viktigt fråga som har stor betydelse för hur jag kommer att rösta i valet.

Kram från Pennelina!