2010/03/03

POLITIKENS POETER OCH BRÖLLOPET MED STORT B


En våg av rojalism har börjat skönjas vid horisonten, och när Kronprinsessan Victoria äktar sin Daniel kan vi förvänta oss en en flodvåg av rojalistisk yra som slår in över den kungliga huvudstaden. I detta historiska ögonblick så tog sig Liljevalchs an en nyskapande idé, en gärning i kärlekens tecken - en kärlekens allé längs med Strandvägen.

En promenad längs Nedre Östermalms paradgata hade kunnat vara en vandring där man blev våt i såväl ögon som trosor, eller där det ryckte i baguetten på samma sätt som i de rörda ansiktsmusklerna. Det hade kunnat vara så, och man frågade gräddan av de människor lever på diktande i landet Sverige - de som anses vara eliten i det skapande som är är poesi.

Men föga förvånande så vägrade den kulturelit som under sosseriets era inte haft några dubier mot att ha ett alldeles eget eget apanage, en ersättning från staten utan krav på motprestationer, att ta sig an den tillsynes kärlekfulla uppgiften att skriva kärleksdikter. Det handlar om skapande, om dikter som enbart hyllar kärleken och framkallar eufori med anledning av Kronprinsessans vigsel med den där gym-killen från Ockelbo.

Men den revolutionära vänsterpöbel av cyniska, kallhjärtade och missunnsamma galningar som råkar vara de svenska poeterna i ett nötskal vägrar hylla kärleken mellan två personer när en av de kära råkar vara kunglig. Undra på att man vill ju kräkas på kulturarbetarna när de beter sig på detta viset.

Jag har skrivit om detta tidigare, ett blogginlägg som fick ett enormt gensvar i den sydligaste provinsens största papperstidning. Då precis som nu handlar det om att fylla tomrummet, sprida kärlek och visa att vi glada amatörer minsann kan lika bra som de som anser sig vara för fina för att hylla kärleken. Jag och mina medförfattare fick bra media då, och nu är det alltså dags igen - bloggosfären tar över och hyllar kärleken med lovsång och rörande vackra dikter.

I nära samarbete med en partivän vid namn Mary X Jensen samt tvenne socialdemokrater döpta till Johan Westerholm och Peter Högberg så tar jag nu därför uppgiften ett steg längre - till verkligheten! Två monarkister ur det blåa laget, två republikaner ur det röda laget - alla med samma önskan om att låta kärleken vinna.

Kärleken är alltid värd att hylla oavsett om det handlar om två kungligheter, eller en kunglighet och en grabb från Ockelbo, eller två högst ordinära människor med rötterna i någon folkrörelse som träffades över en bingobricka i Biskopsgården. Det är kärleken vi vill hylla, och att denna underbara känsla sätts i fokus genom ett kungligt bröllop kan väl ingen egentligen tycka illa om...?

Vi fyra, undertecknad tillsammans med Mary, Johan och Högberg, vänder oss till våra respektive läsarkretsar och ber om Er hjälp. Skapa poesi, skapa odödliga ord som i samverkan med andra odödliga ord bildar mästerverk. Skapa det du kan skapa för alla kan bidra med något! Låt oss visa att det kultureliten rynkar på näsan åt tar folket på allvar, låt oss visa att den skapande kraften finns även hos de som inte behöver klassas som proffs. Låt oss visa att VI KAN!

Därför ber jag Dig som läser och som har ett sinne där kärleken flödar, där bristen på erotiska utsvävningar eller bara törsten på en annan människas kroppsvätskor får kreativiteten att blomstra att dela med dig. Vanlig prosa, en Haiku eller en limerick - allt är välkommet! Se bara till att skicka din skapelse på mitt kommentatorsfält nedan, eller på någon av mina kompanjoners diton och gör detta senast 1 april. Vi tackar dig ödmjukt på förhand!

Som de självutnämnda kärleksvurmare vi är så kommer vi sedan att i vår outsägliga vishet granska Ert arbete för att sammanställa de dikter som vi anser passar bäst i såväl tryckt form som på ett USB-minne och överlämna skapandeprocessens resultat till Liljevalchs. Det är vår ambition att skapa något unikt, något som berör och som faktiskt hyllar den kärlek som kan bli resultatet när två människor möts.

Och Ni, kära vänner, som redan har bidragit med era poem på mitt tidigare blogginlägg behöver inte reprisera era skapelser. Vill Ni skriva mer, så blir jag glad men ni har redan visat ert patos. Jag kommer att ta dessa tidigare alster med mig in i vår kommande process, en process där folkets engagemang ger avtryck!

För Kärleken, i tiden!

Mina tidigare bloggar om kunglig kärlek och poesi hittar du här och här...
Media om kultur-elitens bitande kyla: DN, SvD

1 kommentar:

Daniel sa...

ååh borde dikta ihop nåt!