2010/03/15

RETRO-ALLIANSEN VÄXLAR UPP


Skall man gissa att vi har startat upp motorn på allvar nu inför den kommande valrörelsen? Tecknen börjar bli tydliga, med en ny och extremt rörig logga och en avsiktsförklaring om vad vi vill göra för att vinna väljarnas förtroende. Loggan finns som bild några centimeter uppåt på din skärm, och kulturflummarna på vänsterkanten måste nog tycka att man lyckats bra, själv säger jag ingenting alls...

Centerpartisten Ankersjö tog upp en stafettpinne som min partivän Kent skickade vidare i morse, en bloggdebatt om friheten. Där Kent gav oss ett bredare och djupare fält att gräva ner oss i så var Ankersjö lite tydligare och vill att vi skriver varför vi tillsammans vinner valet i höst. Ber att få återkomma lite längre ner om mina funderingar om frihet och valvinnade kioskvältare.

Förrutom en ny logga så finns det en ny hemsida, Alliansen. På denna kan man engagera sig som kampanjare, man kan anmäla sig som bloggande vän och just det där sista passade ju mig som växt fast framör datorn. Knappade in alla uppgifter som behövdes, och så kom jag fram till de där finstilta villkoren...

"Tänk på att du inte får skriva eller publicera något som strider mot svensk lag. Du får alltså inte:
- kränka andra personer genom förtal, trakasserier, diskriminering eller hot
- överföra eller länka till filer som innehåller skadliga virus
- strida mot upphovsrättslagen
- publicera, posta, överföra, distribuera eller sprida information eller material som innebär hets mot folkgrupp, förtal, barnpornografibrott, olaga våldsskildring, brott mot tystnadsplikt eller uppmaningar till brott eller som på annat sätt strider mot lag eller är olämplig, stötande, vulgär, obscen eller oanständig"

Ojdå, Ojdå...? Kränka andra? Förtala? Trakassera? Det beror nog på hur man tolkar mina texter och vem som gör det. Vara olämplig, stötande, vulgär, obscen eller oanständig. Det där "eller" skulle kunna vara ett "och" så hade man väl hyfsat väl sammanfattat min blogg. Men jag skojar ju bara, om det nu kan vara en förklaring som censorn på Alliansen köper.

Motorn brummar, partiorganisationerna växlar upp och det som idag ser allt annat än spännande ut kan kanske bli lite spännande ifall vi trycker gaspedalen i botten. Fyra viktiga initiativ skall vi upprepa tills dess väljarna hör malandet i sina öron likt tinnitus, och de fyra initiativen är som följer:

"För det första ska vi föra samtal med väljarna om framtiden. Alliansen ska i god tid innan valdagen möta väljarna med en tydlig reformagenda för nästa mandatperiod. Under våren och försommaren kommer vi att presentera resultaten av de reformgrupper som arbetar med att ta fram våra gemensamma förslag." Samtala med väljarna, lyssna in och sedan berätta vad vi vill. Låter väl smart...

"För det andra ska vi fördjupa Alliansens politiska samarbete. I höstens val ska vi möta väljarna med en gemensam Allianspolitik på fler områden och synas mer tillsammans än i förra valet." Också rätt smart med tanke på att vi nu möter ett alternativ av bestående av flera partier.

"För det tredje ska vi avkräva vänsteroppositionen svar på hur deras gemensamma och finansierade politik ser ut. Vänsterpartiets stora inflytande i den rödgröna oppositionen har kraftigt förstärkt de politiska skillnaderna mellan regeringsalternativen.

I praktiken har Mona Sahlin gett Lars Ohly vetorätt över vänsterpartiernas gemensamma svar. Det var tydligt i frågan om framtiden för den svenska fredsinsatsen i Afghanistan. Vänsteroppositionen klarade inte av uppgiften att presentera en gemensam syn i frågan. Nyligen lovade man dessutom att avveckla succén med avdrag för hushållsnära tjänster.

Samma vänstersväng ser vi i den ekonomiska politiken. Socialdemokraterna presenterar massiva skattehöjningar för låg- och medelinkomsttagare liksom kraftigt utbyggda bidragssystem. Trots det klarar oppositionen inte av att finansiera hela sin politik. Häromveckan utlovades reformer på 23 miljarder kronor utan någon som helst finansiering."
Att skrämmas med Ohly är ju aldrig fel, men precis lika viktigt är det att lyfta konsekvenserna för Svensson om MP får styra landet. Kan man bryta framgången för MP kan man nämligen vinna valet - de är ju loket som drar det grönröda tåget.

"För det fjärde ska vi kavla upp ärmarna. Vår ambition är att vi var för sig och tillsammans ska göra den största politiska mobiliseringen i Sveriges historia. Vi ska maximera antalet personer som deltar i vår kampanj och skapa möjligheter att engagera sig direkt i Alliansen." Här är jag ju med på noterna och hoppas att man använder sig av mina klockrena analyser och gedigna genomlysningar av samhällsutvecklingen som jag då och då krystar fram på den här bloggen.

Vad vinner vi valet på, tillsammans, undrade Ankersjö. Det lätta svaret har jag gett, genom att se till att väljarna fattar att bilåkande och lysande lampor blir en klassfråga i det Sverige som MP vill se. Bryter vi MP:s framgång så ligger vi i vinnarhålet, faktiskt. Därför vill jag att just Centern som behöver lyfta i opinionen tar den debatten med MP och förklarar varför kärnkraften faktiskt behövs här och nu och samtidigt ifrågasätter varför enbart de med tjockast plånbok skall ha råd med hushållsnära tjänster och bilkörande.

En annan fråga där vi bör kunna samla poäng är just frihetsidealet. En tydligare skiljelinje finns inte i politiken egentligen. Alla fyra allianspartier är eniga om att man själv vet vad som är bäst för just mig, min familj eller min arbetsplats. Därför skall man kunna påverka sitt liv utan pekpinnar i form av kvoterad föräldraförsäkring, kvoterade arbetsplatser eller en fritidspolitiker i lägenheten bredvid som vet så mycket bättre än dig vilken skola som passar just ditt barn. Om vi är i Alliansen är eniga om att de allra flesta besluten skall tas av de som de berör så är de grönröda precis lika eniga om att de alltid vet vad som är bäst för dig, din familj och din arbetsplats. I ett grönrött Sverige lär pekpinnarna vina i luften, och kvoteringslagarna stå som spön i backen...

Allians för Sverige har blivit bara Alliansen, och det känns ju lite intetsägande och tråkigt. Varför inte Allians för Europa? Allians för Världen eller det smått genialiska Allians för Universum? Det hade ju gjort ett större avtryck i mediabruset, tro mig.

Länkar: AB, SvD, SvD, DN, Ankersjö, Kent, Mark Klamberg, Trixe, Mary, Paul

1 kommentar:

Johan Westerholm sa...

Antonsson

Dina förhoppningar om (C) bygger på att de kommer hem efter den "stora resa" (cit. Fredrik Reinfeldt i DI) som dom tycks vara ute på. Och kanske något om logotypen verkligen är gjord av frigolit, då kanske den flyter tillräckligt bra för att hålla (C) i något som kan likna ytläge.

mvh

Johan