2010/03/18

BLOGGRECENSION BONUS: PETER TRIXE


Jag skulle precis lägga till de sista tecknen i den här alltför försenade recensionen av Trixes Tankar när jag fick höra att bloggdöden hade skördat ytterligare ett offer, och att det faktiskt var Trixes Tankar som efter en kort tids sjukdom hade gått bort. En tyst minut framför tangentbordet, och självcentrerad som jag är så funderade jag ju på om det var något smittsamt som Trixes Tankar hade drabbats av...

Det fanns liksom inte i min värld att Peters blogg bara skulle dö sisådär, och det var med andakt recensionen stöptes om för att mer få formen av en dödsruna över en liten, marginaliserad men ack så läsvärd blogg. Pappa Peter bor i Spånga, och trots sorgen så vill han att jag avslutar det arbete jag inlett och som handlar om en blogg som var välmående, rolig och som ofta spelade musik när man hälsade på.

Många är de bloggar som dött genom åren, men jag har inte varit bekant med någon av dessa och det är först när någon när och kär drabbas som det blir så plågsamt tydligt att man måste föda bloggen med kärlek, med näring, med underfundigheter samt hat och galla. Det är jobbigt, visst är det så med alla andra krav i livspusslandet som försöker tränga sig på och ta uppmärksamheten.

Mina egna barn har ibland svårt att förstå det band som jag och min blogg har byggt upp under de två år vi har levt i symbios. Sönerna förstår inte att min blogg är milt psykiskt sjuk och har drag av Tourettes syndrom, utan klampar in och tycker att min tidsfördelning är orättvis. Säkert har de rätt i det, men jag måste ju prioritera rätt och ibland måste ju bloggens hälsa gå före middag, tandborstning eller läxläsning. Att jag sedan anammar en politisk ideologi där millimeter-rättvisa är en svordom har de små liven svårt att förstå. Men nu vill jag inte döma Peter Trixe, men någonstans på vägen måste han ha blundat för sin bloggs kärleksbehov och valt fel. Förlåt om jag strör salt i såren, Trixe - men man kan alltid rädda en blogg som mår dåligt...

Nåväl, jag hade ju lovat att recensera Trixes Tankar som den en gång såg ut. Jag väljer att minnas de fina sidorna, jag blundar för det livlösa kadaver som återstår och minns tillbaka på en tid då solen sken även på Trixes Tankar. Varsågoda...

Politisk korrekthet: Utan tvekan Trixes Tankars starkaste sida. Här svingades det faktiskt mot såväl de egna som motståndarna på den politiska arenan. Ofta låg Trixes Tankar på ett stickspår till min egen blogg, lite mer rumsren men med samma bubblande ilska mot vanvettig politik. Den trovärdigheten som Trixes Tankar hade jobbat upp kommer saknas av oss som vill läsa politiska bloggar utan att någonsin få känslan av ett partiorgan på bloggosfären. Betyg: 4 Kommentar: Jag kommer känna mig lite mer ensam nu, faktiskt.

Humor: Läste man mellan raderna så kunde man ofta hitta skarpa och elaka roligheter, men läste man på raderna så var de svårare att hitta. Ambitionen med Trixes Tankar var nog aldrig att locka till gapflabb, utan mer till ett eftertänksamt leende. Bättre än många andra högre rankade bloggar på den politiska arenan. Betyg: 3 Kommentar: En svag trea, men ändå - har man nyss dött skall man behandlas med respekt.

Språkbruk: Normal vardagssvenska, inget avancerat misch-masch här inte. Väldigt få stavfel, vilket uppskattas men samtidigt ett lite träigt tonläge i samtalet med läsaren. Det kändes ibland som lite väl rakt på, inga omvägar eller utvecklingar - bara rakt på med en slagserie som skall kännas. Det gjorde susen ibland, men bloggen hade mått bättre med mer variation. Betyg: 3 Kommentar: Egentligen inget att anmärka på, men jag gillar ju som bekant när man skriver långt och slirar omkring i terrängen.

Skönhet: Det positiva först: Ett jättesnyggt sidhuvud, som jag dessvärre inte kan visa läsarna eftersom bloggen inte bara är död, den är kremerad också och spridd i vårvindarna. En silhuett av Stockholm, moderatloggan och namnet på bloggen - stilrent! Det negativa: Ja, resten om jag skall balansera upp mitt deltagande i sorgen... Kladdigt, för stora klumpar av av tillägg i sidospalten och en placering av bilderna i inläggen som störde mig iallafall. Det är bra med bilder i blogginläggen, det är det - men inte när de har små textstycken på sidan. Trixes Tankar skulle ha mått bättre med en centrerad bild och texten nedanför - tycker jag. Det fanns potential att lyfta bloggen men nu hann den dö innan några kosmetiska skönhetsoperationer hann genomföras. Betyg: 2 Kommentar: Hade Trixes Tankar fått leva vidare så är jag säker på att man utan alltför mycket arbete hade kunnat sminka upp sjuklingen till en skönhet med inte alltför mycket smink...

Sammanlagt betyg för Trixes Tankar hade blivit 12 om den hade fått vara med och tävla, och om den hade levt vidare. Ett bra betyg för en blogg som fanns på gräsrotsnivån, som kunde ha växt. Nu är den borta, sörjd av sina läsare och ännu icke återuppstånden. Vila i frid, och om reinkarnationen slår till - varmt välkommen tillbaka i ny skepnad!

Inga kommentarer: