2010/11/18

KRISDEMOKRATERNA? ETT FÖR SNÄLLT PARTI!

Tänkte passa på och ta en paus från det som händer i sosseriet i några inlägg åtminstone, för vad som än händer där just nu så är det inte nu någonting avgörs. Även om socialdemokratins kris är spännande och uppseendeväckande på många sätt så är ju faktiskt inte sosseriet den enda politiska kraften i landet som krisar just nu, i princip så krisar ju alla partier mer eller mindre - om man räknar bort oss moderater och miljömupparna...

Kristdemokraterna, våra älskade alliansbröder och systrar, har en alldeles egen kris att hantera medan sossarna vänder ut och in på sig själva för att stoppa ett fritt fall. Själv så tycker jag inte att KD skulle behöva krisa överhuvudtaget, men jag är ju jag och inte en talesperson för alla Sveriges väljare. I mina ögon så har KD en fantastiskt bra partiledare i Göran Hägglund, problemet är bara att han alltför sällan får visa det. I mina ögon har KD alla möjligheter i världen att bli det parti som täcker upp på högerflanken när vi moderater har rättat in oss mittåt. I mina ögon så har KD en politik som borde tilltala de värdekonservativa som idag är helt vilse i ett land där alla normala partier tävlar om att vara mest liberala. Spelar man sina kort rätt så borde inte 4%-spärren vara något som skulle behöva oroa kristdemokraterna. Utnyttjar man läget så borde ingen kunna sitta och tjoa efter Göran Hägglunds avgång.

Häromdagen kom en opinionsundersökning som visade att Göran Hägglunds parti hade 2.8% av väljarna i ryggen. Skrämmande siffror tycker jag. Det finns fler människor i Sverige som tänder på att urinera på varandra under sexakten än de som står upp och stolt förklarar sig vara kristdemokrater. Att vi moderater kanibaliserar på våra små vänner är inget att hymla om, men vi äter ju faktiskt också på det röda kadavret på andra sidan blockgränsen.

Våra framgångar är ännu så länge våra vänners motgångar, och det finns fler än en undersökning som visar att det var taktikröstande moderater som räddade KD kvar i maktens boning - och inte ens valrörelsens bästa valaffischer verkar ha haft en bra effekt på de vilsna väljarna. KD borde med rätt profilering kunna plocka hem missnöjda moderater som tycker att snacket om "arbetarparti" bara känns löjligt. Högerkanten är fri, men Göran står still istället för att springa...

Kristdemokraterna behöver profilera sig hårdare, sluta med att vara så snälla och inställsamma mot allt och alla. Stick ut, våga käfta emot och visa att ni finns av en anledning som inte är att bara vara oss till lags hela tiden. Visst är Alliansen helig men lik förbannat ett samarbete som alla måste vinna på - inte bara vi som kallar oss moderater. Alliansen behöver förnyas precis som våra fyra partier behöver en ständig förnyelse för att hålla undan för ett parti som säger sig vilja förnyas men som inte fattar hur.

Kristdemokraterna behöver hitta en profil som fungerar, något helt annat än "verklighetens folk". Skjut in er på de desillusionerade moderaterna så tar vi hand om de desillusionerade sossarna. För är det något det finns gott om i det här landet är det desillusionerade människor och väljare som letar efter en ny hemvist...

Länkar: Expr1, Expr2, Expr3, DN1, DN2, DN3, DN4, SvD,

3 kommentarer:

Hemlige sa...

Visst har du helt rätt i att KD är på tok för snälla. Det räcker ju inte att Socialminister Göran Hägglund låser in de dementa nattetid, det finns ju effektivare sätt att verkställa arbetslinjen fullt ut.

Anonym sa...

Håller med om att det självklara för kd är att ta högerytterrollen istället för att in och böka på mittfältet - Hägglund klarar inte av närkamperna med alliansbröderna i alla fall.

Och vad gör det för moderaterna om det finns ett parti som tar upp värdekonservativa röster, både från moderaterna, kd och också familjekonservativa i socialdemokraterna. De är fler än man kan tro, när man kommer bort från storstäderna.

Men att Hägglund, ska vilja springa på högerkanten - nej, det tror jag inte - det behövs nog en ny stjärna där.

Anonym sa...

Man kan inte lita på Kd det är deras största problem.
Dom väljer hela tiden profilfrågor som dom måste ge upp och så låtsas dom som ingenting.

Dom är inte lika positiva till en fri marknad som till och med dom Nya Moderaternas merkantilist-socialistiska åsikter på området.

På familjeområdet lider dom av samma problem som folkpartiet på individnivå, frihet är bra men kontroll är bättre.

Dom tre minstingarna har i stort sätt alla förlorat förtroendekapital i omprofileringarna efter dom nya-socialmoderaternas vänstermarch.
Varför skulle väljarna röstat på partier som byter åsikter nästan hela tiden.

Detta är den grövsta bieffekten av Allianssammarbetet när man låtsas vara överrens vid en uppgörelse och knappt har någon kritik så undervärderar man väljarnas intelligens.