2010/11/01

ORDFÖRANDE SAHLIN OCH EN ISKALL MOTVIND


Känslan av att kvällstidningarna är fega brukar ju inte vara den känslan man bär med sig när man ser vilka grepp de tar till för att berätta om nyheter på sitt eget sätt, vinkla nyheter på sitt eget vis eller skapa egna nyheter efter eget behag. Jag skrev en postning om Aftonbladets förstasida runt lunchtid idag, men tidningen hade inga planer på att publicera sitt ”scoop” just då. Nyheten om att varannan Sväljare ville se att Mona tackade för sig var tydligen inte tillräckligt hett för att publiceras på nätet…

EXTRA i såväl versaler som fet text stod det högst upp, följt av "Varannan S-väljare i ny Sifo. Avgå, MONA" och hela fyra sidor hade tidningen avdelat för en nyhet som var så liten att den inte platsade på nyhetssiten förrän mörkret hade fallit över ett land som bara väntade på att just den här nyheten skulle publiceras.

Jag hade precis börjat snickra på det inlägg som skulle berätta om Aftonbladet, Sifo, Mona Sahlin och en kvällspress som var feg på ett lite annorlunda sätt än vanligt. Så om man nu har haft förmånen att få läsa Aftonbladets pappersupplaga eller hunnit med att läsa igenom nyheten som var så stor men som kom så sent på nätet så finns det några lösryckta citat ur Aftonbladets reportage och några av mina egna funderingar om desamma. Det som var tänkt som en service för de som inte kom åt pappers-Aftonbladet blir en upprepning av något som är värt att upprepa…

"Socialdemokraternas samarbete med V och MP har inte skadat partiet särskilt mycket. Det stora problemet är Mona Sahlin och den politik hon står bakom. Så analyserar S-väljarna katastrofvalet i en ny Sifo som Aftonbladet låtit göra" börjar artikeln och om man inte redan skruvade tillräckligt på sig inne på Sveavägen 68 så borde den här inledningen skapa en rörelse som likt en borr driver ner ombudsmännen i trakterna av den gröna linjens tunnelbanespår.

Tittar man på siffrorna som Sifo trollat fram så ser man att exakt lika många sväljare vill att Mona lämnar som de som vill att hon skall stanna kvar – 41 procent. Sedan finns det de som varken kan säga bu eller bä.

"Jag är inte förvånad över den siffran. Det har varit ett oerhört på Mona Sahlin…" berättar Ibrahim Baylan. Därefter följer Ibbe upp med "Socialdemokratiska ledare utses inte genom opinionsundersökningar utan av våra väljare". Jaha, och jag som inbillade mig att just valet av Mona var en biverkning av kvoteringsivern i det förre detta statsbärande partiet…

"Partiet måste lyfta fram nya ansikten. Nya idéer kommer med nya personer" säger Jytte Guteland, SSU:s gap-apa, och då kommer vi in på vem som skulle kunna ta över. Kvällstidningen lanserar även tre toppkandidater till ny partiledare och eftersom det är tre karlakarlar vid namn Batljan, Löfven och Bodström så kan man konstatera att det åtminstone handlar om varannan herrarnas.

Några förstå-sig-påare får också komma till skott i en egen artikel om Mona och hennes för- respektive nackdelar. Statsvetaren Jenny Madestam är plågsamt uppriktig för de sanningssökande sväljarna när hon krasst konstaterar: "Hon har misslyckats i sin ledarroll. Väljarna förväntade sig att det skulle komma någon förändring under de fyra åren i opposition, det var det mandat Sahlin fick efter Göran Persson. Men det kom ingen förändring och det blev en oerhörd besvikelse för väljarna."

Jenny Madestam glömmer att även en tilltänkt maktdelning med miljömuppar och kommunister också är en förändring, en förändring som gick sisådär, en förändring som numera är historia…

Lena Melin, kvällstidningen främsta politiska tyckare och allmänt avskydd av de trognaste av de trogna sväljarna är nästan lika elak när hon får tycka till. "Mycket beror på att hon har fått en förlorarstämpel. Hon var magnifik i slutspurten av valrörelsen, men innan det var hon jättedålig." – "Hon" i Lena Melins värld är Mona Sahlin.

Sedan får 15 utvalda män och kvinnor, sväljare eller inte, komma med sina åsikter om varför det gick dåligt gör sossarna för lite mer än en månad sedan – och ord som dåligt ledarskap, omodern politik, gnällighet och rop efter en ny ledare blandas. Men det finns ju hopp för sosseriet om man skall tro på den klarsynta mannen Hilding Jansson, 80 år från Kramfors. På frågan om vad som är orsaken till Socialdemokratins kris verkar Hilding gå i taket – "Det stämmer inte! Snart kommer väljarna att öppna ögonen igen."

Länkar: AB1, AB2, AB3

Inga kommentarer: