2009/09/01

MILITÄRA MASKERADER - DÅ OCH NU

Radiostationen i Gliwice/Gleiwitz - platsen där helvetet bröt ut för 70 år sedan.

För exakt 70 år sedan slog Tyskland tillbaka mot Polen, mot de polska stridskrafter som utan respekt för den tyska territoriella integriteten fegt hade angripit radiostationen i Gleiwitz. Som en reaktion på det tyska motanfallet ställde fransmännen och britterna sina väpnade styrkor till Polens förfogande. Tack och lov så såg Sovjetunionen och deras ledare händelseutvecklingen med en lite mer nykter syn och gav sig efter lite drygt två veckor in i de östra delarna av Polen för att där skydda minoriteter av ukrainare och vitryssar...

Hade man varit gravt sjuk i huvudet eller indoktrinerad likt en normal förtroendevald ur SAP så hade man väl mycket väl kunnat gå på den Hitler-tyska bilden av hur historiens blodigaste krig startade den där olycksaliga gryningen för 70 år sedan. Men medan tyskarna har gjort upp med sin historia, med sina krigförbrytelser och sin terror så ser bilden lite annorlunda ut hos Sovjetunionens arvtagare, Ryssland.

Medan man i Berlin och Nürnberg föraktar Tredje Rikets tyranni så börjar man i Moskva och Volgograd damma av hyllningarna till Stalin. I dagens Ryssland letar men med ljus och lykta efter abnorma bortförklaringar för att kunna ursäkta slakten på de egna oppositionella, på polska officerare i Katyn eller på terrorn mot alla kuvade folk som Stalin inkorporerade i sin kommunistiska drömvärld. Stalin hyllas utan att någon reagerar, hammaren och skäran förekommer i varje militärparad som en påminnelse av det gamla imperiets storhet och ofelbarhet.

Sovjetunionen/Ryssland och dåtidens Tyskland har mycket gemensamt. En är den närmast perversa lusten att klä ut sina soldater i främmande makts uniformer eller genom att skapa orsaker för anfallskrig. När Sovjet lade sitt fokus på Finland vintern 1939-40 så hette det från rysk sida att det var finnarna som startat kriget genom artilleribombardemanget vid Mainila. Att ingen finsk artilleripjäs nådde dit från de finska tillbakadragna positionerna betydde mindre när den röda armén välde in över de finska gränserna. Samma sak i nutid när Georgien fick smaka på den ryska upprustningens förrätt. Genom subversiv verksamhet och terroraktioner fick ryssen Georgien att reagera, och när den georgiska reaktionen kom så stod den ryska krigsmakten med all sin tyngd beredd att slå ner på ett litet land med en fri vilja att opponera sig mot Putins nyskapade imperium. U-båt 137 på Torumskär i Gåsöfjärden 1981 var en rysk militär maskerad, för i det tillsynes fallfärdiga undervattensfartyget så hade den baltiska flottan skapat en vapenplattform för kärnvapen...

Tyskarna skickade in utklädda dissidenter och fångar som mördats med giftinjektioner till Gleiwitz för att sedan ge desamma skottskador som ett tecken på strid. Skulden föll på Polen och Hitler hade genom ett gediget planerande av Abwehr och SS. Tyskars hus brändes i Danzig-korridoren av landsmän som spelade polacker, och bara natten innan invasion orkestrerades 21 olika angrepp mot Tyskland av tyskar. Och detta beteendemönster upprepades på i princip varje plats tyskarna gick till anfall. I Ardennerna 1944 hade man en hel stridsgrupp i amerikanska uniformer och fordon för att förvirra motståndarna, och i nordafrikas öknar rullade ett stort antal Volkswagen omkring utklädda till stridsvagnar under befäl av Rommel.

Nu har den militära maskeraden nått Sverige, och Norrtälje där Luftvärnsförbundet råkade utför en inkränktare som klätt ut sig till en sergeant i en uniform från ÖoB... En 20-årig man, förmodligen i någon form av psykiskt haveri, klädde ut sig och ville vara med som observatör på en övning. Tragiskt eller bara ett sundhetstecken? Svårt att avgöra men med tanke på att vi numera saknar varje form av trovärdighet i vår förmåga att skydda oss själva kanske det vore en idé att låta alla knasbollar få köpa en uniform på ÖoB till rabatterat pris för att därigenom inbilla våra tänkbara fiender att vi fortfarande har ett försvar. En god idé, och en idé som ryms inom Borgs tilldelade medel?

Nu verkar det som om om den utklädde ynglingen kommer dömas till böter för sitt tilltag, enligt brottsrubriceringen misstänkt för "Föregivande av allmän ställning". Kan man inte se det som ett gott initiativ för att skenbart få vår försvarsförmåga att verka större än vad den är, eller kan man inte ha överseende med att folk tar saken i egna händer och manifesterar försvarsvilja? Nu samlar ju Konstfack in pengar för att betala Odells böter och då vore det väl inte mer än rätt att vi försvarsvänner samlar in slantar till den här kufen?

Apropå en oförmåga att ta sig till den verklighet som faktiskt finns så fick ju incidentroten häromdagen flyga ut öster om Östersjön för att avvisa två flygplan av militär modell från ett främmande land när dessa var på väg rakt mot Gotland. Enligt min vän Högerspöket som sitter inne på information som är mer informativ än mina källor i riksmedia har låtit mig veta att det var ryska TU-95MS som hade kursen inställd på Sverige. Fortfarande har vi i Sverige förmågan att skicka upp stridsflygplan för situationer som denna, här och nu - men ett annat, måhända illvilligt rykte, har berättat för mig att det inte var två JAS-39 Gripen som skickades upp utan två gamla Lansen med aluminiumfolie maskerade till just Gripen som skickades upp...

Framtidens svenska försvar, en verklighet snarlik sagan Kejsarens nya Kläder?

Länkar: DN, DN2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

3 kommentarer:

Die Dumme Schwede!!!! sa...

Som nyutbildad stridsflygare satt jag i "högsta beredskap" under WP invasionen av Tjeckoslovakien 1968!
Över 800 hundra svenska stridsflygplan, med min favorit Lansen, i första linjen!
Under påföljande höstövning deltog 400 stridsflygplan med Tunnan, Hawker Hunter, Lansen attack, jakt och spaning och olika Draken versioner. Då visade man verkligen upp "riktiga svenska muskler" mot "fienden från öster"!
Det var annat det, än det "fjolliga svenska flygvapnet" nu för tiden!

Tokmoderaten sa...

Jag blir tårögd! Av två helt olika olika skäl - stolhet och förtvivlan. Av stolthet över att vi i Sverige en gång hade militära muskler, och över dagens erbarmeliga tillstånd...

el Persson sa...

Över U-137 har jag undrat sedan Fälldins tillkännagivande av att man funnit uran 238 och därmed kärnvapen ombord. Kanske var det som du skriver: det var en maskerad.
För var kärnvapnen ombord laddade med uran 238 så bör de oxå haft en blå ring runt nosen!
(uran 238 = utarmat uran, dvs ej klyvbart. Det är den isotop man måste separera bort för att få vapenuran. Används där det krävs stor tyngd på litet utrymme: sänken, kölar, pansarbrytande ammunition)