2009/09/10

UR ASKAN I ELDEN


Jag kan tänka mig att den gamle landsfadern Göran Persson just nu sitter och tuggar fradga på godset Övre Torp i den sörmländska obygden mellan Gnesta och Flen. Otack är världens lön, käre Göran...

Det var just Göran Persson som lade ner oändligt med energi, oändligt med ansträngning och en hel del politisk prestige för att se till att den så kallade "Guantanamosvensken" skulle få komma tillbaka till Sverige igen efter en resa som gick via Saudiarabien, Pakistan, Afghanistans berg och en bur på en amerikansk bas vid Guantanamo Bay.

Ärendet togs upp i enskilda samtal mellan Persson och Bush, frågan var uppenbarligen så viktig att det kom att prägla flera konversationer mellan de två världsledarna. Den svenska socialdemokratiska regeringen krävde att USA antingen ställde "Guantanamosvensken" inför rätta eller frigav densamma illa kvickt. Och som vanligt fick Göran Persson sin vilja igenom, den unge mannen Mehdi Ghezali frigavs och flögs hem med regeringsplanet...

En snyft- och gråtorgie tog vid i svensk media, och nästan ingen ifrågasatte omdömet hos Mehdi Ghezali som fått sitta 930 dagar i amerikanernas våld för att han valt en ovanlig väg i sitt liv. Mehdi hölls fängslad utan rättslig prövning, det är sant - men Mehdi Ghezali rörde sig i kretsar som var terroristdyrkande, Taliban-trogna och inte alls positiva till att USA hade avsatt en av världen största tyrannier. Alla tyckte synd om Ghezali, framför allt Ghezali själv och upplevelsen av att sitta i en bur i nästan 3 år borde ju ha satt spår i den unge mannens sinne.

Men nu är han ju där igen, den uppenbarligen inte allt igenom gode Ghezali. I kretsarna kring Talibanerna och i hetluften bland våldsverkare och religiösa fanatiker tillbringade han sin tid i frihet. Nu är det Pakistans militär som gripit honom, men orsaken till varför han återigen får tillbringa sin tid i en cell är densamma som när jänkarna tog honom är densamma - Mehdi Ghezali har en förkärlek för att leka Taliban.

Vad kan vi nu vänta oss, en snyft- och gråtorgie igen? Tycka-synd-om-reportage i kvällspressen där pappa Ghezali återigen får förklara att allt bara är ett missförstånd? Eller kan man hoppas att någon iallafall ser lite mer nyktert på Mehdi Ghezalis resor till fjärran land - kan man hoppas att regeringsflygplanet får stå kvar på Bromma, och att man låter den pakistanska rättvisan ha sin gång?

För min del har Ghezali nu bränt sina broar, han har kastat latrin i ansiktet på de som en gång hjälpte honom att återfå sin frihet och han har visat att han helt saknar omdöme. Svensk medborgare? Må så vara, men det var även Annika Östberg som satt ett halvt liv i ett fängelse i främmande land - och om det som nu Mehdi Ghezali misstänks för är sant så kan han gott få sitta ett halvt liv eller längre i en pakistansk motsvarighet till Kumlabunkern...

Länkar: DN, SvD, SvD2, SvD3, AB, Expr

3 kommentarer:

hogrelius sa...

När den verkliga historien skrivs om Göran Persson då blir det inte vackra omdömen. Den mannen har mycket på sitt samvete av dåliga beslut som har kostat Sverige en hel del.Se bara hur han rev ner den svenska skolan och vad kostar det inte idag att återuppbygga den? De sossar som bara skjuter in sig på Persson glömmer att han blev vald av kongressen så de har lika mycket ansvar. När det gäller Mehdi och hans resa hem från USA så kanske man borde stämma Persson så att han får betala kostnaderna så här i eferskott?

Baby Gamber sa...

När jag kollar på alla bloggar som i stället för att argumentera bara vräker ur sig besinningslöst hat mot Ghezali i bästa der Stürmer -anda, så måste jag tyvärr hålla med kritiken om den socialdemokratiska skolpolitiken: den måste ha varit ett gigantiskt misslyckande!

JonasM sa...

När Ghezali släpptes från Guantanamo förra gången ställde jag mig frågan varför han skulle skjutsas till Sverige i regeringsplanet vilket kostar skattebetalarna ca en halv mille.
Om jänkarna tog honom i pakistan och därefter droppade åtalet borde väl de ha släppt av honom där de tog honom, dvs i Pakistan.

Nu står vi där igen med en "förtvivlad" far i "Abba-mössa" och snyfthistorier i pressen.

Ska vi hämta "hem" fanskapet igen till en kostnad ava 500 000 kr?

Jag säger nej!
Ghezali har för andra gången tydligt visat att han är en fiende inte bara till Sverige utan till hela västvärlden!

Låt honom ruttna i pakistanskt fängelse.
Tror dock inte att det händer utan det blir som vanligt.
Den muslimska världens bundsförvant i väst, Sverige, plockar "hem" honom till vilka kostnader som helst så att han kan sitta i lugn och ro i moskén i Örebro och planera nästa "charterresa".