2010/11/28

DIKTATURENS KREATUR...?


Går man in på Vänsterpartiets hemsida och ögnar igenom deras pressmeddelanden och uttalanden om Nordkorea så hittar man ett ynka inlägg, oavsett hur mycket man än söker. Det pressmeddelandet är daterat för över 2 år sedan och heter "Stoppa kärnvapenhotet". Där nämns Nordkorea i förbigående som ett land som tillsammans med Israel, Pakistan ioch Indien inte har skrivit under icke-spridningsavtalet om just kärnvapen - men den egentliga måltavlan i pressmeddelandet är... trumvirvel... USA!

Kalle Larsson, Hans Linde och Gunilla Wahlén är de tre vänsterpartister som undertecknat detta dokument, ett dokument som säger rätt mycket om ett enögt parti, ett parti som är att betrakta som diktaturens kreatur om man med diktatur menar Nordkorea. De tre skriver:

"Vi i vänsterpartiet kräver att:
-USA med sitt överlägsna vapeninnehav inleder nedrustningen av kärnvapen, och att Ryssland och övriga kärnvapenmakter omedelbart följer efter.
- (USA) drar tillbaka sina kärnvapen från Europa, stoppar anläggningen av robotbaser i Tjeckien och Polen och upphör med att hota världen med förebyggande kärnvapenanfall.
- (USA) upphör med forskning och tillverkning av nya, mer effektiva och "användbara" kärnvapen.
- (USA) drar tillbaka sitt stöd för Israels och Indiens kärnvapeninnehav.
- att Sverige tar initiativ till en nordisk-arktisk-kanadensisk kärnvapenfri zon.

Sverige måste också ställa dessa krav på USA i stället för att stärka den transatlantiska länken - som det heter i regeringens utrikespolitiska deklaration - och samarbeta med USA-imperialismen."

Ingenting skrivs om Nordkorea, den i de flestas ögon mest instabila spelaren i kärnvapenklubben. I ett gediget flöde av anti-amerikanska och anti-israeliska pressmeddelanden hittar man ett litet pressmedddelande där Demokratiska Folkrepubliken Korea nämns i förbigående. Då handlar det inte om att Ohly fördömer en våldsam nordkoreansk artilleribeskjutning av en förvisso omstridd ö, inte heller om att Hans Linde andas ens ett spår av fördömande mot Nordkorea efter att man torpederat en sydkoreansk korvett eller att Kalle Larsson oroar sig över att Nordkoreas förföljelsemani kan vara en vara för den bräckliga vapenvilan på den koreanska halvön.

Men när Israel kränker "Ships to Gaza" så är det en oändlig flodvåg av vänsterpartistiska uttalanden, pressmeddelanden och TV-insatser som slår över väljarna, och när Mona lät samma parti vara med i sin regeringsplattform så slog de fast att de stora hotet mot världsfreden var alla amerikanska soldater baserade i andra länder än USA, till exempel i Sydkorea. Oavsett om värdlandet ville ha "jänkarna" där eller inte så var den rödgröna politiken att Sverige under Mona och Ohly skulle jobba för att att USA-imperialisterna skulle åka hem.

Regimen i Pyongyang har fått frikort av det Vänsterparti som säger sig ha gjort upp med sitt kommunistiska förflutna och blivit som alla andra partier. Men det som sägs i form av munväder och det som uppvisas i handling skiljer sig väsentligt - Vänsterpartiet är precis som de alltid har varit, de är diktaturens kreatur, de är de mest politiskt enögda varelserna som vandrar omkring på Helgeandsholmen.

Oavsett vad Vänsterpartiet framöver kommer att säga eller tycka om Nordkorea och landets milt sagt aggressiva politik så kan man inte ta gänget Ohly, Linde och Kalle Larsson på allvar. Ett genuint hat mot demokartier som USA och Israel kombinerat med en kärleksfull omtanke om diktaturer som Nordkorea och Kuba säger ju egentligen det mesta om ett parti som förvånande nog har stöd av över 5% av de svenska väljarna. Skall man skratta eller gråta, det är frågan...?

Länkar: SvD1, SvD2, DN1, DN2, DN3, Expr1
Bloggar: Böhlmark

1 kommentar:

Alla smutsiga detaljer sa...

roade mig med att söka igenom alla riksdagspartiernas pressmeddelanden. Dom enda som har uttalat sig angående nordkoreas angrepp är Sossarna - vad betyder det för din retorik? Ja, föresten - kd frågar vad en rödgrön regering skulle tycka, en pseudofråga i dagsläget. I synnerhet som han grabben som är under utredning för krigsbrott enligt regeringens hemsida inte har gjort något offentligt uttalande...