2010/11/16

ETT FÖRSVAR PÅ VÄG UR ASKAN I ELDEN...


Det kom som en befrielse faktiskt, något annat i nyhetflödet att kommentera än den pågående imploderingen av ett parti som en gång var överlägset, stabilt, stort och respekterat. Förvisso är det ju lätt att sätta ett likhetstecken mellan Försvarmakten och Sveriges Socialdemokratiska Bidragstagarparti i dagsläget, då även Försvarsmakten har sin kriser, några slevar av kaos och lite haverier här och där. Även Försvarsmakten var ju en gång överlägset störst i vår del av världen, stabilt, respekterat av våra grannar och tilltänkta elakingar - i dag ser det lite annorlunda ut...

Omvärlden förändras, men där socialdemokratin som parti har stått kvar i 50-, 60- och kanske 70-talets problembilder så har Försvarsmakten försökt att följa med utvecklingen in i framtiden. Försvaret har blivit piskade i den riktningen av politiker som inte haft några andra ambitioner än att anpassa utveckling och omvärld efter hur lite pengar man tycker att ett försvar av landet är värt. Utan att tänka sig för har man slaktat ett försvar som faktiskt var en säkerhetsskapande faktor i norra Europa och istället gjort konungariket Sverige till ett säkerhetspolitiskt vakuum - ett land som snyltar på grannarnas insikter och ansträngningar.

Dagens försvar, som är i ytterligare en av de otaliga förändringsprocesserna, kan inte med bästa vilja i världen utföra de åttaganden som vi som medborgare bör ha på ett försvar. Vi är beroende av att andra länder snabbt hjälper oss när vi själva lovar att hjälpa andra med något som inte finns. Det sägs att vi skapar ett försvar med större tillgänglighet, ett mindre och vassare försvar - men där Hemvärnet är stommen i ett fuskbygge. Det sägs att vi anpassar oss för nya hotbilder, en annan omvärld och nya krav - när allt bara handlar om att inte göra av med en krona mer än de som Anders Borg tycker att ett försvar kan få kosta.

Därför är det oroväckande att FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut, berättar det som en sinnesslö dåre borde ha fattat för länge sedan - att vårt nya försvar av frivilligt anställda kommer att bli mycket dyrare än vad man från Jakobsgatan och Lidingövägen hade räknat med. Vi går ju nämligen inte samma väg som många andra som tar steget från beväringar till proffs, från många till färre. Nej, Sveriges "värnplikt" under senare år har ju också varit ett fuskbygge där extremt få har tvingats göra sin plikt och där antalet soldater i tjänst kommer att vara ungefär lika många oavsett om det är snålt avlönade beväringar eller marginellt bättre betalda yrkesmän som springer omkring i m/90...

När något blir dyrare i dagens Försvarsmakt så handlar det aldrig någonsin om att de som fattat besluten som leder till fördyringen skjuter till mer pengar - nej, då skriker politiker ur alla led alltid om omprioriteringar, nedskärningar, förbandsnedläggningar och allt elände som en organisation i kris, kaos eller haveri inte behöver just då. Det är det jag fruktar nu, när det talas om att personalen - de som blivit anställda istället för tvingade - kommer att kosta 1-1.5 miljard kronor mer per år. Det är pengar som om inget underverk dyker upp - som utökade försvarsanslag - kommer att gröpa ur en redan alldeles för liten och klen organisation, som kommer att sänka ett redan alldeles för lågt övande, som gör oss till en ännu större driftkucku i en omvärld som ser verkligheten som den ser ut.

Att lära av historien är något varje självständigt tänkande person borde klara av, men över 200 år av fred i Sverige har gjort att Per-Albins hycklerier om en god svensk beredskap 1939 accepteras som sanningen, hur kan man annars förklara att vi göra exakt samma fel igen? Hotbilderna kommer att hinna förändras snabbare än vad våra folkvalda hinner med att försöka göra det som de har gjort med vårt försvar ogjort. Ett försvar som skall kunna folket det skydd de kanke någon gång kan komma att behöva måste alltid ta höjd för osäkerheten och möjligheten att allt inte går som vi önskar. Men Sverige är när det gäller säkerhets- och försvarspolitiskt ett land av önskedrömmande politiker, oavsett färg eller ideologi. Det är när man önskedrömmer och vaknar upp i en helt annan verklighet som uppvaknandet blir traumatiskt. Det är när verkligheten kommer ikapp som jag kommer att börja tjoa "landsförräderi!"...

Länkar: SvD, SvT, SydS

3 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Antonsson

Dessvärre är FM en av Sveriges minst kompetenta myndigheter när det kommer till upphandlingar. Jag har personlig erfarenhet av detta och i samtal med mina kurskamrater från D-86 idag har inte mycket förändrats.

För att ta ett exempel:

UNDSÄK Orion, stabssystemet, var upphandlat av WM-data till 100 MSEK. Det slutade på 500 MSEK och blev aldrig operativt. Politiker tog beslut om Orion UNDSÄK på grundval av den första informationen. WM-Data kunde svära sig fria genom att underlaget gav utrymme för alltför stora tolkningar.

Ett annat exempel är väsentligt färskare. En garnison upphandlade 5 000 dagsportioner till fast pris, avtalslängden var 2+2 år. Det vill säga 2 års automatisk förlängning om inte avtalet sades upp. I slutet av den första perioden blev det klart att endast 500 portioner skulle serveras. Ansvariga officerare "glömde" säga upp avtalet vilket gör att entreprenören nu skrattar så han kiknar en gång i månaden genom att kunna fakturera 4 500 dagsportioner som han inte behöver tillaga ens en gång.

Dessvärre är listan väldigt lång med många exempel. Det går inte att skylla på det politiska ledarskapet enkom. FM har ett mycket stort ansvar för varför man hamnat där man hamnat och kan dessa ansvariga inte städa helt rent kommer det politiska ledarskapet näppeligen ta sitt ansvar.

Jag har sett det från insidan som sagt vilket du vet.

mvh

Johan

Anonym sa...

Instämmer, bra att någon tar bladet från munnen och säger sanningen. Hur länge får detta vansinne fortgå inom försvaret utan att någon tar ansvar.
Ambulerande verksamhet utomlands istället för fokus på närområdet.
Försenade materialprojekt. Upphandlingar utan koll osv...
Vilket ansvar tar våra folkvalda?
Skyller på andra i vanlig ordning.
Hur långt skall det gå innnan folk börjar fatta eller skall försvaret bara vara en budgetregulator för övrig statlig verksamhet som skall täckas av skattebetalarna.

Anonym sa...

Johan,

Berättelsen om upphandling av mat skulle jag vilja veta lite mer om. Den känns mycket udda, så jag skulel vilja få tid och plats om möjligt.

/hans