2009/09/23

EN NY "MILITÄRLIGA" VISAR UPP SIG?

En syn som kan bli vanlig över våra värdedepåer i framtiden...?

Morgonens spektakulära rån mot G4S värdedepå visar att vi i Sverige trots allt som hänt och händer runt omkring oss fortfande är ett hyfsat naivt litet land. Det var inte länge sedan man lagförde ett gäng som under en hel dag höll Göteborg som gisslan efter ett liknande rån mot Postens terminal. Då var det precis som nu - fotanglar över halva staden, sabotage mot ordningsmaktens helikoptrar och ett agerande som var var extremt välplanerat. Då Göteborg, nu Stockholm - och Polisen står på backen och kan bara se på hur en helikopter med luftlandsatta rånare tömmer en värdedepå. Allt medans Polisens helikoptrar i en förstärkt, obevakad lada ute på Värmdölandet förvägras att lyfta genom sabotage och bombhot.

Först och främst kan man bara beklaga att vi i Sverige inte hunnit längre när det gäller samverkan mellan ordningsmakt och Försvarsmakt i extrema situationer. Det är nämligen i mina ögon en extrem situation när rånare gör sådant som Försvarsmakten numera lagt i malpåse, nämligen luftlandsättningar. För tänk om det slaktade försvaret hade haft stridsflyg kvar på garnisonen i Uppsala, tänk om incidentroten hade kunnat nå huvudstaden hyfsat snabbt eller att regelverket hade varit sådant att man kunnat förfölja, identifiera och leda polisens markinsats från två förföljande JAS-39 - tror ni inte att det då hade luktat lätt av avföring inne i helikoptern? Att skjuta ner densamma med en jaktrobot ligger ju ännu så länge mest för mig, och inte för staten Sverige... UPPDATERING 2009-09-25: Uppenbarligen fanns JAS-planen där, men förvägrades att ingripa. Skall Ådalen 1931 fortfarande innebära att vi inte militärens resurser skall kunna användas när polisen har lamslagits av en kasse med en "bomb". Jag håller med Folkpartiets Allan Widman om att är oförsvarligt att låta bli att assistera i en exceptionell situation.

Polisens säkerhetstänk visar också med all tänkbar tydlighet att man trots alla insikter om den organiserade brottslighetens framfart inte förstått det här med säkerhet. I huvudstaden finns två polishelikoptrar, de står på samma plats i en liten hangar ute på Värmdö - långt borta från civilisationen och uppenbarligen utan en acceptabel bevakning. När man vill hålla polisens luftförmåga på marken så kan man som elaking tydligen utan större problem göra detsamma. I Göteborg sköts det våldsamt in i helikopterhangaren på Säve, och här handlar det om ett bombliknande föremål som förhindrar jakt.

Pirater längs våra kuster, luftlandsatta rånare och en polis som försöker göra så gott de kan - men duger det? Vi står inför EU-toppmöten i det här landet och vilket förtroende inger detta vår svenska förmåga att hålla ordning i landet bland omvärldens säkerhetsplanerare? Nu handlar det om massor med pengar, då kan det handla om en attack mot världsdelens ledare - med samma organisation och förmågor har man visat att Sverige är sårbart, lekande lätt att lura och att förmågan att hålla ordning inom landets gränser tyvärr är lika bräcklig som den förmåga vi påstår oss ha för att skydda landet mot yttre hot. Det är bara att föreställa sig ett gäng fanatiker med STINGER-missiler och en beslutsamhet som heter duga, och så framstår polisen i omvärldens ögon som Kling och Klang igen...

Helikoptern har flugit i väg, på låg höjd och utan att någon har kunnat förfölja den. Hoppet står till radarövervakningen och att man på skärmar skall ha kunnat se vad det lilla luftfartyget tog vägen efter sina eskapader i Västberga. Det var spektakulärt, det var skickligt och det var professionellt utfört - och det är inte utan att man inte kan låta bli att bli lite imponerad av "yrkesmännens hantverk".

En läxa Polisen redan nu bör dra är att flytta sina helikoptrar till en plats där det iallafall är svårare att slå ut dom. Arlanda? Gamla F16 i Uppsala? Med polisens helikoptrar i luften hade det varit ett högriskprojekt att slå till så här, med helikoptrarna fast på marken närmast en barnlek.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, AB3, Expr1, Expr2, Expr3

5 kommentarer:

Unknown sa...

Som gammal pilot i Fv har jag ett gott råd till beslutsfattarna.
Lägg Eu mötet på Karlsborgs fästning- Flyplats i närheten,sveriges bästa militärer på plats,inga störande demonstranter osv osv.
Lätt som en plätt

Dennis Nilsson sa...

Det kan inte finnas så värst många så här skickliga helikopterpiloter i världen.

En sådan skicklig pilot har givetvis skapat sig ett namn, oavsett det är inom militären eller det civila. Troligtvis har denne helikopterpilot en militär bakgrund.

Såklart att polisen inte har några resurser, när regeringen satsar över en halv miljard på att avlyssna oss medborgare.

Det är mycket viktigare än att bry sig om några fjantiga rånare (IRONI).

Wiseman sa...

Skicklig? Vilken skicklighet skulle krävas utöver ett vanligt helikoptercert?

Polisen hade faktiskt sina helikoptrar på F 16 förut...

Tokmoderaten sa...

Och där på Ärna borde de ha en tryggare tillvaro.

Wiseman sa...

Då skulle ju Försvarsmakten äntligen kunna sälja "flygplatsområdet i Mälardalen" till en annan aktör och ändå få behålla kakan... Vilken enastående lösning!