2009/09/22

FÖRSVARET OCH "TUTTARNA"

Demi Moore som soldat, men uppenbarligen utan strids-BH.

Under en lång tid så har vår alltmer krympande Försvarsmakt brottats med allehanda problem när det gäller matrielförsörjningen. Det har under åren som passerat gått troll i ett flertal projekt, som till exempel den ständigt försenade leveransen av Helikopter 14, avsaknaden av luftvärn på flottans korvetter, det ständiga ältandet om personbilar eller pansarfordon gör sig bäst bland galna Talibaner i Afghanistan och mycket, mycket mer. Dessa projekt kan väl uppröra den mest kritiskt granskande försvarsvännen, men är ju ändå blaha-blaha mot den stora katastrof som nu uppdagats av media...

I den nya och mikroskopiska Försvarsmakt som snart ser dagens ljus är det tänkt att frivilliga män och kvinnor skall tjäna fosterlandet på alla platser runt om i världen utom just i Fosterlandet. I och med att man öppnat dörrarna för kvinnans inträde i denna heliga församling så uppstår ett antal logistiska problem när det gäller uniformens underklädspersedlar. De kvinnor som skall möta fienden i de afghanska bergen, på Adenvikens vatten eller i Tchads öken utrustas just nu med en BH som smälter, en brösthållare som brinner. Skandal känns som ett alldeles för milt uttryck att använda. Frågan är vad som händer med trosorna, smälter dom också när det blir för hett? Står dom emot en eldkastare? Knappast.

Man skäms ju att vår Försvarsmakt inte haft förmågan att prioritera bland sina matrielbeställningar. Självklart skulle såväl en strids-BH m/90 i såväl grön som ökencamouflage och en strids-trosa m/90 i samma modeller och med små, små kevlarplattor samt flamsäkert matrial ha tagits fram innan Försvarsmakten hade det dåliga omdömet att skicka i väg kvinnor utan fullgott skydd på internationella missioner. Vad har FOA och FMV sysslat med egentligen kan vän av ordning lätt fråga sig, varför är det så att år 2009 så brinner försvarets BH likt en halmbock i Gävle när man fjuttar på den? Och varför knäpps den upp av sig själv i strid, är det för att den frusterade Talibanen skall tappa fokus under den tid det krävs för att sätta en eller två 5.56 i turbanen?

Denna skandal måste innebära att huvuden rullar. Kommer det bli den nyss utnämnda ÖB:n Sverker Göransson som offras, eller tar Tolgfors konsekvenserna av underlåtenheten att se till att kvinnans mest värdefulla kroppsdelar lämnats oskyddade? Eller är det så att hela HK borde packa och dra? Vem vet vad denna tragiska episod i vårt försvars ack så stolta historia kommer utmynna i. Det enda man kan vara säker på är att detta aldrig hade hänt ifall Anders Björck hade varit ansvarigt statsråd för denna statliga bisyssla...

När jag som ung, vältränad och synnerligen motiverad plutonsbefälselev kämpade mig igenom ett soldatprov i dåvarande Älvsborgs läns skogar så hade vi en frivillig kvinna med i plutonen. Från början hade de varit tre men innan vi började våra mest strapatsrika övningar så var två bara vackra minnen som flytt. Men en härdade ut, kämpade på och straffades grovt för att Försvaret inte tänkt till om underkläder för de fåtaliga kvinnor som tände på m/59, snuskburkar och tårgasprov. När vi kämpade oss igenom mil efter mil ett par vackra höstdagar så led vår stackars kvinnliga kollega alla helvetets kval. Hon gick nämligen soldatprovet i ett par plågsamma, högst privata trosor som skar in både här och där. hon fick fläskläpp men på helt fel ställe och bröt tyvärr marschen. Vi led med henne, samtidigt som vi förstod att det hade inneburit att hon hade utplånat hela sin kvinnlighet om hon gjort den ultimata uppoffringen och satt på sig kronans kalsonger med en gylf stor som Tingstadstunnelns mynning och med fartränder som aldrig gick att tvätta ur. Det var år 1986, för 24 år sedan nästan på pricken och ingenting verkar ha hänt - kvinnan plågas fortfarande i försvaret. Då fanns inga trosor, nu brinner BH:n bara någon råkar stirra på dekolletaget.

Man kan tjoa om en permanent svensk militär närvaro på Gotland, man kan tjata om ambulanshelikoptrar till Afghanistan och man kan be på sina bara knän att vi i Sverige återigen börjar se verkligheten som den ser ut i vårt närområde MEN ingenting av detta är tillnärmelsevis så viktigt som att våra kvinnor i vapen får en BH som skyddar de bröst som jag skulle ge mitt eget liv för att få skydda.

"I dagens budget begär regeringen riksdagens stöd för att gå vidare med anskaffning av en rad centrala materielsystem. Det kanske viktigaste är ny radarjaktrobot för JAS 39 Gripen, men också nya splitterskyddade fordon, nytt taktisk obemannat spaningsflygplan (TUAV), samt nytt signalspaningsfartyg. Detta ett par veckor efter beslutet att anskaffa artillerisystemet Archer togs" berättar Sten Tolgfors stolt på sin blogg, men inte med ett ord nämner han alla oskyddade och guppande tuttar som nu riskerar att ödeläggas av fel prioriteringar. Eller kan det vara så att stödutredningen egentligen handlar om just detta stöd till en välformad kvinnlig soldat? Oavsett hur situationen än hanteras: Strids-BH m/90 till förbanden - Här och nu, Sten Tolgfors!

Länkar: AB, DN, SvD, Expr, Tolgfors

3 kommentarer:

Lennart Nilsson sa...

Fast Demi Moore verkar klara sig bra utan BH på bilden ;-o

Tokmoderaten sa...

Ja, hon är ett praktexemplar den där kvinnan. När Swayze gav upp kampen mot kräftan häromveckan så mindes alla Dirty Dancing. Själv mindes jag hur avundsjuk jag var när han satt å drejade med Demi i Ghost.

Lisa Olsson sa...

Man kan se det rätt enkelt också.

Om inte försvaret kan köpa in säkra behår (till exempel med samma säkerhetskav som för kalsonger), hur ska de någonsin kunna köpa in mer komplext material?