2009/09/19

"KULTURARBETARNAS" LIV I SUS OCH DUS...


Som en blixt från klar himmel slog nyheten ner i min dator, en nyhet som jag inte hade aning om. Uppenbarligen är det så att vissa, mer prominenta "kulturarbetare" haft rätten att få pengar av skattebetalarna alldeles oavsett om man överhuvudtaget producerar något som kan liknas vid kultur eller bara sitter med sina vänstervridna polare för att flumma om något framtida projekt medan haschröken ligger tung över den sunkiga konstnärslyan...

Det är 157 "kulturarbetare" som genom tidigare regeringars ( läs: sosseriets ) givmildhet varje år och utan något som helst krav på motprestationer fått dela på 17 miljoner kronor av staten. Hur sjukt är inte detta! Det måste vara en av orsakerna till att samma "kulturelit" är kroniskt röda i själen, för inte ens en sådan galning som Maj Wechselmann hugger väl av den hand som föder henne för att göra ingenting...

Clownen Manne som plågade mig med sina galenskaper på lekskolan i Gnesta redan för 35 år sedan, Pol Pot-kramaren Jan Myrdal, landsförrädaren Maj Wechselmann och Carl-Johan de Geer som ligger bakom mästerverket Tårtan med en obetalbar pruttscen tillhör de av de livsviktiga instutionerna Sveriges författarfond och Konstnärsnämnden utsedda "elitisterna". Och det är ju bara så sjukt, att man skall få pengar för att kunna skapa något som i princip ingen normalt funtad människa bryr sig om eller ännu mindre vill titta på. Föga överraskande är det ju så att det här är socialdemokratisk politik i ett nötskal. Man väljer en grupp av människor, sätter i gång en "Hearts and Minds"-kampanj och börjar strö andra människors pengar omkring sig utan någon som helst ambition att kunna se ett resultat av satsningen.

Visst 17 miljoner kan ju tyckas vara en spottloska i Stockholms Ström jämfört med andra utgiftsposter, men det är själva tanken som man bör titta på. Om man nu prompt skall dela ut pengarna till kulturpersonligheter, så varför gör man inte det i samband med ett uppskattat verk elelr en välbesökt utställning? Varför finns det pengar att strö över flummarna medan unga entreprenörer som med sina idéer och en ambition att sätta medmännsikor i arbete får stånga sin panna blodig mot den svenska byråkratins stenmur när han/hon/det äskar medel?

Regeringen har vaknat, regeringen stoppar nu att fler namn läggs till på listan över de 157 som ingenting behöver göra för att få sin inkomst på kontot varje månad. Gott så, men dra det lite längre - se till att de där 157 "kulturarbetarna" antingen gör skäl för sin lön eller blir av med densamma omgående - helst det sistnämnda så kanske kulturen i framtiden blir något annat än nerklottrade tunnelbanevagnar, spelade psyksjukdomar eller ett våldsamt påsättande av baltiska prostituerade på TV...

Så länge folk kan producera dynga och ändå veta att man kan få pengar av staten så sitter vi där med en kultur som så undermålig att man baxnar.Om en enda kulturarbetare i det här landet skall ha en slant av staten så är det Felix Herngren. Den mannen har med sin figur Dan Bäckman visat hur Sveriges kulturliv ser ut idag och igår. Sådant bör hyllas av staten - att med humor och finess som vapen klä av snyltare och "kulturarbetare" in på bara skinnet. På dom bara Felix, väck liv i allas vår Dan igen!

Länkar: SvD, SvD2, AB, Expr

6 kommentarer:

Herr Johan sa...

Bra skrivet. Jag visste inte ens vem Maj Wechselmann var innan jag läste ditt inlägg, men nu blir jag mörkrädd. Att en sådan vänsterextrem galning kan få leva på mina skattepengar gör en ju minst sagt arg och besviken!

tom_around sa...

"Varför finns det pengar att strö över flummarna medan unga entreprenörer som med sina idéer och en ambition att sätta medmännsikor i arbete får stånga sin panna blodig mot den svenska byråkratins stenmur när han/hon/det äskar medel?" - Saker som får en vuxen man att gråta i sin öl.

Mensa 168 sa...

Du vet mycket du!

Ett antal flummare med konstnärslön: barnboksförfattarna Lennart Hellsing och Maria Garpe, diktaren och psalmförfattaren Elisabeth Hermodsson, kördirigenterna Eric Ericson och Leif Strand, pianisterna Käbi Laretei och Janos Solyom, visdiktaren Alf Hambe, de fyra klassiska tonsättarna Maurice Karkoff, Ingvar Lidholm, Bo Nilsson och Sven-David Sandström.

Jag antar att du varit med när 90-årige Hellsing suttit och rökt på tillsammans med 91-årige Eric Ericson, kanske 88-åriga Laretei fuffade på, berätta!!! Likaledes 88-årige Lidholm kanske inte är lika produktiv som när han var 50 spelar ju ingen roll - kulturparasiterna ska ju inte ha rätt till pension,eller hur? Det gäller ju att jobba, jobba, jobba, hehe!

Så nu gäller det för en massa gamla pensionärer - glöm allt det fina ni har gjort; 78-årige Alf Hambe kanske kan lämna tillbaka Litteris & artibus, den där kungamedaljen han fick sedan han skivit mässan "Nu är en dag framliden" för ett par år sedan. Flummaren har ju inte gjort nåt I ÅR - och därmed inte förtjänt av mat på bordet!!! JOBBA!!!

Så - från raljerande till hard facts!!
157 kulturarbetare har just nu sk "konstnärslön", finansierad till del från fonder, till del från staten. För närvarande är den ca 18 000 kronor som ska beskattas. Går lönen från andra uppdrag över detta belopp under en månad utgårinte "konstnärslönen". Visste du det?
Brytpunkten per år är 260 000 kronor, hamnar lönen över detta belop utgår ingen "konstnärslön" alls under året.

Över 120 av de 157 är pensionärer. De har ett gemensamt - de har i stort sett ingen pension över folkpensionen. Genom att de valt smala uttrycksformer - alltså inte deckare eller rockmusiker - har lönen varit låg - men kvalitén hör till världstoppen.

Om du inte tror mig - googla t ex på Eric Ericson. Han anses vara världens störste nu levande körledare världen över.

Visst finns det namn att kanske fundera både en och två gångar över, men majoriteten är gamla kulturgiganter, världskändisar.

Jag anser att det här är människor som faktiskt har rätt till en hyfsad ålderdom. Flera av "parasiterna" kan på så sätt unna sig att hålla en föreläsning på en folkhögskola för blivande musiker eller författare - utan att tvingas till förnedringen att begära förskott till tågbiljetten.

Och beslutet - så populistiskt, så populistiskt!! De fåtal "parasiter" som okunniga journalister på brutalpressen kan plocka fram - Jan Myrdal och Clownen Manne. Det säger ganska mycket om medias intellektuella kapacitet!

tom_around sa...

Mensa, Word!!

RGB sa...

Till Mensa 168.

I Sverige får alla minst garantipension plus bostadstillägg motsvarande en månadslön på ca 16.000 kr. Är du ny svensk finns det dessutom ett extra tillägg som faktiskt är bättre än garantpension eftersom det är skattefritt. Konstnärersom sålunda ej betalat någon skatt till sin pension under hela sitt liv. Får ändå en ganska rejäl summa till sin ålderdom. Inte dåligt!

Unknown sa...

Hej

Skönt att bloggen har namnet "Tokmoderat" annars skulle jag bli rädd av galenskapen i att kalla Maj Wechselmann för landsförrädare. Hon har ju faktiskt vunnit ett förtalsmål mot en annan högerman som kallade henne för sovjetagent.

Maj Wechselmann är dokumentärfilmare och journalist och därtill en av Sveriges skickligaste sådana.


/Jonas Lundgren