2009/09/24

VÄGARNAS FASA - DEN RUNKANDE HOLLÄNDAREN


När man på något av de sju haven stöter på spökskeppet "Den flygande Holländaren" kan man utan att vara synsk ge sig den på att något obehagligt eller rent av fasansfullt skall inträffa. Nu har spökfartygets arvtagare kommit i land och kör långtradare på det undermåliga svenska vägnätet. Ser man en upplyst lastbil med gula registreringsskyltar komma åkande, med ryckiga rörelser och ett till och från monotont farande över den sliriga vägbanan så vet man att det är den olycksbringande "Den runkande holländaren" man stött på... Av bilden ovan kan man se att han varit i öst innan han slog till på våra vägar och det kan förklara varför olycksstatistiken i östeuropa är en skrämmande läsning.

Första gången denna uppenbarelse skymtades i Sverige var på Riksväg 40 mellan byhålorna Borås och Göteborg. En i dimma inhöljd tradare stod där i ytterfilen, och hade kolliderat med vägräcket. Ordningsmakten kom till platsen, och tog sig efter en stund in i den skräckinjagande förarhytten. Inifrån kunde man höra ett rytmiskt dunkande, konstiga ord på ett främmande språk som pendlade från djupaste falsett till den dovaste basrösten. I bilen satt han, den mytomspunne runkande holländaren och hindrades inte i sitt skådespel ens när polisen tog med honom i sin lilla blåvita radiobil.

Färden gick fort mot polishuset i Borås, och när man anlände till garaget så kunde man i taket på polisbilen se tydliga lämningar efter den terror de plågade poliserna måste ha varit med om. Det troppade kladdiga substanser, det luktade av manligt sekret. Och det hela fortsatte i förhörslokalen, i arresten och till slut fick man sätta upp små skyltar i entréen på polishuset - "Varning. Det kan finnas små pölar av sperma i korridorer och trappor. Se upp så att ni inte halkar!"

En som mött den runkande holländaren är den kända TV-profilen och hastighetsöverträdaren Leif "Loket" Ohlsson. Strax efter att han passerat den guppande tradaren i vägrenen med nederländska registreringsplåtar så fastnade han i en hastighetkontroll vid Delsjömotet. Liknande olyckor och oturliga händelser brukar drabba de som stöter på vägarnas eget spökskepp. Till exempel så har de poliser som transporterade mannen till arresten sedan dess plågats av erektil dysfunktion. Läkarna står oförstående om detta är en effekt av ha få sett en manlig överman med kronisk "ribba" eller om det är något djupare psykosomatiskt tillstånd som drabbat polismännen...

Hur som helst, ser man de rytmiskt gungande långtradaren komma farande så är det bara att stanna, räkna till 69 och hoppas att Gud hör bön för att därefter be om räddning. Själv tänker jag hädanefter se till att det blir E20 via Örebro och Burger King i Laxå varenda gång vi skall åka till Göteborg.

Länkar: SvD, AB, Expr

2 kommentarer:

Janne B sa...

Burger king i Laxå går inte av för hackor. Undertecknad har där förtärt en hamburgermeny med starköl. Enda hamburgerhaket med fullständiga rättigheter vad jag vet.
Janne Bojling

Tokmoderaten sa...

Välkommen till Tokmoderatens forum för vettiga diskussioner, kära Bojling. Förresten, skulle inte du kunna vara snäll å släppa in mig genom en VIP-entré på skivmässan nästa lärdag tro...? ;-)